Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nissin Di 866 MKII, meer voor minder
Patrick Mollema
Over Canon flitsen is op deze website altijd heel wat te doen. Ik schrijf vaak dat Canon draadloos flitsen niet goed is en dat het Canon systeem niet echt deugd. Zo langzamerhand komt daar verandering in. Niet door Canon zelf behoudens dan middels de belachelijk dure set 600 EX-RT en de ST-E3. Zo duur dat ik dat niet serieus kan nemen. Nee, de veranderingen en verbeteringen komen voort uit de werkzaamheden van derden. Veelal Chinese bedrijven. Kopiëren kunnen ze, maar ze zijn inmiddels ook in staat om de Japanse producten te verbeteren. Auw, dat zou toch pijn moeten doen op het hoofdkantoor in Japan?!

Deze flitser is echter nog steeds afkomstig uit Japan. Dat heeft toch een voordeel. Japanse fabrikanten communiceren beter en duidelijker dan de Chinese fabrieken. Die meer gericht zijn op het produceren van aantallen en daarbij communicatie niet altijd echt hoog in het vaandel hebben staan.

Deze flitser heb ik getest op een Nikon camera, maar zal ook even goed werken met een Canon camera. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat het niet zo zal zijn. Op de Nikon camera werd de Nissin Di866 MKII aangestuurd door een setje Youngnuo D622N. Een prima werkende combinatie. Gedurende vijf dagen fotograferen heb ik geen enkel probleem kunnen waarnemen.

De Nissin Di866MKII is een zeer prettige geprijsde flitser. 209 euro voor dit apparaat is niet duur te noemen. Ruim goedkoper vergeleken met de Nikon SB700 en ook veel goedkoper vergeleken met Canon's 430 EXII. En dan komt nog het mooie van alles. De prestaties van de Nissin Di866MKII liggen op het niveau van de Nikon SB910 en de Canon 580EXII. Deze laatste is echter niet meer leverbaar bij Canon. De 580 EXII is vervangen door de veel en veel duurdere 600 EX-RT. Daar ligt een wijd gapend gat die open wordt gelaten voor de concurrenten zoals Nissin. En Nissin springt ogenschijnlijk diep in dat gat wat wonderbaarlijk wordt open gelaten door Canon. Canon heeft niets meer in het midden zitten qua flitsen.

De Nissin Di866 MKII is minimaal net zo goed als Canon's 580 EXII, ik denk zelfs beter. Want de 580 EXII vertoonden nog wel eens vreemde kuren en ontwerpfouten. Vijf dagen is te kort om te kunnen schrijven dat dit niet het geval zal zijn bij de Nissin, maar het lijkt er wel heel sterk op dat het een probleemloze flitser is en zal blijven. Er is heel wat geflitst gedurende de dagen. Krachtig, veel en vaak en snel. De Nissin gaf geen krimp en deed gewoon wat hij moest doen. Onverstoorbaar flitsen.
Stacks Image 13
Nissin geeft een richtgetal 60 op. Dat is een beetje overdreven. Het lijkt mij een beetje te sterk, letterlijk en figuurlijk. Er komt een flinke bak licht uit deze Nissin, maar geen richtgetal 60. Volgens mij net zoveel licht als uit een Canon 580 EXII en iets meer vergeleken met een Nikon SB910.
Minpuntje is dat de flitser niet verder kan inzoomen dan 105 mm. Het zou fijner zijn als je het geflitste licht nog meer zou kunnen bundelen en bij elkaar zou kunnen houden. Een Nikon SB910 gaat tot 200mm , maar een Canon 580 EXII gaat ook maar tot 105 mm. Misschien is dit nog een puntje ter verbetering voor Nissin in de toekomst. Ik vind het bundelen van licht voor mij persoonlijk zo belangrijk dat het een reden zou kunnen zijn om alsnog de oude vertrouwde Nikon SB910 te kopen. Licht kan mij niet gebundeld genoeg zijn in vele situaties. Maar wat te kiezen? Er zit wel een prijsgat van 170 euro tussen. Voor 1x een Nikon SB910 kan ik bijna 2x een Nissin kopen!

Het TTL draadloos flitsen gaat probleemloos. Altijd en overal. Tot aan een maximaal snelle synchronisatietijd van een 1/8000 e seconde. Perfect. Echt wel kek is het display achterop de flitser. Deze is in kleur en draait mee met eventuele kanteling van de flitser. Het display is erg goed af te lezen en net zo goed te bedienen middels slechts enkele knoppen. Veel simpeler dan dit kan bediening niet worden. De bediening is zelfs effectiever dan die van Nikon's SB700. En die stond toch echt wel bovenaan mijn lijstje van makkelijk te bedienen flitsers. Een groot compliment dus voor Nissin. Alles werkt intuïtief en simpel. Zo hoort het.
Stacks Image 23
Is er dan niets negatiefs te melden over deze Japanse flitser? Er moet toch ergens een addertje onder gras zitten? Nee, ik kan echt niets ontdekken.

Verder belangrijk om te weten dat: Er veel camera's zijn die compatibel zijn met de Air R en Air 10 triggers van Nissin. maar niet allemaal. Om het zeker te weten moet je de volgende link checken. Check compatibiliteit.

Een Nikon SB910 kost 389 euro. Een Canon 600 EX-RT kost 539 euro. Kan wel draadloos flitsen standaard ingebouwd, maar een Nissin Di866 MKII kost slechts 209 euro. En ik durf het wel aan om te zeggen dat de Nissin op het zelfde niveau staat als beide flitsers van Nikon en Canon. En is al helemaal beter als je de Nissin met Nikon's SB-700 of Canon's EX-430 EXII gaat vergelijken. Het is een ongelofelijk goede flitser voor heel erg weinig geld. Ik denk dat de Chinezen erg goed gaan scoren met hun flitslijn. En tevens op termijn Nikon, maar nog meer Canon zullen gaan dwingen om iets aan hun prijsstelling te gaan doen. Het kan goedkoper en net zo goed. Dat bewijst deze Nissin wel.

Plussen:
  • Krachtige flitser
  • Mooi kleurendisplay
  • Eenvoudige bediening
  • Prijs
  • Goede distributeur in NL, De Greef en partner

Minnen:
  • Zoomen slechts tot 105 mm
Stacks Image 53
Resumé:
De grote camera merken moeten echt op gaan letten. Goede flitsers als deze Nissin DI 866 MKII zijn te koop voor veel minder geld en doen hetzelfde.
Beoordeling: 9.0