Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Op het eerste gezicht heel erg goed, maar als je heme beter leert kennen, toch wel teleurstellend
Patrick Mollema
Het is altijd leuk als er weer iets nieuws binnenkomt wat ik nog niet ken. Het gebeurt niet vaak, want ik ken alle camera’s eigenlijk, maar deze nog niet. Veel over gelezen en gezien dat het een erg populaire camera is. Vooral onder mensen die meer filmen dan fotograferen. Dat is met toch wat. Een fotocamera die meer gebruikt wordt voor zaken waar hij eigenlijk niet voor bedoeld is. Maar goed, we zijn er vrolijk de fotografie cursus mee begonnen. Filmen doe ik niet. Ik kan het wel, maar fotografie is en blijft doel nummer één.

De algemene indruk:
Het is een hele goede camera. Beeldkwaliteit is echt van hoog niveau. Moeilijk te geloven soms dat dit slechts een 4/3 camera is, met een best wel kleine beeldsensor. 20 miljoen pixels erop doen en nog mooie beelden maken ook. Het is echt heel erg knap. De pixels zijn zo klein en dat toch zo’n mooie beeldkwaliteit weten te produceren.
Stacks Image 122
De foto rechts is op 1600 iso gemaakt. De witbalans is gewoon erg goed en de kleuren bij kunstlicht zijn van grote klasse (normaal gesproken hebben camera's hier veel moeite mee). Ik wist echt niet dat Panasonic zulke goede camera’s maakte. Hoger dan dit zijn we niet gegaan want dat was niet nodig. Ik heb het vermoeden dat alles bij 3200 iso wel wat minder gaat worden, maar dat is op dit moment niet meer dan een vermoeden.

Qua beeldkwaliteit is het gewoon hartstikke goed. Met ook echt wel een eigen beeldkarakter. De kleuren van de Panasonic zijn natuur getrouwer dan vergeleken met Fuji. Die er toch altijd een eigen draai aangeven. De Panasonic is echt de meest neutrale camera die ik ken. Kelvin waarden en kleuren laten zich perfect dirigeren in de juiste richting. Tot zover alleen maar lof.
Stacks Image 181
Bediening en andere zaken:
Zoals bij vele niet originele fotocamera fabrikanten is de bediening echt om te huilen. Overal zitten knoppen op de meest vreemde plekken en ver bij elkaar vandaan. En ze zijn allemaal te programmeren, dat is goed, maar waarom zit de ene knop links, de andere rechts onderaan, dan weer een knop een stuk naar boven en ook bovenop zit er dan opeens weer een. Chaos de bediening van de Panasonic. En ik weet wel dat iedere bediening benen tijd nodig heeft, maar dit is zo onlogisch en slecht geplaatst. Dat gaat nooit wennen. En je kunt ze ook niet op de tast bedienen. Ze liggen te diep in de behuizing. Je moet eigenlijk wel je oog van de zoeker afhalen om de knop fysiek te kunnen zien anders ga je hem niet vinden.

De menu structuren zijn zo diep dat je verdwaalt. Fuji had er vroeger ook een handje van. Nu is het beter. En wie weet wordt het dat bij Panasonic in de toekomst ook. Knoppen die rond kunnen draaien moet je ineens niet draaien maar naar boven of naar benden indrukken anders gebeuren er hele rare dingen met je witbalans. Wie dat verzonnen heeft.
Fn1, FN2, FN3 en FN4, ga ze maar zoeken. De draaiknop die je hiernaast ziet werkt op verschillende manieren. Uiterst verwarrend en de hulpteksten op het lcd display maken het er niet echt veel duidelijker op. Voor mij geen probleem omdat ik weet wat ik zoek en wil veranderen. Maar voor een relatief nieuwe gebruiker haast niet om doorheen te komen. Die raakt er echt van in de war en ik snap het wel.

De bediening en menu’ s zorgen ervoor dat ik een vol punt aftrek in de algemene beoordeling. Het is gewoon echt niet goed. Een labyrint gevoel krijg ik ervan.
Stacks Image 188
Stacks Image 190
En toen gingen we avond fotografie doen. Als er één iets is waar deze camera niet geschikt voor is dan is het wel avond fotografie. Bovenstaande foto is best goed. Niets mis mee. Maar er is een groot probleem met het display en de EVF zoeker. Die zijn in dit soort omstandigheden zo ontzettend langzaam, slecht en ongenuanceerd! Daar valt niet mee te werken. Dat terwijl ik voor de cursist al een paar dagen bezig was geweest om beiden schermen goed in te stellen qua helderheid en kleuren. Dat is met alle systeem camera’s standaard vanuit de fabriek een probleem. Allemaal te licht, contrasten te hoog en kleuren veel te fel.

Die stonden echter ten tijde van deze foto’s al een tijdje echt goed ingesteld. En dan ineens valt het op hoe ontiegelijk langzaam het LCD scherm is van de Gh-5. En met langzaam bedoel ik echt heel erg langzaam. Maak een verandering en het duurt wel vier seconden of langer voordat je de verandering terugziet op je scherm of door je zoeker.

En dan het beeld wat je te zien krijgt!? Bovenstaande foto bleek een dag later helemaal niet zo verkeerd te zijn. Maar dat konden we ’s avonds ter plekke echt niet zien. Wat we zagen was ongeveer het onderstaande.
Stacks Image 194
Hoewel ik nog nooit deze camera voorbij had zien komen tijdens de cursussen en ik wel veel over de hype had gelezen weet ik nu waar het overgaat. Voor filmen zal het absoluut een prachtige camera zijn. Voor fotografie ook, maar niet voor alle fotografie. In het donker buiten of in een studio laten de zoekers je enorm in steek. Het is dan zo moeilijk om het nog te kunnen beoordelen. Dat vind ik echt tegenvallen voor een camera van nu 1500 euro. Alle andere systeem camera fabrikanten bedienen zich van veel betere zoekers en lcd schermen. Het zou voor mij een reden zijn om de Panasonic GH-5 niet te kopen. Als je deze vormen van fotografie doet. Doe je dat niet dan heb je aan deze Panasonic een waanzinnig goede camera. Net zo mooi als een Fuji XT-3 en beeld technisch gezien misschien nog wel zuiverder en puurder.
De plussen:
  • Perfecte beeldkwaliteit
  • Mooie neutrale kleuren en witbalansen
  • S en H functie

De minnen:
  • Erg slechte LCD display en EVF onder donkere omstandigheden
  • Menu is een doolhof
  • Knoppen op de camera is ook een doolhof
Resumé:
Relatief klein merk op camera gebied die een verassende goede camera hebben gemaakt. Momenteel een beetje hype onder vloggers. Er moet nog wel flink door ontwikkelt worden als het om fotografie gaat. Er zijn nog heel veel zaken die veel en veel beter kunnen, nee moeten.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.5
9.0
9.0
9.0
7.0
7.5
7.5
Beoordeling 7.5