Tour de France cursus 2017

Ieder jaar is er een Tour de France. Fotografie is mijn passie en wielrennen een liefhebberij van mij. Fotografie beheers ik en wielrennen? Laten we zeggen, ik doe mijn best. Ik weet echter wel veel van wielrennen. Ik lees alles wat los en vast zit. Die twee tezamen plus het feit dat de Tours de France drie dagen bij ons in de nabije omgeving rondrijdt maakt dat ik een speciale Tours de France cursus heb gemaakt. Voor de liefhebbers van fotografie en wielrennen.

In 2016 hebben we de eerste Tour de France cursus georganiseerd en ik dacht dat dit ook wel meteen de laatste zou zijn geweest. Hoe vaak gebeurd het dat de Tour drie dagen lang in de buurt aanwezig is? Zelden. En wat schetst mijn verbazing, de Tour de France directie heeft in al haar wijsheid besloten om weer drie dagen door de Limousin en de Auvergne te rijden.

Dus is er in 2017 wederom een Tour de France cursus. Hieronder staat het schema.
Stacks Image 1622

Het programma:

Woensdag 19 juli, oefenen in Pébru

Let op, deze Tour de France cursus begint pas op woensdag. Donderdag 20 juli is namelijk de eerste dag dat de Tour een beetje bij Pébru en Digitale Fotografie Vakantie in de buurt komt.

Eerst gaan we woensdag, bij hoge uitzondering de eerste dag van de cursusweek, flink oefenen met verschillende technieken zoals:

 • Belichtingen, maak je die nog steeds echt goed en op het scherpst van de snede
 • Focussen op snel bewegende objecten
 • Focussen op objecten die naar je toekomen of evenwijdig aan jou rijden
 • Alles wat betreft camera instellingen voor de komende dagen nog eens goed doornemen
 • Wanneer AF-S, wanneer AF-C, meer of minder scherpstel punten gebruiken
Stacks Image 14071
Stacks Image 14073
Oefenen op mij! Als je zelf lijdend voorwerp wilt zijn dan mag dat ook uiteraard. Valt niet mee, veerig keer heen en weer rijden en de cursisten laten oefenen met het scherpstellen op een snel bewegend onderwerp. Dat was ik dus.
Oefenen op mij om de komende dagen “ het echte werk” te kunnen maken. Zoek de verschillen.

Donderdag 20 juli etappe Mirande - Figeac

Het prachtige stadje Figeac ligt een half uur rijden onder Aurillac. Daar gaan we de heren wielrenners vastleggen in de stad zelf. Misschien lukt het je om het eeuwenoude decor van de stad tezamen te brengen met de Tour renners. Je kunt ook puur voor de sportfotografie zelf gaan. Of je verbazen over de toeschouwers aan het parcours en ook dat aspect van de tour de France vastleggen.

Ook de Tour reclame caravan kan niet aan je aandacht ontsnappen. Een visueel en audio spektakel. Je houdt ervan of niet, maar juist met de caravane kun je goed oefenen en jezelf voorbereiden op de wielrenners die later gaan langskomen. Kortom er valt ontzettend veel te fotograferen. Het is echt niet alleen sport fotografie. Tour de France fotografie geeft ook een kans om ongegeneerd uitgebreid alle opvallende en aparte mensen langs de kant van de weg te fotograferen. Heb je daarmee normaal gesproken moeite vanuit een soort gene, dat valt tijdens de Tour geheel weg.
Stacks Image 14087
Stacks Image 14091
Stacks Image 14089
Stacks Image 13887
Stacks Image 13889
Stacks Image 13916

Vrijdag 21 juli etappe Aurillac - Col du Béal

De ochtend voordat de renners op de fiets stappen, stappen wij rond door het centrum van Aurillac. Op slechts 22 minuten rijden van Digitale Fotografie Vakantie. Vandaag is het tijd voor sfeer foto’s. Ruim voor de start zullen we aanwezig zijn. Je hebt zeker drie uur de tijd om alle op en rond de tour te fotograferen.

Het publiek, wielrenners die hun materiaal controleren, wielrenners die geïnterviewd worden. De totale gekte en drukte rondom de bekendste en populairste wielrenners als Froome, Sagan en natuurlijk Bouke Mollema. Nederlands stabiele hoop. Je kunt zo ontzettend dichtbij komen. Je kunt de renners aanraken, dus ook heel erg goed fotograferen. De fietsen, mecaniciens alles is goed te zien, te bereiken en ook te fotograferen. Waar je interesse ook ligt maak er iets moois van.
Stacks Image 13984
Stacks Image 13987
Stacks Image 13990
Stacks Image 14028
Stacks Image 14031
Stacks Image 14039

Zaterdag 22 juli tijdrit en om Clermont Ferrand

De één na laatste dag van de Tour de France. Een dag later finishen de renners in Parijs. Dit is de dag dat er nog eventueel verschillen gemaakt kunnen worden in het klassement. Het gaat een hele spannende rit worden. Wij gaan ergens op een mooie plek staan waar we heel lang iedere keer een wielrenner voorbij zie komen. Het is namelijk een tijdritdag. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je heel lang de tijd hebt, wel 175 keer schat ik zo in, om een mooie foto te maken. De renners starten namelijk om de twee minuten. Ik ga proberen een strategisch punt in de tijdrit te vinden zodra het exacte parcours bekend is.

Het nadeel van een tijdrit is dat je geen aanstormend peloton voorbij ziet komen. Dat is imposant en overweldigend om een keer te zien. Het nadeel van een gesloten en spelerijden peloton is echter ook dat al het spektakel binnen 30 seconden aan je voorbij is. Je hebt daarvoor dan wel anderhalf uur lang een tour caravane kunnen fotograferen, maar het gaat toch om de wielrenners.

Deze dag heb je wel 5 a 6 uur lang de kans om hele gave foto’s te maken. Een keer plat op je buik, een andere keer met een hoge standpunt. Weer een andere foto met publiek erbij. Kortom heel veel variabelen zijn er mogelijk gedurende deze dag. En altijd uiteraard met een perfecte belichting. Je hebt er genoeg tijd voor.

Enkele resultaten wielrenfotografie cursusjaar 2016

Stacks Image 14052
Stacks Image 14055
Stacks Image 14108
Stacks Image 14111
Stacks Image 14119

Zondag 23 juli Pébru thuisbasis

Zoals iedere dag, zullen we vandaag ook weer de foto’s bespreken van de dag ervoor. Hier gaat zoals altijd best veel tijd inzitten. Het maken is één, het bespreken is deel twee. Ook daar kun je altijd nog veel van leren. Ook op de laatste cursusdag slaan we dat niet over.

Of we deze dag fotografisch gezien nog heel veel gaan doen valt te bezien. Ook afgelopen jaar was de Tour de France cursus 2016 loodzwaar. Het ware hele lange dagen en bovendien ontzettend warm. Of je op de vijfde dag van de cursus nog tot veel in staat bent? We gaan het tegen die tijd ter plekke bezien. Hebben we wel nog goede zin dan kunnen we nog wat aan flitsfotografie doen in combinatie met fietsen of andere onderwerpen. Ik weet altijd wel met zinnige oefeningen of aanvullingen te komen. Jullie kennen mij. Maar laten we eerst maar eens zien hoe de energie voorraad is op zondag 23 juli.

Nog enkele belangrijke zaken specifiek voor de Tour de France cursus 2017

Overnachten

De Tour de France cursus 2017 kent een wat andere indeling, deze zal plaatsvinden van woensdag 19 t/m zondag 23 Juli. Omdat de route van de rijders op donderdag de 20e, vrijdag de 21e en zaterdag de 22e Juli valt, hebben we ook een alternatief qua overnachten.
De verhuur van de huisjes loopt standaard van zaterdag t/m zaterdag, zeker in het hoogseizoen, je kan dus kiezen uit:
Een verblijf van 2 weken in één van de huisjes.
Een verblijf van een week in één van de huisjes plus aanvullend een verblijf in het hotel le Teulet op 4 kilometer afstand. https://www.relais-du-teulet.fr/
Een verblijf in je tent vanaf de aankomstdag die je zelf kiest t/m je vertrekdag.
Een verblijf in het hotel vanaf de aankomstdag die je zelf kiest t/m je vertrekdag.

Kijk hier even goed naar en denk er goed over na voordat je gaat boeken. Alles gaat in goed overleg met Babs.

Wat heb je nodig voor de Tour de France 2017 cursus?

 • Spiegelreflex camera of een systeem camera
 • Groothoek objectief
 • Tele objectief
 • Hoodman of een zwart stuk doek ( anders kun je je foto’s niet beoordelen ter plekke)
 • Stevige of sportieve schoenen
 • Statief
 • 2 a 3 geheugenkaarten van 8 GB, we schieten erg veel foto’s deze week

Voor het zondag programma nog eventueel:

• Losse flitser waarmee draadloos geflitst kan worden(Canon gebuikers moeten ook een ST-E2 bezitten of nog liever een Youngnuo 622C trigger of een Phottix trigger set)
• Nikon 5000 en 5100 bezitters dienen twee Nikon flitsers te hebben of een SU-800 en een Nikon flitser ( SB700, 800 of 900)
• 8 oplaadbare batterijen plus lader (voor de flitser)

Ook voor de “Tour de France 2017 cursus” cursus geldt een maximaal aantal van zes cursisten.
De cursusprijs is 550 euro per week per persoon. Dit is exclusief verblijf kosten.

Hier kun je informatie aanvragen voor het volgen van de „Tour de France 2017 cursus”.
Verzend mail voor vragen of opgeven voor cursus 
 
Annuleringsvoorwaarden
 
De annuleringsvoorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:
 
De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang
van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:
 
A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag
 
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren.

En nog een paar formidabele foto’s van afgelopen Tour de France cursus

Stacks Image 14166
Stacks Image 14174
Stacks Image 14182
Stacks Image 14194