Reacties cursisten 2010 | Digitale Fotografie Vakantie

Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Reactie vervolg cursus 2010
Na een onderbreking van een jaar kon ik niet langer wachten om weer in Pebru met Patrick aan de slag te kunnen gaan. Het flitsen was een beetje aan mij voorbijgegaan en alle mooie resultaten van de cursisten wekten mijn verlangen dit ook te kunnen. De vervolgcursus bestond uit meerdere aspecten. De grote verassing kwam met het feit dat ik dacht mijn camera nu wel zo'n beetje te kennen, terwijl er nog legio mogelijkheden verborgen lagen. Het handmatig beïnvloeden van kleur, scherpte, contrast en kelvin-waarden heeft tot boeiende resultaten geleid. Mijn oude bakkie, een Canon 30D zal hierdoor nog even een tijdje langer mee moeten gaan. Het flitsen was een flinke worsteling. Alles wat ik dacht te kennen over het trapjes-gebeuren moest ik 180 graden omdraaien en leren denken vanuit de flits. Geen makkie maar de bemoedigende resultaten, na hard werken deden mij beseffen dat dit wel eens erg bruikbaar zou kunnen zijn. Hét medicijn voor al mijn problemen met belichting in de praktijk van de afgelopen jaren. Nu ik dit schrijf ben ik intussen meer dan een halfjaar verder en heb ik het nieuwe flitsen (zoals ik het graag promoot) helaas nog niet in de praktijk kunnen brengen. Voor mij is er dus werk aan de winkel! Mijn studievoleinding nadert en als mooi-weer-en-avondlicht-fotograaf zie ik met het begin van de lente weer legio mogelijkheden. Na verloop van tijd hoop ik dan dankzij het flitsen, ook het predicaat, minder-mooi-weer-fotograaf te kunnen dragen!

Pieter

Reactie flits fotografie cursus 2010
Voor de 3e keer naar Pebru, deze keer voor de flitscursus. Samen met een ontzettend leuke cursiste (Coby) een te gekke week gehad. Een week gevuld met heel veel info, heerlijke lunches (bedankt Babs), veel oefenen, lachen en ‘s avonds vermoeid maar voldaan weer terug naar de gite. Iedere keer weer vliegt de week voorbij, deze keer mijn zusje ‘meegesleept’ die de basiscursus heeft gedaan. Thuis aan de slag met de nieuw verworven kennis (helaas niemand naast me om wat bij te sturen). Misschien tot nog een keer, wie weet.

Groetjes
Mieke

Reactie print- en kalibratiecursus oktober 2010
Patrick, bedankt voor een leerzame week! De printer staat nu nog in de doos, maar ik ben vol vertrouwen dat als ik hem er morgen uit haal ik weet wat ik er mee kan, en wat nog mooier is, ik denk dat ik weet hoe ik problemen op kan lossen mocht ik die tegen komen. Nu kan de fase van experimenteren met papiersoorten beginnen... Leuk dat we ook nog extra bonus sessies met Babs erbij hadden, heel veel aan gehad, dus jij ook veel dank Babs. Lekker om een weekje van 'jullie' mooie omgeving mee te mogen genieten, ik ben blij met mijn 'laagjes' foto van de vroege ochtend, die zou zomaar een plekje aan de muur kunnen krijgen thuis, ik heb hem nu toch geprint liggen. Wat de JPEGs betreft, heel interessant, en dank voor deze extra kijk op fotografie. Het gaat vast van pas komen.
Groeten Ingrid

Reactie basis en vervolg cursus juli en september 2010
Na een periode van bezinning heb ik besloten het vakantieroer om te gooien en eens een rustig weekje er uit te gaan. Eind vorig jaar ook een oude hobby weer nieuw leven ingeblazen en was er een digitaal cameraatje aangeschaft. Op een avond het bezinning resultaat en de investering als combi eens gegoogled en Digitale fotografie vakantie was de eerste hit. Vakantie en een bezigheidsprogramma…, ideaal! Mailtje gestuurd, per omgaande een reactie en gelijk maar geboekt.

Zaterdags aangekomen was er een hartelijke ontvangst door Babs. Huisje tiptop in orde, wel wat weinig stopcontacten voor alle digitale speeltjes maar, daar was op gerekend. Enig minpuntje was een wat knorrig figuur die zo nodig met een motograsmaaier een paar rondjes moest rijden.

Zondags doorgebracht met luieren, genieten van de Franse geneugten (gekoeld) en op maandagochtend, wat duffig, naar de activiteiten. Onder de 4 andere aanwezigen was die motorgrasmaaierbestuurder die een heel verhaal afstak over grote en kleine gaten en trappen. Na een uurtje is er verder nog niemand en besluit de groep om in de tuin foto’s te gaan maken. Goed idee, immers was het perfect weer en binnen zitten kan ik thuis ook. Terwijl ik wat foto’s maak hoor ik achter mij mompelen; dit wordt een zware week….Weer die motorgrasmaaierbestuurder! Babs roept op dat moment “Patrick, de lunch is klaar….. Vaag herinner ik me dan in enen nog iets van die website.

Na de lunch blijkt het voor de lunch gerezen angstige vermoeden werkelijkheid. Yeah, dit wordt een zware week. Al snel blijkt echter dat die motorgrasmaaierbestuurder, tegen mijn verwachting in, ook op de openbare weg mag en de weg weet. Humor heeft hij ook wel en wat hij roept over mijn camera-instellingen blijkt uiteindelijk ook wel aardig te kloppen.

De rest van de week wordt door Patrick besteed aan het mij afleren van ooit aangeleerde gewoontes, het scholen van een drietal creatieve talenten (Marjan, Mia en Merlin) en door allen aan heel veel lachen, gezellige avonden met culinaire revoluties zoals Linzencassoulet met Confit de Canard, op haar bedje van Tortellini’s. Creativiteit viert ook buiten de lesmomenten hoogtij.

Thuis gekomen is de eerste vraag op mijn werk: En? Hoeveel foto’s heb je gemaakt? Heel tevreden antwoord ik: 3

Zes weken later zat ik er weer, gras is er die week niet gemaaid, M&M’s zitten helaas dit maal in zakjes. Andere medecursisten maar, weer veel lachen en met elkaar ook genieten van Frankrijk op haar best. Ik kom dus wederom heel tevree terug. 30 foto’s gemaakt…in 1 week! Het intranet op mijn werk was die ochtend trager dan normaal.

Resumé, de basiscursus is vooral gericht op basiskennis en techniek. De gevorderden cursus gaat diep in op de mogelijkheden en beperkingen van de digitale camera en het in de praktijk zinnig gebruiken van die mogelijkheden dan wel omgaan met de beperkingen. Door de kleine groep, max 4 cursisten, is het bijna privé onderwijs. Verder zijn aan de school 1 professioneel model en 2 topmodellen verbonden (gage te voldoen in M&M’s). Uniek ook is de zeer actieve
Flickrgroep waar Patrick en cursisten met vragen, dagelijks terecht kunnen.

Bovenal echter, het is vooral ook een topvakantie!

Adrie


Reactie vervolg cursus september 2010
Na eerst een weekje in de Auvergne (omgeving Besse) van het Franse leven te hebben genoten, hebben we (Mirjam en ik) in september 2010 de vervolgcursus gevolgd. De ervaringen zijn wederom zeer positief. Tijdens en ook na de cursus wil je nog maar een ding: Zo veel mogelijk fotograferen! Patrick stimuleert creativiteit en geeft daar waar nodig (technische) tips en hints om de beelden die in je hoofd zitten te realiseren. Hij maakt je daarbij bewust van mogelijkheden die je niet eerder zag. Door de kleine groep van 4 cursisten krijgt iedereen persoonlijke aandacht en feedback op het geproduceerde werk.
 
In deze vervolgcursus hebben we vooral geleerd om (licht-)omstandigheden beter naar eigen hand te zetten. Een zeer waardevolle uitbreiding van kennis! Patrick en Babs weten een gezellige sfeer te creeeren. Tijdens het leren heb je daarmee ook het gevoel op vakantie te zijn.
 
Bedankt voor deze inspirerende week.
 
Ron en Mirjam

Reactie basis cursus augustus 2010

Picture-Taker-DVdpLz

Na een lange mooie treinreis kwam ik na een stressvolle periode aan in Pebru, de perfecte omgeving voor een relaxte vakantie en inspirerende fotografiecursus!
Toen Babs me ophaalde in Argentat zat de stemming er meteen goed in:-) Ze was nog even hartelijk als altijd! We kennen elkaar al langer maar waren elkaar uit het oog verloren, dus we hadden heel wat bij te praten. Stomtoevallig dat ik haar naam tegen kwam toen ik googlede op een fotografiereis.  Het gaf mij meteen alle vertrouwen om te boeken en me te verheugen op m'n verblijf in de Ieniemienie. En wat was het een knus huisje, super!

Maar ik kwam vooral voor de fotografiecursus en de heldere site van Patrick had me al snel ervan overtuigd dat ik met de basiscursus moest beginnen en dat ik er mijn handen vol aan zou hebben. Niets was minder waar!
De max bezetting van 4 personen per cursus spreekt me erg aan en als je Patrick 1 dag hebt mee gemaakt begrijp je waarom hij voor deze opzet gekozen heeft. Want hij is zooo enthousiast en wil dolgraag al zijn kennis en ervaring met je delen! We wilden dat ook graag maar soms was onze "harde schijf " even vol;  dan moest alle info even bezinken. Dan is het zo fijn dat je na alle inspanning even kunt bijkomen met een lekker wijntje onder een prachtige Franse sterrenhemel! We hadden een erg uiteenlopende maar leuke club cursisten en elke avond wisselden we alle ervaringen uit en borrelden en/of kookten we samen. Heerlijke combinatie van een intensieve, inspirerende fotografiecursus met een ultiem vakantiegevoel, mede dankzij de sfeervolle camping en gastvrijheid van Babs en Patrick.
En bij thuiskomst wacht de e-mail van Patrick waarin hij je uitnodigt om deel te nemen aan zijn foto-opdrachten die je via Flickr onine kunt plaatsen en uitwisselen met andere Pebru-gangers. Leuk om mee bezig te zijn tot de volgende cursus. Ik heb meteen voor komend jaar geboekt

Merlijn

Reactie flitscursus september 2010
Voor de 3e keer naar Pebru, deze keer voor de flitscursus. Samen met een ontzettend leuke cursiste (Coby) een te gekke week gehad. Een week gevuld met heel veel info, heerlijke lunches (bedankt Babs), veel oefenen, lachen en ‘s avonds vermoeid maar voldaan weer terug naar de gite. Iedere keer weer vliegt de week voorbij, deze keer mijn zusje ‘meegesleept’ die de basiscursus heeft gedaan. Thuis aan de slag met de nieuw verworven kennis (helaas niemand naast me om wat bij te sturen). Misschien tot nog een keer, wie weet.
Groetjes Mieke

Reactie basis cursus augustus 2010

Picture-Taker-1lCt3wPicture-Taker-WEaHz2

Eindelijk het is augustus en ook wij (Ronald en Thea) mogen richting Pebrú afreizen!
Ik (Thea) ben een jaar lang bestookt met enthousiaste verhalen van mijn collega (André) en na het bekijken van de site van Patrick, het ontzettend gezellige email contact met Babs hebben ook wij ons opgegeven voor de basis cursus fotografie. De heenreis doen we in 2 dagen en als we aankomen in Pebrú wacht ons al de eerste verrassing. We hadden de ieniemienie gereserveerd, maar aangezien twee hard werkende dames voor hun arbeid beloont worden door Babs met een verblijf in dit knusse huisje, zijn wij ge-upgrade naar het nieuw onderkomen: Case! Gaaf huisje, ontzettend gezellig ingericht en zelfs voorzien van gasstel en koelkast!!
Zaterdag hebben we gebruikt om kennis te maken met Babs, de andere campinggasten en het huisje in te richten met teveel kleding en Hollands voedsel. Maandags gaan we los.....en hoe! Patrick zijn niet aflatende enthousiasme slaat al snel over en ondanks dat we gewaarschuwd zijn voor een 'lange theoretische' eerste dag, valt het ons super mee. De manier waarop de cursus is opgebouwd is zo heerlijk duidelijk, met veel humor en genoeg te oefenen. Voor ons absoluut geen saaie eerste dag! De dagen die volgen staan bol van info die goed gedoseerd word door Patrick. Elke dag een stapje meer, een extra knopje, extra keuze en zo leert Patrick je in 5 dagen van een automatische knipper een compleet manueel fotograaf te worden. De cursus is ons beide zeer goed bevallen:
Super locatie.Duidelijke, gepassioneerde en zeer humoristische leraar. Geweldig enthousiaste en heerlijk kokende gastvrouw!
Patrick, Babs, Janna, Mina ontzettend bedankt voor een onvergetelijke vakantie.
En we gaan elkaar zeker nog vaker zien!
Liefs Ronald en Thea

Reactie basis cursus augustus 2010
Op zondag heb ik kennis gemaakt met de andere cursisten en zijn we, met de aanwezige aanhang, naar een Table d'hote gegaan. Gezellig en heerlijk gegeten bij Herman en Michou, die al menige cursist aan hun tafel hebben gehad.
Maandagochtend lag er een verse, frisse week in het vooruitzicht en voor ik het wist was het vrijdag en was het voorbij. Hoe kon dat nou zo snel gegaan zijn? Patrick was enthousiast, stimulerend en uitdagend, de medecursisten gezellig en leergierig, de theorie prima te behappen en de opdrachten voor het fotograferen zo leuk en lastig! De lunches van Babs waren om te smullen en de pauzes wel verdiend.  De zon scheen vaak en het regende soms, maar dat laatste mocht de pret niet drukken. Het moet een leuk gezicht geweest zijn daar aan dat beekje in de stromende regen, vier cursisten aan het goochelen met statief, camera en een paraplu om het geheel enigszins droog te houden ( wat niet goed gelukt is, helaas) en Patrick heen en weer lopend van de een naar de ander om aanwijzingen en goede raad te geven, zich verontschuldigend voor de regen.
Er zat op een ontspannen manier vaart in de dagen. Op tijd beginnen en geen tijdverlies door vele, eindeloze pauzes, maar gewoon even koffie en thee halen en weer verder gaan. Zo ook met de lunch: gezellig en lekker eten en even bijkomen, daarna aan de slag met het volgende onderwerp.
De cursus is van het begin tot het eind leuk en leerzaam geweest. Er is hard gewerkt en veel gelachen en gezucht. We hebben de week afgesloten met een barbeque en daarna ben ik nog een week gebleven om te oefenen met fotograferen, te lezen, te luieren en te wandelen. In de buitenkeuken heb ik mijn eigen prutjes gekookt en de verse eieren van de loslopende kippen gebakken. Nu thuis aan de slag en volgend jaar terug voor de vervolgcursus, zeker weten!

Enny


Reactie gevorderden cursus juli 2010
Zoals ik al eerder in een mail schreef vond ik de reacties van cursisten op jullie website verdacht positief maar ondertussen kan ik mij bij het rijtje aansluiten !   In Pébru -of all places- vond ik de efficiëntie in fotografie.   Doordat Patrick de materie van de fotografie zo goed beheerst kan hij het ook uitgepuurd overbrengen wat alles plots logisch en overzichtelijk maakt.   Ook zijn kennis van camera's en toebehoren is een grote troef, geen gesukkel en gezoek.  En dit alles op een leuke manier !   Van maandag tot vrijdag weet hij het evenwicht te bewaren tussen uitdaging en frustratie. Geen grote hoeveelheden nieuwigheden maar efficiënt gebruik van zaken die er echt toe doen om mooie foto's te krijgen.   Het gebruik van Jpeg in plaats van RAW is voor mij nu een uitgemaakte zaak (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk), het geeft veel meer voeling met wat je doet, is resultaatgericht en maakt dat je nadenkt achter de camera in plaats van het zaakje ooit wel eens in Lightroom of Photoshop tot een goed eind te brengen.  De samenwerking met de andere mensen in de groep, Bart, André en Freddy was ook super aangenaam.  Dus hartelijk dank allen voor deze mooie week !

Marina


Reactie gevorderden cursus juli 2010

Picture-Taker-SWd0AF

Na het volgen van een basiscursus bij mijn fotograaf en het 'freewheelen' in een fotostudio, besloot ik (op aanraden van Babs) de basiscursus op Pébru te gaan volgen. Dit hield voor mij in; een week lang mijn hobby uitoefenen, maar ook een week lang zonder man en kinderen, alleen op de camping.
Kan niet anders zeggen dat deze week me prima bevallen is! Voor alles wordt de tijd genomen; zowel voor de theorie als voor het fotograferen! Door de verschillende opdrachten door de week heen, zie je wat licht doet en ga je je camera ook een stuk beter begrijpen. Fotograferen is keuzes maken; dat is me ook zeer duidelijk geworden tijdens deze week. De lesstijl van Patrick is voorzien van de nodige humor en het nodige cynisme. Er zaten lange dagen tussen, maar omdat je zo afwisselend bezig bent, heb ik dit zeker niet zo ervaren.
Tussen de middag altijd een lunch gemaakt door Babs. Helemaal heerlijk en lekker buiten bij de BBQ-plaats opeten.
Ik sliep in een tentje op de camping. Ondanks dat ik alleen was, heb ik me geen moment alleen gevoeld. We hadden een gezellige cursusgroep en ook de overige gasten op de camping waren zeer sociaal. Dat is, denk ik, ook wel het voordeel van een relatief kleine camping. Omdat ik jaren niet had gekampeerd, was ik een aantal dingen vergeten. Geen nood; er staat een hele buitenkeuken tot je beschikking (inclusief pannen etc.), een BBQ en een koelkast. En ben je je beddengoed vergeten: Babs heeft het nog wel een setje liggen!
Kortom: zeer leuke/relaxte week, veel geleerd, op naar de vervolgcursus!
Groet, Daniëlle

Reactie gevorderden cursus juli 2010
Op een wel heel merkwaardige manier ben ik bij Patrick terecht gekomen. Ik ben al langer actief op Flickr en een van mijn contacten is Berend Doornenbal. Op een dag geeft Berend mij een link naar Patrick’s photostream op Flickr omdat Berend van mening is dat ik Patrick’s stijl wel kan waarderen. En ja, dat is ook zo, dus regelmatig kijk ik bij Patrick’s uploads. Op een dag zie ik daar een foto van een reünie staan van een digitale fotografie vakantie. Huh ? Een fotografie vakantie? Laat ik daar nou net naar op zoek zijn ! Dus ik stuur Patrick een Flickr mail voor meer informatie en raad eens ? Patrick blijkt de docent te zijn !

Ik had al snel geboekt en ging vol verwachting in juni 2010 naar Pébru. En alle verwachtingen zijn uitgekomen. Vijf dagen lang alleen maar met fotografie bezig zijn is heerlijk. Vijf dagen lang door Patrick’s enthousiasme, bevlogenheid en betrokkenheid geïnspireerd te worden was werkelijk een unieke ervaring. Ik heb de gevorderden cursus gedaan,
maar omdat ik toch wel een paar elementen uit de basiscursus miste, heeft Patrick die ook nog even bijgebracht.

Ook Babs heeft een geweldige energie en vrolijke uitstraling. Haar lunches zijn subliem en je komt niets te kort. Het weer was helemaal pet in de tijd dat ik daar was, maar door de karakters van Patrick en Babs heeft in mijn beleving alleen maar de zon geschenen. Ik heb heel veel geleerd. Het gebruik van de externe flitser was de investering
waard. Er zijn nu zoveel mogelijkheden meer bijgekomen. Ik ben helemaal enthousiast geworden.

Patrick en Babs, dank jullie wel voor een warme, sympathieke en foto-professionele week. Ik beveel jullie bij iedereen van harte aan.

Groeten, Tineke

Reactie gevorderden cursus juli 2010

2,5 jaar geleden had ik al eens digitale fotografie vakantie cursus geboekt, ook in een mooi gebied van Frankrijk. Aantal deelnemers zou ergens tussen de 10 en 15 gaan bedragen. Maar deze cursus ging helaas niet door ivm te weinig deelnemers. Hoewel helaas…

Afgelopen januari maar weer eens op internet zitten snuffelen, de kou en de sneeuw deden verlangen naar het boeken van een vakantie in juni in een zonnig zuiden. En bij de zoektocht kwam ik ineens uit bij weer een digitale fotografie cursus, die van Patrick. Maar dit leek toch wel even iets anders te zijn dan de eerdere cursus. Minimaal 2 en maximaal 4 deelnemers, dit moest wel doorgaan : ). En dan het niveau en inhoud, toch ook even heel wat anders van opzet. Inschrijven dus! Nog even zitten twijfelen of het de gevorderden cursus zou worden, hum, met vooraf nog eens een enkele maanden stevig theorie en praktijk oefenen moest het wel lukken.

Nu na de cursus kan ik stellen dat ik veel geleerd heb. Ook dat, ondanks dat het gemiddeld ‘slecht weer’ was, je ook onder deze omstandigheden mooie en bijzondere foto’s kunt maken. Een extra dimensie van de cursus is zonder meer het indirect flitsen, dit geeft zoveel extra mogelijkheden om creatieve foto’s te maken! Foto’s van cursisten laten dit ook goed zien.

En vergeet ook de mooie en rustige omgeving niet, en de heerlijke lunches die Babs klaar maakt. Het was gezellig, leerzaam en een vakantie om niet snel te vergeten. Voor wie dus een fotografiecursus zoekt met bovenstaande elementen, stop dan maar gerust met verder zoeken.

Adrie


Reactie basis cursus juni 2010

"Wauw, wat gaaf, een fotografievakantie, dat lijkt me wel wat!"

Een hele tijd terug ontdekte ik de website van Babs en Patrick. Omdat ik al een basiscursus digitale fotografie had gedaan bij een toch behoorlijk goed aangeschreven opleidingsinstituut in Amsterdam, twijfelde ik of ik de basis- of de gevorderdencursus bij Patrick zou gaan volgen. Na de resultaten op Flickr.com van de basiscursisten te hebben bekeken, koos ik wijselijk voor de basiscursus. Al na dag één wist ik dat ik de juiste keuze gemaakt had; ik meen het oprecht als ik zeg dat ik van Patrick al na een paar dagen véél meer geleerd heb dan tijdens de veel langere cursus die ik bij het opleidingsinstituut gevolgd heb. De manier waarop Patrick theorie combineert met praktijk, het kleine groepje (max 4) cursisten waar hij mee werkt (groot voordeel Patrick, houden zo!), zijn directe, met humor doorspekte manier van uitleg en feedback geven die me bijzonder aanspreekt èn tenslotte de enorme variatie in zijn programma maakten dat ik ontzettend veel geleerd en ook vreselijk genoten heb.

Omdat kamperen niet een kernkwaliteit van me is, huurde ik de Gîte. Een heerlijk huis dat zó compleet ingericht is dat het je aan niks ontbreekt. Noem het en het is er. Neem daarbij de prachtige omgeving, Babs en Patrick die ontzettend aardig zijn, de geweldige lunches en het feest is compleet. Voordat ik al te lyrisch word, sluit ik mijn reactie af met een one-liner die voor mij de kern weergeeft van mijn eerste fotoweek in Pébru: "je schrijft in voor een fotocursus en je krijgt een unieke belevenis!"

Hartelijke groet van Inge

Reactie basis cursus juni 2010

Picture-Taker-bZxyFY

Pébru, Babs en Patrick, een ideale combi van vakantie en fotocursus. Het was de reis meer dan waard. Ik verbleef in het knusse huisje "Case Bleu", compleet en smaakvol ingericht. Met een tweepits gastoestel in het huisje en een grote buitenkeuken op steenworp afstand. En van alles stond er: olijfolie, kruiden, folie, potten&pannen in alle maten, alles was al voorhanden. Zo compleet en verzorgd had ik het nog niet meegemaakt.
 
Tot voor kort schoot ik vrijwel alleen vakantiekiekjes met een compactcamera. Totdat ik onlangs een tweedehands NikonD70 kreeg. Wat een camera, ik verdwaalde in de opties en instellingen. Die stonden ook niet goed ingesteld, bemerkte Patrick. De theorie op de eerste cursusdag werd super simpel voorgeschoteld. Ik kon het direct toepassen. Na de eerste cursusdag kon ik keuzes maken met diafragma en sluitertijd. Het tijdperk van voornamelijk op de automatische stand richten, schieten en vervolgens hopen dat het er een beetje leuk op staat, werd voor mij toen afgesloten.
 
De cursusopzet van Patrick zit gewoon goed in elkaar. Intensief maar toch ontspannen. Patrick is scherp, maar brandt je niet af. Humor ontbreekt nooit. Gelukkig is hij wel zo kritisch dat je je fouten blijvend herinnert en er van leert. En ik heb veel geleerd. Altijd instellingen blijven controleren bijvoorbeeld.
 
De lunches van Babs waren heerlijke onderbrekingen van de cursusdagen. En die dagen vliegen echt voorbij. Ik heb niet alleen veel geleerd over fotografie, ik heb vooral ook een super vakantie gehad! En ik heb er een fotohobby bij.
 
Jerry

Reactie flitsfotografie cursus mei 2010
Na 2 jaar had ik er zin in…de flitscursus. Een mooie aanvulling op de basis-, en vervolgcursus die ik had gevolgd in 2008. In eerste instantie gepland voor september 2009, maar wegens “volgeboekt” nu in mei 2010. Je moet er op tijd  bij zijn voor die speciale en goed begeleidende digitale fotografie cursussen in Pebru bij Patrick, maar het is het dan ook zeker waard!
Ik had niet écht een verwachting  van wat we allemaal te doen zouden krijgen maar zou het allemaal over me heen laten komen, wetende dat ik na de cursus mijn flitser zou beheersen in combinatie met mijn camera gezien de vorige ervaring die ik had. Mijn voorkeur lag vooral bij het strobisten en ik ben op mijn wenken bediend! Het is weer geweldig geweest…. Een dagje theorie, in snelvaart door eventuele vorige behandelde thema’s, en verder met de nieuw aangeleerde technieken niets dan oefenen, oefenen en opdrachtjes. Op locatie…voor het uitlichten van grote onderwerpen, de ultieme flitsfoto die we samen gemaakt hebben bij een kerk ruïne,  mét  losse flitsers en de Bowens studio flitsset in combinatie met meervoudige belichting. Een hele onderneming, maar oh oh  wat een mooi resultaat en wat een oefening, om nooit meer te vergeten en voor vele dingen bruikbaar. Een heuse zelfopgebouwde set: zeilen op het droge, met de waterslang en een druipnatte Patrick, zittend in zijn zeilbootje als onderwerp! Dat was fun…..,dat was een grandioze afsluiter als toetje op de héle cursus!
Nu, weer terug in Goirle,  mis ik de heerlijke lunches van Baps, de vrolijke hulp van de piepjonge modelletjes Mina en Janna die ongedwongen en hulpvaardig poseerden tijdens 1 van de flitsoefeningen en Patrick natuurlijk, altijd aanwezig op de achtergrond om bij te sturen daar waar nodig is en bij te staan met raad en daad. Het hoeft niet gezegd dat ik positief ben over deze cursussen, dat blijkt wel uit mijn enthousiaste verhalen die thuis verteld worden, voor iedereen dus een aanrader die verder wil met fotografie! Ik heb weer veel bijgeleerd, en het wordt thuis nog flink oefenen en bijhouden natuurlijk. Dankjewel Patrick en Babs, Janna en Mina, voor jullie gastvrije onthaal!
Groetjes Anne Elling

Reactie flitsfotografie cursus mei 2010
Ik ben deze week ingegaan met een twijfel of ik deze cursus wel moest volgen. Na alle foto's die ik op de flickr site zag staan, dacht ik bij mijzelf dat deze cursus niets voor mij was. Nu een week later kijk ik er anders tegen aan. Het is leuk om te flitsen en je eigen licht te maken. Vooral omdat je flexibel bent met de flitser. Het is mogelijk om deze overal neer te zetten. De flitser kan ook in de hand gehouden worden, maar dan is het lastiger om de camera te bedienen.
Deze week is mij heel erg meegevallen. Op de site werd gezegd dat het intensief zou zijn en daar had ik mij ook op ingesteld, maar dat viel mee. Er was genoeg ruimte om te oefenen, maar ook voor ontspanning. Niet alle tijd ging op aan de cursus. Toch heb ik na de cursus ook te tijd genomen om het geoefende in praktijk te brengen.

Ook het verblijf was weer fantastisch en goed verzorgd. De Casa bleu is een gezellige hut waar je goed kunt verblijven. Alle details zijn op elkaar afgestemd en geeft een rust in de cursus week.
Blessings, Jolande Hoornweg
Reactie basis cursus mei 2010

Picture-Taker-7M2fdP

Van 17-21 mei heb ik de basiscursus gevolgd, met heel veel plezier en succes! En ook ik voeg weer een positieve reactie toe aan de vele die er al staan. Eigenlijk had ik al lang voordat ik de cursus ging volgen het gevoel dat ik een goede keuze had gemaakt door te boeken, want de vrolijke en enthousiaste mailtjes die ik met Babs uitwisselde en de supersnelle reacties van haar op al mijn vragen beloofden al veel goeds!
Alle info die je hier op de website leest klopt als een bus, en ook de belofte dat je in 5 dagen tijd leert fotograferen, zonder gebruik te hoeven maken van Photoshop om de foto op te poetsen! Terwijl ik met 0,0 aan technische kennis en ervaring ben gekomen. Hoe dat kan? Dat is allemaal dankzij de opzet: 5 intensieve dagen, de individuele aandacht en het vele oefenen en nabespreken. En vooral dankzij de deskundigheid van Patrick, die lastige technische info simpel weet te maken, je stapjes leert om tot een technisch perfecte foto te kunnen komen en je ogen opent voor licht, sfeer, mooie uitsneden en noem alles maar op wat een foto tot een echte mooie foto kan maken. Daarnaast vond ik dat Patrick een heel prettig, open en veilig leerklimaat weet te scheppen waar ruimte is voor alle vragen en fouten, en de nodige humor!
Dus iedereen die wil leren fotograferen: ga naar Pébru!
 
Als ik dit zo opschrijf lijkt het bijna alsof de week vooral bestond uit leren en werken en niet uit vakantie vieren, maar ook voor dat laatste was zeker genoeg tijd. Gelukkig was in de week dat ik er was het weer eindelijk een beetje opgeklaard (al heb ik wel in de hagel en sneeuw gezeten op de Puy Mary!). Tijdens de cursus kom je sowieso elke dag op andere locaties in de prachtige omgeving, wat je trouwens ook goed de gelegenheid geeft om de technieken (die bij alles wat je wilt vastleggen hetzelfde blijft) te oefenen onder verschillende omstandigheden. Maar daarnaast is er elke avond, en op donderdag overdag genoeg tijd om zelf nog uitstapjes te maken. Verder bieden de camping en chaletjes alles wat je nodig hebt. De Case Bleu waar ik verbleef is heel gezellig, smaakvol en compleet ingericht. Het hele terrein is erg ruim opgezet, en biedt een heerlijk ontspannend, landelijk verblijf.
Ook had ik het erg leuk met mijn 3 medecursisten + partner. Je leert elkaar snel kennen in een klein groepje zo intensief bezig zijn, en er zijn nieuwe vriendschappen gesloten. En terug in Nederland gaan we vrolijk door met fotograferen op lokatie. Want nu de basis goed is, wordt fotograferen pas echt leuk, en nog leuker als je samen op pad gaat en kan leren van elkaar.
 
Kortom, het was een erg leerzame en leuke week waar ik met veel plezier op terugkijk en die ik iedereen kan aanraden. Het was alles wat ik er van gehoopt had, en nog veel meer!
Patrick en Babs, nog maar ’s bedankt daarvoor en tot ziens op Flickr, of een oud-cursistenborrel, of een vervolgcursus, of misschien wel alle 3!
 
Een hele hartelijke groet, Kristel


Reactie week basis cursus in mei

Picture-Taker-C1WhSP


Wij (Ada en Willy) zijn al jaren vriendinnen en delen sinds een paar jaar dezelfde hobby fotograferen.
Omdat wij samen de basiscursus wilden volgen hebben wij gekozen voor de gite; een heerlijk huis met twee slaapkamers een eigen badkamer en keuken. De houtkachel zorgde de eerste avonden voor een heerlijke warme kamer. Overdags was dit uiteraard niet nodig, omdat wij volop bezig waren met de cursus.
De groep bestond uit vier personen en dat was ook zeer gezellig en leerzaam. Met elkaar de foto's doornemen en Patrick die ons hierbij van "commentaar" voorzag (dat zorgde soms wel voor wat hilariteit in de groep).
De belichtingstrapjes zullen wij zeker nooit meer vergeten! En daarbij ook heel belangrijk ... "klein kijken".
De omgeving is zeer geschikt voor zo'n cursusweek. De heerlijke rust, de avonden lekker donker met een prachtige sterrenhemel en niet te vergeten de prachtige natuur.
Babs zorgde iedere middag voor een heerlijke lunch dat wij gezamenlijk in de tuin hebben genuttigd.
 
De cursus is door Patrick heel goed voorbereid, op een leerzame en leuke manier gegeven en het naslagwerk is ook zeer bruikbaar.
Patrick en Babs ... hartstikke bedankt voor deze geslaagde week en wat ons betreft ... wij komen zeker terug voor de vervolgcursus. Ook de medecursisten Kristel en Saskia hebben ervoor gezorgd dat deze week heel gezellig was.
 
Lieve groeten van Ada en Willy

Reactie basis cursus mei 2010

Picture-Taker-J9ScIk 

Ook ik (de buurvrouw met het kacheltje) heb in mei de basiscursus gevolgd in het prachtige paradijsje van Patrick en Babs.
Voorheen was het fotograferen van mij gebaseerd op een beetje gevoel maar vooral op de A-stand!
Ik was dus erg nieuwsgierig wat een beginner als ik zou kunnen leren in 1 week tijd... Door Patrick heb ik de belangrijkste begrippen van fotografie op een duidelijke maar simpele wijze onder de knie gekregen.
Aan de hand van zijn "kapstokje" en belichtingstrapje kun je op een eenvoudige manier de juiste belichting vinden en ontdek je
wat de consequenties zijn als je keuzes maakt bij fotografie. En onder die keuzes kom je niet uit!
 
Na 5 enthousiaste dagen, een aantal dromen over "belichtingstrapjes", en heel veel plezier later kan ik terugkijken op een leerzame, ontspannen en gezellige week!
Ik heb erg genoten van jullie warme gastvrijheid, de omgeving en natuurlijk de verse eitjes van jullie trouwe kippen!
 
Het komende jaar goed mijn huiswerk doen en oefenen, oefenen, oefenen.. dan hoop ik over een tijdje mijn terugkeer te mogen vinden in de Case Bleu voor de vervolgcursus!
 
Groetjes,
Anouk

Reactie basis cursus mei 2010

Picture-Taker-UpWOAd

Hier komt het zoveelste positieve verhaal ..
Weinig idee hebbende van wat me qua nieuwe inzichten te wachten stond, had ik als voorpret vooral een plaatje in mijn hoofd dat ik in Pébru in het zonnetje voor de Ieniemienie zou zitten. Dat pakte anders uit! We hebben vooral kunnen oefenen hoe het is om bij slecht weer, met suffe luchten, te fotograferen. Maar ook dat is leerzaam.
 
Ik had denk ik meer theorie over de techniek verwacht. Dat kan interessant zijn, maar blijkt niet nodig en misschien zelfs verwarrend, om goede foto's te leren te maken. Patrick's cursusopbouw is logisch, zit goed in elkaar. Zijn systematische methode zorgt dat je relatief gemakkelijk bij de juiste belichting uit komt, en dat je weet hoe je de gewenste sfeer in een foto kunt bereiken. Ik weet nu welke keuzes je kunt maken en welke consequenties daaraan verbonden zijn.
Het oefenen met en verder eigen maken van deze aanpak begint nu pas echt, zonder dat Patrick in de buurt is om je te helpen als je het even kwijt bent.
 
Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste tools aangereikt heb gekregen om (bijna) al het moois (en lelijks!) dat ik om me heen zie, ook mooi op de foto te kunnen zetten.
Het was dus een erg leerzame, motiverende en inspirerende en ook nog gezellige week.
 
En dan wil ik ook nog kwijt dat Pébru een erg fijne plek is om te zijn. De leuke hutjes die met liefde en aandacht zijn ingericht (echt aan álles is gedacht!) dragen bij aan een ontspannen verblijf _ zelfs in koud weer: weggezakt in een dekentje en lekkere kussens zat ik vaak lekker te lezen, met uitzicht op de tuin waar de kippen af en toe voorbij scharrelden. Dit als ik niet gezellig bij mijn buurvrouw zat te eten of een wijntje te drinken, die wel een kacheltje had ...
Ik zie mezelf wel eens terugkomen voor de vervolgcursus!
 
Groeten Judith

Reacties basis cursus mei 2010

In het kort: Ik had me ingeschreven voor een beginners cursus waarbij ik me afvroeg; ben ik een beginner of licht gevorderd of misschien toch al verder?
Het maakte eigenlijk niets uit omdat je met maximaal 4 personen de cursus volgt kan iedereen met deze cursus op eigen niveau uit de voeten.
Heb ik er wat van geleerd?; jazeker ik heb beter leren omgaan met mijn belichting (trapjes!!) en maak nu ook gebruik van het histogram en "hooglichten".
Natuurlijk kwam niet alleen de techniek te sprake maar ook de verschillende soorten fotografie, ik heb voor het eerst aan portret-fotografie gedaan en moest bijvoorbeeld ook nog  mijn "model" aansturen, best moeilijk maar er kwamen toch wel leuke foto's uit. Op mijn vraag: wanneer moet je stoppen (na 50/60 foto's) kreeg ik als antwoord van Patrick; als je je beste foto gemaakt hebt!
Dus Patrick en Babs bedankt voor de leerzame, gezellige en lekkere week (de inbegrepen lunches) en wellicht tot ziens.

Jan Zwart


Reacties basis cursus mei 2010
 

Picture-Taker-2t4Fh9

Bedankt voor de digitale fotografievakantie! Het is een heel geslaagde ervaring. Als beginner en trotse eigenaar van een Canon EOS 1000D wil ik graag goed met mijn camera leren werken. Op voorstel van oud-collega Jan, die een heel goede indruk had van jullie site, hebben we ons voor deze cursus ingeschreven.
 
Het cursusprogramma steekt heel goed in elkaar. Elke dag komen er een paar aspecten bij. Je leert zo systematisch werken. Er is een prettige afwisseling tussen theorielessen, fotografie-uitstapjes naar mooie plaatsen, en het bespreken van de resultaten bij een warme bak koffie. Je maakt ook kennis met de verschillende soorten fotografie. Zo vond ik het erg boeiend om de ene dag een perfect belichte portretfoto te maken en een dag later te ontdekken hoe beperkt je kan zijn bij het fotograferen van landschap bij zonsopgang: Gelukkig lukte het om met de aanwijzingen van Patrick om nog iets moois van het landschap bij mist te maken. Al met al is er  een mooie basis gelegd, waar ik graag mee verder wil! Judith en Anouk ook bedankt voor de gezellige week.
 
Stefan

Reactie basis cursus mei 2010

Picture-Taker-F5yMtV

Samen met een oud collega (Stefan) deze fotografie cursus in mei 2010 gedaan. Hoewel er redelijk wat cursussen fotografie in Frankrijk worden gegeven sprak deze ons nog het meest aan door onder meer het max. aantal cursisten van 4 per cursus. Ondanks dat ik al jaren fotografeer   eerst analoog en de laaste drie jaar digitaal heb ik nog veel tijdens de cursus geleerd. Helaas hadden we slecht weer maar ondanks dat is het een mooie en drukke week geworden. We waren dan ook zeer tevreden over de cursus en hebben er zeker geen spijt van dat we zijn gekomen.
De keuze van Patrick om maximaal 4 cursisten tegelijk te nemen is terecht alleen op deze manier heb je ook echt het idee dat je zelf voldoende begeleiding krijgt hoe anderen het kunnen doen met 10 of meer cursisten is mij een raadsel.
 
Groeten,
Jan Bulder

Reactie basis cursus april 2010

Picture-Taker-IvgBDz

Er zijn wellicht ontelbare manieren om te leren fotograferen…
Ikzelf kocht een camera en begon er aan.
Tot mijn teleurstelling was het vaak het toeval dat bepaalde of mijn  foto leek op wat ik beoogde.
Ik was  hier niet zo tevreden mee en schafte me een handboek aan.
Op zich was dat een goed idee, maar vele van de gebruikte termen leken me erg technisch, en de relevantie ervan ontging me, die stukjes sloeg ik over, maar botste er telkens weer tegen aan. 
Een deel van de kennis die ik theoretisch wel begreep kon ik niet consequent toepassen in de praktijk.
Ook dat was geen probleem: Ik kocht een handboek bij.. en nog een.. en nog een… mijn frustratie groeide mee met de stapel.
Eén optie was om me in te schrijven voor een avondcursus fotografie.  Ik zag echter op tegen een lang saaie cursus die gedurende weken mijn agenda zou bepalen…
Toen besloot ik het over een andere boeg te gooien…en boekte een basis cursus bij Babs en Patrick in Pébru.
 
Ik maak even de balans op:
Credit:
Ik heb 5 dagjes tijd geïnvesteerd, en een uiterst geringe kostprijs.
Debet:
Ik heb 5 dagen vakantie gevierd, in een prachtige ongerepte natuur
Op een zeer ontspannen manier, -bijna spelenderwijs- heb ik inzicht gekregen in de belangrijkste basisbegrippen van de fotografie, en deze ook daadwerkelijk leren toepassen. Technische vragen waar ik al die tijd mee zat verdwenen als sneeuw voor de zon. Vage technische begrippen zijn heel concrete factoren geworden waar ik rekening mee hou. De persoonlijke feed-back  van Patrick, maar ook de interactie met mijn medecursist heeft me aangemoedigd, en de drang aangewakkerd om te leren.
 
De balans: 
Een kleine investering voor een zeer leerrijke en prettige ervaring in een warme en vriendelijke sfeer !
 
Paul Stuer, April 2010
 

Reactie basis cursus april 2010

Picture-Taker-4SgKFH

Ik heb de cursusweek als nuttig en plezierig ervaren. Vond het prettig dat Paul er ook was, kun je net iets meer leren door ook naar zijn foto's te kijken en het was gezellig om af en toe samen op pad te gaan. Wat vooral is blijven hangen is oog voor detail blijven houden en de belichtingstrapjes. Inmiddels al wat met paardenfotografie geëxperimenteerd, maar dat valt nog wat tegen. Met de 70-200 lens snel onscherpte/beweging en ook is het op het juiste formaat in beeld krijgen nog best lastig. Stilstaande dingen fotograferen is geen punt, maar ja die paarden bewegen in meer of minder hoog tempo; -)
Leuke reactie op de (thuis) afgedrukte foto's ontvangen. Ook nog wat met Photoshop  Elements gespeeld en de zaken die Patrick heeft uitgelegd zijn probleemloos terug te vinden.
 
Kortom ik kijk terug op een geslaagde week. Die ik ook zeker bij andere geïnteresseerden onder de aandacht zal brengen.
 
Groet,
Anke
 

Reactie flits cursus april 2010

In april heb ik een weekje deelgenomen aan de flitsfotografie cursus van Patrick en heb overnacht in de Case Bleu. Het schattige huisje is door Babs met zeer veel oog voor detail ingericht (het bestek past bij het beddengoed en de vloertegels) en alles wat je nodig hebt is aanwezig. Overdag was het heerlijk warm en zonnig, de avonden waren koud maar met het petroleumkacheltje was het huisje goed warm te krijgen. De omgeving is supermooi en behalve wijzer op fotografiegebied ben ik heerlijk uitgerust weer thuisgekomen. Echt een aanrader. Bedankt en wellicht tot ziens Groet, Danielle  

Reactie basis cursus maart 2010
 
Picture-Taker-oNLaG1

Na maanden me suf te hebben gelezen op de websites  van Patrick & Babs was nu eindelijk de tijd aangebroken om begin maart zelf naar Pebru te vertrekken voor de alles verwachte fotocursus. De verwachting was erg hoog door vele positieve berichten die ik heb gelezen op de website.
Het was een geslaagde foto cursus, ondanks dat het vreselijk koud was, nachten van -7 moest er in mijn huisje flink gestookt worden met petroleum , maar droog is het gelukkig wel gebleven. In de ochtend glorie werd ik gewekt door een aantal kippen en een haan, zeer waarschijnlijk kwamen ze elke ochtend kijken of ik niet al in een Iglo pakje geschoven kon worden na de koude nacht. Maar door het super dikke dikbed die ik tot mijn beschikking had viel dat gelukkig mee. Deze cursus week bestond uit 2 cursisten in plaats van 4, dus alle aandacht deze week. Gelukkig kon ik het goed vinden met mijn mede cursist Anneke,  je bent na de cursusdag toch op jezelf aangewezen en helemaal alleen in mijn huisje is ook niet echt gezellig. Ondanks dat ik al 2 jaar niet meer op de automatische stand fotografeer heeft deze cursus mijn een hoop bij geleerd, want met de belichting had ik voor de cursus toch soms een aardig gevecht met mijn camera. Patrick geeft  uitstekend les, alles wordt duidelijk uitgelegd en indien nodig neemt hij alle tijd voor je. Ik heb dus een leuke goeie fotocursus gehad, al had ik het verblijf op zich iets anders voorgesteld.  Anneke nog bedankt voor de gezelligheid, anders had ik een week tegen een paar kippen gekakeld. Het sociale aspect is naar mijn mening een beetje achtergebleven en jammer dat Patrick ons geen gedag heeft gezegd.
 
Tony (maart 2010)
 

Reactie basis cursus februari 2010

Mijn verblijf in Pebru voelde een beetje als verblijven in Villa Felderhof. In het televisieprogramma wordt altijd aan het eind iets geschreven in een herinneringsboek. Ik doe dat hier graag digitaal. Ik heb het huisje Case Blue gehuurd. Dat was zelfs in februari goed te doen. Het  huisje is prachtig (beetje brocante stijl) gedecodeerd en helemaal compleet ingericht. Het petroleumkacheltje stookte in 10 minuutjes het huisje heerlijk warm. Ik heb genoten van de aandacht van de kippen. Ik had er duidelijk een stuk of 5 vriendinnen bij. Op vaste tijden stonden ze voor mijn deurtje en als ik te lang wachtte met open doen werd er gewoon even met de snavel tegen het ruitje getikt. Jozef de Haan (zo eentje als kinderen hem tekenen) is zeer trots en moedig…tenminste tot het moment dat ik de deur voor de broodkorstjes open zwiepte. Babs en Patrick zijn heel gastvrij maar laten je ook alle rust. Het sanitair en wasruimte zijn prachtig. Weliswaar zit in het huisje geen stromend water, maar met alle faciliteiten op 40 meter afstand is het toch bijzonder luxueus kamperen. Babs ratatouille is een echte aanrader. Deze staat in een soort weckflessen voor een bescheiden prijsje klaar en dat scheeltje weer een keer in het halen van de boodschappen in Argentat. Het campingterrein lag er in februari nog verlaten bij maar ik ben zeker van plan nog een keertje de tent hier te parkeren. De omgeving is prachtig. Patrick en Babs hebben op de site allerlei uitstapjes beschreven. Ik heb helaas geen tijd gehad ze allemaal te bezoeken (en op de gevoelige plaat vast te leggen) maar ik heb wel tussendoor enkele prachtige plekken kunnen bezoeken.
De fotocursus heeft mijn verwachtingen overtroffen. Patrick geeft op ontspannen manier heel handige en bruikbare tips. Hij wist aan te sluiten bij wat ik nodig had. Ik heb deze week technisch mijn camera leren doorgronden. De buitenopdrachten sloten erg aan bij favoriete onderwerp: landschapsfotografie. Ondanks het slechte weer de hele week hebben we de zonnige momenten kunnen “pakken” en de gouden tip van Patrick voor mij was toch wel: bij slecht weer moet je kleiner/intiemer fotograferen. Het slechte weer in Frankrijk was eigenlijk een goede oefening voor het maken van foto’s in Nederland waar het zonnetje ook niet altijd schijnt. En passant heb ik geleerd hoe ik het resultaat van mijn foto’s met Photoshop Elements kan optrekken. Leve het Histogram! Verder hebben  wij als cursisten ook gesnuffeld aan portretfotografie (een oor is geen gezicht) en flitsen. Ik beleefde een meditatief moment met de avond/nachtfotografie. Tijdens de cursus tussen de middag zorgde Babs steeds voor een heerlijke lunch. Deze lunches zijn op zich al een reden voor een herhalingscursus!  Ik volgde cursus met Julie. Zij wist mij te inspireren door op dezelfde locaties heel andere foto’s te schieten. In Nederland heb ik nog heerlijk kunnen nagenieten van mijn Pebru weekje. Ik sta te popelen om nog deze week weer iets op de foto te zetten.  Ik weet nu welke keuzes ik met mijn camera kan/moet maken. Ik merk dat de kwaliteit van mijn foto’s enorm is verbeterd.
Het lijkt een beetje alsof ik aandelen in Perbu heb. Toch heb  ik gewoon moeten betalen. Het was het allemaal dubbel en dwars waard. Patrick, Babs en de prinsessen: ik kom zeker terug!

Alwin Peulenbroek