Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Flike like a butterfly and sting like a bee

Famous words van Mohammed Ali. De beste bokser aller tijden. En er zit zoveel aan informatie in deze ene zin. Ik gebruik dit inzicht en wijsheid vaak tijdens fotograferen. Ik kom aan, ik kijk, ik cirkel rond, heb geduld, kijk nog eens, probeer eens wat. Bouw nog verder aan mijn technische invulling van de foto en dan sla ik toe. Dat laatste is wat minder agressief als dat het klinkt. Het is echter wel de essentie van mijn fotografie. Kwaliteit kost tijd. En als je dan na een klein uur onderstaande foto schiet is dat niet zo vreemd. Goede foto’s maken is geen toeval.

Na een uur zijn aanwezige mensen zijn inmiddels aan je gewend. Je valt dan ook niet meer op. Tevens mag ik na een klein uur mag ik ook wel eens mij belichting, witbalans en andere instellingen goed hebben. Daar hoef je geen Einstein voor te zijn. Dan is het alleen nog maar wachten tot de spreekwoordelijke spugende Lama voorbij komt. Ditmaal in de vorm van een stofzuigende priester. Mensen fotografie vraagt om voorbereiding. Het is niet komen aanlopen en fotograferen. Veel mensen denken dat dit de essentie van mensen- of straatfotografie is. Als je het zo aanpakt is er een grote kans dat je dan mot krijgt met de betrokken persoon. Onderstaande foto is gemaakt na een voorbereiding van een uur. Eén minuut na binnenkomst wist ik echter al dat ik deze wilde maken. Ik had hem al lang gezien. En wilde direct perse een foto maken van een stofzuigende priester. Waarom? Omdat het zo anders is.
Stacks Image 13315
Fotografie is geduld hebben. Voorbereiden en opbouwen. Gedurende het eerste uur heb ik van alles gefotografeerd in de kerk. Continu heb ik echter deze priester of pastoor in de gaten gehouden. Wat is hij aan het doen? Waar is hij? Wat gaat hij doen? En al die tijd ben ik bezig geweest om de sfeer van de kerk zo goed mogelijk neer te zetten met mijn camera, instellingen en foto’s. Ieder hoekje van deze kerk is echter anders, qua licht en witbalans. En dan is het nog steeds de vraag :” hoe wil ik het fotografen?” Want dat kan op zoveel verschillende manieren.

Zoals jullie weten heb ik een hekel aan RAW fotografie. Het is voor mij niet echt om achteraf een sfeer te gaan aanbrengen in een foto. En al helemaal niet om gemaakte fouten recht te zetten. Dat had meteen moeten doen/zien tijdens het maken. Dus alles wat je hierboven ziet is exact zoals het gefotografeerd is. De kleine uitbijters op de stofzuigerstang heb ik uiteraard gezien in mijn hoge lichten scherm. Die mag uitbijten van mij omdat het een glimmend onderwerp is. En mijn zwarten laat ik heel bewust een klein beetje dichtlopen om iets meer sfeer in de foto te krijgen.

Ik was in eerste instantie echter alleen maar bezig om de vreemd ogende stofzuiger tussen de kerkbanken te fotograferen. En dat zag er als volgt uit:
Stacks Image 14745
Hoe lang ik al bezig was in de kerk, toch klopte hier mijn belichting en witbalans niet. Zoals ik net al schreef,. In deze kerk is iedere plek anders. Dus continu veel aanpassingen maken. Na een gemaakte foto kijk ik altijd en zag meteen dat deze te donker belicht was en te blauw qua witbalans. Gelijk aanpassen en oplossen, ter plekke. Niet later achter de computer.
Stacks Image 14749
In deze op één na laatste foto zie je het resultaat van lichter belichten en een 500 Kelvin hogere witbalans. En stom toevallig komt net die priester/pastoor het beeld inlopen. Ik had hem een uur in de gaten gehouden en net nu was ik hem vergeten. Gelukkig kwam hij zelf mijn te maken foto inlopen. Ik was er klaar voor. Belichting goed, witbalans goed. Sfeer goed. Even wachten op de juiste stofzuigende houding van iemand die stofzuigt en doordrukken op de sluiterknop. Et voilà. Weer een bijzondere foto. (de bovenste op deze pagina)

Al mijn cursisten hebben de les gehad van de spugende lama. Dit is er ook één. Voor de rest die geen les van mij hebben gehad noem ik het dan maar a la Mohammed Ali, “Fly like a butterfly and sting like a bee.” Zo bouw je een foto op. Met geduld, rustig werken en goed kijken. Aankomen lopen en een wereldplaat schieten bestaat niet. Heb jij dit wel een keer zo gedaan dan heb je stinkende mazzel gehad. Maar En als dan je belichting ook nog eens goed was? Dan heb je nog meer mazzel gehad. En mazzel kun je niet reproduceren.

Nee, cirkel om je onderwerp heen. Leer het kennen, kijk goed en speel ermee. En heel vaak gebeurd er dan iets wat je niet verwacht had. Vaak hoef je dan alleen nog maar af te drukken. Op dat moment ben je al één met je omgeving en onderwerp en op die manier kun je wel en goed quasi uit de losse pols gefotografeerd onderwerpen vastleggen. En de mensen op de achtergrond waren ook nog een leuk cadeautje gekregen van de omstandigheden. Mazzel dwing je af. Op deze manier kun je bijna altijd met een gave foto thuiskomen.

Fly like a butterfly and sting like a bee. Of kwaliteit kost tijd.