Digitale Fotografie Vakantie

Canon R7 test

Onverwachte verrasing
Geschreven: 29 mei 2024
De R5 en de R6 heb ik al beoordeeld van Canon. En toen kwam ineens de R7 van Canon langs in de handen van een cursist. En toen ik de eerste fotografische resultaten ging bekijken kwam ik er pas achter dat de R7 geen full frame camera is. Op één of andere manier zat dat zo in mijn hoofd. Nee de R7 is een "gewone" APS-C camera. Maar dan wel een hele goede. Ook omdat ik in eerste instantie er gewoon naar keek als zijnde een Full frame camera van Canon.

In mijn hoofd zat ik hem al te vergelijken met een Nikon Z5. Dat gaat dus niet helemaal op die vergelijking. En toch ook weer een beetje wel. Vergelijken met een Fuji X-T5 zou eerlijker zijn. En misschien is het ook wel goed om naar de Nikon Z50 te kijken. Ook een APS-C camera met iets minder pixels. Spelers in hetzelfde veld.
Stacks Image 122

Vergelijken

En toch ga ik sommige vergelijkingen wel maken. Juist omdat er verschillen zijn. Grote zelfs. Erbij pak ik de Nikon Z5 en de Fuji X-T5. De Nikon is een full frame en de twee andere niet. Maar de Nikon is wel de goedkoopste van de drie vreemd genoeg. De Nikon heeft echter wel minder pixels dan de Canon en de Fuji. Net als de Nikon Z50. 3 miljoen pixels minder, maar wel 600 euro goedkoper. Dat is een groot prijsverschil.
Aantal verschillen

Prijs 1489 euro

Prijs 1249 euro

1149 euro

899 euro

24,3 miljoen pixels

40 miljoen pixels

32,5 miljoen pixels

21,5 miljoen pixels

Je ziet het, de prijsverschillen het aantal pixels verschillen zijn relatief groot. Het is raar dat je al voor 1249 euro een full frame kunt kopen en 700 euro meer moet betalen voor een APS-C camera van Fuji. Ja maar die heeft meer pixels. Ja klopt maar zie zijn ook veel en veel kleiner. Minimaal 2x kleiner. En dan zit de de Canon R7 daar ergens tussenin. Letterlijk en figuurlijk. Met als zeer positieve uitzondering qua aanschaf waarde de Nikon Z50. wat ook na deze test nog steeds mijn favoriete camera blijft als het gaat om iets nieuws te kopen en je een beperkt budget hebt.

Ik denk dat Canon een hele goede balans heeft gevonden tussen APS-C en het aantal pixels. Het APS-C beeldformaat is net zo groot als die van Fuji, maar met minder pixels. Dus de pixels van de Canon R7 zijn altijd groter dan die van de Fuji XT-5. En als ze groter zijn dan die van Fuji en dat moet er onder moeilijke omstandigheden eruit komen. Grote pixels zijn altijd beter. Natuurwetten kunnen niet veranderd worden.
Stacks Image 222
Stacks Image 224
Foto gemaakt met de Canon R7. Op zich best een lastige foto om te maken. De contrasten zijn hoog en je wilt zoveel mogelijk structuur behouden in de prachtige bewolking. Werken met contrast in je camera is dus geboden. Maar daarmee kun je ook snel dichtlopende bossen krijgen op de bovenkant van de heuvelrug. De Canon doet het heel erg goed.
Dezelfde foto gemaakt maar dan met een Nikon Z5. Deze foto heeft een iets blauwere witbalans omdat daarvoor gekozen is. De donkere partijen laten iets meer doortekening zien in de zwarting maar het scheelt niet heel erg veel. Dat komt door de grotere pixels van de Z5. De Fuji hadden we niet bij ons. Scherpte verschil kan ik helaas niet laten zien omdat ik ervoor gekozen heb met de Nikon Z5 om met een wat zachtere verscherping te fotograferen.

Bediening en gevoel

Het is altijd even wennen als je de menu's van Nikon, Fuji en Hasselblad gewend bent. Maar ook de bediening van de R7 is gewoon goed. Je moet je er even in verdiepen. Er zijn wel een paar dingetjes in het nadeel van een R7 in vergelijking met een XT-5 en een Z5. Maar die zijn er ook andersom. Onder andere dat je in de Canon de horizon voor recht fotograferen en live histogram in één scherm kunt zien. Dat kan bij Nikon bijvoorbeeld weer niet. De drie merken met elkaar vergelijken op het punt van bediening en gevoel in je handen is slechts een beetje plussen en minnen. De een wint wat hier en de ander wint wat daar. Canon en Nikon houden lekker vast en hebben beiden een goed grip. Dit is wel verbeterb bij de Fuji XT-5, maar nog steeds niet echt lekker vast te houden. Dit vind ik wel een belangrijk verschil.
Stacks Image 174
Scherpte is met 32,5 miljoen pixels echt dik en dik in orde. Kijk eens naar de mooie nuanceringen. Kijk ook hoe de zwarten met AOL goed behandeld konden worden in de camera. AOL laat zwarten iets ophelderen. Zodat het zwart niet diep zwart wordt maar een beetje doortrekking laat zien. Het is een teken van nuanceren. Dicht laten lopen naar diep zwart kan iedereen. De betere fotograaf heeft zijn zwarten onder controle en kan ermee spelen. Nikon is de absolute meester op dit gebied. De Fuji heeft wel wat trucs hiervoor maar die werken heel anders. Het wordt bij de Fuji dan minder zwart maar het blijft wel zwart. Ophelderen van zwart met Canon's AOL of Nikon's ADL is een andere techniek die effectiever voor diepe zwarten zorgt.

Bij de R7 is het wel zo dat het of uit moet staan of meteen doorgaan naar de stand sterk. De twee andere standen zwak en normaal doen niet veel. Maar de stand sterk werkt erg goed. Ik ken geen betere Canon camera op dit punt. Het is volgens mij zelfs beter dan bij een R6 en een R5 met AOL.

AF snelheid

Over het algemeen zeer goed en betrouwbaar, er werd veel gewerkt met de 28-150 mm RF lens van Canon. En toch heel af en toe een totale weigering om te focussen. Heel eigenaardig. Ik vermoed exemplarisch want dit komt normaal gesproken nooit voor bij Canon. Het voorlopige trucje wat ik erop vond was even snel uitzoomen en dan weer inzoomen. Dan vond de R7 wel de scherpstelling. Raar maar waar.

Verder is de snelheid van focussen is snel en stil zoals gebruikelijk bij Canon.

Om mee te werken

Het LCD scherm en EVF zoeker zijn goed. Maar net als bij alle andere merken niet helemaal gelijk aan elkaar te krijgen. Dat is jammer, maar geen schande want geen enkel merk heeft dit goed voor elkaar. Verder laat de Canon R7 zich goed aansturen voor wat betreft kleuren, contrasten en verzadiging. Het speelveld is groot en precies af te regelen vanuit de camera. Alle voorbeeld foto's die je in deze test ziet zijn gefotografeerd in jpg. En komen zo rechtstreeks de camera uitrollen. De keuzes voor hoe iets eruit moet zien of worden, worden gemaakt tijdens het fotograferen. En niet pas tijdens nabewerken met RAW bestanden. Dat is geen fotografie maar heet nabewerken.

Onderstaande foto met hoog contrast lage kleurverzadiging en een redelijk koele witbalans is iets waar voor gekozen is. Het had ook makkelijk anders gefotografeerd kunnen worden. Dat is gewoon keuzes maken. Ook zat er nog in deze foto de AOL van Canon. Op stand sterk. Prima plaat met een mooie eigen sfeer. Het is allemaal in "het veld" goed te beoordelen.
Stacks Image 243
Stacks Image 178
Flitsen met de Canon R8 gaat ook prima. We hebben dit gedaan in combinatie met Godox apparatuur. Het werkt probleemloos en betrouwbaar. Dus als je hobby flitsen is dan kan ik je deze combi van harte aanbevelen. Koop Godox en geen Canon flits apparatuur want dat is veel te duur en te beperkt qua mogelijkheden.

De prijs

Welke is de beste? Ik zeg dat de Canon R7 een hele goede camera is. En met 1449 euro een stuk goedkoper dan een Fuji XT-5. Is de Canon beter dan de Fuji? Nee dat kan ik niet zeggen. Ongeveer gelijk. Qua kleur voorspelbaarheid in combinatie met welke Kelvin waarde je gaat gebruiken is de Canon absoluut veel betrouwbaarder dan de Fuji. Net als de Nikon. Dat is waar Canon en Nikon heel veel punten scoren en Fuji het laat liggen. Met Fuji is het weer even wat leuker om met verschillende instellingen te spelen waardoor je tot nog iets creatiever fotografie kunt komen.

Is de Nikon Z50 beter dan een Canon R7? Nee dat ook niet, maar wel heel veel goedkoper. Dat dan echt wel. En dat zie je twee keer terugkomen. Zelfs een Nikon Full frame is goedkoper in de vorm van een Z5. En dat is toch wel heel opvallend. Vraagt Canon teveel voor haar camera's? Nee dat is het ook niet want Fuji vraagt nog veel meer. Wel met meer pixels, maar percentage gewijs valt dat verschil heel erg mee. waar die prijsverschillen vandaan komen? Dat kan niet alleen het aantal pixels zijn. Daarvoor is het verschil te groot. Echter als je de camera's in je handen hebt dan voel jet verschil in bouwkwaliteit ook niet. Is gewoon gelijk aan elkaar.

ik zeg dat de Canon R7 een beetje bewust in de sweetspot is geplaatst door Canon. Ik denk dat ze hem ook goedkoper in de markt hadden kunnen zetten. Als Nikon het kan dan moet Canon dat ook kunnen. IZoals geschreven, de R7 is niet goedkoop maar ook niet te duur zoals de Fuji. Maar daar tegenover staat wel een Nikon Z50 met weliswaar minder pixels maar ook met een 600 euro lagere aanschafprijs. Nikon heeft wel het voordeel dat de ADL krachtiger en beter werkt dan de AOL van Canon. Qua dynamisch bereik liggen ze nagenoeg gelijk aan elkaar. Ik denk nog wel een stopje winst voor Nikon. Wat tegelijk een heel groot compliment is voor Canon want dat is al zeker 14 jaar niet het geval geweest. In dat opzicht is de APS-C R7 een mijlpaal in de dynamisch bereik ontwikkeling van Canon. Het is nog geen Nikon maar wel beter dan een Fuji. En veel betaalbaarder.
De plussen:
  • Dynamisch bereik is heel erg goed in deze categorie
  • Prettig menu
  • Mooie kleuren
  • Perfecte AWB
  • Betrouwbaar histogram en hoge lichten scherm
  • Goede batterij levensduur
  • Oude EF0s objectieven werken prima met de adapter op de R7
 
De minnen:
  • AOL werkt goed, maar alleen echt goed op de stand sterk
  • Prijs iets te hoog vergeleken met een Nikon Z50.
Resumé:
Ja een hele goede camera van Canon. En dat kan ik de laatste twee jaar vaker schrijven. Dat is mooi. Wel nog te duur want Nikon laat zien dat het voor zowel APS-C als Full frame goedkoper kan. In dat opzicht snap ik niet helemaal de keuze van Canon. Maar gelukkige zijn ze nu echt bezig om hogere dynamische bereiken te leveren.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8,5
9.0
9.5
9.0
9.0
9.0
8.5
Beoordeling 8.9