Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Sony 75-300 mm F/4.5 - 5.6
Geschreven 2014
Sony pakt de zaken eindelijk eens goed aan met een heel erg lang zoom objectief. Veel voor weinig. En weinig is in dit geval slechts 250 euro.
En veel is het ook zeker. 75-300mm, misschien is het wel teveel. Op de buitenkant staat wel geschreven dat het 75-300mm is, maar eigenlijk moet je dit vermenigvuldigen met een factor 1.5. Het Sony objectief is dan opeens een 107 - 450 mm. En dat is best wel een lang objectief te noemen. Zeker voor zo even los uit het handje.

450mm uit het handje is een namelijk helemaal niet zo makkelijk. Dit is een brandpunt afstand die voor velen teveel en te moeilijk zal zijn. Het wordt gewoon erg lastig om 450 mm uit het handje te schieten en geen beweging onscherpte in de foto te krijgen. Een diafragma F/5.6 is gezien de prijs logisch en ook eigenlijk helemaal niets mis mee.

En het vervelende ervan is dat je er ook niet zo heel veel mee kunt met dit objectief. Bovenstaand verhaal is voor de meesten best wel een probleem. Omzeil je dit probleem door vanaf statief op 450 mm je foto’s te gaan maken dan komt het volgende probleem alweer om de hoek kijken.

Het 75-300mm objectief van Sony stelt waardeloos scherp. Veraf gelegen onderwerpen, wat mindere licht omstandigheden (vroege landschappen o.a.) en het Sony objectief begint te draaien en te bewegen dat het hem een lieve lust is. Even vraag je je af of de derde wereld oorlog is uitgebroken. Zoveel herrie maakt het dan op zoek naar een punt om te focussen. Het Sony objectief blijft zoeken en zoeken maar vindt de juiste scherpstelling niet. Weg is je ochtendrust!


De foto's die dan eindelijk gemaakt zijn blinken niet uit door scherpte. Het ziet er niet lekker uit. Zeg maar gewoon, onscherp ook als het scherp is. Meer diafragmeren helpt ook niet. Ik heb nog gecheckt of het objectie niet kapot was, maar dat was zeker niet het geval. Hij is gewoon niet beter. Kortom geen goed objectief van Sony.

Je krijgt veel zoombereik voor weinig geld, maar uiteindelijk heb je nog steeds niets.

En dan heb ik nog niets geschreven over de plastic feel en dergelijke. Het is erg fragiel allemaal. Plastic bajonet is ook geen garantie voor een lange levensduur. Goed glas zit er ook niet in. De overall kwaliteit is ook te balen met bodems van jampotten. Niet kopen dus.
Stacks Image 122
Resumé:
Zo slecht vind je ze haast niet meer.
Prijs:
Vignettering
Scherpte
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
5.0
2.5
4.0
4.0
Beoordeling: 4.0