Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Sony @850 willen winnen op prijs?
Deze kwalificeer ik direct als de beste camera van Sony die ik tot nu toe gezien. Ik heb nog geen cursist met een @900 zien langskomen. Maar nu wel de @850 die wel verdacht veel op een @900 lijkt. De Sony @850 beschikt over 24,6 miljoen pixels.
Stacks Image 122
De @850 is ook een full frame camera, maar met een vriendelijker prijs. Zeer waarschijnlijk om beter de concurrentie aan te kunnen met merken al Canon en Nikon, Want Sony heeft zeker in het top segment nog wel wat te bewijzen. De @900 is daar niet goed genoeg voor. Maar middels een even goede camera maar dan met een veel lagere prijs hoopt Sony alsnog klanten weg te halen bij de andere merken. Puur op prijs.

De beeldkwaliteit is prima. Mooi rustige en natuurlijke kleuren. De scherpte is ook prima. Maar dan moet je deze camera niet gelijktijdig naast een 5d MKII van Canon of een D-700 van Nikon neerzetten. De Canon 5D MKII is geeft veel scherpere beelden. De Nikon D-700 ondanks zijn lagere resolutie ook. En dat is toch wel vreemd. Dat Canon's 5d MKII scherper is, is logisch. Canon is gewoon langer bezig en heeft toch meer verstand van zaken. Sony begint pas net. Met Nikon vergeleken geldt eigenlijk precies het zelfde. Nikon weet meer scherpte uit een lagere resolutie te persen. Dat is knap. Dat wil niet zeggen dat de @850 van Sony niet goed is. In tegendeel. Het is een prima camera, ook qua scherpte, maar je moet de camera niet met de concurrenten gaan vergelijken. Er valt op dit gebied nog heel veel aan kwaliteit te winnen door Sony. ( wat jaren later ook is gebeurd)

Het zelfde verhaal voor beeldruis. De @850 en de 5dMKII hebben ongeveer dezelfde resolutie. Toch is de 5D MK veel en veel beter als het om ruis gaat.
Tot 1600 iso vind ik de @850 goed bruikbaar, daarna wordt het echt behelpen.

Vergelijken met Nikon's D-700 is de vergelijking gewoon niet eerlijk. De D-700 is zo veel beter als het om ruis gaat. Maar dat is dan ook een bewuste keuze geweest van Nikon. Lagere resolutie maar ook navenant heel veel minder beeldruis. Maar dat zijn keuze die een fabrikant maakt.

Dus ook op dit punt gaat de concurrentie voor. Dan blijft dus over de prijs. En die is inmiddels ook niet goed meer. De prijs van de @850 ligt boven de prijs van Canon 5DMKII en Nikon's D-700. Kortom, er zijn eigenlijk geen argumenten om deze Sony te kopen.

Nou dat is niet helemaal waar. Sony's draadloze flits systeem is veel beter dan dat van Canon. Maar ja what's new? Als je meerekent wat je bij Canon nog extra erbij moet kopen om tot draadloze flitsfotografie te komen dan is de Sony alsnog in ieder geval goedkoper dan de Canon. Dus daar scoort deze Sony een punt voordeel.  

Bediening van de camera en de menu structuren zijn goed. Logisch en goed toegankelijk voor zaken die je veel nodig hebt. Ook de behuizing voelt goed en stevig aan. je hebt echt het gevoel iets goeds in je handen te hebben.

En verder viel het mij op dat de lichtmeting van de Sony @850 erg goed is. Beter dan bij vele andere camera modellen en merken. Dit is echt op een heel hoog niveau. Sony blijft zich verbeteren.

De plussen
• Zeer goede lichtmeting
• Goede beeldkwaliteit
• Goede instellingen witbalans
• Goed draadloos flitssysteem
• Steady shot ingebouwt in de body
• Goed werkend stof reductie systeem
 
De minnen
• Objectieven van Sony zijn te duur
• Geen standaard hot shoe aansluiting
• Hoger ruis niveau vanaf 800 ISO
• Dynamic range functie, ik kom er maar niet achter wat het zou moeten doen, werkt niet proper in ieder geval
• Slechte handleiding aangaande draadloos flitsen
• Geen ingebouwde flitser
Resumé:
Absoluut een goede camera. Maar kan de concurrentie deels aan met Canon maar nog niet met vergelijkbare Nikon camera's.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.5
8.0
8.0
8.0
8.0
8.5
Beoordeling 8.0