Reacties cursisten 2009 | Digitale Fotografie Vakantie

Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Reactie basis cursus 2009

In juni 2009 volgde ik een weekje cursus bij de 'beginnelingen'. En ik wou pas een reactie schrijven nadat ik enkele keren met vakantie was geweest, om te zien of ik daadwerkelijk anders ging fotograferen. Ik heb er nu toch een 3-tal korte reisjes opzitten, en jawel, dankzij de week bij Patrick en Babs ga ik echt anders kijken naar mijn onderwerp en gebruik ik mijn fototoestel op een andere manier. Ik hou meer rekening met licht, durf veel meer atypisch fotograferen, en ga sneller experimenteren. Uitermate mooi dat je na 5 dagen cursus zoveel meeneemt naar de praktijk (het is wel eens anders bij cursussen...).
 
Sedert de cursus heb ik enkel nog op de stand M gefotografeerd, en met een reeds voortreffelijke snelheid maak ik reeksen, ook al gebruikte ik vooraf haast uitsluitend de A-stand. Ik had niet gedacht dat ik zo trouw de aanbevelingen van Patrick zou volgen, maar geloof me, als ik met mijn fototoestel op stap ben, dan denk ik vaak nog aan de cursus terug, en dat vind ik heel fijn.
 
Het enige probleem is nog het afdrukken. Mijn foto's zien er veelal beter uit op mijn pc dan na afdruk op papier. Ik moet dus nog verder uitzoeken wat ik kan doen om dit te verbeteren. Misschien kan dit onderdeel wat meer aan bod komen tijdens deze of een andere cursus?
 
De oneliners van Patrick zal ik nooit vergeten, en ze helpen me nog steeds, zoals 'bij licht hoort schaduw',  'sfeer gaat altijd boven techniek' en 'denk eerst na over je onderwerp, je moet vooraf weten wat je wil fotograferen'.
 
En als Belg tussen de Nederlanders heb ik genoten van de typische woorden zoals 'opleuken', uitgebeten', 'oppiepen', 'appeltje eitje' en 'gooi dat diafragma naar boven'.
 
De hele sfeer was leuk en ongedwongen. En zelfs wanneer bleek dat ik niet echt iets had met die zonsopgang, was dat OK. Niets moest, en er kon veel. De caravan/tent vond ik superknus en alle comfort was aanwezig op het domein.
 
Echt een aanrader. Ik voelde me als cursist verwend, op alle vlakken.
 
Warme groet en oprechte dank!
 
Catherine

Reactie basis cursus oktober 2009

Bijna privéles . . .
Getipt door een eerdere cursist vertrek ik eind oktober naar Pébru. De hele weg regen gehad, dat beloofde niet veel goeds. Mis! De hele week was het weer zoals ik had gehoopt, zon, tussen de middag buiten in de zon genieten van de overheerlijke lunch, en schitterende herfstkleuren. Wat een geluk. Er was nog een andere cursist, dus ook nog eens bijna privéles.
 
Ik had me voorgenomen weg te gaan om de camera nooit meer op een automatische stand te hoeven zetten. Dat is gelukt! Dat wil zeggen, er zullen nog wel eens foto’s geschoten worden die technisch lelijker zijn dan wanneer ze “met de automaat” geschoten zouden zijn, maar dat zal steeds minder vaak voorkomen, daar ben ik van overtuigd. Ook de schitterende, rustige omgeving heeft bijgedragen aan een heerlijke week, ik kan het elke beginnende, gevorderde fotogra(a)f(e) van harte aanbevelen.
 
Bedankt Patrick voor je enthousiaste en duidelijke uitleg, Babs voor je geweldige lunches en Saskia voor de gezelligheid overdag en ’s avonds.
 
Tot ziens.
 
Hans
PS: Ik heb wel een paar extra (grote) geheugenkaartjes gekocht J!

Reactie basis cursus oktober 2009

Een ondergesneeuwd fotografenhart
Een week ondergedompeld in fotografie, mooie herfstlandschappen en prachtig zonlicht! Wat een cadeautje! En dan ook nog verblijven in een zorgvuldig vormgegeven mini-huisje, met een vrolijke gastvrije gastvrouw en gastheer en een hele aardige medecursist. Al op de eerste cursusdag blijkt dat de gastheer los van een enorme kennis van zaken over fotografie en apparatuur ook nog heeeeeel duidelijk les kan geven.
 
Mijn fotografenhart doet het weer! Door het digitale tijdperk en door veranderingen in mijn  leven was het toch behoorlijk ondergesneeuwd, maar eindelijk snap ik mijn digitale camera en wat kan ie veel! En eindelijk weet ik weer hoe het ook al weer moest, haha! En eindelijk kijk ik weer naar schaduw en licht, want daartussen zit toch het onderwerp dat ik wil vangen.
Dus….. Bedankt Babs, voor jouw gezelligheid, lekker lunches en het ophalen en brengen van en naar het station. Bedankt Janna, Mina en Brutus voor de vrolijke momenten. Bedankt oma Els, voor de lekkere jam. Bedankt Hans voor de lekkere gesprekken bij het eten, de wijn en het analyseren en bedankt weergoden voor het laatste weekje “zomer”.
 
Maar vooral: bedankt Patrick! Dat je niet alleen jouw kennis zo duidelijk over hebt gebracht, maar ons ook meenam naar fotogenieke landschappen/dorpjes/bouwsels, de rust en tijd had om ons zoveel te leren én natuurlijk ook voor het weghalen van die enorme grote spin!
 
Saskia


Reactie privé cursus oktober 2009

Een fotocursus in Frankrijk , zo’n 1000 km weg van huis. Is dat niet wat overdreven is het eerste wat in mij opkomt. Maar na het doorlezen van de uitgebreide informatie op de site begint het te kriebelen. De aanpak van Patrick spreekt me aan en voeg daarbij al die positieve reacties van ex-cursisten en mijn mail naar Frankrijk is onderweg. Na overleg met Patrick besloten om een privé cursus te volgen.
 
En dan zit je daar vervolgens op een maandagmorgen. Eerst theorie en daarna met z’n tweeën op pad om foto’s te maken, waarbij Patrick op de juiste momenten bijspringt met tekst en uitleg, maar ook regelmatig afstand neemt zodat je zelf je eigen gang kan gaan. Tijdens de week komen zijn specifieke uitspraken als “appeltje eitje”, “neuzen plakken” en “één oor is geen gezicht” regelmatig voorbij. Wanneer we draadloos gaan flitsen blijkt dit voor mij een “eye opener” te zijn. Dat strobist gebeuren geeft je ongekende mogelijkheden, die ik zelf niet had kunnen bedenken. Vroeg in de ochtend op pad of  ’s-avonds in het donker foto’s maken, het kan allemaal. Voeg daarbij Patrick’s gedrevenheid, geduldige en duidelijke aanpak, de lunches van Babs en het is een week om niet te snel te vergeten.
 
Ook mooi is de manier waarop Patrick kan genieten van mooi licht, op bijna lyrische wijze vertelt hij hoe prachtig licht kan zijn. En valt er nu niets negatiefs te vertellen………………, nee helemaal niks. Rest mij nog om Patrick en Babs te bedanken voor hun gastvrijheid.
 
Groet,
Robbert van Damme

Reactie vervolg cursus augustus 2009

Na een analoge fotografie basiscursus en een heel veel reisfotografie, dacht ik me eens op een vervolgcursus in Pebru te storten....moest kunnen dacht ik. Nou, dat viel even tegen, je hebt duidelijk basiscursussen en basiscursussen.....en Patrick geeft erg intensief les, waardoor mijn achterstand dus behoorlijk was. Gelukkig misten een paar andere cursisten toch ook wel wat discipline en is Patrick flexibel genoeg om de cursus wat om te zetten, zodat achterstand snel werd ingelopen. Ik kan dus wel zeggen dat ik echt ontzettend veel geleerd heb, maar ik kan iedereen aanraden om niet zo maar aan te nemen dat je de vervolgcursus wel kan doen. Ga goed na met Babs en Patrick of je de basis of vervolg cursus moet volgen. Als ik de enige was geweest die niet mijn basiscursus in Pebru had gevolgd, hadden we toch echt een probleem gehad. Kortom: de cursus is elke euro waard en dan nog een beetje meer. Chaletjes zijn helemaal tip top verzorgd, precies wat je nodig hebt. Patrick en Babs maken het een leerzaam, gezellig, aangenaam en (ondanks de opdrachten :-) een ontspannend geheel...een echte aanrader!
 
Nogmaals super bedankt Babs en Patrick!
Dorothy

Reactie vervolg cursus augustus 2009

 Na de basiscursus in 2007 te hebben gevolgd vond ik het 2 jaar later tijd worden voor een vervolg. Om heel eerlijk te zijn had ik er eigenlijk na de cursus niet zo heel veel mee gedaan (ik weet het, shame on my) totdat ik mij ging aanmelden op Flickr waar Patrick een groep had aangemaakt voor oudcursisten. Via maandelijkse opdrachten houdt hij ons bij de les en ik zie gewoon dat we er allemaal beter van worden, de kwaliteit van de foto's wordt met de maand beter. Tsja wat wil je ook met zo'n docent. De vervolgcursus gaat weer dieper én er wordt veel aandacht besteed aan flitsen. Ik was werkelijk benieuwd of dat voor mij wat kon toevoegen want ik meen me te herinneren dat iemand eens gezegd/geschreven had:flitsen? bah! Maar ik ben helemaal enthousiast; op dit moment flits ik  iedereen in mijn directe omgeving het licht uit de ogen. Wat een mogelijkheden.
Ik kan iedereen de cursussen in Pebru aanraden. Na een week leer je écht fotograferen en na de vervolgcursus stop je absoluut nooit meer met deze hobby. Patrick is een docent met ongekende didactische vaardigheden die zijn kennis heel relaxed kan overbrengen. En dan hebben we het nog niet over de heerlijke lunches die Babs op tafel brengt. Zeker te weten dat ik nog een derde keer naar Pébru ga voor weer een vervolg.(Wel in de gîte, hè Babs ander krijg ik Frans niet meer mee)
 
Groetjes Mieke (en Frans)

Reactie flits fotografie cursus augustus 2009

Voor de derde keer op cursus, dat we méér dan enthousiast zijn over Patrick en de manier waarop hij les geeft blijkt waarschijnlijk hier al uit.
 
Dit keer kwamen we voor de flitscursus. En wat hebben we daarvan genoten en veel geleerd! Eerst een dagje flitstheorie en dan meteen oefenen. Nog wat onwennig sta je te stoeien met al de verschillende aspecten van het flitsen, maar met Patrick’s hulp was de eerste hobbel al gauw genomen. Daarna vooral veel aan de slag. Eerst met één flitser, maar uiteindelijk met vijf!
 
Dat is flink opletten geblazen om alles goed aan te sturen en dan ook nog eens snel werken met het veranderende licht van het verdwijnende avondzonnetje. Maar wat een foto’s hebben we daarmee gekregen, fantastisch! Als gigantische kers, op het toch al met slagroom bedekte toetje, mochten we aan de slag met Babs als model. Wat een geweldige ervaring. Daar sta je dan als twee amateurs voor een zeer professioneel model. Maar onder leiding van Patrick en met volle medewerking van Babs is ook deze foto zeer bijzonder geworden.
 
Ja wat kunnen we nog meer zeggen over Patrick, Babs, zijn mooie meisjes, de cursus, het verblijf in het mooie Pébru, het heerlijke eten en alles wat er nog meer bij hoort als je een cursus bij de Mollema’s volgt . . . Gewoon doen!
 
Je krijgt er ontzettend veel voor terug. Patrick en Babs heel veel dank voor alles,
 
Bram en Marjolein


Reactie basis cursus augustus 2009

Vroeger analoog gefotografeerd en afgelopen jaar een digitale  spiegelreflex aangeschaft en mijn oude hobby weer opgepakt. Tot mijn  verrassing was mijn oude kennis snel weer aan de oppervlakte maar de week in  Pebru heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Was ik vorig  jaar nog bang dat het om een bevlieging zou gaan, dit jaar heb ik na de  basiscursus mijn nog geen jaar oude camera ingeruild voor een 40D. De  resultaten hiervan zijn al te zien op Flickr, een ontzettend leuk, leerzaam  en verslavend initiatief. Het plaatsen van foto’s en het krijgen maar ook  geven van reactie werkt enorm inspirerend en motiverend. Wat me het  meest is bijgebleven van de 5 dagen op stap met Patrick is het maken van trappetjes, ik schiet me gek:-), klein  kijken, kijken naar licht en het neuzen plakken. Als je me nu ziet  fotograferen Patrick dan zie je me dansen om mijn onderwerp. Bedankt voor een leerzame en gezellige week met heerlijk eten en oneliners die ik  niet snel meer zal vergeten. Jouw uitgangspunt dat je de foto bij de opname  al zo moet maken als je hem hebben wilt, niet alleen qua belichting en  witbalans maar ook de compositie is een verademing. Ik merk nu al verschil en  hoef steeds minder foto’s te croppen, recht te zetten of anderszins te  bewerken. Jij doceert pure fotografie Patrick en ik hoop nog veel van je te  leren. Ik heb mijn hobby terug en daarmee een vracht  aan positieve energie. En die vervolgcursus? Die gaat zeker  komen.... Groet, Monique


Reactie basis cursus augustus 2009

Na weer een aantal jaren met een pocket camera gekiekt te hebben, ben ik vorig jaar weer enthousiast met de spiegelreflex aan de gang gegaan. Via de website vond ik de cursus en dat sprak me aan.
 
Patrick garandeerde dat ik in een week op de M stand zou fotograferen. Ik verwachtte veel van de week, maar die overtrof mijn verwachtingen. We waren met een groep van 4 en Patrick ging enthousiast en met veel inzet met ons aan de slag. De afwisseling in de verschillende opdrachten heb ik erg leuk gevonden en ik heb de indruk dat ik heel veel heb geleerd.
 
De M stand is inderdaad binnen bereik gekomen en ik ga het ook niet meer anders doen. Vooral van het direct toepassen en nabespreken leer je vooral ook veel van je fouten: onscherpe foto's op statief? Stabilisatie uit. Hoe ga je om met witbalans en belichting. Ik heb echt een heel andere kijk op fotograferen gekregen en realiseer me dat er veel geoefend moet gaan worden.
 
De vervolgcursus ga ik graag nog een keer doen. Het geheel van de cursus werd nog veraangenaamd door het heerlijke eten wat Babs ons voorzette en de ontspannen sfeer op de camping waar om de schattige ieniemienie vooral de kippen me zijn bijgebleven.
Nogmaals bedankt voor de leerzame en gezellige week.
 
Margreeth


Reactie basis cursus juli 2009

Na eerst een fotocursus via het werk, een tip van een collega over foto workshops (maar dan in Namibie) en daarna googelen, de site van Pebru en de Digitale fotocursus gevonden. Samen met een vriend (die toch al naar Frankrijk zou gaan) waren de plannen gauw gemaakt. Nu nog reserveren en dat was het eerste contact met Babs en Patrick.
Ze hadden wel 2 caravan plaatsen en wij 2 caravans, dus dat was geregeld. Nu nog de beginners of de gevorderden cursus, want we hadden al heel wat boeken gelezen, veel foto's gemaakt, macro en telelenzen gekocht en een expodisc voor de witbalans. Toch maar de beginnerscursus want Patrick zou aan het begin wel kijken wat het nivo was. En die foto's op de website, ja die kon ik toch niet maken. En dan op zaterdag de afslag Pebru en stoppen met je caravan waar de weg ophoudt. Meteen een enthousiatste Babs die ons de plek ging wijzen en alle andere belangrijke voorzieningen op de camping. De caravan plaats is kort samengevat een half voetbalveld, dus voldoende ruimte, rust, uitzicht, en eigenlijk onvoorstelbaar.

Maandag eerste cursus dag met 4 cursisten en dan maar afwachten of mijn Fuji S100fs compact wel kan meedoen met de Digitale spiegelreflex camera's. Dat viel de rest van de week gelukkig wel mee. Patrick begon bij het begin, hield het simpel, en ja je hebt altijd van die mannen die al boeken hebben gelezen, maar dit was in Jip en Janneke taal, dus ook voor ons begrijpbaar. Ook de garantie dat we allemaal eind van de week kunnen fotograferen lijkt wel een uitdaging. Eerst auto's fotograferen en letten op kenmerken, daarna evalueren en ontdekken dat het best wel lukt. Je krijgt je toppers en de beste gaan naar de screensaver. Ook de eerste lunch van Baps en dat was wel smullen.
Dinsdag naar het water, leuke stenen en een kabbelend beekje, echter door een fikse regenbui was het meer een woeste rivier. Toch foto's kunnen nemen , ook van de waterval met de vallende druppels water. Nu geleerd om de stand M te gebruiken, van Moeilijk, of Makkelijk of Moet dat nou, want A was ik gewend. En dan die stapjes, donkerder of lichter, wat levert dat op, nou dat bleek wel uit de evaluatie, want ook nu weer het besef dat bijzondere foto's maken toch mogelijk is. (en hier zat voor mij een beperking in de camera, maar gelukkig had ik nog het Fuji groen)
Woensdag portretten maken en letten op belichting. Gedurende de dag had ik het gevoel , wat leer ik nu nog en hoe moet ik het nu weer toepassen. Na de stapjes nu het ABC tje voor het licht, hoe moet dat nu met landschappen. Gelukkig was de lunch er weer om ons verder te helpen. Patrick ontdekt ook nog even een verkeerde instelling in mijn camera m.b.t. LCD helderheid, dus kan ik nu nog beter de foto's bekijken.

Donderdag al vroeg op want we gaan de zonsopgang fotograferen. Één van de cursisten had al wat moeite met het instellen van het diafragma, en blijkbaar ook met de instelling van de wekker want we gingen iets later op pad. En dan het ochtendlicht, toch wel speciaal en de resultaten van de foto's waren best wel goed, toch weer de screensaver gehaald. 's Avonds naar Argentat om de brug te fotograferen. Ze hadden echter een onweers waarschuwing afgegeven, dus als dat maar goed ging. Onderweg nog naar de zonsondergang gekeken, maar daarvoor gingen we niet. Bij de brug een vaste compositie kiezen en dan met sluitertijd aanpassen aan het veranderende licht. Bijzonder was wel dat het sneller donker werd door het onweer, maar dat er daardoor ook bliksem schichten te zien waren. Ja die moesten we ook op de foto krijgen en dat is gelukt (zie de website). Door de plensbui moesten we helaas toch eerder weg. Toch weer uniek en dat kun je niet timen. Onderweg terug nog bedenken van wie de foto minimaal de screensaver zou halen.

Vrijdag evaluatie van de week en nog een stukje over o.a. witbalans. De expodisc bleek gedurende de week toch wel te werken en met terecht ook wel een kritische noot van Patrick over gebruik toch wel toe te passen. Na 1 week heb ik dan toch dezelfde foto's gemaakt die al op de website stonden, dus ja ik kan het ook. Simpel, dichterbij (en nog dichterbij) trapjes, licht ABC tje. En ondanks alle boeken en voorstudie, gewoon een beginner, maar wel kunnen fotograferen eind van de week.
Misschien ooit nog een vervolgcursus, maar hoe, wanneer, met wie en over welke onderwerpen is me nog niet duidelijk. Nu eerst veel zelf fotograferen om de kennis te behouden.
Babs en Patrick, hartelijk dank voor deze leerzame week en zorgzame week(lees lunch en tips voor uitstekende restaurants) met jullie persoonlijke aandacht en enthousiasme. We zullen het zeker aanbevelen aan anderen voor de cursus, de camping de omgeving en jullie personal touch.
Wellicht tot ziens, Ruud en Carla Slot
 

Reactie vervolg cursus juli 2009

Twee jaar geleden heb ik de beginners cursus gevolgd. Het begon te kriebelen en ik was blij dat ik weer een week lang inspiratie op kon doen en technieken leren in Pébru. Patrick waarschuwde dat de  vooruitgang zou minder zijn dan bij de beginnerscursus. Ach, dacht  ik, als ik maar weer wat ideeën krijg. Maar het omgekeerde was waar.  Dieper de witbalans in, spelen met kleurverzadiging en contrast en  draadloos flitsen. Wauw. Een nieuwe wereld van fotografie ging open! Onze gezellige groep daagde elkaar uit. Om de beurt vergaten we 'set'  in te drukken of de witbalans terug te draaien. We wisselden elkaar  mooi af. Vooral de aanmoedigingen staan mij bij.   Uitproberen en  kijken naar het resultaat: zo kregen we verrassende foto's! Ik kan er voorlopig weer tegen aan. Ik ga experimenteren en kijken wat er gebeurt. Zonder Babs, Patrick en de medecursisten was ik niet  zo enthousiast en vol inspiratie thuisgekomen. Pébru; ik kom terug! Annemee

Reactie vervolg cursus juli 2009

Na een jaar weer terug voor de vervolgcursus en wat heb ik genoten!
De ontvangst was weer hartelijk, de Carelet Blue voelde vertrouwd.  Ik had in het tussenliggende jaar gebruik gemaakt van de begeleiding en opdrachten van Patrick op zijn Flickrsite – een enorme service!_ Hij had mijn fotograferen dus op de voet gevolgd.
 
Veel bijgeleerd. In de eerste plaats contrast- en kleurbeheer en het goed instellen van de  witbalans. Dat breidt de mogelijkheden tot een goede foto enorm uit.
Verder een begin gemaakt met de losse flitstechniek. In het begin even lastig, maar daarna een feestje om je eigen lichtsituatie te kunnen maken. Ik hoop dat ik zonder begeleiding ook mee uit de voeten kan, maar dat zal nog wel even oefenen zijn.
 
Mijn waardering voor Patrick als leraar is alleen maar toegenomen. Zijn lesmethode vind ik optimaal. Eerst helder uitleggen, dan  de mensen aan de slag zetten en vervolgens meteen het resultaat met elkaar bekijken en beoordelen zodat hij je er op kan wijzen waar het wel en waar niet goed gegaan is. Directer kan het niet. En dat met geduld en humor.  En van het luisteren naar hoe Patrick foto’s bekijkt leer je steeds bewuster te fotograferen.
 
Tenslotte  het genot van een week lang zonder veel andere beslommeringen je aan je hobby kunnen wijden. Het schept een sfeer waar je je creativiteit kan uiten. De vrije opdracht paste er perfect in.
Een aparte vermelding voor Babs: bedankt voor de lunches en de prettige sfeer die je weet te scheppen. En natuurlijk voor de gezelligheid!
 
Francisca

Reactie basis cursus juli 2009

Niet gedacht om op zo'n korte tijd zoveel bij te leren. Ik heb foto's gemaakt die ik nooit dacht te kunnen maken, of in ieder geval niet op een week tijd. Ooit wel eens wat gedaan in de goede oude analoge tijd, maar sinds digitaal was het te verleidelijk om op automatische stand te fotograferen en me alleen met compositie bezig te houden. Dan mis je toch een hele hoop- dacht dat zo'n digitale camera 'slimmer' was, maar inmiddels weet ik beter. Opbouw van de week was goed vond ik- eerst stuk theorie, dan een aantal verschillende onderwerpen, mix van locaties,... Het enige wat handig zou zijn denk ik om op dag 1 alle instellingen van camera's in detail te checken- nu kwamen we gaandeweg tijdens de week toch voor wat verrassingen te staan en dat zorgt ervoor dat er niet altijd maximaal geleerd kan worden.
  Als trainer vind ik dat je dingen heel eenvoudig kunt uitleggen- niet makkelijk als je het hele alfabet kent om nog steeds dat ABC over te brengen met verve & het te kunnen herleiden tot de essentie. Dat vind ik mooi. Je bewandelt precies die lijn tussen vakman en trainer. En natuurlijk ook de passie voor het vak die ervan afstraalt- avond/nachtmensen uit bed krijgen om 5u 's morgens om de zonsopgang te fotograferen is een hele prestatie! Ook de eerlijke feedback waardeer ik- als het niet goed was dan werden er ook echt geen doekjes om gewonden zonder het persoonlijk te maken. Daar leer je het meest van. Ook de nodige humor en het soms breder trekken dan fotografie vond ik interessant.
En natuurlijk was ook de entourage prima in orde. Je kunt merken dat er echt gedacht is aan hoe die week qua ervaring zo leuk, goed, comfortabel, etcetc te maken. En ook dat is fijn want het is ook vakantie.
 
Groeten uit Antwerpen,
Inge

Reactie basis cursus juli 2009

We vonden de huisjes op internet al zo leuk dat we de tent graag een week inruilden voor het nieuw te bouwen Case Blue. Heerlijk plekje bij de moestuin en dagelijks visite van rondscharrelende kippen en van 1 van de 4 katten; die kwamen per toerbeurt, maar als de frequentie van langskomen iets te laag lag werd er wel 1 gehaald of opgezocht voor de nodige knuffels. De inrichting was zoals we hoopten; mooi en knus maar gelukkig ook erg praktisch. Alle lof voor Babs!

Terwijl Erik een weekje fietstraining op het programma had staan en de Puy Mary van dichtbij ging bekijken heb ik veel geleerd op de fotografiecursus. Met m’n eerste en net nieuwe spiegelreflex voor het eerst op de M-stand tolde de info af en toe in mijn hoofd. Gelukkig werd het geleerde van het ene in het andere uiterste in praktijk gebracht en besproken en daar leer je pas echt van! Jammer dat pas laat bleek dat de foto’s van (bijna) een hele serie niet scherp waren, doordat de stabilisator op de lens nog aan stond (en mijn statief niet voldeed). Maar ja, ook van die fouten wordt geleerd.. Nu komt het aan op doen, zelf doen (en een ander statief)! Eens kijken of het muntje echt gevallen is, alleen wat na stuitert of ergens is blijven hangen.. Ben in ieder geval blij dat je met opdrachten op Flickr stimuleert om op deze manier door te gaan en dat zelf doen niet direct helemaal alleen is.

Patrick, toch hoop ik dat je nog een tussendoor cursus gaat organiseren met onderwerpen waar we nu niet aan toe zijn gekomen. De nieuwigheid is nu net van mijn camera af en met fotograferen ben ik nu pas echt begonnen, daar kan nog wel eens een weekje in de snelkookpan bij om de basis te verbreden in plaats van direct verder de diepte in te gaan. Ook het idee om met andere cursisten met fietsende partners een weekje te doen lijkt mij (en Erik) nog steeds erg leuk (of kan dat beter pas na de flitscursus?). Nou ja, enthousiasme genoeg na deze fotografieweek. Ik denk dat jullie ons nog wel terug gaan zien.
Tot ziens, Erik en SylviaReactie basis cursus juli 2009

Kijk terug op een bijzonder leerzame week.
De cursus heeft mij zoveel handvatten geboden om mijn foto’s te verbeteren (het licht mevrouw en mijnheer, het licht is belangrijk!), ik kan ze nu ook beter beoordelen t.a.v. de technische kwaliteit.
Patrick heeft echt kwaliteiten om zijn kennis (die ik als bijzonder uitgebreid heb ervaren) over te brengen. En, als toegift ken ik nu ook de ins en outs van mijn camera.

Het verblijf heb ik als bijzonder verzorgd ervaren in een ongedwongen sfeer. Niks opgesmukt, iedereen kan zonder gene zojuist zijn/haar mandje uitgerold, zich vertonen, je voelt je bijzonder thuis. En aan alles is gedacht en als je dan toch even behoefte hebt aan iets, dan toverde je wel weer de oplossing. Nogmaals dank daarvoor! In de styling van het huisje herkende ik de perfectionist die ik zelf ook ben, niet loslaten voordat de sfeer OK is en de inrichting in balans is. Gewoon totdat het goed voelt. Je weet dat ik zelf ook in dit metier zit. Ik kan je dus zeggen dat het echt klopt wat je doet, mijn complimenten. Hier heb jij zeker een kwaliteit. Dus ook naar mij toe is de klus weer geklaard, jullie hebben samen weer een prima week neergezet met een heel persoonlijk tintje.
 
Lieve groet,
 Anja

Reactie basis cursus juni 2009

Wij hebben een geweldige week gehad! Het enthousiasme en de goed doordachte cursus van Patrick en de hartelijkheid en het lekkere eten van Babs zorgen ervoor dat je op een plezierige manier de basiskennis van fotografie leert en in de praktijk brengt. De basis die gelegd wordt in de beginnerscursus neem je voor altijd mee in je manier van fotograferen en inspireert tot het uitbreiden van kennis en ervaring.  Onze zin om te fotograferen is groter dan ooit! Bedankt!
 
Eduard en Stéphanie

Reactie basis cursus juni 2009

Wat te verwachten tijdens een fotografiecursus in Pebru Een weekje op het franse platteland, weg van de stress van alle dag. Een super enthousiaste fotograaf, die je de keepjes van het fotograferen bij brengt, en Babs die je tijdens de welverdiende pauzes verwent met heerlijk eten. Na een week, heb je heel veel geleerd, maar ben je ook goed uitgerust en weet je zeker dat je hier nog een keertje terug gaat komen, om nog meer te leren.
 
Andrea

Reactie privé cursus juni 2009

Wij hebben heerlijk genoten in Pebru. Lekker in het niets, maar toch ook grotere dorpjes dichtbij als we zin hadden in een restaurantje of even winkelen. De gite bevat alles wat je je kunt wensen en we werden bij aankomst al aangenaam verrast toen we zagen dat er 2 kleine kinderklapstoeltjes klaar stonden voor onze tweeling. De fotocursus was verrassend leerzaam en alles was praktisch en heel direct toepasbaar. We hebben allebei het gevoel dat we uit onze camera kunnen halen wat erin zit. Handmatig fotograferen blijft natuurlijk de uitdaging, maar we proberen het altijd!   Zijn er dan ook nog aandachtspuntjes te melden? Tuurlijk is het lastig om alles perfect te krijgen. We waren aangenaam verrast door de gastvrije uitnodiging met de cursuspartner mee te lunchen, maar dat we daarvoor moesten betalen werd ons pas duidelijk bij de afrekening. Verder hadden we misschien nog wel meer uit de cursus kunnen halen als de cursusdagen écht volle dagen waren. Soms waren we van 10-15 uur in touw. Ach, dat geeft ook weer meer tijd voor elkaar.   Al met al een heerlijke vakantie gehad. Boordevol gastvrijheid en tips over de omgeving en mogelijke activiteiten. Echt genoten van het franse platteland. De rust en de koeien, de kaasjes en de wijn!
Anneke en Xandra

Reactie vervolg cursus mei 2009

Ja Patrick je bent er weer in geslaagd om me terug helemaal te inspireren want ik was weer even vergeten hoe leuk en mooi fotograferen wel kan zijn. Dankjewel om me daaraan te herinneren. Ook deze keer viel het me weer op met hoeveel passie en bezieling jij lesgeeft. Knap ook dat je eerlijk genoeg bent om af en toe wat opbouwende kritiek te geven en je mening durft te zeggen en lief dat je me af en toe wat moed hebt gegeven toen ik dat even nodig had. Jij doet één van de prachtigste dingen wat je op deze planeet in mijn ogen kunt doen:" mensen verheffen naar hun hoogste potentieel" en daar heb ik dan eigenlijk alles mee gezegd ! Dikke merci!
En babs, megamindy stelt niets meer voor als ik zie wat megababs op een dag allemaal doet.Ik heb echt de grootste bewondering voor je als ik merk hoe je het klaarspeelt om zoveel liefde en aandacht aan de kinderen te geven,dan ook nog eens voor ons je culinaire talenten bovenhaalt, tussendoor nog wat onkruid uitdoet of wat plantjes zet en godweetwatnogallemaal doet en dan ook nog eens de tijd neemt om met ons een glas te drinken en daarbij dan aan het einde van de dag nog steeds een stralende glimlach weet te toveren..awel daar heb ik dan mateloos veel respect voor. Dankjewel voor alle goeie zorgen en voor de gezelligheid.   En janna en mina, jullie zijn nu nog te klein maar ik hoop dat jullie op een dag de reacties op de website lezen en beseffen welk effect jullie gehad hebben op al die mensen op de camping. Ik mis jullie stralende vrolijke gezichtjes en vond het helemaal geweldig hoe jullie met zoveel gevoel voor drama en zo vol overgave kunnen huilen om daarna weer vrolijk rond te huppelen. Jullie hebben me heel dikwijls ontroerd met jullie vrolijke piepstemmetjes en ondeugende pretlichtjes ! jullie zijn zooooooo mooi!   Dikke knuffel Manuella


Reactie vervolg cursus mei 2009
 
Het was al weer bijna een jaartje geleden dat ik de basiscursus had gevolgd bij Patrick en vond het nu tijd voor de gevorderden cursus.
 
De cursus ging verder waar de basiscursus was opgehouden. Ik had al geleerd dat je de beste foto’s maakt met een handmatige instelling. In de gevorderden cursus werd contrast, kleurverzadiging en het draadloos flitsen besproken. Na de cursus kan ik met minder goede lichtomstandigheden toch nog mooie foto’s maken.
 
Na uitslapen en een heerlijke ontbijtje begon de dag met theorie, hierna gingen we met de camera het geleerde in praktijk brengen en in de middag werden de foto’s besproken. Naast de duidelijke en leerzame uitleg weet Patrick ook op een kritische en onderbouwende wijze je foto’s te beoordelen. Doordat we met z’n drieën waren kwam iedereen voldoende aan bod.
 
Na “hard” werken konden we elke middag opnieuw genieten van de lunches die door Babs werden verzorgd.
 
Verder zijn Patrick en Babs fantastische mensen, waarbij naast de fotografie ook de gezelligheid een belangrijke rol speelt. Ook de vrolijke tweeling Janna en Mina brengen leven in de brouwerij.
 
’s Avonds was het heerlijk rustig op de camping en kon je genieten van de sterren, het mooie weer, de wijn. Kortom naast een zeer leerzame cursus was het ook een echte vakantie.
 
Ook na je cursus wordt je nog begeleid op afstand. Patrick heeft een foto site, waarop je foto’s kunt plaatsen die door hem en medecursisten van commentaar voorzien. Dit is een extra motivatie om ook na de cursus te blijven fotograferen.
 
Patrick, Babs, Mina en Janna weer bedankt voor de gezellige en leerzame week en wie weet tot de volgende keer.
 
Groetjes,
Gezienus


Reactie Privé cursus mei 2009

Afgelopen week heb ik samen met mijn vriendin Anneke de basis cursus fotografie gevolgd bij Patrick. Afgelopen jaar zijn we op reis geweest naar Nieuw Zeeland en hadden daarvoor een Nikon D60 aangeschaft. Daarmee hebben we op de automatische stand best leuke foto's mee gemaakt, maar we wisten allebei dat we er veel meer uit konden halen. Eigenlijk was ik alleen op zoek naar een cursus voor Anneke om te geven voor haar verjaardag, maar in Nederland is het vaak een keer in de week op een doordeweekse avond en dan tig weken lang...... Toen kwam ik op een aantal fora deze cursus in Frankrijk tegen. Een aantal van de reacties gelezen en gelijk een weekje voor ons samen geboekt.
 
Achteraf ben ik heel blij dat ik voor een week cursus heb gekozen in het buitenland. Je bent even helemaal weg en kunt je volledig op het fotograferen focussen. Mobieltje uit, geen e-mail, geen hyves..... lekker rustig.
 
De cursus zelf is voor mij wel een eye-opener geweest. Ik lees me graag in een onderwerp in en dus ook voor fotograferen kan ik uren achter het internet zitten om allerlei interessante artikelen te lezen, fora af te struinen of foto's te bekijken. Nu is mij wel duidelijk dat je pas echt leert fotograferen als je achter de computer vandaan komt en zelf een cursus gaat volgen. Patrick leert je letterlijk stap voor stap en in eenvoudige taal hoe je een technisch correct en interessante foto kunt maken. Op de website staat dan ook:
Wij organiseren een fotocursus waar je leert fotograferen.
 
Na een week kan ik volmondig zeggen dat dit gelukt is. Wij hebben er van genoten en gaan nu "kilometers maken" dan kunnen we in de toekomst terugkomen voor een gevorderden cursus.
 
Daarbij hebben we heerlijk gekampeerd op de camping bij Babs en Patrick. Babs heeft tijdens de cursus heerlijke lunches voor ons gemaakt. We hebben een fijne tijd gehad en zijn heel gastvrij ontvangen.  
 
Bart & Anneke


Reactie Privé cursus mei 2009

Voor het eerst ging ik alleen op reis, naar het buitenland, zonder gezin. Best spannend dus. Maar vanaf het moment dat ik Babs de hand schudde dacht ik al: "dit is goed". Zo hartelijk als ik onthaald
ben,...zo hartelijk was de hele week. Ik had 'chalet blue' tot mijn beschikking en heb het daar heerlijk (rustig) gehad.

Maandag begon de cursus en die was geweldig! Hoewel ik altijd al op de m-stand fotografeerde heb ik heel veel geleerd over mijn camera, en de beslissingen die je zelf dient te nemen. Het is fantastisch om de hele week alleen maar bezig te mogen zijn met je hobby. Ondanks dat leraren de lastigste leerlingen zijn heb ik echt heel veel geleerd van Patrick. Een geweldige docent, met passie voor fotografie, en tegelijkertijd veel rust, eenvoud en duidelijkheid Prachtig om alle verschillende manieren van fotografie, die in de basiscursus zitten, te doen. Daar heb ik veel aan,...ik heb zo vaak dat ik me nu die situaties voor de geest haal en weer beter weet wat ik moet doen.

En wat een complete vakantie door alle lunches die door Babs verzorgd werden. Geweldige maaltijden kregen we voorgeschoteld. Dit is echt een aanrader als je vakantie wilt vieren en iets wilt leren op het gebied van fotografie. Achteraf ben ik lid geworden van de groep ex-cursisten op flickr.com. Ook dat is erg leuk omdat Patrick zelf zo nu en dan een opdracht opgeeft
waar je weer heerlijk op kunt puzzelen. Daarbij geeft Patrick ook nog eens commentaar op de foto's. Het leren gaat op die manier gewoon door.
Patrick en Babs, bedankt voor de fantastische week!!
 
Vrolijke groet
Debora

Reactie Privé cursus april 2009

Als je echt meer uit je fotografie wilt halen..., schrijf je in voor  een cursus bij Patrick. Je zou niet zeggen dat hij al zo'n beetje z'n hele leven fotografeert,  als hij met zijn camera of, in mijn geval, zijn student  bezig is, is het net een jonge hond en zijn de dagen al snel te kort. Patrick, nogmaals bedankt voor de lessen en voor het enthousiasme  waarmee je je lesprogramma hebt gevuld. Babs, bedankt voor de gastvrijheid en de goede zorgen. De maaltijden  waren om te smullen! Tot ziens op de flitscursus. Jeroen en Anita

Reactie Privé cursus april 2009

Hoe ik terecht kwam op de site van Babs en Patrick was heel toevallig, ik was niet bepaald aan het zoeken om een cursus fotografie te gaan volgen maar bij het lezen van de leuke website begon het bij me te kriebelen van nieuwsgierigheid. Ik had reeds 1,5 jaar een Pentax K10D waarmee ik helaas nog niet veel uit de groene stand was geraakt. Natuurlijk wel regelmatig gedacht “ik moet er dringend mee aan de slag” maar het kwam er maar niet van. Dus, onmiddellijk een mailtje richting het verre Pébru en de cursus digitale fotografie incl verblijf in de schattige gite gereserveerd, mijn voorkeur ging uit naar de privé-cursus en dat was geen enkel probleem !
 
Elke dag was anders, en ik voelde dat het 1ne me al beter lag dan het andere. De dag dat ik mijn hond Borus mocht fotograferen was natuurlijk geweldig, heb er ook enkele super toffe foto’s en een hele leuke ervaring van overgehouden. Het spelen met het licht vond ik fascinerend, de beleving hoe het licht een heel ander en veel spannendere foto kan opleveren, ja.. tof, echt waar !
 
Maar alles was leuk hoor, ook de manier waarop Patrick alles aan boord bracht, en ook de cursus zelf die Patrick in een voor iedereen verstaanbare taal uitlegde, met hier en daar een leuk grapje vlogen de uurtjes voorbij ! Ik heb heel veel dingen geleerd in die week.
 
‘s Middags genoten we van een lunch die Babs elke dag weer heerlijk wist klaar te maken. En niet te vergeten, de twee schatjes Janna & Mina kwamen me dagelijks uitvoerig op de hoogte brengen van het wel en wee van de poezen, kippen,… heel leuk ! De uurtjes dat ik geen cursus had kon ik met mijn partner genieten van de ongelofelijk rust die er aanwezig was in het mooie landschap, zalig !
 
Kortom, een hele fijne en leerrijke week, die ik iedereen kan aanraden! Babs & Patrick, bedankt voor de fijne ervaring !
 
Vriendelijke groetjes,
Wendy Boets


Reactie flitsfotografie/Privé cursus maart 2009

Ik ben fotograaf en ik zocht verdieping. Een standaard cursus was niks voor mij. Ik wilde bepaalde dingen leren, uitbreiden, verdiepen.
 
Dus ik koos voor een privé cursus van een week. Via Internet kwam ik bij Patrick en Babs terecht. Zij is jaren professioneel model geweest, hij is een groot deel van zijn leven fotograaf geweest, heeft voor Nikon gewerkt en heeft aan de wieg gestaan van de introductie van de digitale camera in Europa. Geen kleine jongen dus.
 
Een privé cursus is via de reguliere kanalen onbetaalbaar, zo kwam ik bij Patrick uit. Ik zag op tegen de reis naar Zuid-Frankrijk, maar het was alleszins de moeite waard. Ze runnen een natuurcamping in een piepklein plaatsje in de Dordogne. Beiden hadden een succesvolle baan in Nederland, hij als topmanager bij Nikon en zij als professioneel fotomodel. Zij werd zwanger en ze besloten te verhuizen naar een plek waar ze hun kinderen in alle rust konden laten opgroeien. Hoewel ze allebei een uitstekend salaris verdienden, won de drang naar meer rust en verdieping het.
 
Zij runt de camping en de chaletjes aan de camping die ze zelf gebouwd hebben. Het is een prachtige omgeving, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ze wonen op een heuvel, met onderaan een privémeertje waar je 's zomers heerlijk kunt zwemmen. Je kunt er heerlijk wandelen en vlakbij is een dorpje met een supermarkt waar je alle kunt halen wat je nodig hebt. Je kunt kiezen om een huis te huren of een chaletje. Of je kunt kamperen.
 
Zelf ben ik niet zo'n kampeerder, dus ik koos een chaletje. Klein, knus en van veel gemakken voorzien. De buurvrouw maakt zalige traditionele gerechten, die je voor weinig kunt kopen. In het chaletje is een kacheltje op petroleum. Neem als je in de wintermaanden gaat wel een dikke trui mee en sloffen, want 's nachts kan het koud zijn.
 
Patrick heeft al heel wat cursussen gedraaid in de afgelopen jaren en schat snel in wat je nodig hebt, zodat je zoveel mogelijk nieuwe dingen leert op jouw niveau. Of je nou amateur fotograaf bent of professional. Patrick is een enthousiaste, aardige, spontane en gedreven man. Je krijgt absoluut waar voor je geld. We waren de hele dag bezig. De eerste dagen kreeg ik vooral theoretische onderbouwing, daarna was het vooral praktijk. Hij heeft een heel duidelijk beeld van wat ie je wil leren, maar staat ook volledig open voor suggesties en aanpassing van het schema. Het is jouw week, dus hij leert je wat jij wilt leren.
 
Ik stelde regelmatig vragen over wat er behandeld werd en off-topic. Patrick blijkt van alle markten thuis, onderzoekt alles en staat open voor suggesties. Hij is een begenadigd leraar en als fotograaf en ondernemer een ervaren vakman die alles al een keer meegemaakt heeft. Veel geleerd, veel geoefend, veel gedaan. Als ondernemer kun je cursuskosten afschrijven.
 
Regelrechte aanrader. Top!
 
Jan G.

Reactie flitsfotografie/gevorderden cursus maart 2009 

Fotocursus in Frankrijk
Toen ik mijn collega's vertelde dat ik voor een fotocursusus naar Zuid-Frankrijk 'moest' had ik de lachers op mijn hand. Je bedoelt lekker eten en drinken met een fototoestel onder handbereik in een zonnig landschap.
 
Niet wetend wat mij te wachten stond op weg naar Pebru Na een warme ontvangst en kennismaking met Babs, Patrick, zijn moeder (graag even naam invoegen) en de tweeling op de jaarlijkse varkensmarkt werd het maandag menens. Op basis van onze wensen werd voortvarend een cursusplan opgesteld.
 
Een behoorlijke uitdaging voor twee cursisten die zo hun verwachtingen hadden Belichting/portretfotografie/flitsfotografie/stillevens........ Ik kan niet anders zeggen dat Patrick aan onze verwachtingen heeft voldaan. Vanaf de start tot het afscheid op vrijdagavond heeft Patrick ons op zeer intrigerende wijze bij de les gehouden. In de eerste plaats als vakkundig fotografie docent maar ook als ambitieus aardig mens. Met andere woorden van een streng regiem om belichtingstrapjes te maken (blijven doen), een schat aan technische know how, tot respect voor ieders eigen 'belichting". In een week tijd ben ik - uiteraard nog niet in praktische ervaring - dichter bij de fotografie terecht gekomen.
 
Niet meer dan 6 huizen maar toch een wereld apart Tijdens onze cursus (inderdaad een beetje buiten het seizoen) verbleven we op de camping. De temperatuur liet te wensen over. Maar ondanks dat was het een 'warme' week. Gastvrij, heerlijke lunches van Babs, een prachtige omgeving en weldadige restaurants (soms met verwarrende openingstijden).
 
Kortom: Een week zoals mijn collega's al bedacht hadden....... maar wel buitengewoon veel geleerd!
 
Dank Joost


Reactie flitsfotografie/gevorderden cursus maart 2009 

Fotografie is een bezigheid die altijd leuk blijft, onder alle omstandigheden. Zolang de camera maar het denkwerk doet of je met jezelf afspreekt dat fouten maken niet erg is. Op de A van automaat laten staan dus en een zorgeloos leven is je deel, met - ok - hier en daar wat foto's die je liever anders gefotografeerd had willen hebben. Alles heeft zijn prijs. Maar je wilt meer. Controle bijvoorbeeld en voorspelbaarheid, en dat! is het b dat je terug brengt op aarde. Exit 'Paul Huf' en hallo 'onhandige knoeier'. Zo'n lachwekkend figuur die vaak 'het moment' mist omdat de instellingen nog niet naar wens zijn, en die met z'n dure flitser elke vorm van karakter wegflitst uit een prachtig hoofd. Kortom, als je serieus je camera wil gebruiken, en niet laf terug naar de A, dan is hulp handig! En die hulp vonden we via vrienden op www.pebru.nl
 
De cursus heeft ons positief verrast en verbaasd. Patrick heeft, na wat technisch aftasten, een mooi programma voor ons verzorgd waar alle pijnpunten aan de beurt kwamen. Na die week hadden we een aantal basistechnieken gezien die je op tal van situaties kunt loslaten om vervolgens met een goed resultaat thuis te komen. Het was altijd logisch en vaak simpeler dan we dachten. Nu nog het oefenen en uitvoeren. Steeds weer terugkerend thema was wel of geen RAW, wat boeiende gesprekken opleverde en waarin we De Meester op de laatste dag nog bijna van zijn geloof af wisten te brengen. In ieder geval een licht wankelen. Leuke gesprekken Patrick! Het was zeer intensief, maar nooit saai en aan de cursus zal het zeker niet liggen als eeuwige roem in de fotografie niet zal worden bereikt.
Als laatste mag de dagelijkse lunch van Babs niet onvermeld blijven! Erg lekker en altijd net op tijd om de aandachtscurve weer positief te doen keren.
 
Ondanks de aanvankelijke kou een zeer nuttig besteedde week en zeker voor herhaling vatbaar.
 
Met vriendelijke groet,
Jos Peters

Reactie privé cursus januari 2009

Al googelend naar een geschikte cursus fotografie kwam ik op de digitale fotografievakantie terecht. Ik wilde namelijk serieuzer aan de slag met fotografie. Dit leek mij de cursus die ik nodig had: ik miste basiskennis. Mijn camera stond tot nog toe op automatisch en regelmatig waren mijn foto's overbelicht, maar ik was nog niet goed thuis in diafragma's en sluitertijden en vond het onmogelijk die vaardigheden uit de boeken te destilleren.

Ik zou bij thuiskomst van de cursus een fotoreportage voor een feestje maken in een slecht belichte ruimte, maar daar zag ik tegenop door de ontbrekende kennis. Dus boeken maar voor privé les.
Toch altijd spannend of je verwachtingen waargemaakt worden.
 
Mijn wens om de week met een dag vervroegen, was voor Patrick en Babs geen enkel probleem. Flexibel... Op naar Frankrijk! Op lesdag 1 heb ik al mijn vragen op Patrick's bordje gegooid, hij heeft zijn lessen in de loop van de week aangepast, toegespitst op mijn situatie en heeft, in simpele huis-, tuin- en keukentaal, me de grove kneepjes bijgebracht  welke, door veel oefenen, wel zullen verfijnen.
 
Ik heb het nog niet gehad over de overheerlijke, overvloedige lunch van Babs, het gezellige gebabbel van de tweeling (van wie zouden ze dat toch hebben?), de gezelligheid van Patrick en Babs, de skipiste in de buurt en de skikleding die ik mocht lenen.
 
Tsja, ik vind het erg lastig om dit allemaal in woorden te vangen, maar ik ben enorm enthousiast over de manier van aanpak, mijn hooggespannen verwachtingen zijn vervuld. Kortom: ik raad iedereen deze cursus van harte aan!
 
Esther

Reactie basis cursus januari 2009

Na de Kerstdagen was het dan (eindelijk) zo ver. Patrick zou een ‘in company’ cursus komen geven bij Flyers Internet Communicatie in Venray. Hij had dat weekend 2 groepen vanuit Nederland: een beginners en een gevorderde groep die afwisselend een aantal uren aan de beurt waren; verdeeld over verschillende tijdstippen van de dag. Slopend voor Patrick maar ideaal voor ons.
Ik zat bij de beginners en vond het spannend, was bang dat ik nooit de logica van diafragma en sluitertijd zou begrijpen.  Maar jawel, het is Patrick gelukt (en nog redelijk snel ook) om me dat bij te brengen. Maar afgezien van deze termen heeft hij me de liefde voor het vak bijgebracht, leren kijken: KLEIN kijken.
Het meest bijzondere onderdeel van de cursus vond ik portretfotografie, nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden. Het is ook heel goed dat je tijdens deze cursus in de rol van model moet kruipen: een ideale manier om te begrijpen hoe ongemakkelijk je je kunt voelen als model en hoe belangrijk de aanwijzingen van de fotograaf zijn.
Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ik kan wel zeggen dat ik er een hobby bij heb. Ik vind het ook een heel leuk initiatief om als ex-cursist deel te nemen aan de digitale fotografie groep van Patrick op flickr.com, waar Patrick op regelmatige basis opdrachten opgeeft en waar je elkaars werk kunt zien.
 
Kortom een super aanrader voor iedereen die zich echt wil verdiepen in de fotografie.
 
Met vriendelijke groet,
Inge van der Borght
Flyers Internet communicatie

Reactie vervolg cursus januari 2009

''DENK AAN JE BELICHTINGS-TRAPJES!!!!!''
Een zin die ik tijdens deze cursus 10000 keer heb moeten horen van master Patrick.
Het viel Patrick ook een beetje tegen dat ik daar veel te weinig mee
deed.
Klopt, ik maakte zelden of nooit, of te weinig belichtings-trapjes.
Dat is in ieder geval wat ik geleerd heb deze cursus.
Maar natuurlijk veel en veel meer.
Het omgaan met een losse flitser maakte mij meteen aan het KWIJLEN!!!
"Dat wil ik ook hebben, dat MOET ik ook hebben".
Meteen besteld en paar dagen later vrolijk aan de gang ermee.
Een aanrader voor iedereen die , net als ik, eigenlijk een hekel heeft
aan flits foto's.
Je maakt ineens prachtige, soms bijna spookachtige opnames.
Kost een paar centen maar dan heb je ook wat.
Wat ook erg interessant was, was de oefeningen met studio- belichting.
Haarlicht, a-licht. b-licht, c-licht, a b-licht, etc.
Het is een hele mond vol, maar als je eenmaal je draai daarmee
gevonden hebt, is het een aanwinst voor je portret foto's.
En daarbij is het ook nog eens erg leuk om het bij elkaar te doen.
Ik heb deze cursus ontzettend veel geleerd, ik had het niet willen en
mogen missen.
Voor mij kwam deze cursus ook als een geschenk, want ik liep
regelmatig tegen problemen aan
tijdens mijn foto shoots in mijn studio.
Het is voor iedereen een aanrader!
Nog veel dank voor de gezellige dagen en de wijze woorden, Patrick.
 
Gisela

Reactie basis cursus januari 2009
 
Nadat ik enthousiast was gemaakt door mijn dochter Hilde, heb ik mijn verjaardagscadeau van dit jaar gebruikt om deze fotografiecursus te volgen. Reden voor mij was, dat ik weer een spiegelreflexcamera had aangeschaft alleen was het nu een digitale. Ondanks dat ik de handleiding heb doorgelezen had ik het toestel niet onder controle. Ook wil ik “goede” foto’s maken. De cursus in Merselo was dan ook een goede gelegenheid. Vanuit Zeeuwsch-Vlaanderen is het een flink stuk rijden en zoals meestal zijn de mensen die het verst moeten rijden het eerst aanwezig. In het gasthuis van Inge was een zeer praktische werkruimte waar de mensen van de gevorderde cursus nog hard aan het werk waren.
 
Na kennismaking met Patrick en de medecursisten Inge, Marian en Maria zijn we aan de slag gegaan. De eerste sessie was vooral theorie aan de hand van mondelinge uitleg en praktisch oefenen leerde we over sluitertijden, diafragma’s, ISO en witbalans. We konden e.e.a. nalezen in een handige reader. De volgende dag was het fotograferen van landsschappen en auto’s het onderwerp. Wat opvalt is dat ik bijna meteen anders ging kijken en dat licht, schaduw, structuur en textuur, contrasten mijn kijk bepaalde. Het spelen met de kennis van de dag ervoor ging nog wat hortend en stotend maar de resultaten waren toch al bevredigend. Vooral het werken met belichtingstrapjes is een handig hulpmiddel en van Patrick een must.
Het meest leerzame van de cursus vond ik de nabespreking van de foto’s, het commentaar van Patrick en van de medecursisten. Ook het kijken naar de foto’s van anderen. Hoe met kleine ingreepjes van fotoshop het resultaat nog beter gemaakt kan worden. De zondag zijn we bezig geweest met het fotograferen van architectuur. Je weet dan meteen dat weersomstandigheden en dus de lichtkwaliteit zeer bepalend zijn voor de resultaten. Maar ondanks moeilijke omstandigheden waren de foto’s toch redelijk.
 
De lage temperatuur is beide weekenden een beetje spelbreker geweest omdat fotograferen bij temperaturen onder nul niet direct aangenaam is. Als troost en opwarmertje waren er ieder dag weer die heerlijke soepen, waarvoor mijn complimenten en dank.
 
Het tweede weekend hebben we portretfoto’s gemaakt. Vooral de witbalans kreeg veel aandacht en de wijze van belichten. Goede apparatuur blijkt dan ook hier weer van wezenlijk belang. Het moeilijkste van deze sessie vond ik de interactie met het model. Wat wil ik met de foto wat wil ik in beeld brengen welke uitdrukking wil ik hebben en hoe moet de belichting zijn. Het aansturen van het model is iets dat ik nog zal moeten leren. Wel ontzettend leuk om samen te werken en ook te ervaren hoe het is om model te zijn. De resultaten vond ik “professioneel”. De ruimte, een klas in een basisschool, voldeed prima. De laatste dag was het de puntjes op de I zetten en alle kennis en kunde proberen te gebruiken. De besneeuwde velden in de omgeving van Merselo waren een prima decor om foto’s te nemen. Tegenlicht blijkt dan toch moeilijk te fotograferen. Het is en blijft keuzes maken en ook accepteren dat het niet altijd raak kan zijn. Het is zoeken en hard werken maar dan heb je ook wat.
 
Patrick de cursus heeft volledig aan mijn verwachting voldaan. Ik weet hoe mijn fototoestel werkt, ik heb adviezen gekregen waar op te letten en waar naar te kijken. Het is nu aan mij. Ik zal veel moeten blijven oefenen en proberen. De discipline om het trapje te blijven gebruiken zal enige aandacht blijven vergen. Maar gezien de resultaten nodigt dit wel uit om te gebruiken. Inge, nogmaals bedankt voor de gastvrijheid het was een prima locatie in een mooie omgeving. Maria en Marian jullie waren fijne medecursisten.
 
Met vriendelijke groet en wie weet tot ziens,
 
Joost van der Geld