Digitale Fotografie Vakantie

Print en kalibratiecursus

Print- en kallibratie cursus

Eindelijk is er een cursus waar je kunt leren printen en kalibreren! Want het is er gewoon niet. Ga er maar op googelen en verbaas je. En eigenlijk is je hobby of werk met fotografie niet compleet zonder dat je zelf goed foto's te kunnen printen. Misschien ben ik ouderwets, maar ik vind dat een foto pas een foto is als die op papier staat. Pas dan zie ook echt hoe mooi het is. Er is een groot verschil tussen wat je op je monitor ziet staan of op papier. Wanneer je serieus met fotografie bezig bent dan moet je haast wel de kriebels hebben dat je eindelijk  eens al die mooie foto's zou willen gaan printen. Ze kunnen toch niet altijd op die harde schijf blijven staan?
 
Echter, voor bijna iedereen is het printen van je eigen foto's een nog go area. Ze komen er altijd anders uit dan dat je ze voor het laatst gezien hebt op je beeldscherm. En wat je ook doet ze willen gewoon maar niet de printer uitrollen zoals jij het graag zou zien, of beter gezegd zoals je ze al op je beeldscherm gezien hebt. En stuur je ze naar een ontwikkel laboratorium dan wordt je er ook niet vrolijk van als je ze weer geprint thuis krijgt. Kortom zelf leren printen is het laatste noodzakelijke stukje van digitale fotografie om je gehele hobby of vak onder de knie te krijgen. Zeker als je al de fotografie cursussen bij mij hebt gevolgd.  
 
Digitale fotografie is niet makkelijk en je moet er aardig wat voor weten en kunnen. Het goed printen van je foto's is echter nog wat lastiger. Goed printen is moeilijker dan fotograferen! Veel mensen komen niet verder dan het bekijken van hun foto's op de monitor. Dat is jammer. Digitale camera's en printers zijn zo goed geworden dat het zonde is om niets met je mooie foto's te doen. Ze mogen best in een album en in een portfolio zitten of aan de muur hangen.
 
Voor goed printen is heel veel kennis nodig. Ik ga ervan uit dat je die nog niet hebt en ga het je dus stap voor stap leren. Alle instellingen, zaken en feiten die je moet weten.
Het is echt stevige kost. Maar als het eenmaal goed ingesteld staat en je weet waarom je iets zo instelt dan is het ineens niet meer zo moeilijk.
 
Wat ga je leren tijdens de cursus?

• Wat is licht
• Kleurenleer
• CMS, kleuren management
• Kleurmodel
• De diverse kleurruimtes
• Kleuren gamut
• ICC profielen
• Leren printen
• Monitor leren kalibreren
Met een Xrite i1 Display pro
Met een Spyder Elite 4 (liever niet, want deze is niet goed)
Met een ander kalibratie apparaat
Met Adobe Gamma
Of op andere manieren
• De valkuilen met Apple en de Mac monitoren
• Hoe Photoshop in te stellen
• Hoe je printer in te stellen
• Papier ICC profielen
• Inkt
• Printer kalibratie
• En uiteraard heel goed leren printen
• Kleuren beoordelen

Kleur zwemen herkennen/oplossen
Je gaat dus enorm veel leren tijdens deze cursusweek. En ook zullen we af en toe wat gaan fotograferen om mooie foto's te hebben om te printen. We gaan dus niet met oude meegenomen beelden werken. We beginnen helemaal bij het begin, foto's maken.
 
De SC-P600 van Epson is een printer die ik kan aanbevelen voor de cursus. Deze kost ongeveer 600 euro. Oudere modellen als de Epson R 2880 zijn ook meer dan goed. Het liefst hou ik het bij Epson printers. Deze zijn betrouwbaar en volgens mij de beste. Nu heb ik ze echt niet allemaal getest. Het moet in ieder geval een inkjet printer zijn waarmee je komt. Geen laser of andere print technieken.
Een zeer goede printer met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding van ongeveer 600 euro. Het grote voordeel is dat je de hele week op je eigen printer leert werken en aan het einde van de week je de printer mee naar huis neemt. Je leert dus niet printen op een vreemde printer, maar op je eigen printer. Een levensgroot voordeel. Ja, hier is over nagedacht! Daar gaat echt mijn voorkeur naar uit. Door de jaren heen heb ik gezien dat er veel mis kan gaan of niet goed is met computers, grafische kaarten en beeldschermen. Daarom wil ik juist dat je je eigen systeem meebrengt. Het is een heel gedoe en gesjouw, maar geloof me, het is het waard. Wanneer namelijk alles goed is na de cursus kun je thuis zo weer verder werken.

Wanneer iets niet goed is, komen we daar gedurende week absoluut achter. Vaak kan het probleem dan niet 1,2,3 opgelost worden ( het zijn vaak hardware problemen) maar dan weet je wel wat je te doen staat weer eenmaal thuis aangekomen.

Wat kost de cursus?
De kosten voor de cursus zijn 875 euro per persoon (maximaal 2 deelnemers) Papier is inbegrepen bij de cursusprijs inbegrepen. Een dure cursus? Ja, maar je gaat ook heel veel leren. Iets waar je wat aan hebt voor de rest van je leven. En je hebt gelijk een hele goede printer die je na een week op je duimpje kent en thuis zo op verder kunt gaan. Thuis kun je zo verder gaan met waar je hier bent gestopt. Je weet na een week hoe alles werkt, gekalibreerd moet zijn en ook alle instellingen nodig om zeer goed te kunnen printen kennen geen geheimen meer voor je.   De cursus wordt gegeven vanaf de eerste week oktober tot aan de laatste week van april. Dit is een mooie tijd daarvoor. In ons hoog seizoen (mei t/m september)  kan deze cursus niet worden gevolgd. En natuurlijk gaan we ook nog naar buiten om goede foto's te schieten waarmee we kunnen gaan printen. Als alles meezit. Meestal blijft er tijd genoeg over om ook lekker te kunnen fotograferen, waarbij ik dan uiteraard ook weer les geef. We slaan dan twee vliegen in één klap. Hier kun je informatie aanvragen voor het volgen van de cursus fotografie voor gevorderden. Verzend mail voor vragen of opgeven voor cursus   
Annuleringsvoorwaarden De annuleringsvoorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:   De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:

A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag  
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren. Wij stellen je alternatieve mogelijkheden voor.
Stacks Image 122
Stacks Image 119
Stacks Image 116