Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Een schaap in wolfskleren
Patrick Mollema
De 60D van Canon is een apart verhaal. Waar ik ooit (lang geleden) weg was van de 40D van Canon haakte ik compleet af bij de opvolger van de 40D deCanon 50D. Teveel pixels op een te kleine beeldsensor.
De 60D heeft er nog meer, maar inmiddels is er wel het een en ander veranderd sinds de komst van de 7D. Meer pixels kan wel degelijk betere beelden opleveren door nieuwe productietechnieken van beeldsensoren.

Het ruis niveau is vergeleken met de 50D aangenaam verbeterd. Het is op dat punt een veel en veel beter camera geworden. De beeldsensor uit de 7D wordt nu ook in de 60D gebruikt. En dat is een hele goede beeldsensor. Zo niet een van de beste. Dus de 60D maakt veel mooiere foto's dan zijn voorganger.

Als je toevallig al de test van de Canon 600D hebt gelezen zul je nu al weten dat mijn voorkeur bij de 600D ligt. Waarom?

De 60D maakt mooie foto's en is er qua ruis niveau erop vooruit gegaan. Dat was eerlijk gezegd ook niet zo moeilijk (vergeleken met de 50D). De 60D van Canon haalt nog lang niet het niveau van de Nikon's , maar Nikon is op dat gebeid dan ook extreem goed bezig. Canon begint wel een beetje terug te halen op Nikon met dit model, maar heeft nog wel een lange weg te gaan. Dus zo wil ik de 60D eigenlijk niet vergelijken, maar het moet eigenlijk wel.

De 839 euro die je moet betalen om eigenaar van deze 60D te worden is veel geld. Dan heb je ook nog nodig de ST-E2 als je draadloos wilt flitsen. Dan kost de camera al 1039 euro inclusief ST-E2. Draadloos flitsen kan wel met de 60D, maar op het moment dat het leuk gaat worden stopt deze camera ermee. Sluitertijden sneller dan een 1/250 e sec zijn niet mogelijk. Dus heb je alsnog de aanschaf van de ST-E2 te maken. Kassa!

9 scherpstel velden is veel te weinig voor het bedrag wat je ervoor moet betalen. Ze zijn dan wel kruislings met elkaar verbonden wat sneller scherp stellen mogelijk moet maken, maar in de praktijk merkte ik er niets van. Als de 600D scherp stelde deed de 60D dat ook. Als de 60D niet meer kon scherp stellen dan deed de 600D dat ook niet meer. Kortom was is het verschil? 240 euro goedkoper en nog steeds te weinig scherpstel velden. Net als bij de 600D.

Wel krijg je er een draaiwieltje extra erbij. Je hebt er dus twee. Een voor sluitertijd en een voor het diafragma. Dat is handig en beter dan de 600D. En ook kun je de graden Kelvin handmatig instellen. Weer een pluspunt t.o.v de 600D. Maar moeten die twee verschillen 240 euro meer kosten? Ik vind van niet. Dat is wel heel erg veel geld voor precies hetzelfde. En qua specificaties zijn er nog wel meer verschillen te vinden tussen de 60D en de 600D, maar ze doen er nauwelijks toe. Ze hebben verschillende zoekers en die van de 60D zou helderder moeten zijn. Ik zie het niet. Tweede scherm bovenop de camera is er ook niet. Ook dit is onhandig. Alle instellingen kun je alleen via je LCD scherm maken.

Kortom als de 600D een schaap is, dan is de 60D een schaap in wolfskleren. Hij wil op een wolf lijken, maar de 60D is en blijft een schaap. Het is gewoon niets meer dan een een 600D met iets extra's, maar dan ook wel heel erg miniem extra's.

Deze lijn van Canon blijft tobben. De 40D was goed, meer dan goed, maar sindsdien gaat het berg afwaarts. De 50D was een drama, de 60D is beter, maar veel te duur. Belachelijk wat Canon met de middenlijn in hun product assortiment aan het doen is. De 60D is een overbodige camera.
De 7D, 60D en de 600D zijn alledrie evengoed. Waarom moet je dan zoveel meer betalen voor een 7D. Of andersom geredeneerd en positiever. Als je voor 859 euro een 60D kan kopen, waarom zou je dan nog een 7D kopen. Hij doet exact hetzelfde. Of weer een stap verder. Voor weer 240 euro minder koop je een 600D, die ook weer exact hetzelfde doet. Schiet mij maar lek, maar ik snap er niets meer van. Welk genie bij Canon heeft deze product line-up bedacht? Ze kunnen me nog op free lance basis inhuren. Ik bied me aan. Kost wel wat! Even schoon schip maken bij Canon en een logische product line-up daar neerzetten. Dit is gewoon consumenten in de maling nemen.

Ik doe echt mijn best om positief te zijn over Canon middenlijn productlijn, maar het lukt me maar moeilijk. De 60D is echt een goede camera, maar de prijs? En dan nog steeds niet compleet.


De plussen:
• Prachtige scherpte en kleuren
• Perfecte witbalans instellingen te maken
• Tot 2000 ISO goed bruikbaar
• Lekker groot en zeer mooi kantelbaar display
• Voor 240 euro minder koop je een Canon 600D!
 
De minnen:
• Slechts 9 scherpstel punten
• Automatische helderheid optimalisatie heldert ook de hoge lichten op
• Draadloos flitsen kan niet boven een 1/250 e sec.
• Flitslicht meting (TTL) met een externe flitser is vaak overbelicht
• Voor compleet draadloos flitsen heb je de ST-E2 nodig
• Licht uit flitser met gebruik van de ST-E2 is onstabiel
Stacks Image 144
Resumé:
Best goed, beter dan de 50 D dat was zo'n middle of the road camera. Deze kun je als tweedehands best kopen en er veel plezier aan beleven
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
7.0
7.5
6.0
7.5
8.0
7.5
Beoordeling 7.5