Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Was een erg goede camera vvoor weinig geld
Patrick Mollema
Eindelijk kwam dan de eerste cursist met de 600D onder de armen binnenlopen voor cursus. Ik heb lang uitgekeken naar de 600D. En stom toevallig kwam er in dezelfde week ook de eerst 60D op curus. Een week lang heb ik ze goed kunnen vergelijken. Weliswaar met andere eigenaren achter de camera, maar wel foto's gemaakt onder dezelfde omstandigheden. Mijn grote vraag was is de 60D beter dan de 600D?

Nou nee dus. De 60D is wat completer uitgevoerd dan de 600D, maar dan ben ik ook direct klaar met de verschillen. De beeldsensor van de 600D is dezelfde als die gebruikt wordt in de 7D. Dus in potentie moet de 600D een hele goede camera zijn. En de 60D dus ook.

En de verwachting werd helemaal waargemaakt door de 600D. Met deze Canon midde klasse camera kun je hele mooie foto's maken. Mooie kleuren, zeer goede scherpte door de hoge resolutie van de camera en beeldruis is zelden waarneembaar. Vanaf 3200 iso is er wel echt beeldruis zichtbaar, maar zover zijn we niet gegaan. Het was niet nodig.

Er waren zelfs momenten dat ik het gevoel kreeg dat de 600D zelfs beter was dan de 60D. Ik denk dat het niet zo is. De gebruiker van de 60D had niet de beste lenzen in zijn tas zitten en dat verklaart denk ik alles. Met dit soort camera's van Canon ben je gewoon veroordeeld tot de duurdere objectieven van Canon. Of je nu wilt of niet. Zet je er geen goed objectief op, dan had je de camera net zo goed niet kunnen kopen. Goedkoop glas wordt meer en meer door Canon genadeloos afgestraft.

De 600D gebruiker werkte in combinatie met de Canon 18-135 mm lens. Geen duur objectief, maar het presteerde erg goed op de 600D. Ook deze lens is een aanrader. Goed glas voor niet al teveel geld.

Waar ik wel moeite mee heb met de 600D is de prijs. Zeker t.o.v. de prijs van de 60D. De prijs voor de 600D is ongeveer 610 euro. De prijs voor de 60D is 859 euro. 240 euro prijsverschil voor camera's die allebei even goed zijn. Altijde de 600D kopen dus zou je denken?

Nou nee, want de 600D kan veel niet. Dingen die de 60D wel kan. Zo kent de 600D geen instelbare graden Kelvin, wel kan hij draadloos flitsen en dat kan de 60D ook. Maar beiden slechts tot een 1/250e. sec. en dat is niet genoeg. Canon begint de mogelijkheid voor draadloze flits aansturing nu zo langzamerhand wel standaard mee te leveren, maar wanneer nu eens ook met snellere sluitertijden? Nu blijf je veroordeeld tot het aanschaffen van de prijzige ST-E2 die ook weer 200 euro kost. Canon blijft aanmodderen op het gebied van flitsen.

9 scherpstel punten in de zoeker is erg weinig voor een camera van 609 euro. Dat zijn er echt te weinig. Ga ik verder kijken naar het prijsverschil dan is het verschil van 240 euro voor het gemis van het kunnen instellen van graden Kelvin t.o.v. de 60D wel een heel erg groot prijsverschil. Zoals ik cursisten leer fotograferen is het echter wel een hele belangrijke tool. Die kun je haast niet missen. En hij zit er niet in bij de 600D. Dat is een dilemma. Daarom de 60D kopen, want die heeft dat wel? Ja ik denk van wel. De 60D is zeker niet beter, maar wel completer. Maar moet dat 240 euro meer kosten? Nee echt niet. Dus mijn advies is koop de 600D en niet de 60D. Veel te duur voor nagenoeg hetzelfde. Dan maar een beetje meer aanklooien met de witbalans. Canon camera's doen dat toch standaard al heel erg goed op de automatisch witbalans stand.
Heb ik het nog even over geld. Het is en blijft vreemd en raar dat als je als Canon gebruiker serieus wilt draadloos flitsen dat je nog altijd de ST-E2 erbij moet kopen. Kost toch weer 200 euro extra. Dan kost deze Canon 600D dus opeens 809 euro. Bijna net zo duur als de Nikon D-7000. En die is veel completer en nog beter. Als ik het zo ga vergelijken is de keuze wel heel erg makkelijk. Dan ga je dus blind de Nikon D-7000 kopen. Dit is echter even genoeg over geld. Klaar.

Het kantelbare scherm van de 600D is mooi en handig. Ik had er wel iedere keer ruzie mee. Uitgeklapt zit het scherm mij altijd in de weg. Dus het gevolg is dat je het LCD scherm inklapt. het zegt niets over de camera maar alles over mij. Ik hou er gewoon niet van.

Als ik een Canon zou gaan kopen zou ik voor de 600D gaan. Hele mooie beeldkwaliteit voor een redelijke prijs.


De plussen:
  • Prachtige scherpte en kleuren
  • Perfecte witbalans instellingen te maken
  • Tot 2000 ISO goed bruikbaar
  • Lekker groot en zeer mooi kantelbaar display
 
De minnen:
  • Graden Kelvin is niet instelbaar
  • Automatische helderheid optimalisatie heldert ook de hoge lichten op
  • Draadloos flitsen kan niet boven een 1/250 e sec.
  • Flitslicht meting (TTL) met een externe flitser is vaak overbelicht
  • Voor compleet draadloos flitsen heb je de ST-E2 nodig
  • Licht uit flitser met gebruik van de ST-E2 is onstabiel
Stacks Image 144
Resumé:

Het kanon van Canon. Niet erg compleet maar wel erg goed. Net zo goed qua beeldkwaliteit als de 7D of 60D.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
8.5
8.5
6.0
7.5
8.5
8.5
Beoordeling 8.4