Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 105mm Macro F/2.8 S
6 juli 2021
De nieuwe objectieven voor de S lijn voor de Z serie beginnen nu aardig door te komen. Het werd tijd. Wat dat betreft hebben ze wel een paar jaar zitten slapen bij Nikon. Jammer. Maar dat is dan ook meteen het enige minpunt van deze test. Nikon was te passief. Ze hebben schade opgelopen en gaan dat nu inhalen. De eerste basis objectieven zijn eerder op de markt gekomen en nu komen de specialer lenzen eraan. Misschien had ze dat beter andersom kunnen doen?

In dit geval de 105 mm Macro F/2,8 S VR. Niet mijn lens, want ik heb niet veel met macro fotografie maar ik kan ze wel beoordelen. En het is echt een hele bijzondere.
Stacks Image 16
Hoe specialer de lenzen wordt die Nikon op de markt brengt voor haar Z serie camera's des te meer zal de grote bajonetvatting van de Nikon Z camera's tot uiting komen. Die is zo abnormaal groot. Daar zou zelfs een midden formaat sensor achter passen. Hiermee suggereer ik niets! En hoe vaak ik het al eerder heb geschreven en ik doe het nu nog een keer. Hoe groter het gat des te makkelijker het licht naar binnen kan vallen. Wat dat betreft is het echt jammer dat Nikon eerst met allemaal F/4 lenzen op de markt kwam. Een bedenkelijke strategie. Canon deed het precies andersom. Eerst met hele speciale lenzen komen. En dan pas de gewone. En weer loopt Canon met de markt weg. Terwijl het echt niet beter is. Maar ze zijn wel slimmer geweest bij Canon.

Maar dit macro objectief is net als de 70-200mm een speciale. We hebben er even op moeten wachten, maar dan heb je ook wat. En nu maar hopen dat Nikon haar opgelopen achterstand weer wat kan inhalen. Het Z systeem is te mooi. En het meest moderne camera systeem wat er is. Dit full frame gebeuren is de nagel aan de doodskist van het APS-C segment. Niet dat ik dat wil, dat zou ook zonder zijn, maar het is wel wat dreigt te gebeuren.
Stacks Image 168

Overall eind conclusie:

Nu al?

Ja, laat ik daar maar meteen mee beginnen. "Ja, maar je hebt nog niets besproken denken jullie misschien". Ja, dat is zo, maar wat moet je vertellen over iets wat af is? Ik kan geen fouten ontdekken.

De bouw: perfect
Scherpstelling: perfect
Scherpte: perfect
Vignettering: Niet aanwezig
Chromatische abberatie: Niet aanwezig
Gewicht: best lekker licht
Bokeh: Zeer aangenaam en zacht
Prijs: zeer aangenaam in combinatie met de kwaliteit.


Stacks Image 126
Wanneer je van macro fotografie houdt dan is dit jouw objectief! Begin maar gelijk met de 105mm F/2.8 VR S. Wat een topper. Het scherp stellen gaat vrij makkelijk en goed. Want dat is altijd wel een dingetje met macro fotografie. Zeker met een full frame moet je dat extra nauwkeurig doen, maar met deze gaat het buitengewoon makkelijk. Grotere beeldsensoren vragen namelijk om preciezer werken en scherp stellen. Maak je een fout dan komt die er vergoot uit.

Het is alleen even wennen, voor mij dan tenminste dat als je echt macro wilt fotograferen even een knopje moet omzetten om echt op korte afstanden te fotograferen. Vanaf 29 centimeter tot 50 centimeter moet de knop even om. Zie in afbeelding hieronder.
Stacks Image 142
Dit objectief kun je echter ook gewoon voor alle andere fotografie toepassen. Het zou een hele goede portretlens kunnen zijn, maar dat heb ik helaas niet getest.

Stacks Image 154
Kijk nog eens naar de waanzinnig mooie maar ook zachte scherpte. Echt goede objectieven onderscheiden zich door zachte scherpte. Niet door harde scherpte. Wat dat betreft doen dit soort Nikon objectieven me echt denken aan de oude Carl Zeiss objectieven in combinatie met een Hasselblad. Dat zegt dus wel wat. In ieder geval voor degene die er ooit mee gewerkt heeft.

1099 euro voor deze lens is best wel goedkoop te noemen. Dat doet Nikon goed. Het is er wel een uit de S lijn. De superieure objectieven lijn van Nikon. Dus met een klein display waar je verschillende schermpjes in kunt stellen. Niet belangrijk, maar wel leuk en kek. Hou je van macro en heb je het geld, dan gewoon kopen. Beter dan dit is er niet.
Stacks Image 170
Bovenstaande foto is gemaakt met F/8. Kijk eens hoe klein de scherptediepte nog steeds is. dat is echter normaal met macro fotografie. Wanneer je dan een flitser gebruikt heb ik ineens nooit meer licht tekort met macro fotografie. Nooit meer last van bewegende bloemen in de wind. En dan natuurlijk niet met een opzet macro flitser want dat flits je alles plat. Nee, een flitser moet bij de camera vandaan. Deze is gemaakt door cursist Fer. Flitser hing erboven. Hij had nog veel verder kunnen gaan dan F/8. Hij had ook dezewel met F/32 of F/40 kunnen schieten. Maar meer scherptediepte levert niet altijd een betere foto op. Dit was qua scherptediepte precies genoeg.

Zou je dit ook willen leren? Kijk dan eens op: Flits cursus

Resumé:

Rare test he? Alles is goed. Ja, maar dat is het ook. Ik hoef niet in detail te gaan als alles goed is. Dus doe mij maar veel meer van dit soort objectieven. wat goed of perfect is hoeft niet besproken te worden. Zeker voor dit soort prijzen. Wat dat betreft is het wel voordelig dat Nikon een tijdje heeft zitten slapen. Ze zijn nu klaarwakker. Nikon moet wat goed maken en dat leidt dan tot dit. Vergeet Sony, vergeet Canon, dit is wat je moet hebben als je echt voor kwaliteit gaat. Het geheim is en blijft de bajonet vatting, die hele grote van Nikon. dat ga je nu meer en meer zien als Nikon nog meer van dit soort bijzondere objectieven de markt opslingert. Het gaat nog erg leuk worden in de nabije toekomst.
Resumé:
Nagenoeg perfect, meer kan ik er niet over zeggen. Voor een relatief zacht prijsje.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.7
10.0
10.0
10.0
10.0
10.0
Beoordeling: 9.9