Reacties cursisten 2008 | Digitale Fotografie Vakantie

Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Reactie vervolg cursus oktober 2008
Picture-Taker-2IrfE3
Super leuke en leerzame vervolgcursus!
Dit keer vertrokken we per vliegtuig richting Clermont-Ferrand, om daarna met ons gehuurde autootje richting Pébru te rijden. Met behulp van onze vriend Tomtom reden we in één keer goed. Het uitzicht dat we hadden toen we al slingerend over de binnenwegen reden was geweldig en eigenlijk meerdere fotomomentjes waardig! Toch doorgereden, want we hadden teveel zin om gauw bij de eindbestemming aan te komen. Na een warm welkom wachtte het vertrouwde huisje op ons.
Tijdens de cursus maakten we kennis met de derde cursiste waarmee het direct klikte, met als gevolg dat Patrick de rest van de week te maken had met drie lachende blondjes. Wat een kippenhok, maar wel heel gezellig! Naast gezelligheid hebben we weer ontzettend veel geleerd! We mochten van Patrick aangeven wat we extra wilden gaan oefenen, heel prettig was dat!
Op een geweldige manier en met veel geduld heeft Patrick ons nog verder geholpen met fotograferen. We kregen terecht het commentaar dat we meer moeten gaan oefenen. Dat zijn we nu ook braaf aan het doen!
Zoals de vorige keer, en zoals hier door bijna elke cursist al terecht is vermeld, waren de mooi opgemaakte lunches van Babs weer héérlijk! Babs en Patrick, we hebben net als de vorige keer een fantastische week bij jullie gehad!

Liefs van Marjolein en Grietje

Reactie vervolg cursus oktober 2008

Voor de tweede keer dit jaar toog ik met heel veel zin richting Pébru voor de vervolgcursus fotografie.
Na de basiscursus had ik er definitief een nieuwe hobby bij en heb ik vrijwel direct een nieuwe camera aangeschaft die ik tijdens deze week nog beter heb leren kennen.

Ik ben het “derde blondje” uit onderstaand verhaal en sluit me volledig aan bij de reactie van Grietje en Marjolein. Ook ik heb een supergezellige week gehad met heel veel lol maar ook serieus aan de slag met de camera en veel leren. Vooral mijn geduld is af en toe op de proef gesteld, maar dat is dan ook mijn grootste verbeterpunt dus goed dat Patrick daarop de aandacht bleef vestigen.
Ook de heerlijke lunches waren dagelijks weer een hoogtepunt. Jammer dat de week weer zo snel voorbij ging! Patrick en Babs, ontzettend bedankt voor weer een heerlijke week!

Groetjes Sylvie

Reactie basis cursus oktober 2008

Een digitale fotografiecursus samen met een vakantie in Frankrijk, wat een geweldig idee! Lekker een weekje in oktober met vrouw en kids in de Gîtes en elke dag in kleine groep les van een professional, beter kan haast niet. Dat achteraf de verwachtingen alleen nog maar overtroffen werden is te danken aan Patrick en Babs!

Wat betreft Patrick, heeft zijn stijl van lesgeven een optimale mix van theorie en (veel) praktijk en is ondanks Patrick's onmiskenbare ervaring opvallend laagdrempelig en in Jip-en-Janneke taal. Gecombineerd met de persoonlijke aandacht (max. 4 cursisten per keer) en Patrick's merkbare plezier en bevlogenheid maakt het één van de meest leerzame en leuke cursussen die ik ooit heb gevolgd! Een paar highlights:

"LICHT, LICHT, LICHT" - de juiste belichting is waar het om draait! "Je moet KLEIN kijken" - niet proberen honderd details op één foto te krijgen! "In een spannende foto zit CONTRAST" - Probeer schaduw versus licht, scherp versus vaag, etc in je foto te krijgen! "Een oor is geen GEZICHT" - bij een portet draait het om ogen, een neus en een mond! Tenzij je een orenfetish hebt, hoeft iets als een oor echt niet op de voorgrond! "OEFENEN!" - Theorie onder de knie krijgen is belangrijk, maar uiteindelijk moet je gewoon doen, doen, doen!

En dan Babs, wier gastvrijheid inmiddels legendarisch begint te worden! Bedankt voor de heerlijke lunches en voor alle leuke details en gemakken waarvan je alles hebt voorzien.

Tot de volgende keer

Volker (en Frouke, Merijn en Linde)

Reactie basis cursus oktober 2008

Gelukkig kunnen we jullie vertellen dat we in één dag met onze eigen auto naar huis hebben kunnen rijden. Dat was nog maar de vraag natuurlijk, nadat we op de heenweg 150 kilometer vóór Pébru onze auto op een soort van autokerkhof achter hebben moeten laten en vervolgens een taxi hebben moeten nemen! We hebben, ondanks de pech met de auto, een heerlijke week bij jullie gehad in het chalet. Dat begon al bij de schitterende Tours de Merle, waar we dankzij de lift van jullie zonder auto toch heen konden gaan. De fotografie beginnerscursus is mij zeer goed bevallen en door alle leuke activiteiten die we hebben gedaan heb ik echt het gevoel dat ik nu snap hoe mijn fototoestel werkt en hoe er mooie foto´s mee kan maken! Nadat we gisteren de heerlijke zelfgemaakte appelmoes en de boeuf de bourguignon van de buurvrouw hebben gegeten weten we zeker dat we nog eens terugkomen; ik (na een hoop oefening hier in Nederland!) voor de vervolgcursus en mijn moeder om weer lekker uit te slapen en te relaxen.
Bedankt voor de leuke week!

Groetjes, Miranda

Reactie basis cursus september 2008

Een paar dagen voor de cursus belandde ik in Pebru om daar samen met Jan de fotocursus voor beginners te volgen. Het buiten zijn was zo heerlijk dat ik er tegenop ging zien om het leslokaal van Patrick in te duiken. Gelukkig wist hij mij te overtuigen dat de camera op de automaat vaak de mist in gaat. Ik moest dus aan ‘’0’’ metingen en belichtingstrapjes gaan geloven. Door maar met z’n tweeën in de cursus te zijn waren er geen momenten om onderuit te zitten. Patrick wist snel de weg te vinden in onze camera’s. De camera beter leren kennen dat vond ik een belangrijk pluspunt. Vooral het water fotograferen en de portretten maken heb ik erg leerzaam gevonden. Nu een aantal weken na de cursus dwing ik mijzelf nog steeds om manueel te fotograferen. Dit maakt mij wel wat langzamer dan ik door mijn aandoening al ben. Het denken op een aantal niveaus is voor mij een behoorlijke klus. Gelukkig wist Patrick met dit extraatje goed rekening te houden. In ieder geval hebben we gedurende de cursus veel plezier gehad. Alleen de laatste foto die we in de automaat van de supermarkt maakten was maar een ‘appeltje – eitje’. De gite was prima. Toen wij er waren begon het al aardig koud te worden als er geen zon was. Met die kleine ramen is het daar wel behoorlijk donker en kil als de verwarming niet aan is. Verder prima bedden en badkamer. Voor 6 personen lijkt ons de gite te klein. Er was een uitgebreide keukeninventaris. Met wat breekwerk hebben wij die een klein beetje kleiner weten te maken. Jammer wel dat je voor boodschappen altijd een eind weg moet. De eigengemaakte jam van de moeder van Patrick vond ik verrukkelijk. Al met al een reis om met plezier op terug te kijken. En nu maar oefenen.

Irene

Reactie basis cursus september 2008

Gevorderden fotografie cursus in Pebru September 2008 Vol verwachting gingen we dit jaar voor de tweede keer naar Patrick en Babs voor een gevorderden cursus. We hadden wat specifieke wensen opgegeven voor architectuur, product- en portret fotografie. Patrick had een zeer goede en leerzame cursus en uitstapjes voorbereid.

Zo'n gevorderden cursus doe je niet zomaar, je moet in de tussentijd wel blijven oefenen met het materiaal die je op zijn voorgaande cursus hebt gehad, want anders is het gewoon een paar stapjes terug. Voor mij (René) gold dat zeker omdat
ik door ziekte uit de roulatie ben geweest, maar toch had ik het even wat meer bij moeten houden.
We zijn met deze cursus weer met grote sprongen vooruit gegaan. Daar hebben we pas baat bij als we blijven oefenen met het materiaal, maar het resultaat mag er zeker zijn.

We hebben hele mooie dingen gedaan, met dank aan de expertise en het inzicht van Patrick, die als fotograaf, leraar en vriend het beste uit ons naar boven heeft gehaald. Patrick heeft ons de volgende onderwerpen geleerd: Product fotografie, met de nadruk op materialen als: metaal, glas en beweging Belichtingstechniek met behulp van studioflitsers en reflectieschermen Compositie Portretten en belichting, daarbij zijn de oude meesters van de schilderkunst als Rembrand en van Gogh ook de revue gepasseerd.

Ook Babs heeft zichzelf weer overtroffen, niet alleen met het heerlijke eten en haar organisatiekunde, maar ook dankzij een speciale sessie over model- en portret fotografie. We hebben ook weer genoten wan Janna en Mina; dat zijn ook twee zonnetjes die het verblijf in Pebru tot een feest hebben gemaakt.

René en Jolande

Reactie basis cursus september 2008

Al had ik er helemaal niets van opgestoken deze week in het mooie pittoreske straatje Pébru, dan nóg had ik een zeer geslaagde week gehad, want wat heb ik gelachen met Patrick en de meiden! Maar ik ben gelukkig niet alleen huiswaarts gekeerd met een grijns op mijn gezicht, maar ook met een heleboel kennis en zelfs het gevoel dat ik het een beetje snap! En dat is knap!
Met veel humor en geduld legde Patrick de stof uit, en zo nodig nog een keer (en ja, dat was soms nodig want het is af en toe gewoon hogere wiskunde, fotograferen…). Daarbij vlogen allerhande aparte kreten ons om de oren, zoals de ‘John Travolta’, ‘dansen om je onderwerp’ en ‘een oor is geen gezicht!’. Ja, en wat kan ik er verder over zeggen wat niet al gezegd is door degenen die mij voorgingen? De ophemelingen zijn allemaal terecht! De cursus zit goed in elkaar, de opbouw is logisch, de kennis die je gisteren hebt opgedaan is weer van nut bij de opdrachten die je vandaag moet doen en zo heb je aan het eind van de week een heel pakket aan kennis en vaardigheden paraat, die je nodig hebt om Mooie Foto’s te kunnen maken. Oók als je zoals ik nog steeds moeite hebt met dat hele diafragma-sluitertijdverhaal! Maar je kunt nu eenmaal niet alles met een zilveren paplepel ingegoten krijgen (wel heel veel), je moet er zelf ook wat voor doen. Dus oefenen, oefenen, oefenen! Mijn eerste thuisopdracht aan mezelf was het Gasuniegebouw vastleggen. Met héél veel belichtingstrappetjes… Naast het feit dat de cursus zelf ook wel een ‘toppersmap’ verdient, wil ik ook nog even iets kwijt over de gastvrijheid van Patrick en Babs.
Al bij de eerste e-mailcontacten voelde ik me compleet welkom, geen vraag was te gek, en tijdens mijn verblijf werd er fantastisch voor me gezorgd, zowel in praktische zin als voor mijn inwendige zelf. De lunches en snacks van Babs waren heerlijk! De Ieniemienie leek voor mij gebouwd, de tweeling hield me gezellig bezig en ook Popeye en Olijfje (de ‘campingkatten’) deden hard hun best om het me naar de zin te maken (hadden jullie ze geïnstrueerd of zo?).
Dus iedereen die erover denkt deze cursus te gaan doen: niet verder zoeken! Gewoon doen! Je zult vast en zeker tevreden weer naar huis gaan!

Celine

Reactie basis cursus september 2008De kennis van mijn camera staat op de nullijn, als mijn partner en ik richting Pebru vertrekken. Mijn partner gaat genieten van de rust en ik ga proberen de geheimen van mijn camera te ontdekken. Het doorlezen van de gebruiksaanwijzing is niets voor mij, na twee pagina´s ben ik de opgedane “wijsheid” van de eerdere pagina´s al kwijt! Dus dan maar in de praktijk oefenen in Pebru.
Patrick komt zondagmiddag vragen wat ik wil leren… mijn camera kennen en natuurlijke echte, liefst bijzondere foto´s maken. De tijd van hap snap kiekjes wil ik achter mij laten. Patrick weet dan nog niet dat ook ik meer dan bijzondere specialiteiten heb, die hem regelmatig zullen doen verzuchten… gespleten… wat is je onderwerp… wat is je logica… wat heb je nu gedaan….dit is scheef! Vooral het scheve heeft hem regelmatig tot bijna wanhoop gedreven! Mijn horizon voor het fotograferen is verbreed, maar mijn lijnenspel blijft helaas scheef. Maar daar kan ik mij in onderscheiden…. verzucht ik dan maar weer. Denken in kleuren, histogrammen, trappetjes, sluitertijden en perspectief, het is bijna een tweede natuur geworden. Mijn camera en ik dansen om objecten, niet altijd gemakkelijk als je in de blubber loopt en meer dan “gracieus” onder uit gaat, maar dat is het lot van de fotograaf! Je kunt geen mooie composities maken en zelf als een “toeschouwer” blijven staan. De keuze voor het maken van een foto betekent daarmee actief bezig zijn.
Niet dat dit bij iedere opdracht even goed lukte, vooral de eerste dagen, leken de ogen van Patrick meer te zien dan die van mij. Ik verdronk nog in de grootsheid van de omgeving, terwijl de aantrekkingskracht en het spannende van het detail mij totaal ontgingen. Maar gaandeweg hebben mijn hersenhelften hun eigen [wit]balans gevonden. De portrettendag zal ik niet snel vergeten, mede door de regelmatige slappe lach aanvallen die mijn model en ik door de ruimte hebben laten galmen. Niet echt professioneel, want als je lacht “lacht” je camera mee, oftewel je krijgt bewogen foto´s! Maar ondanks dat waren onze portretfoto´s mooi en ze laten zien dat het meer dan klikte tussen model en fotograaf!
Mijn keuze voor een basis scursus in Pebru, gegeven door Patrick is een meer dan goede keuze geweest.

Marlie

Reactie basis cursus augustus 2008

Na een paar fotocursussen in Amsterdam leek het me leuk om eens een hele week intensief met fotografie bezig te zijn in plaats van elke twee weken een opdracht te krijgen en daar alleen mee aan de slag te gaan.
Pebru sprak me aan omdat ik ook het gevoel had dat ik de techniek niet goed onder de knie had en niet wist hoe ik de belichting kon beïnvloeden. Bovendien een kleine groep en lekker in Frankrijk. Dus de caralet gereserveerd en daar was ik blij mee want het weer was niet geweldig. Bovendien vond ik het heerlijk om 's ochtends in de caralet een kopje thee te kunnen zetten en rustig te ontbijten voor de cursus begon.
De cursus heeft mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt. Eigenlijk zou het volstaan om een van mijn foto's van voor de cursus en een van daarna naast elkaar te leggen en je ziet wat een goede uitleg van de techniek ( en oefenen!) doet.
Met veel dank aan Patrick die de techniek van het belichten haarscherp uitlegt en op het oefenen hamert. Wat daarnaast een eye-opener was , is het gebruik van de lichtinval . Na de uitleg over frontaal licht en zijlicht met voorbeelden van Rembrandt zal ik me er voortaan altijd van bewust zijn waar het licht vandaan komt en hoe het de foto beïnvloedt. En Patrick, de koeien met B-licht houd je te goed. Ben ik dan nu een goede fotograag? Nee, dat realiseer ik me na een week Pebru ook. Compositie,diafragma keuze, nauwkeurige witbalans instelling alles blijft zoeken en uitproberen. Maar het resultaat is wel beter en het is er veel leuker door geworden. Dus Patrick bedankt en hopelijk tot de vervolgcursus. En Babs, jij bedankt voor de heerlijke lunches en natuurlijk je geweldige inzet voor de voortreffelijke en gezellige familiecamping.

Francisca

Reactie basis cursus augustus 2008

Al een tijdje liep ik met de gedachte rond een fotocursus te gaan volgen. Een langdurige cursus in de avonden en op zaterdagen, gecombineerd mijn dagelijkse werk, zag ik niet zo zitten. Via het internet stuitte ik op de cursus van Patrick. Voor mij de ideale gelegenheid om het nuttige met het aangename te verenigen. Maar wat kun je verwachten van een cursus die je via internet vind? De no-nonsense aanpak die beschreven werd sprak mij erg aan, maar hoe zou het in de praktijk werken? Om kort te zijn, Patrick maakt helemaal waar wat hij belooft!
De cursus is logisch opgebouwd, waardoor je steeds stapje voor stapje verder komt. En dankzij Patrick’s passie voor het vak word je steeds uitgedaagd het beste uit jezelf en je camera te halen. Daardoor ben je aan het einde van de week verbaasd over wat je in een week kunt leren!
Kortom, een geweldig leerzame en leuke week die een goede basis vormt om het geleerde verder in de praktijk te gaan brengen. En mede dankzij de gastvrijheid, goede verzorging en gezellige sfeer was het bovendien een week waarvan ik erg heb genoten!

Wim

Reactie basis cursus augustus 2008

Daar klopt iets niet, dacht ik. Alle deelnemers aan de fotocursus van Patrick maken mooie foto’s en schrijven enthousiaste verhalen. Er moeten toch ook mensen als ik bijzitten die niks van diafragma’s snappen en die bovendien een kritische geest hebben. Waar blijven die dan. Inschrijven? Ja, inschrijven. We zien wel. Inmiddels heb ik het gezien. Dat je een stapje dichterbij moet doen, als je een mooie foto wilt maken. ‘Als je denkt dat je dichtbij bent, doe dan nog een stapje dichterbij’, zegt Patrick. En dat je het licht aan de goeie kant moet hebben. Wie niet weet wat de goeie kant is, mag terug naar Amsterdam om het zelfportret van Rembrandt te bekijken. Of blijven en naar de foto’s van Patrick kijken die het zelfde warme licht lijken uit te stralen. Gedisciplineerd werken: niet als een spring-in-het-veld van hot naar her vliegen met je camera, maar gefocust blijven, om je onderwerp heen blijven dansen. Systematisch van licht naar donker of andersom. En verder moet je kiezen. Fotografie is keuzes maken. Niet na afloop, bij het fotoshoppen, maar op het moment zelf: Hard of zacht, met een wazige achtergrond of overal scherp. Patrick kan dat zelf heel goed, in de fotografie én in het leven: tegen een wereld die alleen op winst uit is, voor het mooier maken van de wereld. In Pebru, bij Patrick en Babs, bij Janna en Mina is het leven mooi. De beloning van de fotoweek was de cursus zelf en als toefje op de taart zijn er ook nog de foto’s. Net zo mooi als die van de andere cursisten. En, toch ook het vermelden waard: gemaakt met de camera van Patrick. Mijn nieuwe compactcamera was helaas niet goed genoeg. Na anderhalve dag worstelen, kon Patrick het niet meer aanzien. Ik mocht één van zijn camera’s lenen. Mijn foto’s werden er veel beter op en mijn humeur was niet meer stuk te krijgen. Patrick, bedankt voor de mooie foto’s en sorry dat het weer zo’n enthousiast verhaal is geworden. Ik wou wel anders, maar het ging niet.

Hermien

Reactie basis cursus augustus 2008

Mijn ingrediënten voorafgaand aan de week Pebru waren: (a) een goede digitale camera die ik niet bijster goed beheerste, (b) de behoefte om met wat meer regelmaat goede foto's te leren maken en (c) de verwachting dat Patrick Mollema mij daarbij kon helpen. Dat laatste werd gevoed door het positieve verhaal van een vriendin, Maria, die zich voor de 2e keer had ingeschreven omdat dit volgens haar ' een top-cursus' was. Het zou me benieuwen, zo'n hele week fotograferen…

Aangekomen op de kleine gezinscamping met een caravan die eigenlijk misstaat tussen de vriendelijke tenten en leuke gites, stapelen de ervaringen zich op. Na de hartelijke ontvangst door Babs volgt de kennismaking met Patrick en de eerste bijeenkomst, waarin de laatste twijfels vervliegen. We zijn met vier cursisten: vriendin Maria, en een jong echtpaar, Imelda en Arie, dat intensief met fotografie bezig is en ik zelf als ervaren kiekjesmaker.
De verschillen zijn groot, maar worden die week door Patrick moeiteloos overbrugd. Op een professionele en plezierige manier loodst hij ons door de stof, geeft heldere uitleg, laat ons veel, heel veel oefenen, bespreekt alle resultaten en houdt onze aandacht die hele week gevangen.
Joke (mijn vrouw) en Harrie (echtgenoot van Maria) vermaken zich ondertussen prima op de camping en in de interessante omgeving. En ook zij worden na elke bijeenkomst bijgespijkerd in de betekenis van schaduw en licht, Autofocus -S en- C, trapjes, 0-metingen en invulflitsen. Of zij daar veel aan hadden weet ik niet; wij moesten ons enthousiasme gewoon kwijt.

Echt een topcursus door een docent die niet alleen de camera en de fototechniek snapt, maar dat op een heel persoonlijke, leuke en toegankelijke manier overbrengt. Aan het einde van elke dag dacht ik; hier kan ik voorlopig wel verder mee. Maar het bleef doorgaan, de hele week lang, zonder een moment te vervelen. Ik heb al een lijstje met namen aan wie ik de cursus van harte ga aanbevelen. Achteraf was het gewoon een complete ervaring: de fotocursus, het
vakmanschap van Patrick wiens kennis, inzicht en liefde voor het vak aanstekelijk werken, de alom aanwezige Babs die cursus, catering, kinderen en campinggasten met een ontwapenend gemak weet te combineren. En dan nog de camping en de omgeving, zodat ook onze eega's van die kampeerweek genoten. We hadden een perfecte ervaring. Met als enig nadeel dat ik mijn onschuld als kiekjesfotograaf heb verloren omdat ik nu weet dat ik mooie foto's kan en dus eigenlijk moet maken.

Kees

Reactie basis cursus juli 2008
Picture-Taker-lKwjdx
Lieve...,
Op internet kwam ik toevallig jullie site tegen en voelde direct dat dit precies was wat ik zocht. Enig nadeel.., het was toch wel een eindje weg en om in mijn eentje te rijden zag ik niet zo zitten. Het deed mij dan ook goed te merken dat Babs meteen met mij mee dacht. Ik kon de trein pakken en dan zouden jullie mij wel op kunnen pikken. Dan konden we daarna meteen even wat boodschappen doen... Een erg gastvrij gevoel. Gelukkig vond ik een vriend die ook erg enthousiast was dus Pebru....Here we come! Bij aankomst kregen we om eerlijk te zijn bijna de slappe lach... we wisten dat het afgelegen lag maar zo afgelegen?! Zouden we ons wel gaan vermaken? Het huisje (bleu...?) vond ik echt te gek. Zo schattig! Het viel mij direct op dat het heel praktisch was ingericht. Aan alles was gedacht. De eerste nacht heerlijk geslapen in de nét nieuwe bedstede. Ik ga niet precies beschrijven wat we in de lessen hebben gedaan maar Patrick.., ik vond het echt LEUK! Het was een week waarvan ik ontzettend heb genoten. De lessen waren afwisselend en leerzaam, de uitjes waren super, ons groepje was leuk en de hele sfeer erom heen sprak mij erg aan. Na de lessen hebben we nog vaak een lekker wijntje gedronken met Christiaan en Conny en het leuke was dat jullie ook af en toe eens aanschoven! De laatste avond hebben we zelfs met z'n allen een afscheidsborrel gedronken. Ik genoot op dat moment enorm. (Is die foto trouwens nog gelukt Patrick?) Voor mij was het een perfecte combi vakantie. Lekker creatief bezig zijn, nieuwe kennis opdoen, leuke mensen, gezelligheid, lekker eten en drinken, relaxen en niet te vergeten pingpongen! Enn, mijn vriendin Janna die ik iedere keer stiekem cola gaf en stukjes chocolade waar moeders gek van werd... Wat een topmeiden. Zo lief, gezellig en nieuwsgierig! Bedankt voor alles en ik kom zeker terug. Jawel, we hebben ons vermaakt!

Groetjes Lot

Reactie basis cursus juli 2008

We zijn allebei gek op foto's maken. De kinderen zijn favoriet, maar we schieten ook graag plaatjes van molens in ons kikkerlandje. Maar het kan altijd beter, dus zochten we op internet naar een "digitale fotografie vakantie'. En die was snel gevonden: bij het lezen van de tekst op www.digitialefotografievakantie.nl en www.pebru.nl wisten we al genoeg. Daar willen we heen! En aldus geschiedde...

In juli 2008 mochten Arie en ik aansluiten op de cursus voor gevorderden. Op zondag werden we klaargestoomd om de aansluiting met de andere mensen vloeiend te laten verlopen en leerden we de lichttrappen maken. De eerste opdracht was "maak een detailfoto van een auto". De moed zonk me lichtelijk in de schoenen toen ik voor onze auto stond, hoe kan je een mooie foto maken van zo'n lelijk ding? Maar al snel had ik de smaak te pakken en mijn eerste "toppertje" was geschoten. Al na die eerste dag kon onze vakantie niet meer stuk, want we waren gekomen om mooiere foto's te
leren maken en na één dag waren we al veel verder dan we hadden durven hopen. Op maandag kwamen Kees en Maria erbij en zijn we het bospad afgelopen naar het meertje bij P&B. We hebben ons verdiept in blaadjes en bloemen en de dagen daarna in landschappen (met een prachtige zonsopgang in Nieudan!), avondfotografie
(in Argentat), portretten en kinderen. De duidelijke uitleg, de persoonlijke begeleiding bij de opdrachten en het uitgebreid bespreken van de foto's: soms intensief, maar altijd enorm leerzaam. Wat een voldoening, iedere dag weer. Nog mooier werd het door de heerlijke
lunches van Babs.
"Even bijtanken" tussen de middag was een klein feestje op zich, wat een verwennerij zeg! Als er geen Wikipedia of Google zou bestaan, dan zou ik hier durven vertellen dat Babs het woord "welkom" heeft uitgevonden, want dát voel je je absoluut als je in Pébru aankomt. Zelfs in de Caralet waar we verbleven blijkt uit alles dat iedere gast een wélkome gast is. De fotografiecursus aangevuld met Babs' originele en warme invloed die je overal op de sfeervolle camping terugvindt, maakte het verblijf in Pébru tot een zeer geslaagd geheel.
Het enige minpuntje van onze vakantie was de gendarmerie die ons op de terugreis een mooie prent uitdeelde wegens te hard rijden. Over dat te hard rijden viel te discussieren, maar doe dat maar eens in het Frans. Onze foto vanaf die viaduct over de snelweg zou vast beter gelukt zijn dan die van die Franse agent...!! Beste Babs en Patrick, heel erg bedankt voor de fijne vakantie en de wijze fotografielessen. We zeggen het zeker voort! Dikke knuffel voor Janna en Mina natuurlijk,
wat geven jullie hen veel moois mee.

Imelda Spaans & Arie de Groot

Reactie basis cursus juli 2008

Toen ik de voorbeeldfoto's op deze website zag, dacht ik: "Wow dat wil ik ook kunnen. Maar dat zijn vast
de foto's van gevorderden, zo goed word ik niet." Nu, vijf dagen later, kan ik zeggen: ik kan het ook.
En het is makkelijker en nog leuker dan ik me voorstelde. Maakte ik vroeger heel veel foto's en zat er af en
toe een goede bij, nu is het aantal potentieel goede veel groter. Potentieel, want je wordt ook zelf kritischer
op het resultaat...:) Patrick is in staat op een heldere manier zijn visie op goede fotografie over te brengen.
Met geduld voor onze verschillen en steeds met aandacht voor je eigen wensen en mogelijkheden.
Uiteindelijk is de cursus in vijf gouden regels samen te vatten. Maar alleen die regels kennen, levert geen
goede foto's op. Je moet foto's maken, steeds opnieuw en hopelijk ook vaak fout, zodat je steeds weer leert.
En met een duidelijk resultaat: ook ik kan nu goede, mooie en interessante foto's maken. Ik ken nu de
spanning van schaduw, het geheim van een groot diafragma, de snelheid van de sluitertijd, de dramatiek
van het detail en de fun van fotografie. En dat op een heerlijke lokatie, in een innemende Ieniemienie die
alles biedt wat je nodig hebt en met een hartveroverend gastgezin.

Tot de vervolgcursus. Marcel

Reactie basis cursus juli 2008


We hadden het in december 2007 al besloten, de digitale fotografie vakantie in Pebru zou het doel worden van onze vakantie in juni 2008. Ik zou de workshop volgen voor een week, en de 2 mannen (man en zoon) zouden gaan karpervissen in de 1ste week, de 2de week zou de omgeving worden verkend en kon ik alles wat ik geleerd zou hebben in praktijk brengen.Het is iets anders gelopen dan we gedacht hadden.

De visvakantie zou worden uitgebreid naar 2 weken, dankzij Patrick die ons, na een kleine teleurstelling van het leeggevist meertje op jullie terrein, behulpzaam aan een visstekje met tijdelijke vergunning hielp door dit op te zoeken voor ons op internet. Had ik even geluk!! Nu kon ik de workshop uitbreiden naar twee weken. En wat voor één! Ik ben blij..., maar vooral trots op de manier hoe ik nu kan omgaan met mijn camera! Dankjewel Patrick, voor het delen en mee laten genieten van je prachtige kijk op de wonderlijke wereld van schaduw en licht. Je onvergetelijke lessen, het fine tunen in de camera (techniek), sfeer brengen in foto's en laten zien wat je beleefd. En niet te vergeten dankjewel Babs, voor je allerhartelijke ontvangst samen met Janna en Mina, de gastvrijheid en de heerlijke bereidde lunchen waar we met smaak van hebben genoten!
De 2 weken Pebru in die landelijke omgeving en in dat rustieke huisje van alle gemakken voorzien, dat jullie de gite noemen, zijn een heerlijke vakantie geweest! Uitgezonderd de toch wel heel erg vele muggenbulten die ik heb opgelopen! De omgeving is gewoonweg geweldig, de gemoedelijke sfeer en rust van mensen, daar kunnen ze hier in het zuiden van Nederland nog wat van leren! (Uitgezonderd de nogal snelle manier van rijden daar op die kronkelige en af en toe smalle weggetjes!...was ff wennen voor ons.) In tegenstelling tot andere vakanties zaten we nu erg ver weg van terrasjes en winkels.
Dat is een ervaring op zich… om weg te moeten met je auto om meer onder de mensen te komen!Maar de avonden werden ook heerlijk rustig in de nabije omgeving van de gite doorgebracht. Kleine avondwandelingen, gezellige praatjes met mede cursisten, een babbeltje aan het tuinhekje met Els…en niet te vergeten jullie hartelijke uitnodiging om samen de WK wedstrijden van het Nederlandse voetbal elftal te volgen in jullie knusse huis boven de studio! De mannen konden hun geluk niet op!
Het is voor ons een onvergetelijke, 2 weken avontuur geweest, en ik denk heel stiekem al aan een
2de vakantie. Dus wie weet…over een jaartje of zo, wanneer ik weer de behoefte heb om mijn kunnen
op de camera nóg verder uit te breiden… (en ik Cees kan overhalen met een visvakantie in dat mooie Frankrijk!)

Heel veel groeten vanuit Goirle aan Pebru,

Cees, Anne & Timo


Reactie basis cursus juli 2008

Op zoek naar een fotocursus of fotovakantie kwam ik op de site van Patrick terecht. Wat daar stond over de cursus
sprak me gelijk aan, maar voor iemand die eigenlijk altijd naar Terschelling op vakantie gaat, toch wel ver weg ;-).
Na het mailcontact met Babs direct geboekt en de reis per trein gemaakt vanuit Groningen. Voor mij de ideale manier van reizen, ondanks dat zowel heen als terug niet alles perfect verliep. Door de vertraging op de heenreis was ik niet op tijd voor de winkel, maar dit werd voor mij opgelost, doordat Patrick de eerste boodschappen voor mij deed. Dat is nog eens Service. De cursus (beginners) was ontzettend leuk en heel leerzaam. Je leert weer op een andere manier naar onderwerpen en naar licht kijken. Daarnaast leer je veel over de techniek van je camera.
En inderdaad na de cursus niet meer op automatisch gefotografeerd. De trapjes houdt ik erin, maar dat betekent wel dat tijdens een weekendje weg zomaar 200 foto's worden gemaakt. Verder vond ik het bijzonder dat als je met vier personen van hetzelfde onderwerp foto's maakt, er heel verschillende foto's gemaakt worden. Bij sommige foto's die je zelf maakt is het resultaat zo verrassend, dat je je bijna niet kunt voorstellen dat je die zelf hebt gemaakt.
Hoogtepunt was natuurlijk de Tour, ondanks dat van de paar honderd foto's maar een paar gelukt zijn. Dat lag meer aan mij (te enthousiast), dan aan de cursus. Maar dit is natuurlijk wel het mooie van de cursus, dat je gewoon kunt aangeven wat je graag wilt en als de ander cursisten dit ook zien zitten, dan zorgt Patrick ervoor dat we ook gaan.
De voordelen van de camping zijn vooral de aanwezigheid van de buitenkeuken, de regendouche natuurlijk en
de koelkast. Verder kon ik handdoeken, beddengoed en een tafel en stoelen huren, waardoor je bijna niets mee hoeft
te nemen. En wijn uit een plastic beker was not done, dus ook voor wijnglazen werd gezorgd. Echt ideaal.

De camping zelf vind ik iets te rustig gelegen, maar het voordeel daarvan is wel dat je niets hoeft en heerlijk voor de tent kunt blijven zitten, boek lezen. Mocht er een volgende keer komen, dan wel in het voor- of naseizoen, want de camping is wel heel kindvriendelijk.

Een zomerse Groningse groet, Lucien

Reactie basis cursus juni 2008

Zoektocht naar het maken van een goede foto.
Het maken van foto’s kan iedereen, maar het maken van een goede foto is andere koek. Het ging bij mij te vaak mis en daarom had ik besloten dat mijn kennis over fotografie moest worden vergroot. Een cursus zou hierbij een goed hulpmiddel zijn. Alleen waar vind je een cursus die je ook nog kunt combineren met je vakantie. Na een tijdje surfen kwam ik bij de site www.digitalefotografievakantie.nl. Ik werd enthousiast over de inhoud van de cursus en ik kon dit
combineren met mijn vakantie.
Zaterdag werd ik door Babs, Patrick en de tweeling Janna en Mina enthousiast ontvangen. Ik had de caralet geboekt, een combinatie van een caravan en een chalet. Gezellig ingericht en van alles voorzien. Maandag morgen stond ik met 3 andere cursisten paraat met onze digitale spiegelreflex camera’s. Na een introductie mochten we onze eerste foto’s maken, maar dan wel met de camera op de manuele stand. Aangezien ik deze stand nog niet veel gebuikte was dit even wennen.
De theorie werd afgewisseld door een praktijk opdracht. Voorbeelden van opdrachten warenlandschapfotografie voor de vroeg vogels, avond fotografie voor de nachtbrakers en portret fotografie voor iedereen die denkt dat hij/zij toch nooit mooi op de foto komt. Na elke opdracht werden de foto’s met de groep op de computer gesproken. Hierdoor leerde ik niet alleen van mijn eigen foto’s maar ook van de foto’s die door de medecursisten waren genomen. Patrick gaf altijd op een eerlijke en enthousiaste manier toelichting op de foto’s en gaf tips hoe je foto’s kon verbeteren. Niet alleen in de toelichting kwam zijn professionaliteit als fotograaf goed naar voren. Ook ontdekte Patrick dat de belichting van mijn camera niet helemaal juist werkte en dat een van mijn lenzen een manco had. Zonder deze cursus was dit niet naar voren gekomen en waren mijn foto’s nog steeds niet “top” geweest.

Voor een natje en droogje werd door Babs gezorgd. Zij had al haar enthousiasme in de lunch gestopt waardoor we weer elke dag opnieuw konden genieten. Ik heb veel geleerd van de cursus en gebruik de camera nu anders dan voor de cursus. Vier weken na de cursus fotografeer ik nog steeds op de manuele stand en bekijk ik van elke foto het histogram. Ik ben nog steeds enthousiast over wat ik heb geleerd.

Bedankt, Patrick, Babs, Janna en Mina voor deze zeer geslaagde weken.

Groeten, Gezienus

Reactie basis cursus juni 2008
Sinds een jaar of drie heb ik een digitale camera en vorig jaar had ik besloten om er echt maar eens iets mee te gaan doen. Plaatjes schieten op de automatische piloot van de camera is weinig spannend en zo besloot ik een cursus te gaan volgen in Nederland. Op die cursus leerde ik al veel over fotograferen, maar ik merkte ook dat er nog veel meer te leren
zou zijn. Bij toeval kwam ik vervolgens terecht op de website van Patrick. De prachtige foto's op de site in combinatie met de enthousiaste reacties van alle cursisten maakten dat ik het ook wel zag zitten om een week naar Pebru te gaan en zo nog meer te leren over het fotograferen. De verwachtingen van de site zijn vervolgens helemaal terecht gebleken! Patrick is erg goede docent die het begrip van zijn cursisten perfect aanvoelt. Zijn enorme ervaring en technische kennis
over de werking van een camera hebben me veel geleerd over fotograferen. "De camera is een dom ding en de fotograaf heeft alle touwtjes in handen." We hebben geleerd om met behulp van alle instellingen op de camera een echt sfeertje toe te voegen aan het beeld. Zo merk je pas wat een mogelijkheden dat domme ding heeft zonder dat je de computer nodig
hebt om het plaatje af te maken.
Op een prachtige donderdagochtend kwam alles samen bij een perfecte zonsopgang en konden we ons helemaal
uitleven. Het resultaat prijkt nu op de website! Na deze week weet ik dat de mogelijkheden van het fotograferen echt eindeloos zijn en kan ik op volle vaart door met mijn mooie hobby. Al met al heb ik dus een enorm fijne week gehad in het sfeervolle Pebru.
Bedankt Patrick en Babs voor het plezier en de goede zorgen!

Groeten,
Cees

Reactie basis cursus juni 2008
Plots besloten mijn echtgenoot; Christiaan en ik begin juni een spiegelreflex camera aan te kopen. Natuurlijk heb je niets aan zo’n camera zonder de nodige basiskennis. Al vrij vlug vond ik de cursus digitalefotografie – vakantie in Pébru. Na enkele nuttige tips van Patrick om de meest geschikte camera met objectief te kopen, stonden we een week later al in Pébru. Het plaatsje Pébru gaf ons bij aankomst een rustig en goed gevoel. Babs zorgde voor een hartelijk welkom en toen we ’s avonds laat arriveerden was ons bedje al gespreid. We verbleven in de caralet wat ons heel goed beviel. ’s Morgens ook de medecursisten ontmoet, dit was het begin van de cursus. De lunch was een zeer belangrijk moment van de dag, Babs zorgde elke dag voor een verassing om van te watertanden. Christiaan wist zich elke dag te vermaken met uitstapjes naar pittoreske dorpjes zoals Conques, Collonges, ……zelfs een wijnmakerij in Branceilles en ons van lekkere wijn voorzien. Ook hij mocht van Babs heerlijke lunch genieten. Op die manier was hij ook betrokken bij de cursus en dat konden wij zeer waarderen. De groep van cursisten vormde een hechte band, zelfs na de cursus werd er gezamenlijk op uitgetrokken of lekker gegeten. Tafeltennis ontbrak niet en voorzag van een goede dosis plezier. Het was een fantastische cursus met fantastische mensen waar ik veel geleerd heb. Toen ik bij jullie in Pébru aankwam wist ik juist waar de aan/uit knop zich bevond van mijn 1 week oude spiegelreflex camera. Na een portie theorie en leuke opdrachten was ik al in staat de camera manueel te bedienen. Patrick heeft ons op een leuke manier geleerd onze camera te bedienen, theorie bijgebracht en de kneepjes van het vak geleerd. Patrick deelde zijn geheimen van de fotografie met ons en dat was heel bijzonder. Nog eens hartelijk bedankt voor de fijne vakantie die wij in het midden van jullie familie mochten beleven ……..met veel foto-plezier. Nu oefenen voor de vervolgcursus………

Connie en Christiaan

Reactie basis cursus juni 2008
Na op zaterdag zeer gastvrij te zijn ontvangen door Babs en Patrick begon ons verblijf in de Gîte. Helaas was het weer niet zoals het “standaard” zou moeten zijn in mei/juni, maar dat mocht de pret niet drukken. Met de partytent die Babs kwam brengen konden we evengoed met een klein beetje regen nog buiten zitten, en binnen staat een houtkachel, en dat blijft toch eigenlijk altijd wel leuk om mee te prutsen. Op maandag werden we door Patrick ontvangen in het leslokaal. Samen met nog 2 medecursisten. De sfeer was gelijk al goed, en na een stukje theorie werden we naar buiten gestuurd voor onze eerste opdracht. Na afloop werd deze besproken en werden er een aantal foto’s van iedereen behandeld. Zo zat de hele week zo’n beetje in elkaar. Wat theorie, een opdrachtje om een bepaald soort foto’s te maken, en dan weer nabespreken. En de moeilijkheidsgraat werd natuurlijk steeds een stapje hoger. Door de opbouw van de cursus hebben wij de structuur gekregen die wij nodig hadden in ons fotografiewerk. We wisten al wel veel dingen, maar soms mis je net wat punten die ervoor zorgen dat niet elke foto slaagt. Nu kunnen we met een gerust hart gaan fotograferen, wetende dat we met de kapstok die we van Patrick hebben gekregen (bijna) altijd zullen slagen in goed belichte foto’s (er blijven natuurlijk altijd wel moeilijke situaties waar je compromissen moet sluiten… maar we weten nu wel te kiezen voor de beste optie in dat geval). Tijdens de cursus verzorgde Babs de lunch. Ach, een simpele lunch dachten wij van tevoren. Maar niets bleek minder waar, Babs bleek ook nog eens een voortreffelijk kok te zijn.

Wij hebben veel geleerd, ook van de medecursisten. Volgend jaar komen we zeker terug, dan voor een privé-cursus. Een groepscursus heeft voor en nadelen, we hebben nu veel geleerd van onze medecursisten, je ziet hoe een ander werkt en bovendien was het gezellig. Voor ons is een vervolgcursus een privécursus handiger, dan gaan we een stapje verder en dan besteden we de aandacht aan de punten die wij belangrijk vinden, wanneer je met meerdere cursisten bent is dat toch lastiger, je moet dan wel dezelfde interesses hebben. Verder hebben we een hoop nuttige tips gehad. Bij thuiskomst hebben wij bijvoorbeeld onze “studio” gelijk zwart geschilderd, inclusief het plafond…. Vanaf nu geen ongecontroleerde lichtpartijen meer op onze modellen. (alleen lijkt de ruimte nu wel klein hoor Patrick, haha). Wij kijken uit naar volgend jaar, naar weer een leerzame week les, en voor nu gaan we heel veel oefenen en al het geleerde in praktijk brengen!

Groetjes Edwin & Saskia Janssen

Reactie basis cursus mei 2008
Picture-Taker-4mzUwe
Lieve Patrick, je hebt me niet alleen leren fotograferen, je hebt me vooral leren anders KIJKEN.
Er gaat voor mij een nieuwe wereld van licht open en dat is het mooiste compliment dat ik iemand kan geven!
DANKJEWEL!
Een goede fotograaf is één ding maar het overbrengen is nog iets helemaal anders ! En dat kun je als de beste.
En lieve Babs, bedankt om de ieniemienie nog zo snel voor mij klaar te stomen, de lunches zo zorgvuldig voor
ons te bereiden en voor zoveel meer! Jullie wonen niet alleen op een prachtige locatie, jullie zijn gewoon
prachtige mensen! Bedankt voor alle gastvrijheid, creativiteit, warmte, humor , enthousiasme en spontaniteit!
Kortom bedankt voor jullie ZIJN!
En mina en Jana jullie waren het beste animatieteam dat ik ooit op vakantie heb gehad! Aan iedereen die
overweegt om deze cursus te volgen zou ik zeggen : volg je hart en laat je inspireren door wat deze mensen,
deze locatie en deze cursus jou kunnen bieden, je gaat als een betere fotograaf en misschien wel als een ander
mens terug naar huis!

Manuella

Reactie basis cursus mei 2008

Sinds de komst van de digitale fotografie fotografeer ik. De camera’s werden steeds beter, maar aan de plaatjes
die ik schoot miste nog altijd iets. Na een jaar met een spiegelreflex te hebben gefotografeerd wilde ik de gaten
in mijn kennis opvullen. En tegelijkertijd nieuwe inspiratie opdoen.
Ik moet zeggen Patrick, na de lessen over licht, diafragma en sluitertijd, inzichtvolle momenten tijdens de vele
fotografie uren en het kijken naar en leren van elkaars foto’s, is dat voor de volle 100% gelukt. Wat ik zo knap
vind aan jou, is dat je een groep met verschillende ‘fotografie niveaus’ en mensentypen met succes naar een
hoger plan kunt tillen.
En doordat ik beter heb leren kijken (zie bijvoorbeeld tegenstellingen in licht, kleur, beweging en stilstand, enz.)
is mijn eigen omgeving veel rijker geworden aan mooie plaatjes. Zeer goed voor de inspiratie!

Naast deze intensieve leermomenten is er ook veel plaats voor luchtigheid en humor, dat maakt het des te leuker.
Net als (inderdaad) de overheerlijke lunches van Babs, en de gezellige aanwezigheid van Janna en Mina
(nog bedankt dames dat ik nog een paar mooie foto’s van jullie mocht maken ;)

Bedankt dus, Patrick, Babs, Janna & Mina voor deze zeer geslaagde week!

Veel groeten, Taco

Reactie basis cursus mei 2008

Ooit wel eens geprobeerd een varken klimmen te leren? Erg moeilijk en geduldig klusje !
Zo moet Patrick haast gedacht hebben toen hij mij, als weinig wetende leek in fotografie, in een groepscursus
in mei 2008 de beginselen van het fotograferen bij bracht.
Nou hulde Patrick! Door je goed doordachte methodische opbouw van de lessen en goede en ontspannen
manier van brengen heb je mij aan een nieuwe hobby geholpen.
Inmiddels zijn mijn kiekjes (bijna) foto’s geworden en enthousiasmeerde je mij verder te gaan met fotografie.
Ook grote klasse zoals het niveauverschil tussen ons viertjes werd opgelost.
Door de kleine groep waar je mee werkt en daardoor snelle terugkoppeling van praktijkopdracht naar
beoordeling en vele individuele tips werd het voor allen ( ook de in mijn ogen “profs” Taco en Otto) een
zeer leerzame week bleek achteraf. Op naar een vervolg, dus tot ziens!

Hans
(Kneus & Co - vestiging Nederland)

Reactie basis cursus mei 2008

Maar waarom voor mij deze cursus? Eerverleden jaar kocht ik de Sony Alpha 100. Al fotograferend
bleken de foto’s die ik maakte niet te vergelijken waren met eerdere foto’s die ik met mijn vorige
camera (automatisch) maakte. Aan alle instellingen gedraaid en geprobeerd, het lukte me soms,
maar in de meeste gevallen niet. Teleurstellend als je veel geld uitgeeft en er dan niet mee uit de voeten kan.
Dus al googelend op de cursus van Patrick aangeland. Een kennis ook enthousiast gemaakt. En zie daar,
we gingen naar de cursus.

Bij de tweede dag kwamen we er achter dat de lens de hogere diafragma’s niet instelde. Een grote teleurstelling
aan de ene kant, aan de andere kant een bevestiging dat het niet mijn schuld was van de minder geslaagde foto’s.
Door Patrick’s fotocursus weet ik nu een camera te testen. Dank Patrick.

Een fantastische week met allerlei hoogtepunten. Het eerste hoogtepunt waar we uiteraard voor kwamen,
was het fotograferen. Eigenlijk was elke dag een fotografisch hoogtepunt. Maar daarbij ook de algehele
entourage. De verzorging van Babs met de heerlijke “happen” (Sorry Babs) en ook maar vooral de spontane
gesprekken die daarbij ontstonden, waren voor mij een openbaring. Allemaal Hoogtepunten.

Otto

Reactie basis cursus mei 2008
Picture-Taker-qgAfcd
Fotograferen is heel makkelijk als je Patrick moet geloven. En ja hoor, hij heeft helemaal gelijk. Maandag, de
eerste cursusdag leert ie je alles over diafragma en sluitertijden en de relatie daartussen. Voorts is het dinsdag
belichtingstrapjes maken geblazen. Voor je het weet heb je altijd de juist belichte foto gemaakt. Patrick sprak
over tegenstellingen in foto’s: licht-donker, scherp-onscherp, hard-zacht, enz. Dus als ik ervoor zorg dat er
tegenstellingen in de foto zitten, dan istie best mooi. Oefenen op gewillige koeien onder de boom of op de
feestverlichting van avondlijk Argentat of een hard-licht-landschapje. Patrick en wij cursisten bespreken
gezamenlijk de resultaten; feedback a-la-minute. We leren ons suf en van elkaar. Erg inspirerend.
Dan een dagje de studio in. Ook nu leren we heel snel hoe je een eenvoudig portret kunt maken.
En ja hoor, kijk maar op de website. Na enig oefenen persen we allemaal een mooi portret uit onze camera.
Kortom, fotograferen is een eitje, totdat.....

Zoek de juiste camera instelling, welk diafragma kies je, wat wil je scherp en wat niet, wil je alles scherp of bijna
niks, horizontaal of verticaal of lekker scheef, welke lijn moet erin zitten, welk licht wil je vangen, en kleur?
Plotseling wordt fotograferen behoorlijk lastiger. Van Patrick heb ik geleerd de camera tot in de puntjes te bedienen
en dat in één week, waarvoor dank. Daarna komt het eigenlijke werk: denken in beelden, zien wat je op de foto wilt.

Ik mocht nog een week van mezelf, nog een week lang cursus; voor gevorderden, jawel! Helaas, of niet helaas,
was ik de enige cursist. Mijn maatjes van vorige week was ik kwijt. Stond ik er helemaal alleen voor? Neen, Patrick
heeft mij vijf dagen lang intensief begeleid. Maandag was de finetune-dag; Nog meer mogelijkheden van de camera
ontdekken en leren gebruiken. Weer meer keuzes. Dinsdag was een bijzondere dag. Samen op weg naar
Oradour sur Glane (zie google); in hard licht een documentaire van het dorpje maken. Moeilijk, indrukwekkend ook,
maar zeer leerzaam. Woensdag, feestdag! Om 4.30 uur is het ochtendappèl. Patrick en Babs zorgen voor een
thermoskan koffie en een extra dikke winterjas en niet voor niets. We zijn op weg naar de ochtendschemering op
de Puy Marie, een bergpas in het Centraal Massief op 1600 meter hoogte met nog wat restjes sneeuw. Wat een
ervaring. Patrick fotografeert mee, net als gisteren trouwens. Bij de nabespreking vergelijken we de foto’s en we
komen tot de conclusie dat ook ik mooie foto’s heb gemaakt, net zo mooi als die van Patrick.
Donderdag - op mijn verzoek - buitenflitsen; erg leuk. Vrijdag, klap op de vuurpijl, een stilleven.
Patrick sloopt liefdevol het keukenrek uit de keuken om het vervolgens in de studio op te hangen; niets is te gek.
Ik kon m’n lol op. Het resultaat is er trouwens wel naar.
Mooie twee weken, heel erg leerzaam. En niet te vergeten, de hartelijkheid en gastvrijheid van Babs,
heerlijke lunches, dankjewel - en Patrick maakte dat ik mij erg welkom voelde.

Maar oei, nu is er niemand meer die met de fotografenbril over mijn schouder meekijkt. Ik heb in twee weken enorm
veel geleerd. Het geeft een goeie steun en basis voor het lastigste dat nog moet komen in de fotografie: keuzes maken.

Bram Meijer
25 mei 2008

Reactie basis cursus mei 2008

Heb je eindelijk die mooie digitale spiegelreflexcamera gekocht, maar dan . . . Hoe kom je van de automaat af?
Al snel was de site van Patrick en Babs gevonden en dat zag er zo interessant uit dat we besloten om het
avontuur aan te gaan.Vol verwachting vertrokken we, gelijk al in een vrolijke vakantiestemming, per trein naar
de fotocursus in Pébru. We kwamen laat aan, dus pas de volgende dag konden we zien hoe mooi Patrick en
Babs wonen, zo weids en sfeervol! Zondag lekker ontspannen in het Franse zonnetje. Maandag begonnen we
met een interessante theoriedag die de basis vormde voor de rest van de week. Hoewel het muntje over
sluitertijd en diafragma nog niet helemaal was gevallen op maandagmiddag, viel het wel na wat oefening op
dinsdagmorgen. Elke dag ontzettend leuke foto-opdrachten, die erg goed door Patrick werden begeleid en
uitgelegd. Het fotograferen werd steeds leuker nadat we de sluitertijden en de bijbehorende belichtingstrapjes
gemakkelijker konden uitvoeren. Elke dag werden de foto’s van ons vieren goed besproken op de computer
en dagelijks benoemde Patrick een foto als ‘topper’ die in je eigen mapje ‘toppers’ terecht kwam. Dat deed
ons goed! De lunches van Babs waren helemaal geweldig! Het zag er ook zo mooi uit, bijna zonde om op
te eten! Het was een erg nuttige en gezellige week en daarom verheugen we ons nu alweer ontzettend op onze
vervolgcursus in het najaar!

Groetjes, Grietje en Marjolein

Reactie groeps cursus mei 2008

Toen ik een paar jaar geleden webredacteur werd in het kinderziekenhuis, was ik al gauw het intranet aan het
verlevendigen met foto’s. Ik had de beschikking over een kleine simpele digitale camera. Dat had zo zijn
beperkingen natuurlijk en ik was blij dat mijn verzoek voor een nieuwe camera werd gehonoreerd. Maar wat nu?

Ik had wat eisen op een rij gezet, maar dan nog bleef de keus moeilijk. Ik zocht op het internet, las recensies
en sprak met fotografen. Wel of geen spiegelreflex? Pébru kwam bovengegoogled en ik dacht direct: leuk!
En toen ik voorzichtig informeerde via de mail naar de cursusdata en daarin vertelde dat ik moeite had met de
keuze voor een camera, kreeg ik gelijk het aanbod dat Patrick wel wilde adviseren. Dat vond ik bijzonder
sympathiek. Het werd een spiegelreflexcamera. En ook mijn werkgever vond dat daar een cursus bij hoorde.
Dus dat deel werd vergoed, hoera. Vijf intense dagen in de weer met de camera. Ik vond het heerlijk!

De kleinschaligheid, de aandacht, het inspelen op mijn specifieke leerwensen. Elke keer was ik ook weer
benieuwd naar de bespreking van de foto’s. Daar leerde ik veel van en is ook leuk om te doen. De eerste
dag zou zwaar worden, zei Patrick, veel theorie. Maar wat vond ik dat fijn, niets zwaar, inspirerend juist.
Het kwartje ging vallen, toen er na diafragma en sluitertijd, ook belichting en nulmeting bij kwamen en de
combinatie van al deze zaken. Erg leuk aan de cursus is natuurlijk ook dat je in een mooi stukje Frankrijk vertoeft,
dit is extra inspirerend! Vroeg op pad om de ochtendnevel te vangen, zo mooi! De avondfotografie in Argentat.
Uren bij het water om het stromen er zo fluweel mogelijk uit te laten zien. Een goede manier om de verschillende
instellingen van de camera te leren kennen. Verrassend leuk vond ik de portretfotografie, zeer bruikbaar voor
op mijn werk. Daarnaast had Patrick diverse andere tips. Zo vind ik het lastig om mensen zomaar te fotograferen.
Patrick adviseerde om gewoon een tijdje bij een groep mensen te zitten/staan. Bv. bij het spelen van pétanque.
Na een tijdje ben jij gewoon onderdeel van het geheel en dan kijkt niemand meer op als jij begint te fotograferen.
En ja, het werkte. Ze hadden er geen problemen mee.

Gevleugelde woorden van Patrick waren o.a.: ‘belichting, kijken, rust, dans om je onderwerp heen, werk in
kleine trapjes’. En ja, zo is dat, zo werkt dat echt heb ik ervaren. Ik schrijf nu natuurlijk vooral over de cursus,
maar ik vergeet ook Babs niet. Zij is de drijvende kracht achter de accommodatie en maakte overheerlijke lunches
voor ons. Al met al een zeer inspirerende cursus, op een prachtige plek, met aardige gastvrije mensen.
Ik kan goed op voortborduren op wat ik heb geleerd, samen met het naslagwerk.

Mijn verwachting is helemaal uitgekomen. Suzanna

Reactie groeps cursus mei 2008

Al een paar jaar liep ik met het idee om meer te gaan doen met fotografie. Op vakantie maakte ik altijd ontzettend
veel foto's en ik vond het heel leuk om daarmee bezig te zijn. Ook wel frustrerend, want vaak werden de foto's
niet naar mijn zin ondanks mijn uitgebreide compactcamera. Op een saaie vrijdagmiddag op mijn werk heb ik in
een opwelling gemaild met Babs om te vragen wanneer de cursussen gepland stonden. Precies in de week die
ik in mijn hoofd had, was nog een plekje vrij dus zo geschiedde.
Met mijn compactcamera toog ik met de trein naar Pebru waar Patrick me vertelde dat ik de cursus beter met
een oude camera van hem kon volgen omdat die iets meer kan. Ik was een beetje teleurgesteld dat mijn
camera het niet aankon, maar dat mocht de pret niet drukken.
Maandag begonnen we met een wat theoretische dag die ik eigenlijk al superleuk vond; dat beloofde wat voor
de rest van de week. En het werd alleen maar leuker! Met elke oefening leerden we zoveel bij en ik vond het
super om te zien dat je zo snel zoveel kunt leren en daardoor steeds mooiere foto's gaat maken. Ik moest wel
opletten dat ik niet teveel ging "spelen" maar gestructureerd bleef fotograferen. Met het gezamenlijk bespreken
van de foto's kwam dit ook steeds weer naar voren; Patrick ontdekt vrij snel waar je verbeterpunten zitten en
zo kun je daar heel gericht aan werken.
De cursus heeft mijn verwachtingen echt overtroffen. Mijn doel voor de week was uitvinden of ik fotografie
leuk zou vinden en of ik daar eventueel meer mee zou willen doen. Nou, ik ging naar huis met het voornemen
om ook een spiegelreflex-camera aan te schaffen...
Kortom, een absolute aanrader, hier krijg je zeker geen spijt van!!

Groeten Sylvie

Reactie groeps cursus mei 2008

Beste Babs & Patrick, In een woord: geweldig. Ik had van tevoren niet gedacht dat de cursus me zo snel zo ver
zou brengen. In duidelijke stappen leer je iedere dag weer iets bij zonder dat het teveel wordt. En doordat je zo
snel resultaat ziet zou ik iedereen aanraden om deze cursus te doen. Je wilt niet meer anders dan fotograferen
op M! Vooral de avondfotografie vond ik verrassend leuk. Ja, het waren 5 dagen cursus, maar het voelde volledig
als vakantie. De rustige uitleg van Patrick en de heerlijke lunches van Babs maken het helemaal af. Heel erg
bedankt en ik hoop nog eens tot ziens voor een vervolgcursus.

Hartelijke groet, Ruud

Reactie Privé cursus januari 2008

“Fotovakantie` in Frankrijk bij Patrick en Babs,

Gegrepen door het `digitale virus` en onze vastberadenheid om boven het `kiekjesniveau` uit te komen zijn we naar
Pebru gereden, zo´n slordige 1000 kilometer van onze woonplaats. Eenmaal weer terug kunnen we zeggen dat het
elke kilometer waard is geweest. Patrick `de leraar` is de rust zelf en geeft je de ruimte om in je eigen tempo en
vanuit jouw niveau te leren met je camera om te gaan. Techniek is één, maar ervaren is twee bij Patrick.
Ga maar platen schieten en ervaar het licht, kijk klein, zorg voor je witbalans, en speel met je belichting, let op de
contrasten zorg dat foto´s spannend zijn. Niks moet en alles mag.
De eerste dag is een gedegen techniek dag waar Patrick in gaat op diafragma´s, sluitertijden en iso instellingen,
de rest van de week ben je via foto´s maken voortdurend aan het oefenen, ervaren om met deze `grootheden` te
werken. Patrick staat steeds terzijde om te adviseren, te helpen, te `onderwijzen` als het nodig is.

Daarna worden foto´s uitgebreid nabesproken om het leereffect te optimaliseren. Patrick zet je steeds terug op het
maken van keuzes, `waarom doe je de dingen die je doet` `wat wil jij laten zien, wees je daar bewust van en leer
de keuzes die je maakt te onderbouwen. We kunnen zeggen dat deze maatwerkcursus voor ons beiden weer een
eye-opener is geweest welke mogelijkheden de digitale fotografie ons te bieden heeft. We hebben veel, heel veel
geleerd en ook erg genoten van het oefenen en nog eens oefenen.
De manier waarop zowel Patrick als Babs met het gegeven zijn omgegaan dat Robin, ons zoontje van 4, met ons
mee was op `fotovakantie` verdient hier een aparte vermelding, flexibel, met ruimte en wanneer nodig de aandacht
voor Robin. Babs die meer op de achtergrond aanwezig is kwam tijdens de lunchmomenten helemaal op de
voorgrond om dat de gerechten die Babs ons voorschotelde meer dan boven het gemiddelde niveau uit zijn
gekomen. We kunnen dus iedereen aanraden een fotovakantie te boeken bij Patrick en Babs omdat het meer dan
de moeite waard is.

Wij komen zeker nog een keer terug om nog meer stappen - 1 derde stopjes te maken.

Groeten van Robin, Babs en Ad en de `kleine`