Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Sony 28-75 mm F2.8
geschreven 2015
Sony begint qua camera body’s een aantal merken goed op de hielen te zitten. Of ze zijn ze al voorbij. Onder andere het conservatieve Canon is ingehaald. Ja, Sony maakt nu echt betere camera’s dan Canon. Sony is aan het opschuiven richting Nikon.

Op het gebied van objectieven is dit nog niet het geval. Allereerst zijn ze gewoon te duur als je vergelijkt met de directe concurrentie. Sony vraagt erg hoge bedragen voor haar objectieven. En ten tweede zijn ze vaak niet goed genoeg. Zo ook deze 28-75 mm F/2.8 ZA SSM. Het is een leuk objectief, zeker niet slecht, maar echt goed? Nee, dat ook weer niet. En dat terwijl Sony er wel 689 euro voor vraagt. Het is niet een ontstellend duur objectief, maar goedkoop ook niet. Qua prijs zit de Sony 28-75mm ongeveer in het midden en ik denk qua kwaliteit ook en toch blijft het gevraagde bedrag te hoog.
Stacks Image 122
Stacks Image 124
Het allereerste wat mij opviel aan dit Sony objectief is de enorme vignetering. In bovenstaande foto kun je het al goed zien in de linker- en rechter bovenhoeken. Deze foto is slechts op F/5.6 gemaakt. Bij hogere diafragma waarden neemt de vignetering alleen maar toe. Dat is niet goed.
Stacks Image 128
Met de scherpte zit het wel goed zoals bovenstaande foto laat zien en voor zover je dit op een website kunt beoordelen. Gemaakte foto’s ogen prettig. De scherpte van dit Sony objectief bevat een soort zachtheid in haar scherpte die mij aanspreekt. Andere objectieven kunnen erg scherp zijn, maar ogen daardoor soms ook erg hard. Dat is niet het geval met de Son 28-75mm. Over de hele foto ligt een mooie scherpte die zacht aandoet. Niets anders dan lof voor dit objectief op dit punt.

Qua bouw van de lens is er op het eerste gezicht en gevoel niet echt iets mis mee. Toch blijf ik alle Sony objectieven plastic achtig aanvoelen. Het geeft mij niet echt vertrouwen dat het objectief jaren zal meegaan. Of dit wel/niet zo is kan ik niet schrijven. De test is een moment opname en niet een over vele jaren. De tijd zal het moeten leren. Het voelt in ieder geval fragiel en kwetsbaar en dat geeft mij niet echt veel vertrouwen.

Ik denk dat dit Sony objectief een leuk objectief is voor een gemiddelde consument. Niets meer en niets minder. Het is niet heel erg goed, maar zeker ook niet slecht. Een soort iets te dure allemansvriend. Op de vignettering na. Die is echt onder de maat. Dit Sony objectief vergelijken met een 24-70 van Nikon of Canon kan niet. Die zijn veel beter, maar kosten ook veel meer. Nee, dit Sony objectief is een consumenten objectief, maar wel een die stevig geprijsd is. Ik vind het veel geld. Bij Fuji kun je voor 689 euro top objectieven kopen. Een Fuji 18-55mm die ongeveer gelijk is qua brandpunt afstand aan deze Sony maakt voor 389 euro gehakt van de Sony. Dat maakt laatst genoemde nog niet slecht, maar wel zoals gewoonlijk bij Sony veel te duur.

Heb je een Sony? Dan kun je deze kopen. Het objectief is okay en zeker geen miskoop, maar ik zou zeker voor aankoop even rondkijken bij Sigma of andere merken. Voor 689 euro moet er iets beters te koop zijn.

Sony is op de goede weg. Zeker als ik kijk waar ze acht jaar geleden begonnen zijn. De verwachting dat ze binnen drie jaar wereldwijd marktleider zouden zijn is niet uitgekomen. Kwalitatief konden ze dat niet waarmaken. Qua camera’s begint het goed te komen. De camera’s zijn echt heel erg goed geworden en qua objectieven… ik word er nog niet super enthousiast van.
Resumé:
Een allemansvriend. Leuk objectief, maar wel te duur vergeleken met de concurrenten. Kijk ook eens bij Sigma als je iets wilt in deze range.
Prijs:
Vignettering
Scherpte
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.0
6.0
9.0
7.5
7.0
Beoordeling: 7.5