Stacks Image 2903

Nissin I40

Geschreven: 5 april 2016
Stacks Image 3164
De enige andere test die ik tot nu toe over Nissin flitsers heb geschreven was goed. En dat gaat deze ook weer worden! Behalve dat de Nissin I40 goed is heeft de flitser ook een hoge aaibaarheid gehalte. Nu koop je niet een flitser omdat hij zo aaibaar is, maar hij is zo leuk, zo lekker klein en compact. En er komt ook meer dan genoeg licht uit.

De Nissin I40 is getest in combinatie met een Fuji X-T1. Maakt dat wat uit? Ja, want met de Fuji kan er nog niet TTl draadloos geflitst worden. Dat kan sinds kort wel met de X-Pro2. Dat heb ik nog niet kunnen testen. Nissin claimt dat het volledig Fuji TTL ondersteunt, en dat klopt slechts voor een deel. HSS wordt in combinatie met TTL bij Fuji niet ondersteund. Bij Canon/Nikon en Sony wel. Nissin meld dit wel bij de specificaties bij dat er geen high speed synchronisation mogelijk is, maar het is echt een gemis.
Stacks Image 3167
De test is gemaakt met een Fuji X-T1. De snelste draadloze synchronisatie komt dan niet verder dan maximaal een 1/180e sec. Dit ligt niet aan de flitser maar aan de Fuji camera. Nissin kan hier niets aan doen. Fuji heeft nog werk te doen voor wat betreft draadloos flitsen en de snellere synchronisatie tijd die nodig is. Bij de andere drie merken kan er als de camera van de andere merken het toelaat een 1/8000e sec gehaald worden.

De prijs van de I40 is interessant. Juist omdat er met Fuji nog niet echt serieus geflitst kan worden is elke euro die je teveel uitgeeft aan geavanceerde flitssystemen er één teveel. De Fuji camera’s kunnen het op de X-Pro2 na nog niet. En met laatst genoemde is het de vraag of de Nissin I40 het wel kan. Nissin is op haar website niet duidelijk over. Meer dan een prijs van 187 euro is deze Nissin flitser moet je ook eigenlijk niet uitgeven als je met een Fuji fotografeerd. Nikon en Canon maken momenteel er een potje van met de prijzen die ze vragen voor hun nieuwste flitsers. Prijzen van 600 euro of meer zijn helaas geen uitzondering meer.

Stacks Image 3170
De flitser is klein krachtige en licht. Dit past helemaal in het straatje van Fuji. Ook bij de andere merken, maar het kleine formaat is logischer bij een Fuji camera. Die koop je onder andere omdat je wat minder wilt sjouwen na jarenlang met een zware DSLR tas te hebben rondgesjouwd. Dan is het logischer om ook een kleine en lichte flitser te kopen.

We hebben veel en intensief geflitst en de I40 heeft geen steekje laten vallen. Het batterij verbruik lijkt ook prima in orde niet leeg kunnen krijgen in 1 dag met toch enkele honderden flitsen.

In samenwerking met een Fuji camera is er geen draadloos TTl systeem beschikbaar. Dan moet er gebruik gemaakt gaan worden van de Manuele schaal. Met deze manuele schaal heeft Nissin wel een steekje laten vallen. De flitskracht aanpassingen gaan per halve stop en dat verschil is te groot. Het moet per 1/3 waarde aangepast kunnen worden. Nu moet je soms een halve stop meer of minder licht instellen om daarna met een diafragma verandering van 1/3 hoger of lager toch tot een 1/3 belichting aanpassing te komen. Er is mee te leven, maar handig of goed doordacht is het niet. Een beetje slordig is dit.

Pluspunt is dan weer wel dat de schaal wel doorloopt tot een 1/256e vermogen. Dat is lager dan iedere andere flitser. Een 1/256 van een volledige flits is een heel klein flitsje. Soms, heel soms kun je die nodig hebben. De meeste andere flitsers komen niet verder dan een 1/64e of een 1/128e vermogen flits. Het is een pluspunt maar slechts een kleintje. Letterlijk en figuurlijk.

De zoom van de flits moet draadloos handmatig ingesteld worden. Middels een knopje bovenop de flitskop die ingedrukt moet worden. Dit duurt even voordat je dit doorhebt. Dit punt mag ook bij een opvolgende flitser verbeterd worden. Het kan handiger.

Blijft over… dat ik het toch ondanks de twee kritiek puntjes een hele goede flitser vind. Hij doet wat hij moet doen en goed. Hij is klein en fijn, gaat zuinig met batterijen om en er komt meer dan genoeg licht uit.

Ook Sony, Canon en Nikon mensen kunnen deze flitser serieus meenemen in hun aankoop overweging. Een vergelijkbare Nikon SB700 kost 279 euro, Canon 430 EXII kost 249 euro en een Sony HVL-F43 M kost 259 euro. Deze doen hetzelfde en zijn zeker niet beter of krachtiger, maar wel aanzienlijk duurder.

De toekomst van Fuji moet uitwijzen of dit een goede koop is. Daar kan Nissin niet zoveel doen of veranderen. Wanneer de nieuwe Fuji camera’s allemaal met een goed geolied flits systeem komen dan zal nog steeds de firmware van de I40 flitser ge-update moeten worden.

Heb je een Canon/ Nikon en een Fuji dan is het een handige flitser. Met beide merken kun je deze gebruiken. Niet met Sony, want Sony moest weer zo nodig een ander flitsvoetje maken. De Sonu versie van de I40 past alleen maar op een Sony camera.
Gok er dus niet op wanneer je al een Fuji hebt dat deze Nissin I40 nog een keer geschikt gaat worden voor een aanstaande Fuji camera die je zou gaan kopen. Nissin geeft wel aan de mogelijkheid te hebben voor firmware updates, maar ik kan ze niet vinden. Dus?
Canon, Nikon, Sony: Draadloos TTL en HSS
Fuji: TTL, niet draadloos, wel draadloos is het een M flitser.

Plussen:
• Klein
• Komt meer dan genoeg licht uit
• Apart lampje voor filmen in gebouwd (niet getest)
• Vriendelijke prijs

Minnen:
• Zoomen slechts tot 105 mm
Resumé:
Paar puntjes van kritiek, maar verder een hele goede flitser. Nissin is momenteel mijn favoriete flitsermerk
Beoordeling: 8.5