Fuji X-T1 vergeleken met Nikon D7000 ( 3 januari 2016)

Ja, ook ik heb mij er schuldig aan gemaakt. Tijdenlang heb ik geageerd op de povere auto focus snelheid van Fuji. Tot aan gisteren avond. Een soort epiphany overviel mij, een openbaring. Grote woorden voor een beetje scherpstellen, maar er komt denk ik een belangrijke conclusie aan gedurende deze test. Ik begin bij het begin.

Ik ga vaak naar de Rugby hier in Brive, Frankrijk. Gewoon omdat ik het erg leuk vind. Al anderhalf jaar fotografeer ik deze wedstrijden als hobbyist. Dat weet iedere leze van mijn website zo langzamer hand wel. En dat doe ik altijd met mijn Fuji camera. Waarom? Omdat ik vond dat het met mijn Fuji een grotere uitdaging is om sport te fotograferen dan met mijn Nikon camera. Daarmee is het te makkelijk.

Gisteren avond nam ik wat Nederlandse vrienden mee en zou mij meer gaan concentreren op het uitleggen van de spelregels. De Nikon D7000 ging in de tas omdat het daarmee makkelijker fotograferen is. Met de Fuji is het veel harder werken en opletten. En inderdaad gedurende de gehele avond had ik het gevoel dat het allemaal heel makkelijk af ging. Geen enkele moeite om goede foto’s te maken van de wildste Rugby activiteiten. Tot dat ik thuis kwam.
Ik heb heel lang niet meer met mijn Nikon D7000 gefotografeerd en ben helemaal gewend geraakt aan de foto’s die uit een Fuji komen. Je went dus aan de kleuren en scherpte. Iedere camera heeft immers zijn eigen kenmerken of noem het ’t karakter van de camera. Thuis aangekomen, ook al was het al laat ben ik zoals gebruikelijk meteen mijn foto’s gaan bekijken. Voor mijn gevoel had ik lekker staan fotograferen. En op zich was dat ook wel zo, maar jemig wat vielen de resultaten tegen. Wat ik op mijn 27 inch scherm zag waren een soort mistige en wazige foto’s terwijl ze echt scherp waren. Vergeleken met de Fuji foto’s die ik gewend ben zag het eruit als een soort mist over de foto heen hing. Dat je echt drie keer moet kijken en jezelf moet afvragen is de foto nu scherp of niet. Met de conclusie: “Ja, hij is wel scherp”.

Even twee voorbeelden. Gelijksoortige spelsituaties, afstand ongeveer gelijk. Kunstlicht is het zelfde, andere tegenstander, maar voor de rest is alles gelijk. Ook de plek waar ik stond te fotograferen.
Stacks Image 4144

Nikon D7000 F/2.8, 1/500e sec 2000 iso

Niks mis mee zou je denken. Ja op een relatief klein formaat van bekijken als een website valt het wel mee. Maar eerst even een vergelijkbare foto onder dezelfde omstandigheden geschoten foto gemaakt met Fuji ernaast houden.
Stacks Image 13675

Fuji X-T1 F/2.8, 1/640e sec. 3200 iso.

Ik denk dat jullie het nu al kunnen zien het verschil. En nu zijn dit maar ienieminie fotootjes vergeleken met de originelen. Maar ik kan ze helaas niet groter plaatsen. Beide camera’s hebben 16 miljoen pixels aan boord. Belangrijk om appelen met appelen te vergelijken en niet met peren. Ik was echt geschokt. Ik zal nog even twee deelvergrotingen naast elkaar zetten. Vergroot.
Stacks Image 13704
Stacks Image 13706
Opvallend. Nu wist ik of we al dat Fuji belachelijk veel scherpte haalt uit “slechts” 16 miljoen pixels, maar niet tijdens actie fotografie. Gewoon omdat de scherpstelling dramatisch langzaam was. Met nadruk op : “was”. Dat heeft Fuji middels diverse updates proberen te verbeteren, maar ik zag het niet. Ik zag het niet echt beter worden. Tot nu. Op het moment dat ik mijn “oude” Nikon D7000 uit de mottenballen haalde.

Ik heb dus ook net als vele andere voor niets zitten jammeren over de matige AF snelheid van Fuji. Want wat blijkt ook, met Fuji heb ik veel meer scherpere foto’s gemaakt dan met de D7000. En geloof mij, ik weet echt wel wat ik aan het doen ben en ken beide camera’s als mijn broekzak. Ik weet hoe het beste uit een camera te halen. Of het nu een Fuji of een Nikon is.

Dus tot mijn grote verbazing moest ik ook nog eens constateren dat Fuji ook meer en vaker scherp schiet. Minder missers omdat de AF functie het niet kan bijhouden. En Rugby fotograferen is heel lastig omdat alles en iedereen door elkaar heen loopt. Ik heb een keer op een door Fuji gemaakte blog artikelen gelezen van één of andere ( wel/niet) beroemde fotograaf die allemaal autoraces fotografeert. Dat is veel makkelijker. Die rijden vaste lijnen. Zo niet dan liggen ze naast de baan. En de fotograaf in kwestie kan eventueel van tevoren al op een bepaalde plek op de race track hebben scherp gesteld. Dus dan hoeft de AF helemaal niets te doen. Wanneer ik deze artikelen las dan bedacht ik mij, ja dit zegt niets. Maar nu dus wel. Omdat ik te lang alleen maar met mijn Fuji heb gefotografeerd en te weinig met mijn Nikon.

En zo is dit een test geworden tussen twee verschillende camera’s die ik helemaal niet van plan was, maar zichzelf zo maar openbaart.
Stacks Image 13710

Fuji foto

Stacks Image 13718

Nikon foto

Ik hoop dat de verschillen goed zichtbaar zijn qua scherpte. Dat de foto’s verschillen qua kleuren en contrasten is logisch omdat het twee hele verschillende camera’s van verschillende merken zijn.

Ik maak de conclusie dat de scherpstelling van Fuji inderdaad enorm verbeterd is. Vliegende vogels en rugby zijn denk ik de moeilijkste onderwerpen om te gaan fotograferen als het om actie gaat. Vogels omdat ze onvoorspelbaar kunnen vliegen. Rugby omdat alles en iedereen continu door elkaar heen loopt en ligt en je AF functie heel moeilijk hier wijs uit kan worden.

Dat een Fuji meer scherpte haalt uit 16 miljoen pixels wisten wel al vergeleken met ieder ander merk. Nu is de D7000 van de Nikon de klos, maar het had ook een Canon of een Sony camera kunnen zijn. Nee, de belangrijkste conclusie is dat de snelheid en de accuratesse waarmee de Fuji scherp stelt inderdaad enorm verbeterd is. En ik dacht eerst van niet. Stom van me, ik had dit eerder moeten vergelijken. Maar zelden of nooit worden camera’s met elkaar vergeleken op een sportveld, maar altijd in statische situaties.

Het betekent nogal wat deze constatering. Fuji stond niet bekend als een merk waarmee je lekker snel aan de slag kunt gaan met snelle onderwerpen. Dit is dus wel het geval. Meer foto’s van Fuji zijn tijdens een avond fotograferen rag scherp in vergelijking met een avond rugby fotograferen met de Nikon. Dat terwijl Nikon echt een heel erg goed AF systeem heeft. Beter dan dat van Canon of Sony.

Vanaf nu moet ik dus mijn laatste kritiekpunt op Fuji staken. De snelheid en de accuratesse van de AF functie is echt heel erg goed. Beter dan…. En eerdaags komt er een nieuwe lens aan van Fuji. De 100 - 400mm F/4.5 - 5.6 OIS WR. Het snijdt dus wel hout voor Fuji om daarmee te op de markt te komen. Fuji moet ook zo nodig meedoen in de sportwereld wordt er dan gedacht. Ik heb dus net ondervonden dat het ook echt kan en nu zal de nieuwe 100-400 mm ( gaat 1800 euro kosten wat een schijntje is vergeleken met vergelijkbare objectieven) lens zich nog moeten bewijzen, dat het ook kan. En ja iedere professionele fotograaf lacht je uit als je langs de kant van het veld staat met je pieter peuterige Fuji camera en veel kleinere lange telelens. Maar wij weten nu iets wat de Canon en Nikon sportfotografen niet weten. Het gaat beter en het is scherper dan de foto’s van de jongens die met die hele grote lenzen rondsjouwen. Laat ze maar lachen.