Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
50 D teveel pixel camera
Patrick Mollema
De opvolger van de 40D is de 50D. Wel blijft de 40D gewoon in het Canon assortiment meelopen. En dat is maar goed ook. Deze heeft nu 15 miljoen pixels i.p.v. de 10,5 miljoen pixels van de 40D. Meer pixels, maar levert dat ook betere foto's op? Nu enkele 50D's later nuanceer ik toch mijn mening een wat meer dan dat ik eerst deed.
 
In de 50D zijn wel degelijk een aantal zaken qua knoppen en menu functionaliteit verbeterd. Dat mag je ook verwachten bij een nieuw model. En overall gezien is de 50D ook een prima camera. Maar al die pixels?
 
De 'overdosis" aan pixels levert op deze relatief kleine CMOS chip problemen op. Canon heeft werkelijk alle trucs uit de kast moeten halen om de ruisproblemen op te lossen. Zo kan er ruis bij hoge ISO waarden worden weggetoverd (niet dus, want ik zie nog steeds ruis) en gewone ruisonderdrukking (werkt bij alle ISO waarden) met verschillende instelling mogelijkheden. Allemaal leuk en aardig, maar het werkt slechts een beetje en zeker niet voortreffelijk. Hoe ik kijk, kijk ik, maar Ik zie gewoon beeldruis. Ook al op 800 ISO, een stand waar de 40D gewoon beter is. Dan laat ik even voor het gemak de hogere ISO waarden maar even buiten mijn bevindingen, want daar gaat de 50D zakt de definitief door haar hoeven gebukt onder het gewicht van de vele pixels. De nuance dat ik de 50D wat beter ben gaan vinden dan voorheen is op dit punt niet aangepast. Hogere iso waarden en beeldruis blijven een probleem met de 50D. Ik ben benieuwd hoe dit straks gaat met de aangekondigde 7D. Die gaat maar liefst 18 miljoen pixels tellen op een "crop" cmos chip. Dat zal me wat worden.
 
Wanneer je "gewone"Canon objectieven gebruikt heeft het geen zin om de  50D aan te schaffen. Met een simpel en gewoon objectief haal je niet de kwaliteit naar boven die er in principe wel in zit in deze 50D body. Je moet echt over hele goede en dus dure objectieven beschikken om de  voordelen zichtbaar te maken. De meeste cursisten die ik hier zie komen hebben die dure objectieven niet. Hoogstens één echt mooi objectief zit er in de tas. Dus daarmee houd het nut van het kopen van deze camera al op.
Ook op dit punt en enkele 50D's verder wijzig ik mijn mening niet. En het blijft een feit dat er maar zelden mooie objectieven uit de tas worden getoverd. Met de relatief goedkope Sigma en Tamron objectieven haal je er gewoon niet uit wat erin zit. Het is ook opvallend dat de mensen die deze camera aangeschaft hebben, toch niet de goedkoopste Canon body, wel vaak met de goedkope objectieven fotograferen. Heel vreemd.
 
De creatieve auto functie die Canon heeft ingebouwd is te gek voor woorden. Dat is een functie voor mensen die niet kunnen fotograferen maar wel controle zouden willen hebben over belichting en scherptediepte. Dat lijkt me sterk! je hebt dus dan volgens Canon behoefte aan iets wat je niet kent. Dit hoort niet in een 50D thuis.
 
Nog zo'n zinloze functie is de automatische helderheids functie. Die werkt namelijk alleen tezamen met de automatische belichting. Het werkt wel, maar dus niet voor de gevorderde gebruiker. Lekker is dat! Weet je meer en kun je meer dan mag je het van Canon niet gebruiken buiten de automatische belichting om. Hoe verzin je het?
De hoge lichten prioriteit werkt wel op alle standen. De standaard 100 iso verandert automatisch in 200 iso als standaard waarde. Net als bij Nikon en daar is niets vreemds aan. Stiekem heb ik deze functie wel eens aangezet bij beginnende cursisten. Maar om nou te zeggen dat het verbetering opleverde? Nee, niet echt.
 
Draadloos flitsen is een prachtige tak van fotografie. Met de 50D, maar eigenlijk met alle Canon camera's is dit geen pretje. Even per ongeluk aan een verkeerde knop draaien omdat je een belichting correctie wilt maken en je zet je AEB ( automatische exposure bracketing) aan en op een verkeerde instelling. Je krijgt dan een correctie over de correctie heen die je handmatig zojuist hebt ingesteld. Dat moet je dan vervolgens weer corrigeren met de instellingen van je flitser als je niet door hebt wat er fout gaat met de belichting. Daarnaast is de belichting in combinatie met flitsen zelden de goede belichting.
 
Waar ik wel enthousiaster over ben geworden zijn de kleuren van de 50D. Deze zijn echt heel erg mooi en overeenkomstig met de werkelijkheid. De automatische witbalans van Canon blijft op een eenzaam hoog niveau staan. Het is bijna altijd goed. Het LCD display is ook van eenzame klasse. Daar kunnen de laatste Nikon's een puntje aan zuigen. Want de LCD's van Nikon lopen hard achteruit in kwaliteit en kleur echtheid. En dan wordt witbalans beoordelen wel heel erg lastig. 1-0 voor Canon. De 50D kent echt een super LCD display.
 
Over het geheel blijf ik veel kritiek houden op de 50D.  Het is een hele leuke, goed gebouwde camera, maar er mankeert nog best veel aan. De foto's die de camera maakt zijn prettig om naar te kijken  en soms zelfs ronduit mooi te noemen, mits ze maar niet op te hoge iso waarden worden geschoten.
Het allerbelangrijkste punt blijft echter wanneer je geen topobjectieven van Canon of een ander merk gebruik maakt  is deze camera niet beter dan een 40D of een 450D. Heb je die objectieven niet in je bezit dan is de aanschaf van deze camera zonde en overbodig.
  
De plussen:
+ Prachtige scherpte verloop soms lijkt het wel een full-size body
+ Mooie kleurverzadiging
+ Door middel van een speciale functie knop rechtstreeks toegang tot de kleurinstellingen.
+ Heel mooi en goed uitleesbaar LCD display.
+ Twee draai ringen. Eén voor sluitertijd en één voor diafragma.
 
De minnen:
- Geen dynamische range uitbreiding of hulp
- Te hoge beeldruis vanaf 800 ISO
- Kwaliteit is er alleen uit te halen met hele goede objectieven
- Externe flitser is niet draadloos aan te sturen. Of je moet twee flitsers hebben of je moet de ST-E2 erbij kopen
- Flitslicht meting (TTL) met een externe flitser is vaak overbelicht.
- Matglas zonder grid display
Stacks Image 144
Resumé:
In principe een goede camera, maar wel één met veel mitsen en maren.  Je moet goede objectieven hebben om de potentiêle kwaliteit camera volledig te benutten. De beeldruis is gewoon van een ouderwets niveau en niet goed.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
7.0
7.5
5.0
7.5
8.0
7.0
Beoordeling 7.0
Resumé:
In principe een goede camera, maar wel één met veel mitsen en maren.  Je moet goede objectieven hebben om de potentiêle kwaliteit camera volledig te benutten. De beeldruis is gewoon van een ouderwets niveau en niet goed.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
7.0
7.5
5.0
7.5
8.0
7.0
Beoordeling 7.0