Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 24-70 mm F/2.8 Nano
Patrick Mollema
Een van de nieuwste Nikon objectieven is een ware sensatie. De 24-70 groothoek is een juweeltje van technisch inzicht en denken van de Nikkor ingenieurs.
 
Dit objectief behoort tot een nieuwe generatie Nikkor objectieven. Tegenwoordig worden dit soort prijzige objectieven voorzien van Nano coating. Nano coating is een techniek voor de komende decennia waar wij allen heel veel plezier en veiligheid aan gaan beleven. Nano technologie is geen uitvinding door Nikon zelf maar door derden. Nikon gebruikte deze techniek echter al eerder in haar stepper machines (machines die computer chips produceren).
 
In de nabije toekomst (ze zijn er overigens al) kun je je autovelgen met Nano coating kopen. De Nano coating is zo glad dat je nooit meer je velgen hoeft te wassen. Over een aantal jaren heb je ook geen ruitenwissers nodig op je auto. Wanneer regendruppels op je autoruit neerkomen vallen de druppels er nog sneller af dan dat ze erop kwamen. Dus ruitenwissers worden straks overbodig dingen. Wielrenners worden nooit meer nat door Nano technologie. Hoe het verder gaat? Niemand die het echt weet, maar Nikon stopt deze fantastische uitvinding vast in haar objectieven.
 
Daarnaast heeft Nano technologie ook de eigenschap zichzelf te kunnen herstellen. Zou dat bij Nikon betekenen dat kras op de lens vanzelf weer weggaat? Nee, want de technologie zit niet op de voorste lens maar intern op de tweede lens. Dus zover is het nog niet dat een lens niet meer bekrast kan worden. Dat zou weer een zorg minder zijn.
 
Maar goed, genoeg gespeculeerd. De Nano technologie zorgt er in ieder geval voor dat dit nieuwe objectief fantastisch goed presteert. De marketing claim die Nikon naar buiten toe uit dat deze lens zelfs beter is dan vergelijkbare vaste brandpunt afstand objectieven is gewoon waar. Hij is scherper dan bijvoorbeeld een vaste 50 mm F/1.8 lens. In felle licht omstandigheden zijn verschijnselen als verstrooid licht (glare) en lensfouten die zichtbaar een gepasseerd hoofdstuk. Het is gewoon zo minimaal of nihil dat je wel erg rare foto’s moet gaan maken wil je van deze twee ongewenste verschijnselen nog last hebben. Het grootste diafragma opening F/2.8 is zeer goed bruikbaar en kent maar een heel klein beetje afvallend licht. Met het blote oog niet echt waarneembaar. Daarnaast heeft dit superobjectief geen last van chromatische aberratie. Dit is vrij uniek te noemen en de vertekening is minimaal te noemen. Veel lager dan bij andersoortige groothoek objectieven van andere merken. Dat is mooi voor de landschap en architectuur fotografen.
 
Kortom er is eigenlijk helemaal niets negatiefs te melden over dit top-of-the bill objectief. Ja de prijs misschien. Die is met 1449 euro best wel stevig te noemen. Maar niet als je kijkt hoe goed dit objectief is, is het eigenlijk een koopje en het is tevens wederom een objectief wat je koopt voor de rest van je leven.

Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat met de Nano technologie. Gaan andere fabrikanten er ook mee komen in hun objectieven? Of blijft dit exclusief voor Nikon? In dat geval durf ik nu te stellen dat dit de beste objectieven zijn die je kunt kopen met nano technologie. De Nikkor 24-70 F/2.8 G is echt het allerbeste wat er te koop is. En dan heb ik het nog niets een gehad over de superieure bouwkwaliteit, die uiteraard dik in orde is.
Stacks Image 16
Resumé:
Het beste wat er te koop is als standaard zoomlens. Ondanks de prijs van 1450 euro is dit objectief relatief gezien een koopje. Deze is voor de rest van je leven.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
9.5
9.0
9.0
9.5
9.0
Beoordeling: 9.0