Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Licht sterk, maar niet erg bruikbaar
Patrick Mollema
Dit is het op één na lichtsterkste 50 mm objectief in de Canon range. Er is ook nog een 1.2 50 mm objectief, maar die heb ik voor alsnog niet voorbij zien komen tijdens de cursus. Dit is ook niet zo raar want de F/1.2 50mm moet meer dan 1000 euro kosten. De F/1.4 50 mm USM kent een veel vriendelijker pijs van 289 euro.
 
Het is wat opvalt is dat het zeer lichtsterke objectief goed en degelijk gebouwd is. De verwachtingen waren bij mij hoog na het zien van dit objectief. Ik had immers nog niet eerder een F/1.4 objectief voorbij zie komen. De reden van aanschaf was zoals te verwachten, fotograferen bij slechte en moeilijke licht omstandigheden.
 
Alleen is het laagste diafragma F/1.4 op korte afstand in de praktijk niet echt bruikbaar. Op afstanden van een meter en minder geeft diafragma 1.4 een zeer vreemde onscherpte in de hoeken. Een heel raar tonvormig, wollig en zachte foto is het resultaat. Op zich niet helemaal vreemd want daar is het nu eenmaal diafragma 1.4 voor. Dan heb je weinig scherptediepte. Toch vond ik het effect wel heel erg sterk en eigenlijk ook tegenvallen. Met afstanden minder dan een meter heb je er niet veel aan dit objectief. Omdat ogenschijnlijk niets scherp meer is. Het diafragma is beter bruikbaar voor onderwerpen op afstanden die wat verder weg liggen. Daarbij heb je minder last van de grote onscherpte in de hoeken van de foto. Rond diagfragma F/5.6 heb je nergens meer last van en dan pas ga je zien dat je wel degelijk een goed 50mm objectief van Canon hebt gekocht. Een beetje raar is dit dus wel. Je koopt het voornamelijk om gebruik te kunnen maken van het zeer lage diafragma F/1.4 maar die is eigenlijk niet bruikbaar. pas vanaf F/2,8 begint dit objectief acceptabel goed te worden. En dat terwijl de F/1.8 versie direct al goed is vanaf diafragma F/1.8. Het is een omgekeerde wereld. Zeker ook omdat je voor dit model veel meer moet betalen dan voor de F/1.8 uitvoering.

Maar je koop dit objectief niet voor F/5.6. Dat kan met een 50mmm F/1.8 ook. Je koopt een F/1.4 objectief omdat je dit extreem lage diafragma ook wilt gebruiken in de praktijk. En daar wringt de schoen een beetje. Foto's gemaakt met diafragma 1.4 zijn gewoon niet mooi.
 
Mijn tip is om gewoon een 50mm F/1.8 te kopen. Deze is 205 euro goedkoper en kost je slechts 98 euro.Daarmee is het veel makkelijker werken en zeker bij gebruik van het laagste diafragma veel betere foto's te maken. 
Stacks Image 16
Resumé:
Je verwacht er veel van, maar ik vind het een rare lens.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.0
6.0
9.0
5.0
Beoordeling: 6.0