Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Fujinon 35 mm F/2.0, leuk en goed maar toch minder dan de F/1.4 versie
Patrick Mollema
Fuji heeft de afgelopen jaren ontzettende veel nieuwe objectieven geïntroduceerd. En inmiddels komen de tweede generatie objectieven. Nu is dat niet helemaal waar want ze zijn net iets anders. Het zorgt er in ieder geval voor dat in de korte brandpunt afstanden Fuji momenteel heel veel objectieven heeft die qua brandpunt afstand erg dicht bij elkaar liggen. Ik snap niet helemaal de policy van Fuji.

Deze test gaat over de XF-35mm F/2 WR. Er is echter ook een 35 mm F/1.4. Twee dezelfde objectieven, alleen het laagste diafragma is anders en de hier geteste lens is WR ( weather resistent of wel spatwater dicht) en dat is de F/1.4 versie niet. Dit zijn op het eerste oog de grootste verschillen. Maar er is meer…
Stacks Image 16
Qua absolute beeldkwaliteit ontlopen de twee elkaar niet zoveel. Het is zo weinig dat het eigenlijk geen zin heeft om hier dieper op in te gaan. Ze zijn allebei, goed of top, het is maar net hoe je het wilt noemen. En verschil in scherpte is niet waarneembaar. Ja, ik heb ook wel testen gelezen waarin men schrijft dat de F/2 versie scherper is, maar dat is zo marginaal, dat is te verwaarlozen en alleen zichtbaar onder gecontroleerde laboratorium omstandigheden. Ik kan er heel veel woorden over schrijven, ik blijf de twee om en nabij gelijk stellen aan elkaar qua kwaliteit.

Dan zou de gerechtvaardigde conclusie getrokken mogen worden dat je dan beter de 35 mm F/2 lens kunt kopen. Die kost “slechts” 399 euro en de 35 mm F/1.4 kost 493 euro en is niet spatwater dicht. Een prijs verschil van bijna onder euro voor “slechts” 2/3 meer diafragma opening. Dat is echter niet de hele waarheid. Er viel mij namelijk iets op aan de F/2 versie wat niet zo goed is.

En dat is de zonnekap. De meegeleverde zonnekap door Fuji is een frut ding. Hij doet misschien iets, maar zeker geen licht tegenhouden. Echt een belachelijk ding. Fuji moet zich eigenlijk schamen dat ze een dergelijke zonnekap standaard meeleveren. Maar hoezo dat dan denk je nu misschien?

Nou gewoon omdat er niets zo catastrofaals is voor de uiteindelijke beeldkwaliteit als vals invallend licht. Het licht hoeft niet echt haar best te doen om stiekem vals in jet 35 mm F/2 objectief binnen te dringen want het krijgt door het formaat en de vorm van de standaard meegeleverde zonnekap er alle kans toe.

En de zonnekap “killt” als het ware dit zeer mooie en goede objectief. En dan krijg je onder ander het gene wat je in onderstaande foto kunt zien.
Stacks Image 135
Je ziet heel duidelijk ghosting bij de rode pijlen. Er zijn zichtbaar twee vrij felle lampen die links terugkomen in de foto in de vorm van ghosting. Dit is te snel en te vroeg. Wel of geen ED glas in het objectief aanwezig, het is te vroeg en teveel. Mede door de beroerde zonnekap. En dit is niet een eenmalig voorbeeld. Het overkwam de besuiker, mijn cursist, veel vaker.

Ja, serieuze kritiek van mij op Fuji. Ben je misschien niet van mij gewend, maar ik lever het altijd als het nodig is. Ik ben zeer enthousiast over Fuji, maar dit is gewoon niet goed. Dat doe ik bij ieder merk en dus ook bij Fuji.

Ik weet wel dat beide ghosting plekjes zo weg te halen zijn middels nabewerking, maar dit hoort gewoon niet zo te zijn. Het valt mij zwaar tegen van de Fuji 35mm F/2 lens. Ook de Nano coating doet niet goed haar werk. Er kan een andere zonnekap gekocht worden voor dit objectief. Fuji heeft hem.

De zonnekap die je hiernaast ziet staan moet je meteen er los bij kopen. Deze is echt veel beter, maar kost je wel 62 euro. Tel dat op bij de prijs van 399 euro voor de lens en je komt op 461 euro. Dan is het prijsverschil ineens nog maar 32 euro vergeleken met de 35 MM F/1.4 van Fuji. Ik zou dan altijd de F/1.4 versie kopen. Die wordt namelijk wel geleverd met een goede zonnekap en ik heb bij dit objectief nog nooit dit soort ghosting gezien.
Stacks Image 133
De plussen
  • Heel erg scherp
  • Lekker klein, dat is wel heel erg handig soms

De minnen
  • De meegeleverde zonnekap is prutswerk van Fuji
  • Ghosting vaak in de foto aanwezig
  • Er is een andere zonnekap van Fuji die moet je hebben en dan is de lens prima
Resumé:
Goed objectief, met waardeloze zonnekap, te snel ghosting en een Nano coating die niet goed zijn werk doet.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.5
7.0
7.5
7.5
Beoordeling 7.0