Digitale Fotografie Vakantie

Fujinon 35 mm F/14 test

Stacks Image 3
Fujinon 35 mm F/1.4, mijn favoriet bij Fuji
Patrick Mollema
De grote truc van de Fuji camera's waarom de nieuwe XF objectieven zijn ontwikkelt is het ontbreken van een low pass filter en de unieke indeling van de pixels op de beeldsensor. Dat maakt het een stuk lastiger om te beschrijven hoe goed de XF 35mm F/1.4 lens is van Fuji. Alleen al door de camera zelf worden foto's opeens zoveel beter. Daardoor is het lastiger de bijdrage van het objectief te beoordelen. De beeldsensor van de X1 Pro is zo goed dat je in eerste instantie even moet wennen. En de vraag blijft regelmatig terugkomen. Is het nu de lens of de camera die zo goed is? Of allebei? Ik hou het op het laatste.

Het eerste wat opvalt is de degelijke bouwkwaliteit. Beter dan heel veel andere objectieven die je voor rond de 600 euro kunt kopen, maar ik bekijk het ook andersom. Het is en blijft een 53 mm objectief ook al staat er 35 mm op en dat komt door de brandpunt afstand verlenging. De F/1.4 is wel apart te noemen, maar zeker niet uniek. Nikon en Canon hebben ook 50 mm met F/1.4 en leveren die voor ongeveer 250 euro minder dan het model van Fuji. Het Fuji objectief is zeer zeker geen koopje te noemen. Je hebt echter niet heel veel keus wanneer je de Fuji X1 Pro koopt. Fuji levert nu zelf 3 verschillende objectieven en in het jaar 2013 zullen er nog 3 bijkomen.

Wel is er leverbaar een M adapter die het mogelijk maakt ook de objectieven van Leica, Voigtlander en Carl Zeiss te gebruiken op de X1 Pro. Niet dat dit heel erg veel uitmaakt want de genoemde objectieven zij vaak nog duurder. Wanneer je die al hebt kan het handig zijn.
Stacks Image 16
579 euro voor een 50mm objectief blijft een hoop geld, maar dit is wel het objectief wat je in ieder geval moet hebben bij je X1 pro. Het stelt je in staat om in alle omstandigheden te kunnen fotograferen. Hoe weinig licht er ook is, met F/1.4 kom je er altijd uit. En als het het toch niet genoeg is dan maak je gewoon gebruik van een hogere ISO waarde van de X1 Pro. De ruis niveaus van de X1 Pro zijn zo laag dat je het woord ruis eigenlijk niet eens kunt gebruiken.

Ook F/1.4 is een prima bruikbaar diafragma. Het zit er niet op voor de show. Je kunt er prima mee fotograferen. F/5.6 geeft ongeveer de beste resultaten qua alles. Scherpte, chromatische aberatie, vignetering en ghosting. Eigenlijk allemaal niet waarneembaar.

Het focussen met de 35 mm gaat in daglicht omstandigheden goed. 's avonds is het wat minder, een stuk langzamer, maar de camera en objectief kwamen er wel altijd uit. Dit is gewoon geen objectief voor absolute snelheid. Het gaat om beeldkwaliteit. En die is ongeëvenaard. En de firmware updates die er door de tijd heen zijn geweest hebben de 35 mm F/1.4 inmiddels al een stuk sneller gemaakt.
Stacks Image 124
De plussen
  • Heel erg scherp
  • Bruikbaar ook op het laagste F/1.4 diafragma opening
  • Ook zijkanten beeld blijven goed bruikbaar

De minnen
  • Veel duurder dan een F/1.8 objectief, of dat het waard is?
Resumé:
Zoals ik schreef: Crème de la crème
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.0
9.0
9.0
8.0
Beoordeling 8.5
Stacks Image 126