Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Systeem camera overzicht en beschouwingen

Even de systeem camera markt goed bekijken. Hoe is de staat daarvan, Wat staat er te gebeuren of wat zou er moeten gebeuren. Een aardige leidraad al zeg ik het zelf. Sony en Fuji gaan straks echt problemen krijgen. Canon en Nikon zijn de partijen waar de toekomst inzit qua systeem camera's. Doe niet te snel je oude Nikon of Canon set weg. Althans je objectieven. En ook Fuji liefhebbers moeten even gaan opletten. Koop je straks voor meer geld een APS-C dan dat je een beter full frame voor minder geld kunt kopen? Want dat gaat gebeuren als Fuji een eigenwijs verkeerd ingeslagen weg blijft volhouden.

eos-r5_front_rf24-105mmf4lisusm_square_32c26ad194234d42b3cd9e582a21c99b
DXO Mark test camera's. Niet geheel compleet en steeds later. Men is daar niet meer zo scherp als men daar ooit geweest is. Het duurt erg lang voordat ze nieuwe camera's getest hebben. De testen zeggen niet alles, maar wel wat. Hieronder vind je de eerste en de beste 15 camera's (volgens hun metingen).

Schermafbeelding 2021-04-28 om 20.51.54


Alle merken zitten er zowel een beetje tussen behalve Canon en Fuji. Fuji zit er niet tussen omdat ze bij DXO Mark geen zin hebben om de afwijkende Fuji beeldsensor te testen. Ja, ik schreef het al eens eerder, ze zijn niet meer zo scherp. Dat Canon er niet bij zit bij de eerste 15 is vreemder. Het is immers het beste verkopende merk. Niet in de systeem camera markt, maar overall wel, dus ook met spiegelreflexen erbij opgeteld is Canon nog steeds de best verkopende fabrikant. En dan is het best vreemd dat Canon niet in de top 15 staat. Het beste verkopen, maar niet de beste camera maken.

Dart Sony de meeste sensoren maakt van iedereen dat weten we intussen wel. Dit tot een minmiddels behoorlijk hoog opgelopen frustratie bij Nikon. Die zijn hard bezig om ze zelf te gaan maken. Te beginnen met de Z9, die nog moet verschijnen. Maar ze zijn het bij Nikon zat om afhankelijk van Sony te zijn. In mijn ogen hebben ze deze stap veel te laat genomen. Maar goed, beter laat dan nooit. En dat gaat Sony niet leuk vinden.

Canon kan niet aan de Sony beeldsensoren komen, waarschijnlijk doordat ze ongeveer al aan iedereen leveren. En misschien wil Canon dat ook helemaal niet. Dat kan ook. Canon kom je pas voor het eerst tegen op plaats 18. Met de R5.
Sony heeft momenteel de wind mee. Heel slim om de beste beeldsensoren te maken en ze vervolgens aan anderen te verkopen. Zo pak je twee keer de winst en haal je winst ook bij derden vandaan. Maar zoals gezegd Nikon gaat zelf beeld sensoren ontwerpen en maken. Canon maakt ze al zelf en zal ze ook in de toekomst niet gaan kopen bij Sony. De markt gaat hoe dan ook wel in beweging komen.

De spoeling van fabrikanten is door de laatste twee decennia heen dun geworden. En…. Sony heeft het oudste systeem camera systeem wat er is op het gebeid van systeem camera's. Ze waren de eerste ( daardoor de voorsprong) en hebben nu het oudste systeem. Nikon heeft te lang gewacht met het inzetten op systeem camera's. Maar dat nadeel heeft ook een voordeel. Nikon heeft nu wel het nieuwste systeem met het grootset bajonet van allemaal, lees grootset gat, en dat gaat met de nieuwe objectieven die er nog aankomen echt nog beter zichtbaar worden. Ze zijn helaas begonnen met het uitbrengen van wat algemene objectieven. Canon heeft met de R serie ook een nieuwe lijn opgezet. Die kan erg veel belovend zijn mits ze er een keer een nog veel betere sensor gaan gebruiken of ontwerpen. De R5 scoort echt goed als enige Canon camera. De volgende R6 kom je pas tegen op plek 37 of 38. Dat is toch raar voor een merk die het meeste camera's verkoopt. De naam verkoopt dus beter dan als je puur naar specificaties gaat kijken. De naam Canon doet wonderen.

Nikon komt eerdaags met eigen en zeer waarschijnlijk betere beeld sensoren. Dan is het Sony systeem achterhaald. Het is het verhaal van de jager en de gejaagde. Geen enkel succes is voor eeuwig. Dus ik zie beren op de weg voor Sony. Over Fuji heb ik al eens geschreven dat ze vreselijk misgokken door op APS-C te blijven hangen. Dat gaat ze heel duur komen te staan. Door prijsdruk van Full frame naar beneden toe waardoor APS-C steeds goedkoper zal moeten worden. Dat gaat heel snel heel erg wringen en een groot probleem voor Fuji worden.

Dus de systemen waar op te letten? Ik zeg Nikon en Canon. Sony gaat straks sowieso minder verdienen als Nikon de beeld sensoren zelf gaat maken. Minder verdienen betekent ook minder ruimte om te ontwikkelen.
Nikon gaat wel zelf maken. Ze kunnen het. Ik weet het. Ze maken nota bene de machines ervoor om ze te maken. Ze gebruiken alleen die machines niet zelf. Stepper machines heten die. Eigenlijk de core business van Nikon. En niet de camera business zoals iedereen denkt. Maar dat is een cyclische business van twee jaar op en af en daarom heeft men als stabiele business de camera business. Al hoewel dat de laatste tijd best wel heel erg tegenviel.

Ik weet en ken mensen die al hun spullen willen gaan inruilen voor Sony. Doe het niet. De markt gaat spoedig veranderen en bewegen zoals hierboven beschreven. Sony is nu al het oudste systeem en door de voorsprong qua verkoop aantallen zal men het systeem niet snel veranderen. Dat doe je altijd pas als je in de problemen komt. Men dempt de put als het kalf verdronken is.

Dit was weer even een klein markt overzicht. Nou, zo negatief heb ik toch niet geschreven over Canon dit keer? Het R systeem is een systeem met potentie. Maar wanneer komt de Canon nu ook eens met een echt goede sensor? Sony heeft nog steeds de beste, maar Nikon is heel druk zelf bezig met het ontwikkelen. De Z9 zal schokkend goed zijn. Tijdens de Olympische spelen zullen we de eerste foto's daarvan gaan zien. Altijd een leuk introductie- test moment.

Sony doet voorlopig nog niets, het gaat toch immers goed?! Fuji moet echt wat gaan doen voordat het te laat is. Met een 100 miljoen pixel midden formaat camera ga je geen aantallen verkopen. En Olympus? Ja na de overname door JIP ( Japanse investering maatschappij) is en blijft het angstvallig stil. Hoe is het toch mogelijk?

Pentax is heel erg goed, maar niemand koopt het.