Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Beter dan wat er was
Patrick Mollema
De relatief nieuwe 70D van Canon is een prima camera. Het is het segment waar Canon momenteel naar mijn inzien het beste in is. Niet overall, maar wel voor wat betreft het Canon assortiment. Het top assortiment van Canon is niet best en het instap segment, ja wat kan of mag je daar verwachten. Waar ik de laatste jaren Canon iedere keer bekritiseer valt het dit keer bij de 70D wel mee. Gelukkig maar.

Het enige zwakke punt als je dat zo kunt zeggen is en blijft het relatief kleine dynamisch bereik. Daardoor blijven ook weer met dit nieuwe Canon model de gemaakte foto's snel dicht in de zwarten of bijten uit in de hoge lichten. Je moet dan iets gaan doen met instellingen en je belichting aanpassen en de Canon's hebben het gewoon moeilijk op dit punt. Fuji, Nikon en Sony doe het gewoon beter op dit punt. Ook Pentax. Wanneer komt Canon nu eens met een veel betere beeldsensor?

Is het heel erg bij de 70D? Nee lang niet zo erg als bijvoorbeeld bij de 5D MKIII. De laatst genoemde is op zich best een hele goede camera, maar wat een belachelijk hoge contrasten. Daar heeft de 70D gelukkig veel minder last van. De te maken foto's zijn makkelijker te maken en daarmee is de 70D gelijk voor mij een betere camera vergeleken met de 5DMKIII. Ja, ik weet het, ik zal weer van alle kanten voor gek versleten worden, maar ik zie, ik kijk en vergelijk en ken de verschillen. Als ik zou moeten kiezen koos ik voor een 70D. Zeker weten. En nog niet eens voor het prijsverschil. De 70D is gewoon een fijne camera om mee te werken en je hoeft er wat minder hard mee te werken omdat de camera net even iets vergeving gezinder is. Contrasten zijn iets minder hoog en leveren iets minder harde foto's af.

De gadgets
De gadgets van de Canon 70D zijn helemaal te gek. Ik heb nog nooit zo'n goed, leuk en multifunctioneel display op een digitale camera gezien. Het 70D scherm kan kantelen, laat zich goed bekijken en je kan er mee swipen zoals met een I-pad. Helemaal goed en zeer functioneel. Het levert echt iets extra's. Het is niet alleen maar een gadget omdat er weer iets nieuws verzonnen moest worden. Het werkt en het is goed. Een echte extra. Op iedere camera zou een dergelijk beeldscherm moeten zitten. Echt te gek!

Beeldkwalitteit
Gewoon goed. Niet zo goed als wat Fuji, Nikon en Sony weten te produceren, maar deze Canon 70D is net iets beter dan wat ik de laatste tijd aan ontwikkelingen heb gezien bij Canon. Het gaat heel erg langzaam vooruit bij Canon. Maar goed, het is weer een kleine verbetering. Ik zou zeker niet je 60D inruilen voor een 70D. Daar is de verbetering te klein voor. Behalve dan dat kekke scherm van de 70D. Het grote Canon probleem is en blijft dat het dynamisch bereik vergeleken met de andere drie merken veel kleiner is. En met veel kleiner bedoel ik ook veel kleiner. Het verschil verschilt per camera, maar gemiddeld scheelt het 2 stops. En dat is een enorm belichting verschil in de praktijk buiten of binnen. Canon fotografen moeten dus standaard harder werken om goede foto's te maken. Puur en alleen omdat de camera achterloopt qua overbruggen van dynamisch bereik en dus contrasten. Ieder camera merk laat vroeg of laat iets van evolutie of revolutie zien. Zo niet bij Canon. Minimale evolutie is het hoogste wat wordt nagestreefd bij Canon. Als Fuji het kan, zo klein als ze zijn, waarom kan Canon het dan niet?

Verder levert de 70D gewoon hele mooie kleuren af. Niets mis mee. Net zo goed als die van Nikon of Sony. Ik wil ook zeker de positieve punten melden.
Stacks Image 144
Canon is nog steeds niet mijn favoriete merk. Er is plots wel weer een kleine verbetering waarneembaar met de 70D, maar de verbeteringen zijn klein en gaan erg langzaam. Toch is deze 70D een fijne camera om mee te werken. Alles klopt. Goed beeldscherm, duidelijk menu's, prettige bediening. En ook met de AF (Auto Focus) is helemaal niets mis. Maar die beeldsensoren van Canon......?

939 euro voor de 70D is niet weinig. Ik ken betere camera's voor dit geld. Dat dan weer wel. Zit je echt vastgebakken aan Canon om welke reden dan ook, dan kan ik je deze zeker aanbevelen. Hij is goed, beter dan veel andere Canon camera's, maar blijft achterlopen vergeleken met de rest van de markt qua dynamisch bereik en dus ook contrast beheersing.

De plussen:
  • Prachtige scherpte en kleuren
  • Perfecte witbalans instellingen te maken
  • Lekker groot en zeer mooi kantelbaar display met swipen!!!!! Geweldig!
  • AF systeem is weer een stukje beter
 
De minnen:
  • Automatische helderheid optimalisatie heldert ook de hoge lichten op
  • Draadloos flitsen kan niet boven een 1/250 e sec.
  • Voor compleet draadloos flitsen heb je de ST-E2 nodig
  • Dynamisch bereik is en blijft aan de lage kant
Resumé:
Gewoon een goede en prettige camera.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
7.0
8.5
7.0
7.5
8.0
8.0
Beoordeling 7.7