Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Nikon D90, deze kan ik nog steeds aanbevelen
Patrick Mollema
Eindelijk heeft zich hier de eerste cursist met een D-90 onder de arm gemeld. En eindelijk kan ik er dan nu een wel overwogen oordeel over schrijven. Na een week lang fotograferen onder diverse omstandigheden en in verschillende situaties. Helaas kon ik dit juweeltje niet eerder beoordelen.
 
De opvolger van de D-80 heeft zich lang verscholen voor mijn nieuwsgierige blik. Ik begin direct met de conclusie na een week fotograferen. Het is een D-80, maar dan op alle punten beter. De D-80 is tijdenlang mijn absolute nummer 1 geweest in de top tien aan te bevelen camera's dus je snapt op welke plaats deze camera terecht gaat komen. Op nummer 1 dus! Eén ding staat mij echt niet aan bij deze camera. En dat is de mogelijkheid om ermee te kunnen filmen. Daarvan gruwel ik. Het is een fotocamera en geen filmcamera! Zijn ze helemaal gek geworden bij Nikon!
 
De witbalans heeft her en der wel wat kritiek gekregen. Waaronder in een test van Johan Elzinga in het blad Fotografie. Johan is een authoriteit ( ik acht de man zeer hoog in en kundig op camera gebied) en zijn kritiek verbaasde me dan ook. Gedurende de gehele week heb ik de camera niet echt kunnen betrappen op slechte automatische witbalansen. Sterker nog ik vind het één van de betere punten van de D-90. Dus wie heeft er nu gelijk of was het een exemplarisch probleempje bij Johan? En de witbalans is goed te beoordelen op het LCD display. Dit is helaas nog wel eens anders. Het display van de D-90 is beter dan dat van de D-700 om maar een voorbeeld te noemen.
 
De kleurverzadiging wordt zo langzamerhand een probleemgeval bij Nikon. De kleuren worden alsmaar harder en feller. Je kunt er weinig mee spelen of instellen want anders kookt het de pan uit. Een gemiddelde Canon camera is tegenwoordig zachter en natuurlijker qua kleurweergave. En dat is wel eens anders geweest.  Mits, je alles op standaard laat staan is er niets aan de hand en is het gewoon erg goed te noemen. Ga je met de kleurinstellingen spelen dan wordt je verrast als je thuis komt en achter de PC de gemaakte beelden gaat bekijken. Wow, zo fel en heftig. Het heeft wel wat, dat wel, maar mijn voorkeur heeft het niet.
 
Nee, de erg goede test voor deze camera komt wederom voort uit de superieure bediening, logisch en makkelijk met zo min mogelijk drukken op knoppen. Goed afleesbaar display, goede nauwkeurige histogram weergave en het feit dat de camera lekkere degelijk gebouwd is. Het voelt allemaal goed en betrouwbaar aan. De active D-lighting is in een aantal moeilijke licht omstandigheden een absolute aanwinst. Daarnaast zijn de algoritmen, de rekenkracht van de camera en hoe dit geprogrammeerd is door Nikons eigen wiskundigen, van een ongeëvenaard niveau. Bekijk de foto's op 1600% in een beeldverwerking programma en je komt echt geen enkele fout berekende pixel tegen. Dit is zo enorm knap, echt zo onwaarschijnlijk knap! Maar daar hoor je nergens iemand over. Vreemd, want mede hierdoor krijg je juist zulke mooie beelden.
 
Kortom, dit is ongeveer het beste wat je kunt kopen als je niet meer dan 1000 euro wilt of kunt uitgeven. Degelijk, betrouwbaar, zeer hoge beeldkwaliteit en eenvoudige bediening. Wat kan een mens nog meer wensen. Ja een lagere prijs. Maar daarvoor geldt nog steeds:"alle waar naar zijn geld".  

De plussen
  • Superieure menu's
  • Overtuigend groot dynamisch bereik, m.a.w. je hoge lichten bijten minder snel uit.
  • Creative lighting system ( flitsen met losse flitsers)
  • Lange batterij levensduur
  • Zeer hoge beeldkwaliteit
  • Lage beeldruis
  • Zeer uitgebreid witbalans menu
 
De minnen
  • De kleurverzadiging wordt zo langzamerhand echt te gek bij Nikon. Werkt er een kleurenblinde daar op de  design afdeling?
  • De mogelijkheid om ermee te kunnen filmen.Ridicuul  
  • De live view mogelijkheid is een beroerde. Hiervan heeft Nikon nog steeds geen kaas gegeten.
Stacks Image 149
Resumé:
Ja hij is ouder, maar nog steeds prima. Nog steeds komt de D90 op de cursus voorbij. In het geweld van veel nieuwere camera's van wel tien of meer jaar later, blijft de D90 keurig overeind.
Beoordeling 8.0