Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Sony @ 300
De Sony @300 is alweer een tijdje op de markt en inmiddels niet meer te koop. De 300 beschikt over 10,2 miljoen pixels en dat is meer dan genoeg voor een APS-C formaat camera.
Stacks Image 122
Wat echt erg handig is, is het kantelbare lcd scherm ( Sony was destijds na Casio die als eerste met een kantelbaar scherm kwam). Dat zou iedere spiegelreflex camera moeten hebben. Wat dat betreft zitten Nikon en Canon lekker te slapen. De live view functie die op deze manier ook erg goed te gebruiken is heb ik het niet zo op. Het is beter en accurater dan bij andere merken, zeer zeker, maar voor exact en goed fotograferen dien je toch door je zoeker te kijken. Het lcd display van Sony is gewoon topkwaliteit. Evenals de bediening. Het steekt allemaal logisch in elkaar en functies die je vaak nodig hebt en veranderd zijn snel toegankelijk.

De beeldkwaliteit is tot 800 iso prima. Niet uitmuntend maar gewoon goed. Niets meer en niets minder. Boven de 800 iso keldert de camera achteruit qua beeldkwaliteit. Het is niet eens meer scherp. Terwijl de gemaakte foto’s wel scherp geschoten waren. Er komt dan een soort waas over de foto’s heen te liggen die beoordeling van scherpte ongeveer onmogelijk maakt. Alles wordt onscherp. Vreemd, daar de foto’s tot 800 iso moeiteloos een goede scherpte laten zien gemaakt met hetzelfde objectief. Hier laat de Sony @ 300 een hele grote steek vallen. Hoewel het een ouder model is, waren de camera’s van de concurrenten in deze amateur consumentenklasse al vele malen beter tot aan 1600 iso toe.

De witbalans is goed in te stellen op de Sony @300. Mooi is ook dat er met graden Kelvin gewerkt kan worden. Zo heb je de mogelijkheid om tot een zo goed mogelijke witbalans te komen. Jammer is dat er vervolgens fijn afstellingmeer mogelijk is. Echt gek is dit echter niet, daar het de Sony @300 een “gewone” consumenten camera is. In ieder geval veel lof van mij voor de kleuren van deze Sony camera.

Plussen:
• Steadyshot in de body ingebouwd
• Kantelbaar LCD scherm
• Goede witbalans instellingen

Minnen:
• Boven de 800 iso niet meer gebruiken
• Live view, wat moet je ermee?
Resumé:
Her werd al wat beter bij Sony. Mede door de lessen geleerd met de @100?
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.0
7.0
7.0
6.5
0.0
6.0
Beoordeling 5.5