Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

De oudste superzoom
Patrick Mollema
Dit is een heel speciaal objectief van Canon. Waarom? Omdat het enerzijds een heel erg goed objectief is en anderzijds totaal niet uit de verf komt.

Er was laatst een cursist met een 40D en die maakte prachtige platen met deze Canon 100-400mm F/4 -5.6 objectief. Mooie onscherpte in de achtegrond en scherpte van wat scherp moest zijn. Dat was echter allemaal op een 40D!

Recentelijk was er ook een cursiste met een 5D MKII en dezelfde lens. En dan is het opeens helemaal mis met dit objectief. De scherpte is niet mooi, je vraagt je regelmatig af of het überhaupt wel scherp is. En daarnaast is de onscherpte ook niet om over naar huis te schrijven. Deze 100-400mm is dus een gek objectief van Canon. Op de ene camera prachtig (oudere camera's) en op de nieuwere volledig achterhaald.

Het is een duidelijk voorbeeld van dat je hele goede objectieven moet hebben om vanaf de 50D van Canon tot aan de 5DMKII echt het potentieel van de camera te kunnen benutten. En hoewel dit een L lens is, zeg ik niet kopen! Voor gebruik op een 50D, 7D of een 5D of een5DMKII. De lens kan het het niet aan. Teveel pixels en het scheidend vermogen van dit indrukwekkende formaat objectief is niet hoog genoeg.

De tekortkomingen van dit objectief worden genadeloos zichtbaar gemaakt op Canon body's met meer dan 12 miljoen pixels. Tot 12 miljoen pixels is het een perfect objectief en heb je meer dan 12 miljoen pixels gewoon niet kopen.

Ook niet omdat het zo'n stoer objectief is. Groot, zwaar, lang en wie heeft er een 100-400 mm? Niemand. 100-400 mm is een erg groot zoombereik. De vraag is welke camera heb je nu en welke camera bezit je misschien over een jaar of twee? Op een gegeven moment ga je toch een keer overstappen naar een ander model camera van canon en dan kan deze lens zo op marktplaats gezet worden. En ik ben echt niet overmatig kritisch.

Mijn oordeel is tot 12 miljoen pixels een dikke 9 voor dit prachtige objectief.
Vanaf 12 miljoen pixels verdiend dit objectief niet meer dan een 5. En dit kan ik niet middelen. Er komt dus geen 7.5 uit als gemiddelde, zo werkt het niet. Dit is een objectief wat inmiddels achterhaald is door de camera ontwikkelingen bij Canon.
Stacks Image 16
Resumé:
Deze test is lang geleden geschreven. Inmiddels zijn er haast geen camera's meer met minder dan 12 miljoen pixels. Kortom er blijft niet zoveel over van dit objectief. Nu moet ik wel zeggen dat ik dit objectief de laatste vier jaar niet meer gezien heb. Dus misschien dat….

Eerst goed testen voordat je hem koopt. Met je huidige camera.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
7.0
7.0
9.5
7.5
Beoordeling: 6.5