Digitale Fotografie Vakantie

Canon RF 70-200mm F2.8 L USM

Canon RF 70-200 mm F/2.8 L USM
Geschreven 9 januari 2024
Toen ik nog bij Nikon werkte en we naar sportwedstrijden hadden gekeken gedurende het weekend dan moesten we vaak concluderen bij Nikon op het Europees hoofdkantoor dat het afgelopen weekend weer opvallend wit was langs de lijn. Dat deed pijn. Daarmee kijkende naar de sportfotografen die langs de lijn met een witte Canon lens zaten te fotograferen. Nikon was en is namelijk zwart. Wij zagen het liever bij Nikon wat meer donkergrijs langs de lijn van de sportvelden. En dan vooral bij wedstrijden die op televisie kwamen. En als de conclusie dan was dat het weer wit was langs de velden was dat voor ons bij Nikon een zetje om nog beter ons best te doen.

Tegenwoordig zijn de telelenzen van Canon nog steeds wit en die van Nikon nog steeds zwart. Het "officiële" verhaal is dat wit minder last heeft van warmte en beter de warmte uit het objectief weghoudt. iets wat nog nooit iemand heeft bewezen. Sony vond het wel een mooi verhaal en maakt ook witte telelenzen. Maar ja die kopiëren werkelijk alles. Dit even ter inleiding van waarom Canon telelenzen wit zijn. Het is meer een marketing ding, maar ze zien er wel altijd gaaf uit. Kek om naar te kijken.

Wat echt bijzonder is aan de Canon RF 70-200 mm F/2.8 L USM lens is zijn formaat en gewicht. Vooral het gewicht van 1187 gram is hel erg licht voor dit segment 70-200 mm zoomobjectieven. De vergelijkbare Nikon Z variant doet het mee 300 gram meer gewicht. Dus voor mensen die niet meer zo sterk zijn… is dit een aanrader.
Stacks Image 16
Stacks Image 124
De compacte bouw van de Canon RF 70-200 mm F/2.8 L USM is ook iets wat meteen opvalt. Ik kan me herinneren dat de oude Canon 24-105 mm objectieven ongeveer net zo groot waren. En misschien nog wel zwaarder. De eerste twee voordelen voor het kopen van dit objectief zijn nu al duidelijk. Gewicht en de compacte bouw. Het zijn bijkomende voordelen. Want het uiteindelijk gaat het toch nog altijd over beeldkwaliteit. En ik kan zeggen dat die ook helemaal goed is. Meer an dat zelfs. Aan de hand van cursist Rudy heb ik dit objectief nauwkeurig in de praktijk bekeken. Hieronder staat een portret gemaakt tijdens de Meesterklas cursus waarbij we veel bezig zijn met flitsen, instellingen van de camera nog beter te leren beheersen. Cursist Rudy fotografeerde zijn mede cursist Frank.
Stacks Image 126
Dat kleuren en belichting goed en mooi zijn is een kwestie keuzes maken. Ik kijk nu meer naar de scherpte en totaal indruk. En ook zaken als vignettering en abberatie heb ik bekeken. Ik kan er heel kort over zijn. Dat is allemaal perfect geregeld bij Canon. Ik ga even iets verder uitvergroten om meer in detail te bekijken.
Stacks Image 130
Kijk dit is scherpte. Indrukwekkend! Iedere porie en andere zaken zijn zichtbaar. Wat overigens ook een nadeel kan zijn. Scherpte is niet altijd zaligmakend. Bij een man op leeftijd is dit leuk, bij een vrouw die haar eertse rimpels nog ontkent wordt dat ook genadeloos vastgelegd. Maar goed daar zijn andere trucs voor te vinden in de Canon R5 camera. Want daarmee werd dit Canon objectief gebruikt. Met 45 miljoen pixels presteert de Canon RF 70-200mm F/2.8 L USM lens echt heel erg goed. Ik was onder de indruk. Scherpte is vergelijkbaar met de Nikon S F/2.8 70-200 mm lens.

Dan blijft over wat doet de onscherpte? De bokeh.
Stacks Image 135
Hmm hier sta ik dan ineens zelf op de foto. Dat kan ook gebeuren. Cursist Rudy maakt een foto alsof ik nog laat in de middag aan het golfen was. Prima plaat gemaakt met één flitser. Ik ben duidelijk het hoofdonderwerp tezamen met de golftas en buggy. Dat betekent dat de achtergrond lekker onscherp mag worden. Je ziet toch wel, ook al is het onscherp, waar ik zogenaamd aan het golfen was. Zo in totaal ziet het er prima uit. Maar ik ga op zoek naar de Bokeh dus moet ik nu een deelvergroting laten zien. Op deze manier is dat niet goed te beoordelen.
Stacks Image 137
Cursist Rudy heeft deze foto gemaakt met F/4. Liever had ik gezien dat hij hem met F/2,8 gemaakt zou hebben als het gaat om het beoordelen van de bokeh. Ik vind hem goed. Ik neig er wel naar dat ik die van de vergelijkbare NikonS lens mooier vind. Die komt mij over als nog zachter en vooral gelijkmatiger. Ik kan dat niet helemaal goed vergelijken zo. Omdat deze foto niet gelijktijdig ook met een Nikon gemaakt is. Ik kan me dus vergissen. Maar ik heb wel het gevoel, mede door mijn fotografisch geheugen dat de Nikon lens hiermee iets beter scoort, maar ook een geheugen kan fouten maken.

Stacks Image 141
En ja dan nog maar een foto om te laten zien wat ermee gemaakt kan worden. Sportfotografie kan ik je niet laten zien. Iets waarvoor dit objectief uitermate geschikt is, maar dat was de aard van de cursus niet destijds. Maar Canon kennende zal dat ook wel goed zijn. Het is niet voor niets zo wit langs de sportvelden als er gefotografeerd moet worden.

De conclusie:

Je koopt dit objectief omdat het zo licht en compact is. Je hebt minder gewicht mee te sjouwen en het past makkelijker in je tas. Dat is het grote voordeel van dit Canon objectief. Dat scherpte en andere zaken heel erg goed zijn is niet meer dan normaal. Want de prijs heb ik wel een beetje moeite mee. Net zoals andere mensen dat misschien ook hebben. Sinds systeemcamera's en bij behorende objectieven mainstream zijn geworden zijn de prijzen bij alle merken erg omhoog gegaan. Ik kan me nog herinneren dat je een hele goede 70-200 mm F/2,8 voor 1799 euro kocht. En dan had je echt de top van de top. Nu moet je voor deze Canon 70-200 mm F/2,8 L USM 3099 euro neerleggen. Dat is veel geld. Erg veel.

Waar komt dat door? Duurdere grondstoffen? Het zal vast. Graaiflatie? Ook zeker. Maar ook doordat de fotografiebranche niet meer zo lekker loopt. Fotografie is een stuk minder populair geworden. Verkochte aantallen zijn vele malen lager dan dat ze ooit geweest zijn. En daar betaal je nu dus ook voor. Dit supergoede Canon objectief moest wel ontwikkeld worden. En dat kost veel geld. Canon heeft dit objectief van scratch af aan helemaal nieuw moeten ontwerpen. En mede omdat er minder verkocht wordt dan voorheen gaat de gemiddelde prijs omhoog. En ook omdat er inmiddels zo weinig fotowinkels over zijn gebleven dat de prijsafspraken met de fabrikanten makkelijk overeind gehouden kunnen worden. Het druipt er voor mij overduidelijk vanaf. Verschillende redenen waarom de prijzen zo hoog zijn.

Maar als je hem koopt… dan heb je wel wat! Voor de rest van je leven? Het zou zomaar kunnen.
Resumé:
Top objectief van Canon. Zeker kopen als je het geld hebt en een Canon.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Bokeh:
Prijs/kwaliteit:
8.0
10
10
9.5
9.0
9.0
Beoordeling: 9.5