Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nissin I40

De enige andere test die ik tot nu toe over Nissin flitsers heb geschreven was goed. En dat gaat deze ook worden! Behalve dat de Nissin I40 goed is heeft de flitser ook een hoog aaibaarheids gehalte. Nu koop je niet een flitser omdat hij zo aaibaar is, maar hij is door zijn formaat wel extra leuk. Lekker klein en compact. En er komt ook meer dan genoeg licht uit.

De Nissin I40 is getest in combinatie met een Fuji X-T1. In eerste instantie niet compatibel voor wat betreft HSS met de Fuji. Door jaren heen heeft Fuji haar flits protocollen aangepast en verbetert en kan de Nissin I40 probleemloos met bijna iedere Fuji camera en andere merken werken. Het lag niet aan Nissin maar aan Fuji.
Stacks Image 13
De prijs van de I40 is interessant. Juist omdat er met Fuji inmiddels goed geflitst kan worden. De Fuji flitsers zijn in mijn ogen veel te duur voor wat ze kunnen en doen. Het zijn omgebouwde Metsz flitsers, niets meer en niets minder waar je met de naam Fuji erop ineens de hoofdprijs voor moet betalen. Niet doen. In dat opzicht is de Nissin I40 veel interessanter. Dan heb je wel nog een nissen trigger nodig. Zie mijn andere tests voor wat betreft triggers. Dat kan een Nissin zijn, maar ook een Cactus V6II trigger, die die Nissin I40 gewoon ondersteunt.
De flitser is klein krachtige en licht. Dit past helemaal in het straatje van Fuji. Ook bij de andere merken, maar het kleine formaat is logischer bij een Fuji camera. Die koop je onder andere omdat je wat minder wilt sjouwen na jarenlang met een zware DSLR tas te hebben rondgesjouwd. Dan is het logischer om ook een kleine en lichte flitser te kopen.

We hebben veel en intensief geflitst en de I40 heeft geen steekje laten vallen. Het batterij verbruik lijkt ook prima in orde niet leeg kunnen krijgen in 1 dag met toch enkele honderden flitsen.

In samenwerking met een Fuji camera is er geen draadloos TTL systeem beschikbaar. Dan moet er gebruik gemaakt gaan worden van de Manuele schaal. Met deze manuele schaal heeft Nissin wel een steekje laten vallen. De flitskracht aanpassingen gaan per halve stop en dat verschil is te groot. Het moet per 1/3 waarde aangepast kunnen worden. Nu moet je soms een halve stop meer of minder licht instellen om daarna met een diafragma verandering van 1/3 hoger of lager toch tot een 1/3 belichting aanpassing te komen. Er is mee te leven, maar handig of goed doordacht is het niet. Een beetje slordig is dit.

Pluspunt is dan weer wel dat de schaal wel doorloopt tot een 1/256e vermogen. Dat is lager dan iedere andere flitser. Een 1/256 van een volledige flits is een heel klein flitsje. Soms, heel soms kun je die nodig hebben. De meeste andere flitsers komen niet verder dan een 1/64e of een 1/128e vermogen flits. Het is een pluspunt maar slechts een kleintje. Letterlijk en figuurlijk.

De zoom van de flits moet draadloos handmatig ingesteld worden. Middels een knopje bovenop de flitskop die ingedrukt moet worden. Dit duurt even voordat je dit doorhebt. Dit punt mag ook bij een opvolgende flitser verbeterd worden. Het kan handiger.

Blijft over… dat ik het toch ondanks de twee kritiek puntjes een hele goede flitser vind. Hij doet wat hij moet doen en goed. Hij is klein en fijn, gaat zuinig met batterijen om en er komt meer dan genoeg licht uit.

Ook Sony, Canon en Nikon mensen kunnen deze flitser serieus meenemen in hun aankoop overweging. Een vergelijkbare Nikon SB700 kost 279 euro, Canon 430 EXII kost 249 euro en een Sony HVL-F43 M kost 259 euro. Deze doen hetzelfde en zijn zeker niet beter of krachtiger, maar wel aanzienlijk duurder.

De toekomst van Fuji moet uitwijzen of dit een goede koop is. Daar kan Nissin niet zoveel doen of veranderen. Wanneer de nieuwe Fuji camera’s allemaal met een goed geolied flits systeem komen dan zal nog steeds de firmware van de I40 flitser ge-update moeten worden.

Heb je een Canon/ Nikon en een Fuji dan is het een handige flitser. Met beide merken kun je deze gebruiken. Niet met Sony, want Sony moest weer zo nodig een ander flitsvoetje maken. De Sonu versie van de I40 past alleen maar op een Sony camera.

Canon, Nikon, Sony, Fuji: Draadloos TTL en HSS


Plussen:
• Klein
• Komt meer dan genoeg licht uit
• Apart lampje voor filmen in gebouwd (niet getest)
• Vriendelijke prijs
  • DeGreef en Partners als importeur van Nissin is een zeer goede partner bij firmware updates en andere ondersteuning. Heel erg goed bedrijf.

Minnen:
• Zoomen slechts tot 105 mm
  • De TTL schaal loopt slecht van +2 tot -2
  • Halve stops verstelbare TTl schaal zijn te grote stappen
  • De M flits schaal gaat niet lagert dan een 1/128 vermogen
  • Het pairen met een Nissin trigger blijf ik een ondoorzichtig proces vinden.
Stacks Image 23
Resumé:
Paar puntjes van kritiek, maar verder een hele goede flitser.
Beoordeling: 8.0