Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Canon EF 100 mm macro F/2.8 USM
Patrick Mollema
Wederom een goed objectief van Canon. Hierbij zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden. Dit objectief kun je niet zomaar met iedere Canon body gebruiken. Boven de 40D en alles wat later uitkwam moet je dit objectief niet aanschaffen. Alles wat eronder zit kan prima in combinatie met dit Canon 100 mm macro F/2.8 objectief.

Met macro fotografie heb je heel snel last van beweging onscherpte en een tekort aan scherptediepte. Doordat je vaak met hogere diafragma waarden gaat werken is je sluitertijd al heel snel te langzaam om dat licht bewegende bloemetje door een zuchtje wind nog scherp te fotograferen. Ga je een stuk lager met je diafragma dan is het bloemetje weer wel scherp qua sluitertijd, maar slechts een gedeelte zal scherp zijn terwijl het je bedoeling was om de gehele bloem scherp te schieten. Kortom, macro fotografie is best wel lastig.
 
Canon heeft met dit objectief een goede lens in de markt gezet. 100 mm bij macro fotografie is wel veel. Veel gebruikers verkijken zich hierop. Ze denken:" ha, dan kan ik lekker dichtbij en dingen heel groot laten zien". Dat is waar. Het maakt deze vorm van fotografie echter wel bijzonder lastig om het goed te doen. Je komt zo goed als altijd scherptediepte te kort of je hebt bewogen beelden. Omdat je zo hoog moet diafragmeren dat je sluitertijd te langzaam wordt. En ondertussen staat dat bloemetje maar heen en weer te bewegen in de wind. Draadloos flitsen is de perfecte oplossing voor dit probleem.

De F/2.8 staat heel leuk maar is onbruikbaar met macro fotografie. Ik zou niet weten waar je het voor zou kunnen gebruiken. Met 100 mm macrofotografie met gebruik van diafragma F/2.8 wordt ongeveer niets scherp. Dus het is niet de toverstokje van Harry Potter wat je hiermee eventueel in huis haalt. Het is hard werken met deze lens. Overigens geldt dit voor ieder macro objectief.
 
Het nadeel van dit objectief vind ik ( recentelijk getest op een Canon 50D) dat de gemaakt beelden nooit echt gestoken scherp zijn. Ik zit te zoeken en te zoeken waar het nu echt scherp is. Ga je extra diafragmeren dan worden de gemaakte foto's alleen maar zachter. F/32, het maximale diafragma is qua scherpte boter- en boterzacht. Ik vind het te zacht. Misschien is dit op andere Canon camera's beter. De 50D helpt wederom een objectief om zeep. Het is niet het eerste objectief wat niet goed presteert op de uiterst kritische 50D. Dus is het probleem nu de 50 D of de het objectief zelf? Daar durf ik nog geen uitspraak over te doen. Dan moet ik 100mm macro objectief eerst nog op andere Canon camera's in actie zien.

Op een Canon 50D raad ik dit macro objectief in ieder geval niet aan. De scherpte is te laag. Ik zie geen scherpte. En ga je hoger diafragmeren dan worden de gemaakte foto's heel mooi zacht, maar zonder echte scherpte ziet dit er heel vreemd uit.

Nadeel van dit objectief is ook dat er geen vibratie reductie is ingebouwd. Daar scoort het vergelijkbare Nikon macro objectief sowieso een puntje hoger.  Nu is dit Canon objectief wel een stuk goedkoper dan de vergelijkbare Nikon. De Canon EF 100mm macro F/2.8 USm is te koop voor ongeveer 450 euro.

Dit objectief is niet de 100 mm Macro IS USM uit de L serie. Dat is andere koek, maar die heb ik nog niet hier op cursus mogen verwelkomen.
Stacks Image 16
Resumé:
Leuk en goed objectief tot aan de Canon 40D. Daarboven moet je deze niet gebruiken. Leuk objectief voor niet al teveel geld.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
6.0
6.5
7.5
7.0
Beoordeling: 6.5