Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 18-200mm F/3.5-5.6 VR II
Patrick Mollema
De alleskunner van Nikon. Een allround objectief waarmee bijna ieder onderwerp wel gefotografeerd kan worden. Daarmee is direct het grootste pluspunt van dit uitgebreide objectief besproken.

De voordelen hiervan zijn dat je met één objectief alles bij je hebt en niet continu objectieven hoeft te verwisselen. Daarmee komt direct voordeel twee tevoorschijn. Objectieven verwisselen geeft kans op stof op de beeldsensor. Dat is lastig en vervelend. En wanneer je nooit je objectief hoeft verwisselen is de kans daarop velen malen kleiner. En dat is goed want Nikon's sensor reiniging is net echt om over naar huis te schrijven. Die doet haar werk erg matig.

Is het dan alleen maar hosanna met dit objectief? Nee niet. Er mankeert best wel het een en ander aan. Om echt goed te zijn is dit 18-200 VR II objectief te lang. Van 18-tot 200 mm kunnen zoomen is geweldig. Maar je levert wel behoorlijk in op beeldkwaliteit. Een objectief stelt hele andere eisen op de 18 mm stand vergeleken met gebruik op de 200 mm stand. Dat is een wereld van verschil en kan eigenlijk niet goed in één objectief tezamen worden gebracht. Toch heeft Nikon ( ook Canon) later wel gedaan. Waarom? Omdat de vraag naar dit soort objectieven erg groot is. In een keer heb je immers alles en dat voor een acceptabel bedrag van rond de 600 euro. Voor de meeste mensen is dit een ideaal objectief. En dat is ook eigenlijk zo. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je maar wel snapt dat je niet de allermooiste foto's ermee kunt maken qua scherpte en vertekening.

De kwaliteit is als je het technisch bekijkt helemaal niet verkeerd. Van de twee verschillende werelden is er een goed compromis uit komen rollen. Want dat is wat dit objectief is. Op alle standen van groothoek tot telestand is het een compromis. In geen enkele zoom stand is dit objectief het beste.

Daarnaast is er nog iets geks aan de hand. Ik zie hele mooie 18-200 VR II voorbij komen en ik zie hele slechte voorbij komen. Het eerste jaar van productie was dit objectief super. Het tweede jaar was het een heel matig objectief. En nu is het beter. Ik vraag altijd aan de gebruiker wanneer dit objectief is gekocht. Omdat ik weet dat de kwaliteit in de productie sterk schommelt. Geen idee waarom. Ik kan dit niet verklaren. Dit stukje is al geschreven voor dat Thailand onder wat stond. Want daar worden deze objectieven gemaakt en niet in Japan. Het blijft gissen en ik weet het echt niet. Ik weet echter wel heel zeker dat het zo is. Ik heb zoveel van deze objectieven gezien. Op verschillende Nikon camera's en ook op dezelfde. Tientallen van dit soort lenzen heb ik gezien. De resultaten zijn heel divers.

Voor iedereen die niet de hoogste kwaliteit verlangt is dit een prima objectief. Deze doelgroep heeft geen last van vignetering en chromatisch aberratie. Gewoon omdat deze doelgroep niet weet wat het is en er dus niet op let. Ben je wat bewuster en kritischer met fotografie bezig dan kun je beter deze lens links laat liggen en je meer concentreren op kortere zoomlenzen. Die zijn gewoon beter.
Resumé:
Leuk objectief voor de beginnende fotograaf. Kom je verder dan voldoet deze lens niet meer.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
7.0
6.0
8.0
6.0
7.0
Beoordeling: 6.5