Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Ook erg goed en betaalbaarder
Patrick Mollema
De andere 70-200mm topper van Canon naast de F/2.8 uitvoering. Deze krijgt van mij als beoordeling cijfer een 8,5 en de F/2.8 uitvoering een 9. Waarom slechts een half punt verschil terwijl de aanschaf waarde wel 550 euro verschilt? Voor ronde de 900 euro kun je deze Canon 70-200mm F/4 aanschaffen. Het scheelt een derde van de prijs.
 
Dat is best veel geld voor 1 stop. Nu is het wel zo dat je voor de laatste procenten aan kwaliteit verbetering altijd veel meer moet betalen. De laatste kwaliteit winst is altijd het moeilijkst te behalen. Ook met dit objectief prachtige beelden te maken die niet onder doen voor de F/2.8 uitvoering. En toch raad ik je de F/2.8 versie aan.

Het is een simpel verhaal. F/4 of F/2.8 is best een aardig verschil als je aan het fotograferen bent op 200 mm. F/4 laat al veel meer achtergrond scherpte zien vergeleken met F/2.8. Bij F/2.8 is alles nog mooi onscherp en bij F/4 worden dingen in de achtergrond al wat herkenbaarder.
Daarnaast is een stop verschil qua belichting in moeilijke omstandigheden best veel te noemen. vaak is het 't verschil tussen een foto net wel of net niet kunnen maken.

En de IS (vibratie reductie) die goed is voor ongeveer 3 stops maken veel goed t.o.v. de concurrentie uit eigen gelederen. Let wel op dat als je toch deze uitvoering wilt gaan kopen ook deze echt koopt. Er is namelijk nog een uitvoering maar dan zonder de IS voorziening, geen vibratie reductie. Dan ben je weer 350 euro minder kwijt, maar je hebt geen vibratie reductie. En die heb je echt wel nodig. Let dus op!
 
Bij nadere bestudering van dit objectief (geschreven op 03-05-2009) moet ik echter wel aan dit verhaal toevoegen dat ik af en toe scherpte mis bij dit objectief. Het is net of het scheidend vermogen niet hoog genoeg is. Dat was in combinatie met een full size 5D MKII. Ik denk dat dit objectief tekort schiet op een full frame camera maar nog steeds erg goed is voor de crop beeldsensor camera's.  De 24 miljoen pixels van de 5D MKII zijn te hoog gegrepen voor dit objectief. Het scheidend vermogen van dit F/4 objectief is niet hoog genoeg. Ben je in het bezit van een Canon full frame dan zou ik deze zeker niet kopen.

Wel kun je deze kopen als je eigenaar bent van een 60D, 7D, 50D en andere hoge resolutie camera modellen van Canon.
Stacks Image 16
Resumé:
Mooie beeldkwaliteit voor een toch wel redelijke prijs. De IS is goed en het is ook nog eens een L lens. De bouw van het objectief is dus uitmuntend. Niet kopen/gebruiken op een full size camera.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
8.5
8.0
8.5
8.5
Beoordeling: 8.0