Fuji X-T10 camera test ( 12 juli 2015)

Stacks Image 3164
Tja, wat moet je nu zeggen over de X-10? Precies hetzelfde als de X-T1 maar wel goedkoper. Oh ja is de X-10 hetzelfde als de X-T1? Dit gaat een rare test worden. Ik ga niet veel schrijven over de X-10. Daarvoor lees je maar de test van de Fuji X-T1

Ja kwalitatief helemaal. Er is geen enkel verschil met de X-T1. Dus kan ik de X-T10 ook meteen betitelen als een super camera, maar niet voor iedereen. De X-10 kost 699 euro en de X-T1 kost (zwarte uitvoering) 1089 euro. Een prijsverschil van 400 euro voor dezelfde camera? Hoe kan dat?
De verschillen

Nou ze zijn niet helemaal identiek aan elkaar. Het grootste verschil is de EVF zoeker. Die is van de X-T1 echt wel veel mooier en groter. Niet beter, maar wel groter en mooier zoals geschreven. Is dat 400 euro prijs verschil waard? Nee ik denk het niet. Dat is wel een erg groot prijsgat.

Sommige knopjes zijn zelfs net even iets beter van de X-10 vergeleken met de X-T1. Ja, echt waar. Sommigen ook niet. Zo ligt de belichting correctie draaiknop iets dieper verzonken en prefereer ik toch echt de knop van de X-T1. Het zijn echter kleine verschillen. Je wint wat, je verliest wat. Het enige echte grote concrete verschil is de EVF zoeker. Nou misschien vergeet ik er nog één. De X-1) is nog wat kleiner dan de X-T1. Voor mij wordt het echt te klein, maar dat is persoonlijk. Een ander zal het weer ideaal vinden.

En voor de rest kun je gewoon de test van de X-T1 lezen als je alles wilt weten over de X-10. Uh…. de grip aan de voorkant van de camera body is te klein vergeleken met de X-T1. Die was ik bijna vergeten. De grip waar je je vingers omheen klimt is weer zo klein geworden als bij de X-Pro 1. Dat is niet handig, letterlijk en figuurlijk, want je kunt de X-10 niet goed vasthouden. Een extra grip erbij kopen ( die er nog niet is) is wel aan te bevelen. Hoogst waarschijnlijk gaat die extra grip je iets van rond de 80 euro kosten. Die uitgave moet je wel nog bij de aanschafprijs van 699 euro erbij optellen. En dan ben ik er wel doorheen wat de verschillen zijn tussen de X-10 en de X-T1.

Sommige menu’s zijn net even iets anders, maar dat mag geen naam hebben en maakt ook geen verschil. En… de X-T10 ziet er echt wel minder mooi uit dan de X-T1, maar met mooie looks van een camera maak je geen foto’s. Zeker van de voorkant ziet de X-T10 er een beetje simplistisch uit.
Stacks Image 4144
Waarom doet Fuji dit?

Geen idee. Ze spelen ook een redelijk gevaarlijk spelletje naar mijn bescheiden mening. Meer van dit soort positieve tests en niemand koopt meer een X-T1. Risky business wat Fuji doet momenteel. Ze zijn ontzettend goed bezig maar gaan nu hun eigen camera beconcurreren.Dat snap ik niet en vind ik een rare keuze, maar voor de consument is het geweldig. Voor 699 euro koop je een camera die op vele fronten met een Nikon D800/810 kan concurreren (niet op alle punten o.a. de auto focus functie). Gezien het feit dat Fuji uit een heel diep dal is geklommen de laatste jaren is de positionering van de X-10 een vreemde. Ik denk dat de X-10 de X-T1 gaat kannibaliseren. Zonde.

Zeker gezien het feit dat de X-T1 ook dus kan concurreren met de Nikon D800/810 en dan nog steeds spot goedkoop is te noemen. Waarom ga je dan nog iets goedkopers om de markt zetten. Maar genoeg over wel of niet juiste bedrijfsmatige keuzes. Is een tik van mij omdat ik zelf uit deze business kom en daardoor net even anders soms tegen dingen aankijk.

Waar het omgaat is dat de X-10 is een super camera is waar jij je voordeel mee kan doen. Veel te goedkoop, maar dat zal jou een worst zijn. Dat is een door Fuji gemaakte keuze en eventueel probleem, niet het jouwe. Ik ben benieuwd wat de Fuji toekomst ons gaat brengen. Als ze voor 699 euro deze kwaliteit al kunnen aanbieden wat moeten opvolgende camera’s dan worden? Dat gaat bizar worden.

Maar welke moet je nu kopen?

Is geld geen probleem voor je, wil je perse een grotere zoeker en beter kunnen vasthouden dan koop je de X-T1.

Moet je wel een beetje zuig aan doen met je geld dan koop je de X-10 en neem de kleinere zoeker en het minder goed kunnen vasthouden op de koop toe. Wel een extra grip erbij kopen hoor. Want de grip aan de voorkant van de X-10 lijkt nergens naar. Is niet goed. Wel 80 euro erbij optellen.

Wanner moet ik de X-T10 gaan kopen?

Overduidelijk wil Fuji grotere markten gaan aanspreken. Er zijn al veel mensen overgestapt van Canon en Nikon naar Fuji weet ik uit eigen ervaring. En overstappen doet altijd pijn. Het kost immers veel geld want je gaat aan een nieuw systeem beginnen. Nu de prijs van de X-T10 zo laag is kun je dit makkelijker voor erbij kopen. In gedachte hou je je Canon of Nikon set erbij voor het meer serieuze werk en de Fuji voor de fun ernaast. Ik waarschuw je nu alvast. Als je dat denkt kom je bedrogen uit. Je Nikon of je Canon zal straks nauwelijks meer de kast uitkomen. Iedere Fuji bezitter met ook een ander merk ernaast heeft daar last van. Misschien is dit wel de geheime strategie van Fuji? Want heb je het eenmaal, dan ga je er meer van kopen en niet meer voor je oude set. Of dat nu Nikon of Canon of Sony is of nog een ander merk.
Conclusie

Top, top, top camera voor een belachelijk lage prijs. Ik heb bij mijn weten dit nog nooit eerder geschreven. Ik snap er geen fluit van wat Fuji gedaan heeft. Hoog en gevaarlijk spel dit bedrijfs economisch gezien. Maar ga jij daar lekker je hoofd niet over breken en koop gewoon deze X-T10 of anders de X-T1. Ik kan je daarin niet adviseren. Dat is en blijft persoonlijk. Ik zelf zou altijd, ook nu nog voor de X-T1 gaan. Ondanks de prijs.

Plussen:
 • Samen met de Nikon D810 en de Fuji X-T1 het beste wat er te koop is
 • Zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om tot een perfecte belichting te komen
 • Belachelijk lage prijs
 • Lekker klein en licht
 • Dynamisch bereik uitbreiden is uniek, geen enkel ander merk heeft dit.
 • Contrast kunnen opdelen qua instellingen in schaduwen en hooglichten, fenomenaal!
 • Ruis? Wat is dat?
 • Veel en veel scherper dan concurrenten met 16 M pixels.
 • Fuji kleuren, genuanceerder mooi
 • Fuji maakt alleen maar goede objectieven
 • Live histogram tijdens het fotograferen

Minnen:
 • Voor sommigen misschien wel heel erg klein
 • Grip voorkant camera is te klein
 • Zoeker is minder mooi en luxe dan die van de X-T1. Is echt wel een groot verschil.
 • Ziet er minder mooi uit dan de X-T1
 • Hoogst waarschijnlijk moet je wel nieuwe objectieven gaan kopen.
 • Draadloos flitsen is gewoon slecht
Resumé:
Geweldige camera voor een zeer lage prijs. Niet voor iedereen geschikt omdat er ontzettend veel mee kan. Daar moet je wel de juiste persoon voor zijn om het aan te kunnen. Lees test Fuji X-T1.
Prijs:
Beelkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bediening:
**********
**********
**********
**********
***
*******
**********

Beoordeling: 9.5

Stacks Image 11841
Gewoon een leuk voorbeeld van avondfotografie met de X-10 gemaakt door cursist Hans. De X-T10 is een camera om perfect goede belichtingen mee te kunnen maken.
Stacks Image 17267
Een bizarre foto zo moeilijk, die eigenlijk alleen maar met een Fuji gemaakt kan worden. Zelfs de zon tegenlicht is nagenoeg compleet doortekend wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zwarte laten een keurige doortekening zien. Ze lopen niet dicht. Dit is een van de sterke kanten van de X-10. Naast de mooie Fuji kleuren. En uiteraard is deze foto gemaakt door de cursist (Hans). Gewoon in JPG, geen RAW, alles uit de camera halend wat erin zit.