Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Leica 50 mm F/1.4 Black Summilux
Geschreven 2016
Waar ik bij de R9 body van Leica nog de nodige kritiek uit is dit opeens afgelopen als ik de objectieven van Leica ga bespreken. Dit is de echte core business van Leica. Op het gebied van goede DSLR bodies maken kunnen ze in Duitsland nog wel wat leren van Canon of Nikon. Maar glas slijpen en selecteren en coaten kunnen ze in Duitsland weer veel en veel beter.

De conclusie over dit Leica 50 mm objectief is heel kort. Als je iets zoekt wat het allerbeste is dan hoef je niet verder te zoeken. Leica maakt echte de allerbeste objectieven. Dit geldt voor zowel het glas als de behuizing van het objectief. Het enige nadeel van al die kwaliteit is de beperkte diafragma schaal. Die is niet erg groot vanaf het laagste tot de hoogste diafragma waarde. Maar op iedere diafragma stand heb je wel de allerhoogste kwaliteit tot je beschikking.

De scherpte is heel anders dan van Nikon of Canon. Het is gestoken scherp en toch zacht. De zachtheid van scherpte die alleen de allerbeste objectieven laten zien. Het klinkt als een contradictie maar het is het niet.

Auto focus is iets wat Leica niet kent. Gewoon lekker met de hand scherpstellen. Dat is iets wat naast de astronomisch hoge prijzen het merk nooit naar grote hoogten qua populairiteit zal stuwen. Hele generaties weten inmiddels al niet meer dat vroeger scherp stellen met de hand de enige manier was. En dat dit ook erg snel kan gaan en werken. Met Leica moet je dus meer bedreven zijn als fotograaf. Of er gewoon meer tijd voor nemen. Want handmatig scherp stellen is voor de meeste consumenten een lastig ding.

En mede dat zorgt ervoor dat Leica nooit een groot merk zal worden. Volgens mij willen ze dat ook niet. Want de prijzen zijn echt ongehoord hoog. Maar voor 3749 euro kan dit superieure objectief van jou zijn. Ja je leest het goed. 3749 euro. Maar dan heb je ook wat. Een Leica 50mm met als laagste F waarde 1.4. Veel en veel beter dan de 1.4 versies van Canon of Nikon. maar of het deze prijs rechtvaardigt? Daar ben ik nog niet zeker van.

Het is de allerbeste 50 mm die ik ken. Maar anno 2020-2021, want deze test schreef ik al in 2016, zijn er toch wel wat kapers op de kust voor de titel beste 50 mm aller tijden. Ik hoop deze dit jaar te mogen hanteren.
Stacks Image 16

Resumé:

Het beste wat er te koop was in 2016. Nu in 2021 weet ik dat niet meer zo zeker. Er is veel veranderd. Hoe dan ook dit Leica objectief blijft de top en zal altijd zijn waarde behouden. Dat is ook een fijne gedachte. Een objectief voor het leven.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
5.0
10.0
9.5
10.0
10.0
7.5
Beoordeling: 9.0