Stacks Image 2597

Cactus V6 II met bijna alles kunnen flitsen

Geschreven: 7 oktober 2018
De Cactus V6 II bestaat al een tijdje en je moest met dit product best wel geduld hebben. Zeker als in je in combinatie met Fuji camera’s ging flitsen. Vaak kwamen er nieuwe updates uit bij Fuji en dan moest Cactus direct daarop volgen. Had je een van de twee updates niet goed dan werkte het gewoon niet.

Ik heb eigenlijk altijd wel redelijk probleemloos geflitst met de genoemde twee, maar ik ben met dit soort materie ook vaak en veel bezig. Voor mij was het relatief makkelijk. Voor iemand die minder met fotografie bezig is, was het een stuk lastiger. Zie het maar bij te houden al die updates. Echter, die tijd is voorbij. Het Fuji flits systeem is eindelijk uitgekristalliseerd en dus hoeft Cactus niet steeds meer aanpassingen te doen. Het heeft tot heel wat frustraties geleid bij sommige mensen. Het was altijd goed te doen, maar zoals gezegd, daarvoor moest je wel heel goed lezen en soms gewoon uitproberen. Maar nu is echt alles probleemloos.

Eindelijk kan ik dus de lang geleden beloofde test schrijven over hoe en wat met het Cactus flits systeem. En dan niet alleen voor Fuji, maar ook voor Sony, Nikon, Canon, Panasonic en Pentax. Eerder had ik ook deze beschrijving kunnen maken, maar op het moment dat ik klaar geweest zou zijn dan was de volgende update er alweer. En dan had ik deze pagina wekelijks moeten aanpassen. Dat lukt me niet met mijn beperkte tijd.

Nu is het op dit moment zo dat je met de aanschaf van 1 of 2 Cactussen v6II met alle boven genoemde merken probleemloos kunt flitsen. Zelfs al wil je op het hetzelfde moment even van fotograferen even snel van camera systeem schakelen of merk vreemde flitsers gaan gebruiken. Ik ga proberen om alles wat nodig is voor succesvol flitsen zo logisch mogelijk te beschrijven.
Stacks Image 3108
Stacks Image 32181
Het eerste wat je doet als je de Cactus V6II hebt gekocht is de software downloaden. Die heb je gewoon nodig. Die is te vinden op: https://www.cactus-image.com/downloads.html
Kies windows als je windows hebt en mac als je mac hebt.
Stacks Image 32184
Wanneer de software geïnstalleerd is sluit je de V6II aan op de USB mini kabel. Let op! Je moet eerst de batterijen uit de trigger halen!
Op de zijkant van de Cactus trigger zie je een TX en RX staan. Die schuif je naar één van de twee standen, of RX of TX, terwijl je op de achterkant van de trigger de menu knop ingedrukt houdt. Het moet tegelijkertijd!

Op die manier legt de trigger contact met de software van Cactus voor het checken of je de juiste firmware versie geïnstalleerd hebt.
Stacks Image 32187
Hier zie ik, dat ik nog de “oude” firmware heb geïnstalleerd die alleen werkt met Fuji. Daar heb ik als docent fotografie niet zoveel aan omdat ik zo goed als wekelijks mijn Cactus triggers en flitsers uitleen aan cursisten. Er is een andere firmware versie die allrounder is en veel geschikter voor wat en hoe ik werk. Deze Cactus V6II VFUJI1.002 ga ik vervangen voor een andere versie.

Een versie waarmee ik nooit meer de firmware hoef te vervangen. Of de trigger nu geplaatste wordt op mijn eigen Fuji of Nikon, of op een Canon of een Panasonic. Ik kan dat allemaal met één en dezelfde firmware. Dat laat ik je zien in de volgende afbeelding.
Stacks Image 32190
Hier zie je het scherm wat je te zien krijgt in de software van Cactus als je de V6II middels de usb kabel hebt aangesloten. De software laat zien welke andere versies ook beschikbaar zijn.

Ik kies de V62.A.001. Omdat deze werkt met alle camera merken en flitsers. Dat is handig. Doe jij dat niet dan zou je ook met de merk eigen firmware kunnen werken. Het is niet beter of slechter. Het verschil zit hem slechts in één detail wat ik je later zal laten zien.

Met deze firmware hoef je nooit meer iets te downloaded. Alles zal werken. Ik heb het getest.
Stacks Image 32193
Wanneer je de update hebt uitgevoerd krijg je het hiernaast staande scherm te zien, De in mijn ogen meest makkelijke firmware update. Omdat je daarna als je van camera zou wisselen nog maar een setting in je Cactus trigger hoeft aan te passen. Namelijk met welk merk camera je fotografeert op dat moment. Bij heel weinig mensen zal dit het geval zijn, maar bij mij wel.

Normaal gesproken fotografeer ik met Fuji dus dan doe ik…
Stacks Image 32196
Dan stel ik de Cactus trigger in op Fuji. Hoe logisch is dat! En fotografeer je met een Nikon dan stel je Nikon in. Enzovoorts. Hoe kom je daar in dat menu?
Stacks Image 32199
Via de menu knop op de achterkant van de Catus kun je verschillende sub menu’s in. Eén daarvan is de camera flash setup menu. Druk het draaiwieltje in en je kunt uit de verschillende ondersteunde camera merken kiezen.

Het camera merk moet je zelf kiezen in de deze firmware V6II VV62.A.001 versie. De allrounder!

De flitsers hoef je niet in te stellen. Dat gaat helemaal automatisch. Wanneer je met bijvoorbeeld een Fuji camera fotografeert maar met een Canon flitser flitst, heb je sowieso onder de Canon flitser een tweede Cactus trigger nodig.

De twee cactus triggers praten met elkaar en de trigger op je camera, in dit geval een Fuji, zal weten dat er aan de andere kant een Canon flitser in het spel is. En doe je er ook nog een Nikon en een Olumpus flitser erbij dan is dat ook geen probleem.

De triggers onder de flitsers bepalen namelijk de communicatie met de aangesloten flitsers. De twee Cactussen zijn alleen maar nodig om met elkaar te laten praten. En die regelen dan zelf weer hoe om te gaan met de in principe voor Fuji “vreemde” flitsers.
Stacks Image 2660
Het is al met al een ontzettend knap systeem wat nu echt helemaal klaar is. Het enige probleem in de toekomst zou nog misschien met Fuji kunnen zijn en blijven. Ik verwacht het niet. Het flits systeem van Fuji is nu wel uit ontwikkelt. Bij Canon, Nikon, Sony, Olympus en Panasonic is dat sowieso het geval.

Daarom verwacht ik ook niet al teveel updates meer van Cactus. Het Cactus flits systeem is na een lange weg en ontwikkel periode helemaal klaar. Ik blijf zeggen dat de Cactus V6II een nobelprijs waardige trigger is. Het is zo ontzettend knap wat de Hongkong chinezen hebben gedaan.

Het grote voordeel van deze set-up en firmware is, is dat je je oude flitsers ook nog kunt blijven gebruiken. Je bent bijvoorbeeld van Nikon naar Fuji overgestapt. Dan hoeven hoeven je “oude” SB800 en SB900 niet meteen Marktplaats op. Gewoon een losse Cactus trigger erbij kopen voor 85 euro en je kunt ze blijven gebruiken. Of welke andere combinatie van Camera merk en flitsers je anders zou kunnen bedenken.

Het enige probleem is Sony. Dat werkt met een ander flitsvoet systeem en die kan alleen met de afwijkende versie Cactus V76IIS (Sony) werken.

En verder nog:

Check goed de website van Cactus om te kijken of jouw camera in de lijst van compatibel camera’s staat. Ik had het van e week nog dat de Nikon D5600 niet werkte. En de oudere camera’s van Nikon wel in deze serielijn. Cactus is volgens maar een heel klein bedrijfje wat haar handen vol heeft om continu alles uit o date en compatibel met elkaar te maken. Dat is een heidens karwei.

De pagina: https://www.cactus-image.com/cactus_v6ii_fwupdate_notes.pdf Is een belangrijke pagina. Daar kun je veel informatie vinden over hoe het ook anders zou kunnen. Je kunt een versie kiezen voor jouw camera, maar als je werkt met een Cactus flitser RF60 of RF60X dan moet die ook een bijpassende firmware update krijgen. Ik zou altijd voor de veel makkelijker V62.A.001 gaan. En voor je Cactus flitser die je hebt check je onderstaande tabel ook nog een keer.
Stacks Image 32202
Wanneer je met een Fuji camera flitst en met een Cactus V6II trigger dan laad je de V62.A.001 firmware. Heb je een Cactus RF60X flitser dan heb je in deze combinatie de A.08 firmware voor de flitser nodig.

En zo is dit overzicht volgens mij compleet en kan iedereen aan de slag, mits je camera in de compatibel lijst staat. Het is voor mij haast niet mogelijk om alle mogelijke combinatie ste beschrijven. Er zijn er zoveel. Je zou ook nog kunnen werken met flitsers die je voor een 20 euro van Marktplaats afvist. Een oude Philips flitser bijvoorbeeld. Dat kan ook! Weliswaar alleen in manuele mode en niet in TTL, maar om aan te geven dat je flitshobby helemaal niet duur hoeft te zien. Begin echter nog niet aan dit soort voorbeelden zoals ik net gaf. Leer eerste werken met je Cactus systeem en triggers. En dan pas daarna eventueel bijdehand gaan doen met exotische flitsers. Probeer het eerst maar met je gewone spullen. Het werkt echt als een tierelier.

Een nadeel van deze setup is dat TTL niet werkt. Niet bij Fuji, niet bij Canon en niet bij Nikon. Daarvoor heb je de andere firmwares nodig. De combinatie V62.A.001 (trigger) en A08 geeft geen toegang tot TTl mogelijkheden. Daarvoor moet je naar optie 2. Dit is geheel afhankelijk of je wel of niet TTL wilt flitsen. Waarom je dat wel of niet zou willen kom ik later op terug. Want er is nog wel wat te schrijven over het Cactus TTl systeem.
Stacks Image 17017
Optie 2

Fuji:
Met de firmware Fuj.A.003 (trigger) en A08 (flitser Cactus RF60X) heb je wel TTL en M flitsen tot je beschikking. En vreemd genoeg ook met de andere merken. Je moet dan geen Fuji kiezen, maar others (zie foto) als je de trigger ineens op een Nikon camera wilt plaatsen. En hij doet het ook nog. Op zowel TTl als M.

Canon:
Bij Canon hetzelfde verhaal als bij Fuji. Maar nu heb je nodig om zowel TTl als M flitsen te kunnen kiezen:
Can.A.003 (trigger)
A.08 (flitser Cactus RF 60X)

Nikon:
Bij Nikon wordt het dan:
Nik. A.004 (trigger)
A.08 (flitser Cactus RF60X)

Pentax:
Pen.A.004 (trigger)
A.08 (flitser Cactus RF60X)

Olympus:
OLY.A.003 (trigger)
A.08 (flitser Cactus RF60X)


Voor al deze merken werken deze firmware versies prima. Deze kan ik je aanbevelen wanneer je zowel TTL als M wilt kunnen flitsen. Alleen nog een kleine voetnoot.

Met het maken van de serie voor de Corrèze ben ik er proefondervindelijk achter gekomen dat de TTL van Cactus nog niet echt lekker werkt. Ik heb er veel problemen mee gehad. Mijn eerste vier gebruikte Cactus flitsers waren zo goed als altijd de Cactus flitsers. Met één Cactus flitser TTl flitsen gaat prima. Zodra je er meer gaat gebruiken, lijkt het wel alsof de verschillende flitsers en groepen elkaars TTL resultaat beïnvloeden. De foto’s kreeg ik op TTL niet stabiel qua sfeer. Had ik groep A goed en begon ik met groep en flitser B dan was groep A ineens niet meer goed. In eerste instantie snapte ik het niet. Later wel. Groep C erbij gaf nog meer problemen om over groep D dan maar te zwijgen.

TTL flitsen met de Cactus V6II triggers en Cactus RF60X flitsers werkt niet goed. Misschien dat Cactus in de toekomst nog met een firmware update hiervoor komt. Ik denk het wel. Op zich is het ook niet verwonderlijk. Het TTl gedeelte moet uit de triggers komen en komt zeker niet door de Cactus RF60X flitsers. Dat zou wel heel erg mooi zijn voor 159 euro. Dat kan haast niet en dat klopt ook.

Mijn aanvulling is om gewoon Manueel te flitsen met de Cactus triggers en flitsers. In combinatie met Nikon en Canon flitsers moet ik dit nog uitzoeken. Die bijvoeging komt later nog. Want Canon en Nikon flitsers hebben wel echte TTL ingebouwd in hun flitsers. daarover later meer.
Stacks Image 17022
Een voorbeeld van vier Cactus Flitsers RF60X aangestuurd met een Cactus V6II trigger. Het ging perfect en was makkelijk om te maken, maar wel op de (M)manuele stand.
Aanbevelingen:

Werk zoveel als mogelijk met M flitsen in combinatie met de cactus apparatuur. Later ga ik nog een extra toevoeging doen over de combinatie met echte TTL Nikon en Canon flitsers. Maar dat moet ik eerst nog even goed testen. Kies je eigen combinatie uit voor het merk waar jij mee werkt.

De meeste lezers zullen echter Fuji gebruikers zijn. Omdat Fuji flitsers te duur zijn en er niet heel veel opties zijn om draadloos te flitsen met Fuji. Veel minder vergeleken met de grote twee. heb je een Fuji gebruik dan:

Fuj.A-003 voor de triggers en A.08 voor de Cactus flitsers. Werk je met andere flitsers dan gebruik je ook voor die triggers de Fuj.A.003 firmware. Dit kun je het beste aanhouden. Ik heb hier zoveel tijd ingestoken, getest en uitgeprobeerd. En ja door dit Cactus systeem flits ik inmiddels niet meer TTL maar op M. Gegeven door de mogelijkheden die het Cactus systeem mij bieden. Het is gewoon betrouwbaarder. De flitsers gaan af met absolute vermogens. Bij TTl is dat niet zo, maar daardoor fluctueren de vermogens teveel. Hopelijk gaat Cactus dat nog verbeteren. Maar, voor het geld wat je betaalt voor Cactus flitsers en triggers, mogen de gebruikers nooit klagen. M flitsen in plaats van TTL flitsen is even wennen, iets harder werken, maar het went heel snel. En het geeft meer betrouwbaarheid.