Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Canon 1000D " de 50D killer?"
Patrick Mollema
a de kop is heftig, maar ik denk dat de titel in vele opzichten waar is. Ten eerste ben ik absoluut geen fan van de 50D. Ik vind deze Canon telg dermate matig dat het niet zo ontzettend moeilijk is om een betere camera te maken. Canon heeft dat laatste gedaan met de 1000D. Voor slechts 399 euro mag je jezelf de eigenaar noemen van deze camera. Voor een 50D betaal je meer dan het dubbele. En ik zeg dat de 1000D beter is dan de 50D? Ja dat doe ik. Vele zaken zijn beter geregeld bij de 50D. De algehele bouwkwaliteit, ergonomie en bediening. Maar... de 1000D schiet gewoon mooiere foto's. En dat is toch het waar het omgaat!
 
Hoe kan dat in hemelsnaam? Nou heel simpel. De 1000D heeft 10 miljoen pixels en de 50D 15 miljoen en nog een paar. En in het laatste geval is dat echte teveel. Ja, ik val in herhaling ik heb dit vaker gezegd bij het bespreken van andere camera's en merken. Maar zo simpel is het gewoon. De 1000D heeft een perfect balans tussen het aantal pixels, grootte van de CCD chip en dus uiteindelijke beeldkwaliteit. De 50D heeft een even grote beeldchip maar moet het wel doen met 5 miljoen pixels meer doen.
 
En zo kan het dus gebeuren dat de 1000D mooiere beelden maakt, veel mooier dan de 50D in ieder geval. En dat voor slechts 399 euro's.  De 50D kost ( geschreven 2 mei 2009) 1099 euro. Pfff dat is een verschil. Van dat prijsverschil kun je een heel mooi Canon objectief kopen.
 
De 1000D is uiteraard niet in alle opzichten beter. Zo kan het ruisniveau op 1600 iso nog wel erg verbeterd worden. Die is bijna niet van deze tijd te noemen. Zonde! Het LCD display is prima. Geeft goed de kleuren weer zoals je die later ook op je monitor van je pc mag verwachten. Het histogram is behoorlijk betrouwbaar qua uitlezen. Deze klopt aardig met wat je later in Photoshop gaat terugzien.
 
De bediening van de 1000D blijft een minder ontwikkelt punt. Dat is met bijna alle Canon camera's zo. Het is gewoon behelpen met slechts één draaiwieltje. En de +/- knop blijft nodig om tot functie verandering te komen van de draaiknop. Je breekt je vingers zowat. Ergonomisch klopt het ook niet.
 
De bouwkwaliteit van de 1000D? Tsja, een hoop plastic dat wel, maar wel lekker licht hoe dan ook de camera voelt zeker niet solide aan. Het zal wel stevig zijn, maar ik kan er niet aan wennen. Ik blijf het eng vinden om een dergelijke camera in mijn handen te hebben.
 
Kortom, voor iedereen die een hele goede camera wil kopen maar er niet teveel geld voor neer wil leggen is dit een zeer goede keuze. Veel waar voor weinig geld. Vergeet de 50D.

De plussen:
+ Mooi scherpte, kleuren en ruis niveau
+ Goede automatische witbalans
+ Goed LCD display
+ Eindelijk een zelfontspanner met instelbare tijd van twee seconden.
 
De minnen:
- Slechts één draaiknop voor diafragma en sluitertijd
-  De lichtmeting van de camera is erg afwijkend vergeleken met andere camera's in dezelfde omstandigheden
- Geen grid in display
- Externe flitser is niet draadloos aan te sturen. Of je moet twee flitsers hebben of je moet de ES T2 erbij kopen
- Flitslicht meting (TTL) met een externe flitser is redelijk, maar zeker niet goed.
Stacks Image 122
Resumé:

Niet zo robuust als een 50D, maar wel veel betere beeldkwaliteit. Maar gek genoeg wel een betere beeldkwaliteit.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
8.5
8.5
7.0
6.0
8.0
8.0
Beoordeling 8.0