Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

A f en toe kom ik iets heel bijzonders tegen...
Geschreven 15 juni 2024
Dit zeer goede Tamron objectief is getest op een Sony @7 IV camera. En wat een aanrader is dit!! Goed, zeg maar gewoon heel erg goed, licht qua gewicht en zeer betrouwbaar met scherp stelling. Wat wil je nog meer?


Stacks Image 122
Dat Tamron vroeger een budgetmerk was ligt inmiddels al lang achter ons. Althans, het is eigenlijk nog steeds een budgetmerk maar nu met hele goede objectieven. Een aantal jaar geleden heeft men daar echt het roer drastisch omgegooid. En dat is fijn voor jou als gebruiker. Nagenoeg dezelfde kwaliteit als de lens van het originele merk maar vaak voor ongeveer de helft van de prijs. Voor degene die dus scherp op zijn/haar geld moet letten is dit een objectief om in je overwegingen mee te nemen.
Stacks Image 210
Bovenstaande foto van een brandnetel vertelt eigenlijk het gehele verhaal van de Tamron 70-180 mm F/2.8 Di III VC objectief. Het is mooi scherp, maar ook weer met een soort zachte scherpte waar ik zelf erg van houd. Echte scherpte is namelijk zachter. En dat laat dit Tamron objectief zien. Voor mij een teken van echte klasse. Slechte scherpte is namelijk hard en zit vaak al tegen het lelijke aan.

De bokeh in de achtergrond is ook mooi te beoordelen. Die is mooi en zacht en regelmatig. Wederom is dat een teken van klasse. Echte klasse. Dit objectief doet me heel erg denken aan de Nikon S 70-200mm F/2.8 voor de Z serie. En dat wil wel wat zeggen. Dat is gewoon de beste in deze klasse. Maar het prijsverschil is gigantisch. Dit Tamron objectief koop je voor slechts 1199 euro terwijl de andere genoemde momenteel pas voor 2499 euro over de toonbank gaat. Tel uit je winst.
Stacks Image 214

De praktijk

De Sony @7 RIV is natuurlijk ook een hele goede camera waarom de Tamron lens getest is. Maar 34 miljoen pixels moet je als objectief wel aankunnen qua scheidend vermogen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Nou dat zit wel goed. Maak je daar geen zorgen over.

Vergeleken met de populaire 70-200 mm objectieven kom je 20 mm tekort. Nou ja tekort… hij is gewoon wat minder lang. Is dat een nadeel? Nee heel vaak niet. Als die laatste 20 mm het verschil moet uitmaken? Maar daarvoor in de plaats krijg je wel een heel goed en veel lichter objectief van slechts 869 gram. Dat is extreem licht. Vergeleken met de compacte "witte" Canon 70-200 mm scheelt dat nagenoeg ene kilo. En dat is dan al vergeleken met het compacte en expres kleiner gebouwde model van de 70-200 mm Canon objectieven. Er zijn ook zwaardere jongens net als bij Nikon. De Tamron is ook meer dan een halve kilo lichter dan het vergelijkbare Sony objectief.

Naast het feit dat dit objectie wat korter is kan dat ook nog een ander voordeel opleveren. Hoe langer een zoom objectief is des te meer er compromissen moeten worden gemaakt. 20 mm korter qua brandpuntafstand betekent ook tegelijkertijd 20 mm minder compromissen sluiten. Er is gewoon geen enkel boomstand of diafragmawaarde te vinden waarop dit objectie niet goed of minder presteert. Dat is bijzonder.
Stacks Image 212
En ook op lange afstand is de Tamron 70-180 mm een echte klasbak. Van hoek tot hoek scherp. Strak, geen bol of tongvormige onderwerpen door vertekening. Ik heb er van de week lang en uitgebreid naar zitten kijken. En mij iedere keer verwonderd. Het kan dus wel voor 1199 euro. Ik vind dat zo knap. Juist omdat de concurrenten Sony, Canon en Nikon er zoveel meer geld voor vragen. Ik vraag me dan ook af soms wat is er aan de hand? Ik vind ook veel Sony, Canon en Nikon objectieven verdacht veel op Tamron objectieven lijken. Ik denk dat de genoemde bedrijven veel objectieven niet meer zelf maken. Bewijzen kan ik dit echter niet. Het is niet meer dan een gevoel. Maar dan wel op het moment dat ik ze in mijn handen heb. Zie hoe ze qua uiterlijk ook steeds meer op elkaar gaan lijken. Het ion opvallend, maar nogmaals ik heb geen enkel bewijs.

En het maakt niet uit op welk diafragma je dit Tamron 70-180 mm objectief gebruikt. Het is allemaal goed. Daar waar ik met mijn eigen Tamron 70-200 de F/2.8 het liefst oversla. Die is niet zo lekker. Die wordt pas goed vanaf F/3.2. Maar deze Tamron 70-180 mm heeft daar geen last van. En is ook nog eens 60 euro goedkoper maar daarvoor lever je wel 20 mm brandpunt afstand in. Maar daarvoor krijg je wel een veel beter bruikbaar F/2,8 diafragma waarde.

VC Vibratie controle

Hier kan ik heel erg kort over zijn. Is gewoon goed. Geen verschil met de concurrenten van andere merken. 5,6,7, stops de verhalen worden steeds mooier en groter. Moeilijk te testen en te vergelijken. Staar je niet blind op dit soort getallen. Neem maar gewoon van mij aan dat dit prima is bij de Tamron.

Resume:

Heel soms kom ik een objectief tegen wat echt heel erg goed is en eigenlijk te goedkoop is gezien wat de concurrenten doen. Vroeger, heel lang geleden was het een Nikon 28-85 mm voor veel te weinig geld en nu meer dan tien jaar later kom ik deze tegen. Het gebeurt dus niet echt vaak. De combinatie kwaliteit met prijs maakt dit een heel bijzonder objectief. En dan ook nog eens heel erg licht qua gewicht en toch gewoon goed en degelijk gebouwd.

Resumé:
Tja, doe met je geld wat je wilt. Maar dit is wel een hele serieuze topper. Blijf je bij de originele merken…. ja dat kan ook. En die zijn niet minder goed, maar eerlijk gezegd ook niet beter wat ik zo heb kunnen waarnemen. Doe er je voordeel mee.
Prijs:
Vignettering
Scherpte
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
10
10
9.5
9.0
10
Beoordeling: 9.9