Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon D3200, beetje karig maar wel goed
Patrick Mollema
De een koopt een dure camera en de andere een goedkope. Op zich is degene die een goedkopere camera koopt beter uit. De makkelijker betaalbare camera's doen in het algemeen tegenwoordig helemaal niet meer zo veel onder voor de duurdere. Beeldsensoren worden vaak door fabrikanten in meerdere modellen camera's gebruikt. Canon deed dit al heel vroeg en ook Nikon begint dit spelletje je spelen. Diverse typen camera's met dezelfde beeldsensor.
Stacks Image 16
Waar komen dan die prijsverschillen vandaan vraag je je misschien af? Nou heel simpel. De behuizing en knopjes en beeldsensor zijn vaak hetzelfde. De verschillen zijn steeds vaker in de camera zelf te zoeken. Zo heeft Nikon met de D3200 de camera behoorlijk uitgekleed. Is dat logisch gezien de prijs van 339 euro die Nikon ervoor vraagt? Een beetje wel en aan de andere kant ook helemaal niet. Maar goed, wat is er dan verdwenen uit de menu's vergeleken met een camera bijvoorbeeld uit de 5000 of 7000 serie?

• Draadloos flitsen kan niet
• Witbalans fine tuning is er ook uitgehaald ( zelfs in de preset mode)
• Een hele simpele Active D Lighting mode (aan/uit)

Dat is eerste is in eerste instantie niet zo erg. Voor heel veel mensen zal het geen kopzorg zijn. Sterker nog de meesten zullen niet eens weet hebben van het feit dat draadloos flitsen überhaupt mogelijk is. Kom je er wel achter.... dan heb je weinig keuze dan een andere camera te kopen. Een SU-800 kopen om alsnog draadloos te kunnen flitsen is een oplossing. Maar geen goede omdat met gebruik van Nikon's SU-800 de maximale flitser synchronisatie snelheid nog steeds niet boven de 1/200 e seconde kan komen. Geen oplossing dus. En daarom zal degene die het toch wil, wel degelijk een andere camera moeten kopen. En dan is de eerste aanschaf van 339 euro vest wel ineens veel en vooral weggegooid geld.

Het tweede punt is wel zwaar irritant. Wit balans fine tuning hoort gewoon in een camera te zitten. Ook Canon bouwt dit in iedere camera in en dan maakt het niet uit hoe goedkoop die is. Heel slecht geregeld en bedacht door Nikon. Waarom moet de koper zo gepest worden om dat hij/zij de goedkoopste Nikon heeft gekocht? Voor drie tientjes meer koop je momenteel een D5100 en die heeft het wel. Sowieso snap ik de assortimenten opbouw niet echt meer van Nikon momenteel. Ongeveer alles is nog te koop. De D3100, de D3200 en ook de D3300 zijn allemaal te koop. Prijzen variëren weinig en de verschillen zijn erg klein. Ik snap het niet. Of misschien wel? Liggen er gewoon nog hele grote voorraden op de plank? Zou zomaar kunnen.

Kwaliteit

Als je weet wat je doet is er echter heel goed mee te fotograferen. Het is allemaal wat lastiger en omslachtiger om bijvoorbeeld een hele mooie sfeer neer te zitten door middel van een afwijkende witbalans zoals je hierboven ziet, maar de beeldkwaliteit is prima. Mooie kleuren die niet te verzadigd zijn. Dat wil nog wel eens het geval zijn met goedkopere camera modellen. Wat dat betreft heeft Nikon wel goed de kleuren onder controle gehouden. De 24 miljoen pixels zijn er eigenlijk veel teveel, zeker voor beginnende gebruikers, maar ze zitten er nu eenmaal in. Veel beeldruis levert het niet op. 1600 iso kan nog prima gebruikt worden mits er goed belicht wordt. Dat is echter met iedere camera zo. Net als het feit dat de camera gemiddeld belicht vanuit zichzelf. Maar dat doen ook alle camera's en de D3200 is hiermee geen uitzondering. Camera's kunnen niet goed belichten.

Kortom de D3200 is eigenlijk een prima camera, behalve dat deze zo uitgekleed is. Wil je meer dan moet je direct een andere kopen. En dat is de reden waarom ik deze camera aan mijn cursisten nooit zal aanraden. Een basis cursus kan je er prima meedoen maar voor de vervolg cursus zul je echt met een andere camera aan moeten komen. Er is teveel wat niet kan.

De plussen
• Goede beeldkwaliteit
• Nauwkeurig histogram
• Lage prijs

De minnen
• Eén draaiknop voor diafragma en sluitertijd
• Kan er niet draadloos mee flitsen
• Witbalans kan niet nauwkeurig aangepast worden
• Active D lichting zit erin, maar kan alleen aan of uit
Resumé:

De Nikon D3200 is een prima camera voor mensen die niets meer willen doen dan gewoon foto's maken. Als je je hobby iets verder wilt ontwikkelen loop je direct vast met de 3200 en moet je een andere gaan kopen. 339 euro is niet duur, behalve als je die een jaar later alweer wilt gaan inruilen voor iets anders. De camera is door Nikon te karig uitgerust met mogelijkheden. Ik snap dat een prijsverschil ergens vandaan moet komen, maar dit is wel erg kaal.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
8.0
8.5
8.0
5.0
7.5
Beoordeling 7.5