PocketWizard TT1 TT5 Canon | Digitale Fotografie Vakantie

Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Stacks Image 2018

PocketWizard MiniTT1 en Flex TT5

Herschreven 9 jun 2013 en nog een keer herschreven op 22 juli 2013
Voorheen ooit de eerste en de enige die een beetje normaal draadloze flitsers kon laten afgaan. De concurrentie heeft echter niet stil gezeten en flitst PocketWizard aan alle kanten voorbij. Vandaar dat ik deze test nog eens volledig heb herschreven. De rollen en verhoudingen zijn veranderd. PocketWizard was eerst de enige en automatisch ook de beste, nu is dat toch wel veranderd naar een bungelende rol ergens onderaan het lijstje. Laat het mij verklaren.

Vanaf dag 1 dat je de FlexTT5 en de MiniTT1 hebt gekocht begin je direct al met updates toe te passen. Ik heb mij er altijd al over verbaast. De prijzen die het Amerikaanse PW vraagt zijn niet mals en toch koop je kennelijk geen kant en klaar product. Er moet eerst nog een update gedownload worden en dit blijft eigenlijk wel zo doorgaan gedurende de gehele levens cyclus. Wordt het product er beter van?

Nou niet echt. Ik dacht dat ik alles onder controle had. Avonden lang zitten programmeren en controleren met de bijpassende software van PW waarmee je alles kunt instellen. Avonden lang omdat ze gewoon niet deden wat ze moesten doen. Ik heb wel wat anders te doen dan het programmeren van mijn 3 PW sets, maar als ze niet doen wat de behoren te doen dan heb je toch een redelijk katterig gevoel. Met 3 sets ben je namelijk wel 1000 euro verder. En dan niet boven de 250 ste of 320 ste seconde flitssynchronisatie kunnen komen is dan meer dan heel erg irritant. Want dat is nu de exacte reden waarom ik ze gekocht heb.

Na avonden lang programmeren en instellingen veranderen deden ze eindelijk wel wat ze moesten doen. Sta je eindelijk met je setjes PW' s op locatie en raad wat er gebeurt? Ze komen niet boven de 1/320 ste seconde uit. En dat overdag. En dan heb je echt bijna altijd een veel snellere sluitertijd nodig. Anders kun je je flits überhaupt niet eens in de gemaakte foto terugzien. Dus na avonden eraan gewerkt te hebben doen ze het opeens weer niet. Het is om gek van te worden.

En om nog gekker van te worden is dan dat er cursisten langskomen met veel goedkopere sets van Youngnuo en Phottix en die doen in 1x wel wat ze moeten doen. TTL flitsen, draadloos tot een 1/8000 e sec. Voor de helft van de prijsen nog minder wat je voor PW's betaald.

Ik heb drie sets Pw's en bij mij gaan ze eruit. Het werkt gewoon niet. Het gehele systeem is onbetrouwbaar. Het lijkt wel alsof er kleine kaboutertjes inzitten die andere dingen instellen waardoor het toch weer niet werkt. Ook de manier van werken klopt niet met de Pw's.
  • Eerst camera aanzetten
  • Dan de Mini TT1 aanzetten
  • Vervolgens de FlexTT5 aanzetten
  • En als laatste de flister aanzetten
Doe je een van de bovenstaande stappen niet of in een verkeerde volgorde dan is de kans al heel erg groot dat het niet meer werkt. Bij genoemde vergelijkbare systemen van Phottix en Youngnuo heb je dit allemaal niet. Sterker nog je hoeft ze ook niet te programmeren. Ze doen het gewoon! En dat is wat je wilt.

Bij mij gaan ze er op termijn uit. Ik ben er helemaal klaar me. Zo zat ben ik de PocketWizards. Zo onnodig gecompliceerd. En helemaal als je ziet met welk gemak de Phottix en Youngnuo sets werken. Verbazingwekkend simpel.

Vandaar dat ik veel van mijn eerder geschreven teksten compleet heb weggehaald. Dit systeem van PocketWizard is gewoon oud en achterhaalt. De Amerikanen hebben ooit een richting gekozen met het ontwikkelen van bovenstaande producten die de verkeerde is geweest. En nu kunnen ze niet meer terug. De weg is ingeslagen en er is geen weg meer terug. Gedane keuzes kunnen niet meer terug gedraaid worden of ze moeten met een compleet nieuwe line-up of product komen. En of ze dat gaan doen?

Mijn dringende advies is dan ook koop geen PocketWizards. Niet voor Canon en niet voor Nikon. Het is te omslachtig en werkt vaker niet dan wel. En als het werkt dan is het de vraag voor hoe lang. Staat een cursist lekker te fotograferen met wat draadloze flitsers en PocketWizards, alles gaat goed, ook boven de 1/320 ste seconde en opeens is het niet meer mogelijk. Je komt dan niet meer boven die tijd uit en zowel dan krijg je je gordijn in beeld. En wat er dan gebeurd is? Niets! Het gebeurde gewoon. En dat is de onbetrouwbaarheid die me niet bevalt van de PW's. Je betaalt er echt veel geld voor en toch is het niet betrouwbaar. Als ze het doen zijn ze goed, als ze het niet doen is het weggegooid geld.

En ondertussen staat een andere cursist met Youngnuo en/of Phottix probleemloos door te fotograferen met geen enkel probleem voor de helft of minder van het uitgegeven bedrag. Dus dubbelop irritant. Geen PocketWizard dus kopen. De mannen zijn al lang bezig met het verder ontwikkelen van het product, nu al zo'n 4 jaar, maar het is nog steeds niet betrouwbaar. Een set cactus V4 doet het zelfde maar dan voor slechts 50 euro. Die moet je ook niet hebben omdat die ook niet boven de 1/250 ste of 1/32o ste seconde uitkomen, maar van de cactus weet je het tenminste van tevoren.

Het enige wanneer ik mijn dure Pw's sets nog kan gebruiken als de omstandigheden wat donkerder zijn of in de studio. En verder komen ze bij mij de koffer niet meer uit. Doe niet hetzelfde als ik. Koop ze dus niet. Het is echt niet goed. En van bellen met de importeur wordt je ook niet veel wijzer.
Nikon D700
Resumé:
Kwakkelen met een hoofdletter K. Leer van mijn fouten en koop ze niet. Let op de test die ik nog ga schrijven over de Phottix. Dat is de beste en mooiste.

Beoordeling: 2,5 ( als ze niet werken)
7,5 (als ze wel werken)