Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3

Cactus V6 II triggers, nobelprijs waardig

Bijna iedere week kan ik wel een nieuwe test schrijven over de Cactus V6 II. De updates vliegen je om de oren. En nu staat er na vele updates een gigantisch goed product. Ik zeg Nobelprijs waardig.

Waar de V6 II begon als een leuk en goedkoop draadloos triggersetje is de set inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige set die als vervanging kan dienen van iedere Canon, Nikon, Olympus, Sony, Pentax of Fuji flitsset. Met name voor het laatste merk was deze cactus trigger set al heel snel interessant. Fuji liefhebbers die wilde flitsen, draadloos en met een high sync hadden geen enkele keuze. Fuji had niets en kon het niet. Met de Cactus V6II konden Fuji bezitters het wel. Er zaten nog wel wat haken en ogen aan, maar het kon. In het begin was het niet foutloos en/of compleet, maar het kon. En beetje voor beetje werd dit verholpen door middel van firmware updates.

En nu sinds enkele weken is het systeem uitgegroeid tot een volwaardig TTL High sync draadloos flitssysteem. Ik neem mijn hoed heel diep af voor de ontwikkelaars van Cactus. .
Stacks Image 13
Stacks Image 17
Aansturen
De Cactus V6 II werkt met vier groepen en 16 kanalen. Vier groepen betekent dat je vier maal tegelijk met een andere flits dosering kunt werken. De ene groep wat harder en de andere groep wat zachter. En dat verdeeld in vier groepen als je die nodig zou hebben. Prima werk van Cactus. Vier groepen is altijd wel genoeg. Daarnaast zijn er 16 kanalen zodat je niet in de knoei komt als er toevallig nog andere mensen aan het flitsen zijn waar jij bent. Dan gaat de ene flitsen op kanaal 1 en de ander bijvoorbeeld op kanaal 7. Zorg ervoor dat al je triggers op hetzelfde kanaal staan ingesteld anders werkt het niet. En als dat nog niet genoeg is kun je ook nog op 9999 verschillende radio id’s werken.

Eenmaal goed aangesloten laat je de auto detectie zijn werk doen. De Cactus V6II trigger zal zelf herkennen op welke camera hij aangesloten is. Laat dit karwei aan de trigger over. Auto defect is de beste stand. De V6 II komt er wel wijs uit. Dat zie je dan ook terug in het display van de verzend trigger. Daar zie je dan een N of een C of F staan voor welk merk camera herkent is. Let op, zet eerst je camera aan en dan pas de cactus trigger. Volgorde van aanzetten is belangrijk. Dat is het blijft het ook na de allerlaatste firmware updates.

Met de trigger voor de flitser is het precies hetzelfde. Eerst de flitser aanzetten en dan pas de trigger. Ook hier moet de auto defect zijn werk doen. Ik heb niet alle apparatuur kunnen testen. Ik heb geen Metz, Pentax flitsers. Maar met wat ik wel heb, Nikon, Canon, Godox en cactus flitsers gewerkt. En de flitser herkenning ging goed. En wat je hebt kun je in de mix met elkaar gebruiken. Iedere trigger herkent welke flitser is aangesloten en kiest direct voor het juiste HSS protocol voor de aangesloten flitser. Voorheen stond hier een tekst dat het jammer was dat TTL flitsen nog niet mogelijk was. Dat is inmiddels ook voor elkaar bij Cactus. Je kunt nu met de meest exotische combinaties werken.

 • Fuji camera, cactus triggers, Canon en een Nikon Flitser
 • Canon camera, cactus triggers, Nikon en Pentax flitser
 • Nikon camera, Cactus triggers, en hele oude flitsers die je nog op je zolder van je opa hebt gevonden (dan wel manueel flitsen)
 • Fuji camera, Cactus triggers, Cactus flitsers, Nikon flitsers en een Canon flitser, zo flits ik momenteel.

Het is te raar voor woorden, maar het kan echt en nog probleemloos ook! Of manueel flitsen of TTL flitsen en in de mix TTl en manueel flitsen kan ook. En moet je een keer met een ander camera merk fotograferen dan past het Cactus systeem zich naadloos aan. Het is eigenlijk tovenarij! Zo knap.
Stacks Image 23
Stacks Image 26
En wanneer je dat allemaal gedaan heb kun je een foto als bovenstaand foto maken. Let op, dit is wel met zes flitsers en triggersets gemaakt. Dan kom je direct uit op het voordeel van de Cactus V6 II sets. Ze zijn gelukkig niet duur. En met de huidige mogelijkheden dat ze ook TTL kunnen flitsen met de meest gangbare merken is het zelfs spot goedkoop te noemen. Per stuk 93 euro. En werk je met losse flitsers dan heb je er in ieder geval twee nodig. Ik zelf heb ook nog twee cactus RF60X flitsers en die kan ik je zeker aanraden. Scheelt je weer een trigger kopen.

Zoals je ziet bij bovenstaande foto kun je er hele coole resultaten mee behalen. Er is met vier groepen gewerkt. A-B-C-D. Per groep was er namelijk een afwijkend flits vermogen nodig. In enkele groepen zaten meerdere flitsers. Dat gaat probleemloos.

Het vermogen is aan te sturen in 1/3 of zelfs in 1/10 waarden. De schaal loopt van 1/128 e vermogen tot vol vermogen (1/1). Een voordeel van M(anueel) flitsen is dat je altijd meer vermogen tot je beschikking hebt. TTL flitsen flitst nooit op vol vermogen. Er blijft altijd een gedeelte van het vermogen ongebruikt. Dat kan dan wel weer opgelost worden middels een power sync functie die cactus biedt. Ik heb het nog niet getest. Pas er ook een beetje mee op. Het zou kunnen dat je je flitser gaat over verhitten wanneer je te snel en te vaak volle bakken flitslicht eruit laat komen. Beetje opletten met deze functie.

Ga je TTl flitsen dan krijg je een TTl schaal op je Cactus V6II zichtbaar.
Stacks Image 30
Voorheen moesten er nog meerdere handelingen verricht worden als je met een Fuji camera boven de maximale flits synchronisatie wilde werken. Dat is ook opgelost en hoeft niet meer. Die handeling heb ik uit deze test verwijderd. Het is nog makkelijker en intuïtiever geworden. Er is eigenlijk geen vuiltje meer aan de lucht. In eerste instantie werkte de TTL functie nog niet helemaal optimaal met het meten van de hoeveelheid afgegeven flitslicht. Ook dit is inmiddels opgelost door Cactus middels de laatste update.

Het is nu echt aansluiten, in juiste volgorde aandoen en flitsen maar. Een kind kan de was doen. Als je nu begint met de cactus flits triggers zul je weinig problemen meer ondervinden. Vooral met Fuji was dit nog wel het geval voorheen. Dat lag niet aan Cactus maar aan Fuji die nog volop bezig was om haar flits systeem te ontwikkelen. Dat ging met horten en stoten, maar zoals het er nu naar uitziet heeft Fuji het voor elkaar. Cactus moest iedere keer volgen met updates op de verandering in de Fuji camera’s. Dat deden ze goed. Waar het wel fout ging is bij de gebruikers die niet regelmatig hun Fuji camera en de Cactus V6II triggers controleerden op de laatste updates. Had je de ene wel ge-update en de andere niet dan werkte het niet. Het is echt een systeem dat je beide continu moest updaten. Soms wel bijna wekelijks. Met andere merken als Nikon en Canon was dit niet het geval. Het verschil komt voort uit het feit dat beide genoemde merken al een jarenlang bestaand flitssysteem en protocol hadden. Fuji komt op het gebeid van flitsen pas net kijken. En dat was niet een makkelijke weg. Maar nu lijkt het klaar te zijn en verwacht ik voor Fuji weinig problemen meer. Canon, Nikon, Sony en Pentax was al goed.

Nog meer mogelijkheden
Bijna teveel om op te noemen. Daarom begin ik hier nog niet aan. Zie eerst maar eens dat je zelf dit systeem goed onder controle krijgt. Zo niet, dan kom je lekker bij mij op cursus. Eerst de basis beheersen en snappen. Verder kan er nog:
 • Power sync
 • Multi master
 • Zelf flits profielen aanmaken voor flitsers die niet ondersteunt worden door Cactus
 • Kan ook samenwerken met de Cactus RF 60 flitser, dan heb je maar één trigger nodig
 • Sport sluitertijd
 • Delay mode
 • Relay mode
 • Groep instellen
Stacks Image 33
Eén van de voordelen van HSS, high speed synchronisatie is dat je ook met hele kleine diafragma waarden kunt gaan flitsen. Zie bovenstaande foto. Of hele aparte sferen kunt neerzetten in je foto terwijl het nog helemaal niet donker is. Door een snellere sluitertijd te gebruiken, vaak boven de maximale normaal synchronisatie tijd kun je het donkerder maken dan dat het werkelijk is.
Stacks Image 37
Waarom een Cactus V6II kopen en niet iets anders?

Dat is een goede vraag waarop het antwoord vrij simpel is. Ten eerste omdat ze gewoon heel erg goed zijn. De tweede reden is dat ze goedkoop zijn. Er zijn geen andere triggers die zo veelzijdig zijn als deze Cactus triggers. Ja, je kunt ze vergelijken met bijvoorbeeld Nissin triggers. De Air serie. Het grote nadeel van de Nissin Air serie vind ik dat de flits intensiteit aanpassingen per halve stops gaan. Ik vind dat niet nauwkeurig genoeg werken. Koop je een nissen dan werkt het alleen met één camera systeem. Heel veel Fuji bezitten zijn over gestapt van Canon en Nikon. Vaak hebben ze hun oude flitsers nog. Die kun je gewoon blijven gebruiken. Dat gaat met Nissin Air niet. Het is zomaar één van de voordelen. Een voordeel die de aankoop van een setje Cactus V6II triggers nog aantrekkelijker en goedkoper maakt. Ik zie gewoon geen vergelijkbaar alternatief in de markt die zo goed is. Zo allround is, precies werkt en zo goedkoop is. Maar nogmaals dat laatste punt vind ik niet eens zo belangrijk al is het wel erg fijn.

Youngnuo heet ook hele aardige producten in haar assortiment. Maar geen van allen kunnen ze wat de cactus kan en dan ook nog eens met veel verschillende merken. Nee, wat mij betreft is er geen alternatief. Niet bij Phottix, niet bij Godox, geen Pocketwizard, niets is te vergelijken met de Cactus V6II. Het is gewoon een geniaal product en enig in haar soort.

Originele merken:
Fuji heeft een oplossing middels de EX-F500 flitser. Die kost 459 euro en je hebt er minimaal twee nodig. Je bent 900 euro verder voor je wat kunt doen. De ene flitser is dan de zender om de andere te laten flitsen. Een dure oplossing. En niet nodig.

Bij de andere camera merken is het trouwens ook geen feest voor wat betreft de gevraagde prijzen. Bij Canon en Nikon betaal je minimaal 500 euro voor een radiografisch aanstuurbare flitser. Een RF-60X van Cactus kost 159 euro. Hoe komen Canon en Nikon erbij zulke idiote prijzen te vragen? Ze drijven hun klanten regelrecht in de handen van mee concurrenten. Bizar.
Eén Cactus RF60X kost 159 euro. Doe daarbij nog één cactus V6II van 90 euro en voor 249 euro ben je klaar.

Bij Nikon betaal je 568 euro voor een SB-5000. En dan ben je er nog niet. Dan moet je ook nog een Nikon WR-R10 kopen van 109 euro. De goedkoopste oplossing bij Nikon voor flitsen over 30 meter draadloos is 677 euro.

Bij Canon koop je een 600 EXII RT voor 634 euro. Ook bij Canon ben je dan nog niet klaar. Want ook bij Canon moet je er nog wat bijkopen. Te weten een transmitter ST-E3 RT voor de prijs van 264 euro. Totale aankoop is dan 898 euro. Zijn ze helemaal gek geworden. Voor één werkend draadloos flitsertje! Dit is gewoon niet serieus te nemen. Het leuke aan draadloos flitsen is dat het compact is, relatief goedkoop en hele mooie resultaten kan opleveren. Voor bovenstaande prijzen van Nikon en Canon kun je hele serieuze studio flitsers kopen. Die neem je niet zo makkelijk mee naar buiten, dat is waar, maar 800 a 900 euro voor één werkend setje om buiten te kunnen flitsen? Nee, dat nooit.

Plussen:
- Synchronisatie tot een 1/8000 e sec.
- Ongeveer 30 meter draadloos bereik
- Werkt met gewone AA oplaadbare NiMH batterijen

Minnen:
- Handleiding worden steeds beter. Er kan echter zoveel met een V6II, dat de handleiding daarin nog tekort schiet.
- Behuizing mag iets kleiner aan de achterkant. Nu druk soms per ongeluk met je voorhoofd de knoppen in.

P.S.: Er is ook een Cactus V6. Deze moet je niet kopen. Die kan niet wat de VII versie wel kan. De VII versie is te herkennen aan het blauwe display.
Resumé:
Deze Cactus V6II zou een Nobelprijs voor innovatieve techniek moeten winnen als deze prijs zou bestaan!
Beoordeling: 9.9