Stacks Image 3087

Cactus V6 II test geschreven 8 november 2016

De Cactus V6 II (versie twee) is een openbaring voor alle gebruikers van Fuji camera’s die heel graag draadloos willen flitsen. Bij Fuji is dit namelijk dramatisch slecht als geregeld. Ik kan eigenlijk wel stellen dat Fuji helemaal niet kan flitsen, zo slecht is het. Wel iedere keer nieuwe camera’s uitbrengen, maar een beetje ordentelijk kunnen flitsen? Flitsen is in ieder geval geen prioriteit voor Fuji. En dat zal toch moeten willen ze serieus kunnen concurreren met Nikon, Sony en Canon.

Er zijn een paar Hongkong Chinezen wie het wel gelukt is om iets voor Fuji gebruikers te maken. Wat Fuji niet voor elkaar krijgt, lukt een paar van origine kopieerders van producten wel. Nu is Cactus die status inmiddels ontgroeid. Ze kopiëren geen producten meer, maar ontwikkelen ze. En daar is de Cactus V6 II een heel mooi voorbeeld van. Wat een geweldige triggerset voor Fuji liefhebbers. Andere camera bezitters kunnen deze test overslaan. Voor Nikon, Canon, Sony zijn er betere oplossingen, maar voor Fuji camera bezitters opent de Cactus nieuwe werelden. Want als je niets hebt, dan ben je al snel blij. Daarmee is niet geschreven dat het met Cactus V6 II set behelpen is. Absoluut niet.
Nikon D700
Draadloos flitsen kan nu ook met de Fuji. En op een degelijke manier. TTL flitsen wordt niet ondersteund door de Cactus. Blijft over M(anueel) flitsen. Het heeft niet helemaal mijn voorkeur, maar het is beter dan niets en het went snel.

De grote truc van de Cactus is dat er nu ook met sluitertijden boven de maximale synchronisatie tijd geflitst kan worden. Zonder de Cactus V6 II blijft dit met Fuji beperkt tot een 1/180 ( X-T1, X-Pro1) of tot een 1/250e sec. bij de X-T2. Met deze sluitertijden kun je overdag niet veel. Vaak geeft je gewone belichting al een snellere sluitertijd. En dan moet de flitser er nog bijkomen. Wil je iets van je flitslicht kunnen zien dan zal de sluitertijd sneller moeten. Maar dat kon tot voor kort niet met Fuji. De typische “strobisten look” krijg je pas met snellere sluitertijden.

Ik heb alles getest en uitgeprobeerd met de X-T1 en de X-Pro1 voor alle duidelijkheid.
Stacks Image 2951
Dit soort foto’s kun je nu ook overdag maken met een Fuji camera. Als je zin hebt om met F/1.4 te fotograferen voor weinig scherptediepte dan is dat eindelijk mogelijk. Voor een goede verhouding met het flitslicht moest de sluitertijd wel naar een 1/4000e sec toe. En hoe onschuldig de foto ook is, het kan wel. Dit was een van mijn eerste testen om te zien of het werkt en hoe het werkt.
Stacks Image 14635
Eerste instellingen
De eerste foto’s kwamen overigens niet makkelijk tot stand. Het was veel uitzoeken en proberen. De handleiding van Cactus is ronduit slecht en er bleken nog een paar fouten in de Cactus V6 II set te zitten. Het liep in eerste instantie voor geen meter.

Ik ben eens gaan kijken op de website van Cactus en vond daar een firmware update pagina. Ik heb mijn Cactussen ge-update naar versie V 1.1.004 en de problemen waren meteen verdwenen. Wanneer je besluit de Cactus te kopen hou dan goed de firmware updates in de gaten van Cactus. Dit soort trigger sets kunnen haast niet kant en klaar op de markt gebracht worden. Er valt altijd nog wel iets te verbeteren of op te lossen. In principe is een trigger set nooit uit ontwikkelt. Omdat er altijd nieuwe en product veranderingen geïntroduceerd worden.

Recent heeft Fuji de firmware updates gemaakt voor X-T2 en X-Pro2 en snel daar achteraan volgt Cactus met ook weer nieuwe firmware updates. Anders zou de cactus niet meer werken. Het is slechts één voorbeeld, maar Cactus moet reageren op alle veranderingen die de fabrikanten in hun camera’s of flitsers doorvoeren. Een heidens karwei en ik heb diep respect daarvoor. En inmiddels is er firmware update V 1.1.005. Zorg ervoor dat je die meteen installeert na aanschaf. Het scheelt je heel veel geklooi en uitzoek werk. De pagina voor firmware updates kun je vinden op: Cactus V6 II

De grote truc die Cactus verbetert heeft (middels firmware updates) is de auto detectie modus. Met de trigger set kun je op vele verschillende camera merken en met vele verschillende flitsers werken. En daar zit ook voor overstappende mensen van camera merk een groot voordeel in. Ben je bijvoorbeeld overgestapt van Nikon naar Fuji dan kun je gewoon je “oude” Nikon flitsers blijven gebruiken. En heb je nog een oude Canon flitser liggen dan kan dat ook. Door middel van de V6 II trigger kun je in de mix met verschillende flitser merken werken. Geniaal!

Waarom geniaal? Omdat ieder merk met een eigen HSS protocol werkt. HSS betekent High speed synchronisation. En dat is best een lastig dingetje. En al helemaal omdat Fuji het eigenlijk niet kan. Hiernaast zie je in de afbeelding van alle mogelijkheden die er zijn qua synchronisatie tussen verschillende merken.

Cactus laat Fuji dingen doen die het niet kan. Ongelofelijk knap. En het werkt!
Aansturen
De Cactus V6 II werkt met vier groepen en 16 kanalen. Vier groepen betekent dat je vier maal tegelijk met een andere flits dosering kunt werken. De ene groep wat harder en de andere groep wat zachter. En dat verdeeld in vier groepen als je die nodig zou hebben. Prima werk van Cactus. Vier groepen is altijd wel genoeg. Daarnaast zijn er 16 kanalen zodat je niet in de knoei komt als er toevallig nog andere mensen aan het flitsen zijn waar jij bent. Dan gaat de ene flitsen op kanaal 1 en de ander bijvoorbeeld op kanaal 7. Zorg ervoor dat al je triggers op hetzelfde kanaal staan ingesteld anders werkt het niet.

Een ander iets om goed op te letten is de aansluiting van de cactus trigger in de hotshoe van de Fuji camera. Druk die goed door, hij moet echt goed naar binnen gedrukt worden. Het is mij meerdere malen overkomen dat ik dacht dat hij goed zat, maar toch nog een millimeter verder doorgeschoven kon worden. Dan ben je lang aan het zoeken waarom hij het niet doet. En de oplossing is heel simpel. Goed doorschuiven en vastklemmen met de aansluit knop van de Cactus. De metalen bodemplaat dikte van de Catus V6 II is naar mijn idee niet constant. De ene sluit makkelijker aan op de camera dan de ander.

Eenmaal goed aangesloten laat je de auto defect zijn werk doen. De Cactus trigger zal zelf herkennen op welke camera hij aangesloten is. Laat dit karwei aan de trigger over. Eerst stelde ik dit zelf in via het menu, maar dat werkt gek genoeg niet goed. Ik koos dan camera merk —— Fuj en dan toch kwam er geen normale flits uit. Auto defect is de beste stand. De V6 II komt er wel wijs uit. Dat zie je dan ook terug in het display van de verzend trigger. Daar zie je dan een N of een C of F staan voor welk merk camera herkent is. Let op, zet eerst je camera aan en dan pas de cactus trigger. Volgorde van aanzetten is belangrijk.

Met de trigger voor de flitser is het precies hetzelfde. Eerst de flitser aanzetten en dan pas de trigger. Ook hier moet de auto defect zijn werk doen. Ik heb niet alle apparatuur kunnen testen. Ik heb geen Metz, Pentax flitsers. Maar met wat ik wel heb, Nikon, Canon en een Godin flitser ging de herkenning goed. En wat je hebt kun je in de mix met elkaar gebruiken. Iedere trigger herkent welke flitser is aangesloten en kiest direct voor het juiste HSS protocol voor de aangesloten flitser. Het is jammer dat het nog geen TTL is, maar anders had Cactus van mij een Nobelprijs mogen winnen. Dat zou zo ongelofelijk knap geweest zijn. Wie weet in Versie 7?
Stacks Image 14638
En wanneer je dat allemaal gedaan heb kun je een foto als bovenstaand foto maken. Let op, dit is wel met zes flitsers en triggersets gemaakt. Dan kom je direct uit op het voordeel van de Cactus V6 II sets. Ze zijn gelukkig niet heel erg duur. Per stuk 93 euro. Het is niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor. Je kunt je oude flitsers gewoon blijven gebruiken. En andere triggersets van bijvoorbeeld Canon, Nikon of Phottix kosten minimaal het dubbele. Allen zijn geen optie voor Fuji omdat ze niet in combinatie met Fuji zullen werken. Dus wat is duur of wat is goedkoop? Als er maar iets is wat werkt met Fuji.

Zoals je ziet bij bovenstaande foto kun je er hele coole resultaten mee behalen. Het nadeel van niet TTL kunnen flitsen en synchroniseren is dat als een model even van plaats veranderd, ook al is het maar 20 centimeter, de TTL dat normaal gesproken automatisch opvangt. De Cactus triggers kunnen dat niet. Je moet op M(anueel) flitsen. Bij de Cactus trigger moet je gelijk handmatig het vermogen aanpassen. Het gaat niet vanzelf. Je kunt dit draadloos op de trigger doen die bovenop je camera is geplaatst voor vier groepen A-B-C-D. Met de eerst volgende flits wordt het veranderde flits vermogen direct toegepast. Handig is ook dat vanaf de trigger de zoom van de flitser ook draadloos kan worden aangepast. Het scheelt veel heen en weer lopen. Zeker als je met zes flitsers werkt.

Let op dat je de flitsers wel op TTL instelt. Ook al flits je M(anueel), de flitsers moeten TTL ingesteld staan ( als het een TTL flitser is). Even een weetje. Anders werkt het draadloos aansturen van hoeveel vermogen je flitst niet. Het is als zo vaak met draadloos flitsen. Het is niet moeilijk, maar je moet wel veel weten.

Het vermogen is aan te sturen in 1/3 of zelfs in 1/10 waarden. De schaal loopt van 1/128 e vermogen tot vol vermogen (1/1). Een voordeel van M(anueel) flitsen is dat je altijd meer vermogen tot je beschikking hebt. TTL flitsen flitst nooit op vol vermogen. Er blijft altijd een gedeelte van het vermogen ongebruikt.
Stacks Image 14642
HSS forced of niet forced HSS flitsen
Zoals geschreven, de grote kracht van deze Cactus is dat die dingen doet die Fuji helemaal niet kan. Boven de maximale sluitertijd synchronisatie flitsen. Daarvoor moet je wel iedere keer als je boven de maximale synchronisatie komt even de ronde draaiknop indrukken. Je krijgt dan een scherm te zien met de melding forced HSS. Die moet aanstaan boven een 1/180e sec of 1/250 e sec, afhankelijk van welk model Fuji camera je hebt. Ga je weer beneden de maximale synchronisatie werken dan moet je de knop weer een keer indrukken. De forced HSS moet dan uit. Dit ga je vast en zeker vergeten in de toekomst. Maakt niet uit, je ziet het meteen in je gemaakte foto. Denk dus aan deze knop en truc van Cactus.

Deze functie is er om het mogelijk te maken boven de maximale synchronisatie tijd uit te komen. De timing van flitser en sluiter komt dan anders te liggen. De flitsduur wordt door deze functie verlengd waardoor het mogelijk wordt.

Nog meer mogelijkheden
Bijna teveel om op te noemen. Daarom begin ik hier nog niet aan. Zie eerst maar eens dat je zelf dit systeem goed onder controle krijgt. Zo niet, dan kom je lekker bij mij op cursus. Eerst de basis beheersen en snappen. Verder kan er nog:
  • Power sync
  • Multi master
  • Zelf flits profielen aanmaken voor flitsers die niet ondersteunt worden door Cactus
  • Kan ook samenwerken met de Cactus RF 60 flitser, dan heb je maar één trigger nodig
  • Sport sluitertijd
  • Delay mode
  • Relay mode
  • Groep instellen

Laatste weetjes
De Cactus set werkt niet met de Fuji X-100T en de X-E2. In die camera’s zitten andere sluiters en daar kan de Cactus kennelijk niet mee overweg. En de Cactus werkt nooit met TTL. Het zou mooi zijn, maar het is niet zo. Toch moet je een TTL flitser wel op TTL instellen en een M flitser gewoon op M ingesteld laten staan. Het werkt perfect.
Stacks Image 2948
Resume:

Voor de Fuji bezitters is de Cactus V6 II een geweldige oplossing. Een flitser heb je waarschijnlijk al, geef je nu nog 180 euro uit aan twee triggers dan kan jij ook eindelijk met Fuji na jaren wachten eindelijk goed draadloos flitsen.

Fuji komt zelf wel eerdaags met een oplossing middels de EX-F500 flitser. Die gaat echter rond de 400 euro kosten en je hebt er minimaal twee nodig. Je bent 800 euro verder voor je wat kunt doen. De ene flitser is dan de zender om de andere te laten flitsen. Een dure oplossing, weliswaar wel met TTL, maar de te betalen prijs vind ik geen optie. Met vier flitsers werken betekent dus vijf maal 400 euro neerleggen. Dat kan stukken goedkoper met de Cactussen. Zoek een leuke tweedehands flitser op Marktplaats die voorkomt in de comptabiliteit ijst van Cactus.

Iedere Fuji bezitter die van flitsen houdt zou ik de Cactus set willen aanraden. Zeker weten. Mensen met Nikon’s, Canon’s en andere compatibel merken kunnen dit beter niet kopen. Er zijn elegantere oplossingen voor hen van de merken zelf of van bijvoorbeeld Nissin, Youngnuo en de fantastisch Phottix Odin. Tenzij je nog een hoop flitsers hebt liggen van andere merken. Dan kun je wel je voordeel doen met dit Cactus flits systeem. Dan kan het heel snel jou veel geld besparen. Koop tegenwoordig eens twee nieuwe Nikon of Canon flitsers… van die prijzen word je niet vrolijk.

Is het Cactus systeem perfect? Nee dat niet, maar het is wel onwaarschijnlijk knap wat de mannen ontwikkelt hebben. Er zijn nog enkele onbesproken minpunten. De knopjes op de achterzijde van de V6 II komen tegen je gezicht aan tijdens het fotograferen. De achterkant zit ongeveer gelijk aan de achterkant camera. daardoor druk je onbedoeld soms met je voorhoofd de knopjes in. En dan doet de Cactus ineens iets anders dan dat jij ingesteld hebt. De behuizing zou aan de achterkant een halve centimeter minder groot moeten zijn. TTL synchronisatie zou ook nog wel erin mogen. Maar ja, voor dit geld, dan mag je gewoon niet klagen.
Zou het wel zo zijn dan moet Cactus direct een Nobelprijs winnen voor een nieuwe technologische doorbraak.

Alle Fuji liefhebbers kunnen nu echter aan de slag met draadloos flitsen voor lage kosten. Geweldig.

Plussen:
- Synchronisatie tot een 1/8000 e sec.
- Ongeveer 30 meter draadloos bereik
- Werkt met gewone AA oplaadbare NiMH batterijen

Minnen:
- Handleiding is echt niet goed, daar kom je niet ver mee om het uit te zoeken
- Bediening zou nog wat handiger mogen
- Iets kleinere behuizing

P.S.: Er is ook een Cactus V6. Deze moet je niet kopen. Die kan niet wat de VII versie wel kan. De VII versie is te herkennen aan het blauwe display.
Resumé:
Eindelijk draadloos flitsen met Fuji tot een synchronisatie van een 1/8000 e sec.

Beoordeling: 9.0