Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Sony @ 330
Zo langzamerhand heb ik het imago dat ik anti Sony ben, en dat klopt eigenlijk ook wel. Maar mijn anti Sony stemming is wel op feiten gebaseerd. Debacles zoals met de Alpha 100 kom ik niet meer tegen. Dat is echter niet genoeg om mijn anti Sony stemming om te doen laten slaan.
Stacks Image 122
De Sony Alpha 330 is okay. Menu en bediening is dik in orde. Daar is over nagedacht en het wijst zichzelf allemaal. Maar daarmee is het einde van de echt positieve punten eigenlijk wel over. Ondanks dat dit een instap camera is heb ik toch wel heel veel betere instap camera's gezien. Dit is er een van dertien in een dozijn.

De gemaakte foto's zijn okay, maar niet meer dan dat. Kleuren zijn aangenaam, niet te fel en dat is fijn. Scherpte is okay maar ook niet meer dan dat.
Het grootste nadeel vind ik wel dat de @330 vanaf 800 iso eigenlijk niet goed meer te gebruiken is. Ruis onderdrukking is iets wat Sonynog steeds niet onder de knie heeft of er geen aandacht aan besteed.

De automatische witbalans is erg onvoorspelbaar. Deze is bijna iedere foto anders. Ook in niet al te moeilijke licht omstandigheden kan het zomaar gebeuren dat bomen blauw worden. En de rest is in de foto is dan wel goed. Ook met een handmatige witbalans kom je er dan niet uit. Een preset witbalans doet het dan weer verassend goed op de @330. Heel vreemd. Er is dus iets geks aan de hand met de @330. Een preset doet het prima en de rest meestal niet. Iets is er niet goed afgesteld in de camera body. En om nu van iedere situatie een nieuwe preset witbalans te maken, dat werkt niet echt lekker.

En daarom scoort deze camera gewoon niet hoger dan een 6. De automatische witbalans is te slecht. Dat kun je mensen gewoon niet aandoen. Dus hoe Sony ooit Canon en Nikon wil verslaan. Het blijft voor mij een raadsel. Niet met dit soort camera's. Ze hebben nog een enorm lange weg te gaan vol met noodzakelijke verbeteringen. Ik zal dus nog steeds niemand aanraden om een Sony camera te kopen. Er zijn veel betere camera's te koop voor minder geld.
 
De plussen
• Goed LCD displat
• Goede menu's en bediening
• Steady shot ingebouwd in de body
• Stof reductie systeem
 
De minnen
• Slechte automatische witbalans
• Hoog ruis niveau vanaf 800 ISO
Resumé:
Beter dan een @100 en slechter dan een @350. Niet kopen dit model. Teveel slechte punten. Slechter dan gemiddeld.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.0
6.5
7.5
7.0
0.0
6.5
Beoordeling 5.5