Digitale Fotografie Vakantie

Nikon Z7 II test

Nikon Z7 II, nog net even iets beter
Patrick Mollema

Beter, mooier, sneller. Het is een alsmaar voortdurende ratrace die ik met deze test een beetje wil doorprikken. Is de Nikon Z7II dan geen prachtige camera? Jawel dat is die absoluut. Maar heel veel beter dan de oudere Z7? Nee, dat dan weer niet. Ik kan echt het verschil niet zien tussen de twee. En mijn ogen liegen niet.

Het is allemaal net even iets sneller, maar zeker niet mooier of heel veel beter. Op papier wel, maar in de praktijk merk je daar niets van Die 0,1 stop dynamisch bereik die erbij is gekomen mag geen naam hebben. Dat ziet niemand en geeft ook geen voordeel in iets slechter geschoten belichtingen. Daar gaat 0,1 stop winst je echt niet mee redden. In principe zou een Nikon Z7 meer dan genoeg moeten zijn.
Stacks Image 16

Snelheid

Waar de "oude" Nikon Z7 als een prachtige camera was is de nieuwe Z7II wel beter geworden met de snelheid van AF. Was dat heel erg hard nodig? Nee ik fotografeer nog steeds met een Z6 en Z5 die langzamer zijn dan de Z7 en die AF snelheid is nu dan nog wat verbetert. Zelfs met sportfotografie heb ik geen last van de "langzame" AF snelheid van de Nikon's. Misschien is het handigheid van mijn kant of wordt alles een beetje zwaar overdreven.Zijn de Sony en de vergelijkbare Canon dan sneller? Ja zeker. Maar ik heb er geen last van. Zonder die snelle(re) AF vanaf de Z7 II is het ook te fotograferen. Maar goed er is vooruitgang en dat is mooi. Maar met een beetje handigheid en kennis kun je het ook maken. Te vaak en te snel wordt de schuld neergelegd bij de camera. Vaker is het de gebruiker.

Hoe dan ook de Z7 II is sneller met AD focussen dan de Z7. Zou ik hem daarvoor aanschaffen? Nee zeker niet.
Stacks Image 128
DXO met haar metingen is niet zaligmakend, maar je ziet in één oogopslag dat de verschillen marginaal zijn. Van de ene naar de andere camera is slechts een kleine evolutie geweest. Ga je de veel nieuwere Z8 erbij betrekken dan kom je wel uit op een revolutie. In dat geval ga je altijd voor een Z8 mits je het kunt betalen. Wat mij ook brengt op de verschillen tussen de 6, 7 en 8 serie van Nikon.
Stacks Image 141
Een foto gemaakt door cursist Wim met een Nikon Z7 II. Lekkere scherpte, mooie kleuren, heel betrouwbaar ook. Maar met een Z7 schiet je dezelfde foto. daar zit gewoon geen enkel verschil tussen. Dat is het punt wat ik wil maken.
Stacks Image 144
Een model wat dreigt te vallen in het water. De AF moet dus snel aangepast worden want het model staat niet meer in de originele positie. Natuurlijk kan de Z7II dat, maar bijna iedere camera kan dat. Dit is allemaal niet moeilijk. dat kan een Nikon Z5 ook voor een derde van de prijs met een ouder AF systeem. Kortom de veel genoemde verbeterpunten van de Z7II t.o.v. de Z7 moet je met een korrel zout nemen vind ik.

Een Z7 of de Z7II koop je om een andere reden. Pixels.

Pixels.

Z5, Z6 en de Z7II zijn allemaal full frame camera's. Met respectievelijk, 24,5 miljoen pixels voor de Z5 en Z6 ( ook de Z7II) en dan 45 miljoen pixels voor de Z7 en II uitvoering. Daar zit het grote verschil en daar betaal je voor. Meer pixels.

Wanneer heb je die dan nodig?
Je koopt een Z7 of II model als je vaker grote prints moet laten maken. Dan is een overdaad aan pixels een absolute pre. 90x 60 centimeter kun je mits je alles goed doet er wel mee halen. Dat doe je niet met een Z5 of een Z6. Dan wordt het op 90x60 centimeter toch echt wel minder qua kijken naar een mooi en scherp geprinte foto. het wordt wat korzelig dan.

Dat is het verschil. Print je nooit of laat je nooit zulke grote foto's printen dan hoef je ook nooit een Nikon Z7(II) te kopen. Zo eenvoudig is het. Dit willen de meeste mensen niet weten, maar zo is het toch echt wel. Meer is beter, ja maar alleen als je dat ook echt gebruikt. En daarvoor zijn grote prints nodig om de verschillen eruit te laten komen.

Een Z7II of anders een Z8 kopen?

Hoe mooi en goed de Z7(ii) ook is, ik heb het er eigenlijk nauwelijks nog over gehad, de Z8 is echt een stap verder. Dan zou ik daarvoor gaan. Ik snap de policy van Nikon ook niet helemaal. De Z7 en de Z8 zijn allebei 45 miljoen pixel camera's. In principe leveren ze hetzelfde. Maar de Z8 is inmiddels zoveel verder door ontwikkelt dat die echt mijn voorkeur heeft. Vooral het Nikon Active D Lighting op de Z8 is echt spectaculair te noemen. De functie die schaduwen opheldert. Die is bizar goed. En ook functies als huidverzachting. Prachtig. Het zijn twee functies die niet in een Z7II aanwezig zijn.

Een Z7 II kost momenteel 3599 euro. Een Z8 kost 4599 euro. Ik zou dan altijd voor de laatste gaan. Niet omdat de Z8 nog sneller en beter kan scherp stellen dan een Z7II. Nee zeker niet. Maar wel om de ADL en het werken met contrast en lokaal contrast wat nog verder verbeterd is. En daarmee je ook heel veel kunt doen met het maken van mooie zachte portretten. Iets waar ik van hou, maar dat is heel persoonlijk.

1000 euro prijsverschil is een bak geld, maar toch zou ik doorsparen en wachten. En dat terwijl de Z7II geen spat minder of slechter is. Dat is het rare van het verhaal. Ze doen weinig voor elkaar onder. Alleen geeft de Z8 weer meer waar voor zijn geld. Waarbij de Z7II toch echt nog een camera is van de vorige generatie. Ik ben dan ook benieuwd of er nog een Z7 III komt. Ik zie niet echt in hoe Nikon die dan moet positioneren.
Stacks Image 153
Veel beter dan dit worden Full frame camera's niet. Het is wat het is.
Stacks Image 159
Geheugen kaart slots. Twee maar liefst. Ik heb ze niet nodig. Ik schiet altijd maar met één kaart. En dan nog liever een gewone sd kaart. Die kun je tenminste altijd en overal aansluiten.

De Nikon Z7II heeft als andere toevoeging een BSI sensor. Dat moet betere beelden geven tijdens moeilijker licht omstandigheden. Ik heb het niet kunnen waarnemen. Het is en blijft toch voornamelijk een kwestie van erg goed belichten. Wat wel handig is is dat je met de Nikon Z7II nu ineens 900 seconde lange sluitertijden kunt gebruiken in plaats van de voorheen maximale 30 seconden. Dat is wel een geinige en handige toevoeging, mits je daar ooit behoefte aan hebt. Maar het is weer een voorbeeld van wat er gewonnen is op instellingen gebied. Niet op het hardware matige gedeelte van de camera. Theoretisch zijn de verbeteringen daar, maar ik zie ze niet.
Stacks Image 161
Nogmaals de Nikon Z7II is een fantastisch mooie en goede camera. Net zo goed als een Z7 en dan een heel klein beetje beter. Wat niet echt zichtbaar wordt. En dat is iets wat jammer is. Nieuwe, beter, meer geld en dan wil je dat uiteraard wel kunnen zien. Maar ik zie het niet. Ik zou als je voor een deze keuze staat altijd voor een Z8 gaan. Of gewoon een Z7 op de kop tikken ergens tweedehands. Dat kan je heel veel geld schelen. En koop je de Z7II wel dan heb je ook gewoon een hele goede keuze gemaakt. Het is echt niet dan je dan bedrogen uitkomt. Het is een hele gave camera en geeft veel waar voor zijn geld. Dus je kunt hem echt wel blind kopen. Je gaat er zeer zeker geen spijt van krijgen. Maar inmiddels is er wel een Z8 op de markt. En die slaat echt alles. Ook je portemonnee.


De plussen

  • Heel groot dynamisch bereik, 14.3 stops
  • Zo enorm scherp, niet normaal
  • Zeer betrouwbaar histogram
  • Mooie betrouwbare kleuren en goed af te regelen
  • Degelijke bouwkwaliteit
De minnen
  • Soms lastig om mee te werken in grijze omstandigheden, je houdt dan teveel belichting speelruimte over!
  • Beeld sensor reiniging is dramatisch slecht
  • Je moet de nieuwe XQD geheugenkaart kopen, en dus ook een aparte card reader. Kost weer geld, maar het is snel, niet normaal!!!
Resumé:
Perfecte camera. Maar perfecte kan ook voor minder geld middels een Z7. En wil je het nog perfecter dan koop je een Z8.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
10
9.5
9.5
9.5
9.5
8.5
Beoordeling 9.5