Digitale Fotografie Vakantie

Canon RF-S 18-150 mm test

Canon RF-S 18-150 mm F/3.5 - 6.3
Geschreven: 30 mei 2024
Waneer je een camera koopt uit de Rf-S lijn van Canon dan doe je dat met een reden. Je wilt er niet al teveel geld aan kwijt zijn. Fotografie is een hele leuke hobby maar je hebt nog meer uitgaven in je leven. Dus je koopt niet alleen een wat minder dure camera body maar ook met de daarop volgende objectieven wil je graag hetzelfde zien.

De Rf-S objectieven zijn speciaal gemaakt voor de APS-C lijn camera's Nikon doet dat ook voor haar Z DX lijn. Beide objectieven lijnen zijn niet bijster groot. Ze hebben er allebei slechts drie. Het is net of beide fabrikanten niet meer zoveel verwachten van APS-C. Ze zetten allebei duidelijk meer in op Full frame. Iets wat in mijn ogen overbodig is voor 95% van de digitale camera gebruikers. Maar ja, zo gaat het eigenlijk al vanaf het begin van de digitale fotografie. Er worden antwoorden gegeven op vragen die nooit gesteld zijn.

Dat betekent meteen ook dat dit objectief voor 95% van de Canon camera gebruikers geschikt is. Mits je natuurlijk een R7 hebt. Dit objectief past niet op de oudere DSL camera's van Canon.
Stacks Image 16
18-150 mm betekent omgerekend een 29 tot 240 mm objectief. Lekker lang qua tele maar aan de groothoek kant net even een paar millimeter te weinig groothoek. Maar kennelijk ging het niet anders.

Het objectief is licht doch degelijke gebouwd. Dit objectief maar ook de Nikon's in deze klasse, ik wed dat ze niet door Canon/Nikon zelf gemaakt worden, bewijzen kan ik het niet, maar volgens mij komt alles bij Sigma of Tamron vandaan. Ik vind de gelijkenissen te groot. qua look en feel. En ook qua beeldkwaliteit die ontloopt elkaar niets. En de prijs van 569 euro rechtvaardigt dit misschien ook wel.
Stacks Image 124
Het is een goed en degelijk objectief. In zowel groothoek als telestand. Je kunt er goed dichtbij mij komen op kleine objecten. Hoe ver precies? Ik ben vergeten om dat te meten. En Canon meldt het niet.
Stacks Image 128
Het objectief heeft slechts 7 lamellen voor het objectief. Dat is vrij weinig. En toch zie je het niet terug in de door cursist Symen gemaakte foto's. Het is allemaal strak en scherp. Ook de bokeh is nergens onprettig. Het is gewoon goed. Het valt zeker niet op. Dat is best knap werk met slechts 7 lamellen.

Wanneer je inzoomt en dan uiteindelijk op de verplichte F/6.3 uitkomt is iets aan de hoge kant. Maar goed, het blijft wel een goed objectief. F/5.6 als hoogste diafragma was nog mooier geweest. De achtergrond zou op 150 mm dan nog net even iets onscherper worden. Is gewoon altijd lekker. Met APS-C is het toch wat sneller scherper zeker als je onderwerp wat verder weg is. Daarom dus.

Maar verder heb ik niets aan te merken op het objectief. Ja dat het af en toe weigerde scherp te stellen. Maar ik weet niet of dit nu aan de gebruikte Canon R7 camera lag of aan de lens. Even uitzoomen en dan weer inzoomen terug naar de oorspronkelijke positie deed de truc. Het zou niet zo moeten gaan. Is het erg? Nee. Misschien was het wel omdat continu AF ingeschakeld was ook tijdens het niet fotograferen. Dat werkt dan wat minder goed.
Stacks Image 132
En ook als groothoek is de Canon RF-S 17-150mm een prima lensje. Prima scherpte, van hoek tot hoek en ook in het centrum. De hele week is er niets vreemds aan dit objectief mij opgevallen. Gewoon lekker en goed. Makkelijke mee te nemen en misschien wel de ideale reislens. Je hebt hiermee alles in één. En dat voor ongeveer 569 euro. Dat is niets mis mee Zeg maar gerust heel erg goed omdat het geen duur objectief is en toch hele goede kwaliteit bied. iedereen die met één objectief klaar wil zijn in combinatie met een R7 kan ik deze Canon lens van harte aanbevelen. Goede kwaliteit, niet duur en ook nog eens licht van gewicht. Ideaal voor reizen. En natuurlijk alle ander soorten fotografie.
Resumé:
Mooie lens voor als je slechts één lens bij je R7 winst te kopen. Met deze heb je alles in één keer. En nog goed ook.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Scherpte:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
8.5
9.0
9.5
9.0
Beoordeling: 9.0