Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Was een goede 5D, maar wel inmiddels heel lang geleden.
Patrick Mollema
Naar mijn menig de ultieme full-size camera met slechts 12 miljoen pixels. Maar juist daarom vind ik de camera zo goed omdat de 5D de juiste mix kent tussen full-size en de uiteindelijk grootte van de pixels op de CMOS chip.
Veel fabrikanten zullen in de nabije toekomst weer de fout gaan maken om full-size chips weer helemaal vol te behangen met pixels. Sony komt met een full-size met 24,5 miljoen pixels. Ongelooflijk! de pixels worden dan weer te klein net zoals bij de huidge generatie niet full size camera's en we gaan dus weer problemen krijgen met beeldruis. En dat gaat dan weer ten koste van scherpte, kleurechtheid en kleurverzadiging.
 
De huidige 5D is in mijn ogen de perfecte full-size camera. de huidige prijsstelling is rond de 1600 euro en is een waanzinnig lage prijs voor zo'n goede camera. Het bovenstaande word inmiddels bevestigd door de komst van de 5D mark II. Een verbeterde versie van de 5D dus heeft dit nieuwe model nu de toevoeging Mark II gekregen.
 
Het LCD display op de 5D is zo slecht dat je er helemaal niets mee kunt. Ik weet niet in welke dump store Canon dit display heeft gevonden maar je kunt er onmogelijk je witbalans op beoordelen. Ik heb hier cursisten gehad met een hoog niveau van fotograferen, maar ze konden zonder PC bij de hand te hebben niet de goede witbalans vinden. Zolang de witbalans op automaat staat gaat het goed, maar als je wilt of moet afwijken dan gaat het compleet verkeerd. Het display is zo geel dat je nooit kunt zien of de foto neutraal is of tenminste de toon bevat die je graag wilt hebben. Echt een drama. Dan ben je de trotse bezitter van een full size camera.... en dan heb je een LCD display uit het jaar kruik!
En op dit ene grote punt van kritiek na kan ik alleen maar zeggen dat het een perfecte camera is. Er is verder niets op aan te merken. Grote klasse wat een prachtige beelden deze camera produceert. Echt top!
 
Dus dan toch maar de 5D mark II kopen?  Ja, inmiddels heb ik ook een cursist op cursus gehad die er mee werkte en ik kan volmondig beamen, koop een 5D Mark II en geen 5D meer!

De plussen
  • Mooie scherpte
  • De handmatig instelbare witbalans door middel van witbalans aanpassing. je kunt dus in een gekozen witbalans 
  • nog een aanpassing maken door middel van meer of minder groen, blauw, amber of magenta toe te voegen. Je
  • hebt hiermee echt superieure controle over je witbalans. Dit is bij Canon camera's beter geregeld dan bij ieder ander camera merk.
  • Twee draai ringen. Eén voor sluitertijd en één voor diafragma.
  • Stevige behuizing

De minnen
  • Het LCD display is echt dramatisch slecht.  Uit het jaar kruik. Erg moeilijk af te lezen tijdens buitenfotografie
  • Het LCD display geeft standaard een te geel beeld. Een goede witbalans beoordeling is eigenlijk niet mogelijk.
  • Instellingen zoals kleuren, contrast, scherpte en verzadiging zitten te diep in het menu. Dit kost veel tijd.
  • Kan geen externe flitser draadloos aansturen, moet je eerst een ST-E2 van 200 euro kopen
Stacks Image 122
Resumé:

Een dijk van een camera met één hele grote kanttekening. Het LCD display is onbruikbaar. Anders zou ik deze camera wel met een 9,5 willen beoordelen. Zo mooi als de foto's zijn die er mee gemaakt kunnen worden. Nu is het slechts een 7,5. Het display verpest het totaal resultaat. Want als je niks kunt zien dan... ja dan ben je terug in de tijd van de analoge fotografie. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Is niet meer nieuw te koop.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
5.0
8.0
9.0
6.5
6.0
9.0
6.0
Beoordeling 7.0