Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-T 5 test

Fuji X-T5, het is maar net hoe je ernaar kijkt...
Geschreven 23 september 2024
Dat ik snel ben met deze review/test kan ik niet echt zeggen. Ik heb bij dit model eens even rustig de kat uit de boom gekeken. Ik wil nu ook wel weer eens een ouderwets positieve test schrijven over een Fuji camera. Als je de jongens van Youtube mag geloven en vele andere zogenaamde specialisten dat is de X-T5 een fantastische camera. Ik heb al lang geleden gezien dat er wederom dezelfde problemen inzitten zoals bij de voorgangers, maar ik heb de X-T5 een jaar lang het voordeel van de twijfel gegeven. Nu dan toch de test eindelijk geschreven.
Stacks Image 131
Het histogram

Ik kan er niet omheen en ja daar ga ik weer…. De bovenstaande afbeelding is gemaakt met een X-T2 camera, maar het probleem is nog steeds hetzelfde. Dus dan ook maar weer dezelfde afbeelding erbij. Is de Fuji X-T5 dan misschien niet een heel klein beetje verbetert? Heel misschien maar het is niet echt waarneembaar. Soms lijkt het er wel op dan ineens weer totaal niet Dan komt er weer zo'n totaal onverklaarbaar incompleet histogram tevoorschijn dat ik blijf denken hoe is het toch mogelijk. Het kan niet mogelijk zijn, alle data is in de camera aanwezig, maar Fuji leest het nu voor de vierde generatie camera nog steeds verkeerd uit. Ja en soms lijkt het histogram wel te kloppen. Om daarna met een andere foto er weer een totale chaos van te maken. Grote delen van het histogram worden gewoon niet getoond terwijl de data wel degelijk aanwezig is. Want de cursist had een perfect belichte foto gemaakt.

Zo dan hebben we dit punt maar alvast gehad. Het is zeker geen copy paste geweest deze bovenstaande tekst, maar het was wederom mogelijk geweest. Ik vraag me wel eens af of er iemand bij Fuji werkt die zelf actief fotografeert? je zou toch denken van wel. Waarom is het nu dan weer niet opgelost?
Stacks Image 22
Waarom zou je een Fuji X-T5 kopen? Scherpte?

Omdat 24 miljoen pixels niet genoeg voor je zijn en je nog meer scherpte wenst te verkrijgen. Ik kan alvast verklappen dat de Fuji objectieven dit makkelijk aankunnen, maar 40 miljoen pixels is wel erg veel voor een APS-C beeldsensor, maar op zich hoeft het niet teveel te zij. Het kan en de scherpte is mooi. Goed zelfs. Misschien zelfs wel eens te scherp. Maar die scherpte sluit goed aan bij de wensen die uit de markt komen. Mensen willen graag hele scherpe foto's. En die krijgen ze dan vervolgens in scherpe foto's die soms een beetje pijn aan de ogen doen. Zo scherp. Zulke scherpe randen en verschillen in details. Alsof, maar volgens mij is het ook zo, dat de extra scherpte wordt herberekend door ingebouwde software en het nog scherper maakt. Voor de grote massa zal het voldoen, voor mij niet. Ik zal twee voorbeelden laten zien.
Stacks Image 153
Een foto gemaakt met de Fuji-X-T5. Met 40 miljoen pixels. Hieronder een vergroting van het huis op de brug. Ik ben bang dat het op de website als jij dit leest en bekijkt niet goed zichtbaar is.
Stacks Image 157
Dus nog maar verder uitvergroten en dan zie je het onderstaande. Beter zichtbaar? Misschien dan nog maar iets verder vergroten nog steeds uitgaande van het 100% foto formaat.
Stacks Image 165
Ik denk dat jullie het nu wel kunnen zien. Het scheidend van vermogen lijkt meer dan voldoende, maar het is net of de berekeningen voor scherpte in combinatie met 40 miljoen pixels op een wat te krappe beeldsensor aan het doorslaan zijn. Het zijn teveel pixels. Ze worden te klein en dat moet gecompenseerd worden. Dat lukt Fuji ook wel aardig. Het is zoals ik laatst een cursist een tip gaf over een foto dat als die 90x60 cm groot afgedrukt zou worden dat het gene wat even niet helemaal goed gegaan was (in de betreffende foto) dan echt zichtbaar wordt, zo is het ook hiermee. Deze harde scherpe lijnen en contrasten vanuit scherpte worden zichtbaar bij grote afdrukken. En dat is dan niet mooi. Nu denk je misschien so what? Inderdaad het maakt niet uit als je nooit dat soort grote prints laat maken. Dan kom je er nooit achter. Maar dan hoef je dus ook geen X-T5 te kopen. Want de resolutie kan het in principe makkelijk aan. En op kleinere printormaten kom je met een X-T4 of een X-T3 net zo goed weg. Dus wat is dan de meerwaarde van een Fuji X-T5?

Ik weet het, het is pixelpiepen, maar het is wel de absolute grens tot waar Fuji kan gaan met haar APS-C formaat. Ik durf er geen geld op te zetten dat de X-T6 een 50 miljoen pixel camera zal gaan worden. Dat kan gewoon niet meer de problemen zullen groter worden. Het hebben van Full frame 50 miljoen pixels vind ik eigenlijk al teveel van het goede. Laat staan 50 miljoen pixels op een APS-C beeldsensor. Op het midden formaat is prima. Ik heb zelf een Hasselblad dus ik kan het goed vergelijken.

Ik denk dat ik mijn punt hiermee wel gemaakt hebt. De Fuji X-T5 is prachtig scherp zolang je het niet te groot bekijkt. Doe je het wel dan kom je gek genoeg de beperkingen van al die pixels op een harde manier weer terug. De setting in de camera van verzachten of verscherpen moet je ook zo min mogelijk gebruiken. Scherp is scherp. En nog scherper kan of bestaat niet. Ik heb er al enkele blogs over geschreven in Patrick kijkt.
Stacks Image 169
Hierboven een Hasselblad 50 miljoen pixels foto genomen op een iets later moment. Iets andere belichting en witbalans maar de rest is wel hetzelfde. Voor je eigen vergelijking.
Spelen met de Fuji.

Ja er is geen leukere camera om mee te spelen dan een Fuji camera. Knallen met een Fuji gaat geweldig. Er is geen betere camera om mee te knallen qua kleuren en contrasten dan een Fuji. Als het maar niet al te betrouwbaar hoeft te zijn. Fuji is sterk en blijft sterk in afwijkende kleuren. Het liefst een beetje in de aardetinten en kleuren. Dat kan Fuji als geen ander. Zo ook de X-T5. Hieronder een voorbeeld. Heerlijke warme kleuren en een hele mooie scherpte. Die echter wel verzacht is met de functie zuiverheid. Bij Nikon heet dat lokaal contrast. Bij Fuji heet dat zuiverheid. Het laat details meer of minder zien. Bij de onderstaande foto is de zuiverheid verlaagd. En dan wordt de X-T5 ineens een hele aangename camera qua scherpte. En laat ik het daar nu net een heel stuk over hebben geschreven. De functie is een hele prettige en een die je ook zeker vaak moet gebruiken. Het geeft mooie zachte doch scherpe foto's. Zo is dat probleem ook weer opgelost. En ik schrijf het wel vaker de laatste paar camera tests. Waar kom je deze informatie nou vinden? Op YouTube heeft niemand het erover. Omdat ze het niet weten en er niet naar kijken.

En verder zie ik heel veel Fuji fotografen ook met een X-T5 die het ook niet weten want ze gebruiken het niet. Onderstaande foto laat perfecte controle zien gemaakt door een cursist. waarbij zuiverheid net als de S en de H functie helpt om lastige contrasten te overbruggen.
Spelen met de X-T5 kleuren en instellingen
Spelen deel 2

De film simualaties van Fuji zijn er echt teveel aan het worden. En vaak kloppen de beschrijvingen niet die meegegeven worden in de camera. Maar het grootste probleem is wel dat het er zo langzamerhand teveel worden. het is aardig om dit met allemaal films uit het verleden te vergelijken, maar wie gebruikte er vroeger zoveel verschillende films? Niemand. Toen had je je handen vol aan drie vier films te leren begrijpen en compleet te doorgronden wat de karakters waren van die films. Meer kon je absoluut niet aan. Bij Fuji denken ze daar anders over. Het zijn meer tools of gimmicks aan het worden. Nog even en het zijn er zoveel dat je ze haast niet meer terug kunt vinden. Neutral classic, Classic nergative en Nostalgic negative zijn gewoon gebaseerd op de al eerder aanwezige filmsimulaties. Zr hebben daarvoor voornamelijk Standaard en Neg H gebruikt. Beetje schuiven met de parameters als kleur en de S en H en je hebt er weer een filmsimulatie bij. Ik kan ze met mijn X-T3 zo nadoen. De nieuwe filmsimulaties zijn perfect na te bootsen. Dus ook daarvoor hoef je geen X-T5 te kopen. Het kan ook met je X-T3 of 4.

Maar goed het spelen is en blijft leuk. Kleurechtheid is iets waar Fuji problemen mee blijft houden. Ik zou lekker voornamelijk met de NS, NH St, S en V blijven werken. Daar zit de bandbreedte van wat de X-T5 kan. Niets meer of minder dan dat. De nieuwe filmsimulaties zijn incognito dezelfde filmsimulaties maar net even wat anders.
Stacks Image 147
De bovenstaande foto is gefotografeerd op Astia. De op één naar hoogste filmsimulatie voor wat betreft kleur en contrast. Je ziet het, het is best al een pittige foto. Maar het kan. De kleuren, vooral in het groen daar kan geen millimeter meer kleur erbij. Dan wordt het echt too much. De bosjes in de achterkant van de foto laten al echt hele (te hoge) contrasten zien. Maar spelenderwijs kan dit best wel met de Fuji. Gewoon lekker een andere plaat maken dan dat iedereen maakt. Dat blijf ik het grote voordeel van een Fuji camera vinden. Welke dan ook. Doet de X-T 5 dit beter dan de andere Fuji camera's. Nee, sinds de X-T3 is alles gelijk en houden ze het ook gelijk bij Fuji.
AF:

De snelheid en accuratesse is supergoed. Ik denk beter dan bij de Nikon camera's. Sony kom ik te weinig tegen en Canon ken ik wel goed en daarmee kun je het best vergelijken. Prima dus.

Formaat Body:

Hmmm deze wordt zo langzamerhand wel erg groot. waar is de tijd gebleven van de X-T1 dat je dacht en zei wat een leuk klein schattig cameraatje. De X-T5 is net zo groot als een Nikon Z5. Het scheelt echt nog maar een paar millimeter. Net als het gewicht. De ene is een APS-C camera en de andere een full frame. Hmmmm, dat is wel opvallend en eigenaardig. Gezien het beeldsensor formaat is de Nikon Z5 dus eigenlijk kleiner. Hiermee begin ik mij een beetje zorgen te maken over Fuji. Nou ja, dat doe ik eigenlijk al heel wat jaren. Fuji lost it's roots. Ze drijven af van waar ze echt sterk in waren. Klein en compact. Wil je een grote camera hebben koop dan een X-H2 van Fuji. Voor het ruige werk. Maar een X-T 5 zo groot? Het klopt niet meer. Daarvoor is er dan een X-T50, en dat wordt de volgende test die ik ga schrijven.

Q menu:
Volledig naar eigen smaak in te stellen en dit blijft een van e sterkste punten van de Fuji camera. Het Q menu. Zo makkelijk en snel.

Resumé:

De batterij levensduur is voor de tweede maal op rij verbeterd. Dat moest ook wel. Waar ik nog steeds met mijn Nikon met dezelfde batterij sta fotograferen is de Fuji cursist al aan zijn/haar derde batterij toe. Is dit erg? Nee, maar je moet er wel rekening mee houden en genoeg reserve batterijen hebben. Kosten per batterij tegen bijna 60 euro. Dat is serieus geld. En dat komt wel bovenop de stevige aanschafprijs voor de X-T5. Bij Cameranu te koop voor 1899 euro in de zilveren uitvoering en 19999 voor de zwarte. Bij kamerexpres vind ik exact dezelfde prijzen. Het is op zich wel lachen dat er 100 euro prijsverschil gevraagd wordt voor een kleurverschil. Vooral omdat dit prijsverschil bij een X-T2 en ik geloof ook de 2 precies andersom was. Toen was de zilveren versie 100 euro duurder dan de zwarte uitvoering. Het Fuji beleid is mij af en toe een raadsel.

De prijs is de prijs. Maar ja een 1900 euro voor een APS-C camera??? Ik heb er heel erg grote moeite mee. Voor 500 euro meer koop je een full frame Canon R6. Misschien minder leuk om mee te spelen, maar qua beeldkwaliteit echt wel beter. En Nikon…. Ja dat maakt de vergelijking wel heel erg oneerlijk. Maar ja ik ben slechts de boodschapper die het "slechte" nieuws brengt. Maar een Nikon Z5 kost slechts 1149 euro. Ja maar die heeft maar 24 miljoen pixels!!! Ja maar die zijn wel veel groter en leggen beter kleuren, contrast en scherpte vast. De Fuji X-T5 zou door meer pixels wat scherper moeten ogen, maar dat heeft ook zijn nadelen zoals ik al beschreven heb. Je kunt niet zomaar zoveel pixels in een camera stoppen. Met de X-T5 is het echt voor het eerst dat ik heb gezien dat de limiet echt gevonden is. Meer dan 40 miljoen kan logischerwijs niet op een APS-C sensor geplaatst worden.

Ook al heb ik een jaar gewacht, gewikt en gewogen, ik kan niet tot een ander oordeel komen dan de bovenstaande. De kans om snel als een van de eersten een test te schrijven heb ik bewust laten lopen. Nu met een jaar langer ernaar te hebben gekeken is dit echt wel mijn eind oordeel. Ik ben dan ook benieuwd naar een eventuele X-T6 Ik denk dat Fuji klaar is met APS-C. Meer pixels kunnen er niet meer bij. Ja het kan wel, maar het wordt er niet beter van. Ze zullen iets moeten gaan doen met Full frame. Ze hebben geen keuze. En midden formaat daar zitten de aantallen niet in.

Nog mooier zou zijn als de X-T6 gewoon lekker terug gaat naar 24 miljoen pixels voor een prijs van 999 euro. Meer mag het niet kosten. Met daarbij een aantal verbeteringen die door de tijd zijn opgenomen in nieuwere camera's. Dat is mijn beste advies voor Fuji. En voor jou? Niet kopen. Hou het lekker bij je X-T4 of 3. Die zijn net zo goed en in bepaald opzichten zelfs beter. Denk aan hogere ISO waarden en beeldruis en wat minder filmsimulaties. Het zijn er echt teveel.

Plussen:

• Goede beeldkwaliteit
• Hele goede AF-C functie
• Joystick button voor verplaatsen focus punt
• Mooie kleuren en scherpte
• Uitbreiding dynamisch bereik
• Dikker grip aan voorzijde
• Contrast instellen met een losse S en H instelling

Minnen:

• Histogram scherm laat nog steeds te vaak ongeveer slechts de helft van het histogram niet zien, het gaat iets beter maar het is het nog lang niet
• Histogram ligt over hoge lichten scherm heen
• Er moet eindelijk eens een pagina groot histogram komen
• Prijs inmiddels veel te hoog
• Knopjes blijven priegelig klein
Resume:
Ja alles is al gezegd. Prijs van de camera vind ik echt het grootste probleem. Belachelijk duur. Er zijn echt goedkopere en beter alternatieven.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
5.0
8.5
7.5
9.0
8.5
8.0
7.5
Beoordeling: 8.0