Reacties cursisten 2011 | Digitale Fotografie Vakantie

Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Reactie vervolg cursus oktober 2011

Picture-Taker-aMJ8Bd

Bij deze nog eens bedankt voor de “week vakantie met een extra”.
Deze keer had ik wel hoge verwachtingen maar ik moet zeggen dat ze ook zijn ingelost.  De basis kennis is uitgebreid met meer details zoals contrastgebruik en kleurverzadiging en daarnaast nog het draadloos flitsen.  Door het eerste is het basis-fotograferen uitgebreid tot fotograferen in slecht weer.  Door het tweede … zie ik effe geen grenzen meer.  Wat ik kan bedenken, kan ik fotograferen.  Mijn enige beperking is mijn eigen creativiteit aangezien ik nu ten allen tijde mijn eigen licht bij heb en kan zetten zoals ik wel (of toch zo hoog als een statief reikt). Nu nog veel oefenen, oefenen en oefenen.
Toch effe reclame maken voor de Flickr groep: waar vind je een leraar die per week 5 foto’s wil beoordelen (al dan niet voor de oefeningen) en dat voor 75€/jaar?  Wie dus nog geen lid is, laat een gouden kans op vooruitgang liggen !!  En ja, het niveau ligt hoog … maar da’s juist het effect van de groep!  En door de oefeningen kun je ook gericht verder leren.  Wat wil een mens nog meer.  (zijn mijn aandelen nu gestegen?)
 
Zonnige groeten,
Dirk Eeckhaoudt

Reactie Basis cursus lang geleden ergens in 2011

Inmiddels is het alweer bijna een half jaar geleden dat ik met mijn
oude Canon 'krijgertje' (wie het kleine niet eert...) op pad ging
richting Corrèze. Ik had al een tijdje het plan om een fotocursus te
volgen, maar het kwam er maar niet van. Totdat een vriendin vol
enthousiasme vertelde over de basiscursus die zij het jaar ervoor had
gevolgd. Ik was verkocht en heb me nog diezelfde week bij Babs
aangemeld.

Het was een heerlijke week. De gemoedelijke setting van Pébru maakte
dat ik me meteen thuis voelde: de kleinschalige camping en de knus
ingerichte chalets, de zelfgemaakte jams en liqueurtjes, de
rondlopende kippen, de zelfgemaakte lunches van Babs en de verse
croissantjes iedere ochtend... En dan de cursus: het was gewoon
gezellig! Met mijn medecursisten Rob, Douwe, Han en Jos iedere dag
lekker aan de slag en dan 's avonds heerlijk in de tuin met een
wijntje erbij napraten en horen wat iedereen bezighoudt in het
dagelijks leven. De aanwezigheid van zo veel verschillende
persoonlijkheden leidde ook vaak tot geanimeerde gesprekken en een
glimlach op het gezicht van Patrick!

Als je zoals ik nog niet zo vaak een spiegelreflex camera in je handen
hebt gehad, is het idee van het bedienen van de knoppen en standen met
bijbehorende termen vergelijkbaar met het idee zonder kennis van zaken
een cockpit dashboard te bedienen. Na dag één van de cursus was dit
gevoel volledig verdwenen. Waar Patrick het anders doet dan anderen is
door terug te gaan naar de basis en de details te bewaren voor een
later moment. Zo is de informatie goed te behappen en heb je al snel
het idee dat ook jij mooie foto's kunt maken zonder dat je jarenlange
ervaring hebt. Het theoretische gedeelte wordt dan gevolgd door een
praktijkoefening en daar is de aandacht van Patrick individueel. Dit
betekent weer dat het niet zoveel uitmaakt dat de ene cursist al wat
meer ervaring heeft dan de ander. Iedereen krijgt de aandacht en
feedback die hij of zij nodig heeft.

Ook inhoudelijk - en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om - is de
cursus mij dus erg goed bevallen. Voor het fotograferen kan ik op dit
moment helaas nog niet zoveel tijd maken als ik zou willen, maar als
ik mijn nieuw verworven kennis wat meer in de praktijk heb kunnen
brengen, zal ik daarom zeker terugkomen voor de vervolgcursus. Wel
hoop ik dat de opzet blijft zoals hij is, dat wil zeggen dat de cursus
aan maximaal vijf (idealiter vier) cursisten tegelijk wordt gegeven.
De bespreking van de individuele foto's aan het eind van de dag is
zeer waardevol en hoe meer cursisten er zijn, hoe minder daar aan
toegekomen wordt. Juist de kleinschaligheid en individuele aandacht
maken deze cursus zo bijzonder. Ga zo door!

Hartelijke groet,

Judy

Reactie Basis cursus oktober 2011

Picture-Taker-nUPKM7Picture-Taker-XL3Oa6

Passie voor fotografie gegeven door een zeeer kundige 'Master in Digital Photography', lekker eten, echte mensen, mooie gesprekken. Kortom, voor herhaling vatbaar. See you soon!"

Groetjes Edwin en Jasmijn"

Reactie Basis cursus oktober 2011
Wat een heerlijk weekje in Pébru en Goulles, gelegen in een prachtig stukje Frankrijk. Intensieve cursus en toch ook vakantie. Complimenten voor Patrick die een gave heeft zijn ervaren kijk op en enorme kennis van fotografie over te brengen en zijn leerlingen mee te nemen in zijn passie, enthousiasme en gedrevenheid. Klein (én leuk) groepje, zowel theorie als praktijk, humor, efficiënte organisatie door Babs vooraf en tijdens de cursus, goed opgezet cursusprogramma gedurende de week. Ik heb er veel van opgestoken en ook genoten van de combinatie van Hollandse directheid met hartelijke 'couleur locale'. En nu lekker oefenen hè!

Denise

Reactie Flitsfotografie cursus september 2011

Merlijn-laat-willy-springen

Van 22 september tot 1 oktober hebben Marcel en ik de gîte gehuurd. Merlijn en ik gingen gezamenlijk vanaf 24 september de flitscursus bij Patrick volgen.
Marcel is er in zijn eentje op uitgegaan en heeft ons bij een aantal activiteiten ook vergezeld.
 
Tijdens de flitscursus is hebben wij ons veel bezig gehouden met portretfotografie.
Merlijn was mijn model en omgekeerd ik haar model. Ook Janna, Mina en Babs hebben model gestaan wat ook hele leuke foto’s heeft opgeleverd. We hebben er denk ik best iets moois van gemaakt. Alles ging in  leuke en prettige sfeer en de door Patrick aangereikte tools werden door ons omgezet in praktijk. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.  Zorgen dat je in je ritme komt is heel belangrijk.
 
De lunches waren zoals altijd weer voortreffelijk door Babs  verzorgd  en ook Marcel heeft diverse malen ervan mogen genieten. En dat allemaal in de buitenlucht want het weer was deze week werkelijk buitengewoon goed.
 
In onze vrije tijd zijn Merlijn, Marcel en ik  erop uitgetrokken naar Argentat voor een avondje (flits)fotografie. De overbekende brug die door zeer velen al gefotografeerd is ook nog maar eens op de plaat gezet (als back-up zullen we maar zeggen). Een drankje aan de Dordogne verhoogde de gezelligheid.
 
De echte klapper kwam toen we avondfotografie gingen doen op de Puy Marie. Met ons vieren (Marcel ging ook mee) avondflitsen met beweging in de schemering. Met hossen en springen elkaar flitsend staan fotograferen; wat een openbaring! Zo verschrikkelijk leuk om te doen en ook nog leuke en goede resultaten weten neer te zetten. Terwijl Merlijn met Patrick aan het oefenen was heeft Marcel voor mij model gestaan.  Van de gemaakte opnames vond Patrick er een uitspringen van Marcel waarvan hij meteen adviseerde er een vergroting van te laten maken en deze boven de open haard te hangen. (Marcel: Patrick bedankt! ;=).
 
En zo kwam er ook jammer genoeg aan deze week een eind. Merlijn hebben wij  op zaterdag in Brive afgezet bij het station voor de reis naar haar volgende bestemming.
Wij hadden nog 5 dagen geboekt bij Herman en Michou en hebben daar genoten van het mooie weer, het op de cursus geleerde trachten in de praktijk te brengen en genoten van de heerlijk geserveerde maaltijden.
 
Patrick en Babs, en niet te vergeten de geweldige meiden Janna en Mina,  bedankt voor de fantastische week en tot volgend jaar bij de Master class!

Willy

 


Reactie flitsfotografie en privé cursus september 2011
In september 2011 hebben twee weken prive cursus gehad. De eerste week was gepland als een flitsfotografie cursus en de tweede was meer zoals je een meesterklas beschrijft, een speciale wensen cursus. In de tweede week zijn we echter doorgegaan met flitsfotografie, om duidelijker te zijn Strobisten fotografie (draadloos filtsen).

In deze twee weken hebben wij veel geleerd over flitsfotografie. Voor mij (Jolande) was het de tweede keer (flitscursus) en dat was goed voor mij. Nu ik het voor de tweede keer gedaan heb, is het ook beter doorgedrongen en begrijp ik beter wat er bedoeld wordt met 'mooi licht of schaduw' neerzetten. Het is best lastig om het licht op de juiste wijze neer te zetten. Maar als je het doorhebt dan is het erg leerzaam om daar mee door te gaan en thuis veel oefenen. Want je bent in staat om je eigen licht neer te zetten zoals je het wilt. En dat met een flitser.
Ook leuk was de opdracht die wij gedaan hebben. We hadden eigen ideeën uitgewerkt en om dat vast te leggen was niet zo makkelijk. Maar het is toch goed gekomen.
Ook nu weer zijn de puntjes op de i gezet voor wat betreft witbalans (Kelvin), kleurverzadiging of contrast aanpassen naar omlaag of omhoog. Ook goed om dit weer te oefenen, waardoor je de camera nog beter gaat leren kennen. Daarbij in ogenschouw genomen dat Patrick het altijd goed en geduldig uitlegt.

Voor mij (René) was het goed om weer intensiever bezig te zijn met fotografie en de fijne kneepjes op te pakken. Bij Patrick leer je ECHT fotograferen, niet je foto aanpassen in Photoshop maar puur, zoveel mogelijk uit je camera halen. Voor mij (René) was het een wens een bepaalde foto te maken die ik in gedachten had, maar ik heb meer geleerd dan dat. Ook Babs zijn we veel verschuldigd: de uitstekende organisatie, verzorging en gastvrijheid, en ook niet te vergeten natuurlijk dat Babs ook weer model was voor onze foto's. Ook de dochters Mina en Janna hebben we mooi kunnen fotograferen.

Kortom geweldige leerzame weken met veel gezelligheid.

Blessings Jolande & René

Reactie Basis cursus september 2011
Al 2 jaar lonkte ik naar jullie website “Digitale Fotografie Vakantie”. Het stond hoog op mijn verlanglijstje om naar Pébru te gaan, maar de afstand hield me steeds tegen. Na een paar teleurstellende ervaringen, heb ik in het voorjaar dan toch de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld. Over de heen- en terugreis heb ik lekker twee dagen gedaan en dat is me goed bevallen. Helaas werd ik zaterdag bij aankomst geveld door een buikgriep, maar met behulp van Babs, jullie huisarts en een berg pillen en poedertjes zat ik maandagmorgen om 10 uur toch in de les. Ik wil jou, Babs en de medecursisten hartelijk bedanken voor alle begrip en ondersteuning, want echt lekker voelde ik me die eerste dagen nog niet.
De kracht van jouw cursus ligt voor mij in het stapsgewijs op een eenvoudige en begrijpelijke manier uitleggen van de theorie, die daarna direct in de praktijk wordt toegepast. Gevleugelde uitspraken van jou: “0-metingen”, “Let op je trapjes”, “Kijk goed”, “Dans om je onderwerp”, “Vergeet niet je standaardinstellingen terug te zetten”, “Neuzen plakken”, “Aan het einde van de week maak je met 2 vingers in je neus de mooiste foto’s”. Dat ik als beginneling, in zo’n korte tijd zoveel kennis zou kunnen vergaren had ik niet verwacht.
Alles bij elkaar heb ik jouw cursus als bijzonder prettig en waardevol ervaren en ben ik trots op de foto’s die ik heb gemaakt. Ik heb genoten en wat er op je website staat heb je waargemaakt. En nu jouw advies opvolgen: “Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, het is net als autorijden, je moet alles op de automatische piloot kunnen.” Ik hoop dan ook dat volgend jaar mijn automatische fotopiloot zover is gevorderd dat ik de vervolgcursus kan doen. Nu nog de moed verzamelen om mijn foto’s ter beoordeling op Flickr te zetten. Ik heb het account al aangemaakt…..!!!!

Patrick en Babs bedankt en tot volgend jaar,
Anne-Marie


Reactie Basis cursus september 2011
Met interesse heb ik jullie website uitgepluist, en ja hoor, de doelstellingen zijn ambitieus:
- In één week tijd leer ik je de fotografische technieken perfect te beheersen
- Nee ik ga proberen om je creativiteit en eigen inzicht en gevoel te stimuleren
- De mooiste foto's zijn namelijk erg vaak niet volgens de zogenaamde gulden regels gefotografeerd.
de verwachtingen waren groot want de lat ligt hoog,
het uitgangspunt en de rode draad door de cursus is "de keuzes die gemaakt worden"
ik koos ervoor om de basiscursus digitale fotografie te gaan volgen,
de methodiek ligt me: begin vanaf het begin, en bouw daar verder op,
belangrijk is dat de informatie gereduceerd wordt tot het essentiële (dit is de keuze)
ook het totaalconcept staat me aan, er is een flickr-groep waar je je lid kunt van maken, je beoordeelt foto's
er is dus een permanente opvolging voorzien,
oh ja, en je commentaren over de verschillende toestellen is ook belangrijk,
enkel bevindingen vertellen, gebaseerd op je eigen ervaring
zal zeker de vervolgcursus volgen, dus: tot kijk!

Pia

Reactie Basis cursus augustus 2011

Picture-Taker-NzbzE3

Allereerst nog eens hartelijk bedankt voor de ontvangst en de gastvrijheid. Fantastisch plekje daar in de Corrèze en een zalig verblijf gehad. Dat was ook de verwachting waarmee ik naar Frankrijk vertrokken was: 'een week vakantie en al de rest is extra'. Deels omdat ik mijn verwachtingen liever laag hou zodat ik altijd positief verrast wordt en deels omdat er op die hele website niks negatiefs te lezen was bij de cursisten en dat las wel wat vreemd. Ondertussen weet ik beter en nu zou ik hier dus ook een lijstje van positieve zaken kunnen starten. Samengevat: alles wat er bij de andere reacties te lezen staat is juist!
Al de rest is positief, zéér interessante cursus, inhoudelijk bijgeleerd maar vooral over werkmethode en hoe alles nu eigenlijk aan el! kaar hangt. Dus al bij al was die 'extra' nog groter dan de vakantie zelf. En nu maar oefenen en oefenen. Zoals Edison zei: "Genialiteit bestaat voor 1 procent uit inspiratie en voor 99 procent uit transpiratie”.

Zonnige groeten,
Dirk Eeckhaoudt

Reactie Basis cursus agustus 2011

Picture-Taker-yEOvwr

Als doorwinterd RAW- en Photoshopgebruiker heb ik met stijgende interesse jouw basiscursus gevolgd. Je volgt een eigenzinnige koers (niet alleen bij het karten dus).
Het was niet makkelijk om dat RAW-knopje op mijn toestel af te zetten. Er bestaat geen manier, hé, om tijdens jouw cursus stiekem RAW’s te schieten ? Moest dat wel zo zijn, had ik dat zeker gedaan …
Ondanks de jpegs heb ik mooie foto’s gemaakt. Jij zou het als volgt schrijven : ‘Dankzij de jpegs heb je mooie foto’s gemaakt.’.
Oefenen, oefenen en oefenen. Dat ga ik zeker doen de komende maanden. Ik heb de voorbije week een theateroptreden gefotografeerd en heb het jpeg-risico genomen. Het resultaat mag er zijn.
Dankjewel, Patrick, voor het onbelemmerd delen van jouw kennis.

Groetjes van
Hedwig

Reactie „Meester klas” augustus 2011

Picture-Taker-ZwX9FW

Weer een prachtige, leerzame masterclass week gehad. Patrick was zoals altijd erg gedreven en ontzag geen inspanning om ons wat bij te leren. De strobisten avondfoto's zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Een pluim ook voor de goede start van de week waar Patrick met onderwerpen op vraag van de cursisten werkt zodat iedereen zijn vragen in de loop van de week beantwoord ziet. Een cursus op maat kom je nog zelden tegen. Ons groepje van 4 werkte ook goed samen, waardoor de resultaten van bijvoorbeeld de paparazzi foto's zeer goed waren.
Inhoudelijk werden ook de moeilijke zaken niet geschuwd, zoals optimale huidtinten bereiken in de foto's direct uit je camera. Hierdoor moest elk zijn camera heel precies instellen.
Gedurende de week werd nog maar eens bewezen dat in Jpeg fotograferen zeer veel voordelen biedt. Je leert erdoor sowieso veel meer nadenken over wat jouw resultaat moet zijn en hoe je er moet toe komen om dit uit je camera te krijgen en dat is toch één van de essentiële punten van fotografie, vind ik. Een bijkomend voordeel is ook dat je veel minder tijd in nabewerking moet steken.
Nog een dankwoord voor Babs, die voor ons zeer lekkere en verzorgde lunches klaarmaakte. Ook jouw modellen cursus was zeer boeiend. Dingen om zeker te onthouden.
Zeker een aanrader voor iedereen die wil goede foto's maken.

Groeten aan jullie allen

Freddy

Reactie „Meester klas” augustus 2011
Dit was de derde keer dat ik deelnam aan de cursus en het was super. Vele vroegen zich waarom ik nu alweer naar Pebru ging en wat ik daar eigenlijk nu nog ging leren!
Nu ik moet zeggen heel veel. Alle technieken van flitsen en andere instellingen werden zeer intensief geoefend. Patrick heeft me ook kunnen overtuigen dat kalibratie van onschatbare waarde is voor de kwaliteit van je foto's. Babs heeft dan weer heel wat nuttige tips en tricks gegeven voor het werken met een model.
Verder was het ook een super leuk groepje met Tineke, Andre en Freddy veel plezier gemaakt vooral tijdens de paparazzi foto's. Kort top een echte aanrader.

Voila hopelijk is dit voor jullie voldoende :-)) Geniet nog van de nazomer in Frankrijk en wie weet tot volgend jaar :-))))

Groetjes
Bea


Reactie Basis cursus augustus 2011
Die weken na thuiskomst zijn omgevlogen met ieder vrij moment wel even op de computer om met zo’n 1500 foto’s (pffff, belichtingstrapjes...) te stoeien, want welke zijn nou de mooiste, welke de leukste, welke de beste en welke moeten heel snel de prullenbak in. Want er moet een boek gemaakt worden, met uiteraard de mooiste foto’s erin (waar ik stiekem trots op ben hoor), maar ook foto’s die een beetje het verhaal vertellen. Tja, die 5 reisdagen verdienen immers ook een plek en uiteraard moet die heerlijke plek op de berg ook te zien zijn. Een mooi klusje dus.

Mooie foto’s zitten er absoluut tussen. Het is geloof ik gelukt om in die week bij jullie heel veel te leren. Patrick heeft een zeer prettige manier om zijn kennis over te brengen en ik heb er van genoten. Nu het geleerde in praktijk brengen en mogelijkheden creëren om te kunnen oefenen, om volgend jaar terug te mogen komen voor de gevorderden-cursus
Toch maar eens snel moed verzamelen om mijn eerste “eigen gemaakte” foto ter beoordeling op de flickrgroep te plaatsen.

Babs en Patrick, heel graag tot ziens op jullie heerlijke plek in Pebru!

Warme groet,
Betty Oosterveen

Reactie vervolg cursus augustus 2011
Deze zomervakantie zijn wij naar Pébru afgereisd. We vonden het heerlijk om vanaf Argentat alle bekende plekken tegen te komen en bij jullie op de camping aan te komen. Het voelt al een beetje als thuis, voor Bart was het de derde vakantie in Pébru, voor mij de tweede. De gastvrijheid en het warme welkom zijn iedere keer weer fijn.
Bij Patrick heb ik een week lang de Vervolgcursus fotografie gevolgd. Bart had deze vorig jaar gedaan, dus ik wist ongeveer wat mij te wachten zou staan. Het is een leerzame week geweest, waarin mijn mogelijkheden en techniek weer flink zijn uitgebreid. Patrick, je hebt weer waargemaakt wat je belooft. De locaties waren weer prachtig. Babs, ik heb weer genoten van de lunches tussen de middag, super lekker!
Daar komt dan de gezelligheid van de camping nog bij. We hadden weer een prachtige kampeerplaats. De buitenkeuken en de barbecue-plaats waren heel gezellig en fijn om te gebruiken. Kortom een vakantie waarin we even helemaal weg zijn geweest en heerlijk uitgerust aan onze terugreis begonnen. Patrick en Babs, dank jullie wel!

Lieve groet,

Bart en Anneke (Ken en Barbie)

Reactie basis cursus augustus 2011

Picture-Taker-ZFJ1PR


Sittard, 15 aug. 2011,

Hoi Babs en Patrick,
Inmiddels zijn we weer een weekje thuis en zijn de vakantiespulletjes weer opgeruimd. Wij kijken met veel plezier terug op de 10 dagen kamperen op jullie kleine maar gezellige camping. Alles gaat bij jullie zo ongedwongen, niets is te veel en de verzorging is prima. Heerlijke ruime plaats in een prachtige omgeving. Wij moesten wel even wennen aan de vele spelende jonge kinderen maar we vonden dit wel levendig.
Van de fotocursus hebben wij enorm veel geleerd en we hebben ons ook al aangemeld als lid van je groep Patrick. Afgelopen donderdag zijn wij bij goede vrienden geweest en zij lieten ons de vakantiefoto`s zien. Het waren mooie kiekjes maar wij zouden ze toch heel anders gemaakt hebben met de kennis en vaardigheden die je ons hebt geleerd. Veel foto’s waren toch wel te licht geschoten waardoor het mooie en de sfeer van de omgeving (Karinthië,Oostenrijk) verloren ging.
Bedankt voor alle goede tips en de overheerlijke lunches van Babs en tot ziens op Flickr..

Irène en Marinus

Reactie vervolg cursus juli 2011
Frankrijk, kamperen en fotograferen
16 - 29 juli 2011

Nooit gedacht dat ik deze drie dierbare zaken op één plek bij elkaar zou vinden!

De Corrèze is een prachtige streek, de kampeerplekken zijn prachtig – ruime plaatsen, kleinschalig en met alle voorzieningen die ik me maar wensen kan, inclusief heerlijke verse spullen uit eigen tuin en keuken – en de fotograaf/leraar is een kanjer van de hoogste soort; wat kan die kijken, uitleggen en inspireren!
Babs en Patrick zijn een warm, hartelijk en gastvrij stel, ik heb me zeer welkom gevoeld en veel, heel veel geleerd in de vervolgcursus.
Ondanks het slechte weer, vooral de eerste week, ben ik thuis gekomen met een heel tevreden gevoel.

Dank, dank lieve mensen, ik kom zeker weer een keer terug.

Liesbeth Mulder

Reactie basis cursus juli 2011

Picture-Taker-SYPDZO

Maandagochtend, de cursus start, eerst wat voorstellen en dan komt Patrick al snel met het volgende: Fotografie is ZOOO simpel, nee, echt ZOOO simpel. En het gaat bij fotografie om de kunst van het weglaten. Dus, LESS is MORE ofwel, HOU HET SIMPEL was het devies. Leuk gezegd, maar na een week denk je: MORE informatie wil je zeker niet in LESS tijd tot je moeten nemen en het is inderdaad ZOOO simpel, ja, echt ZOOO simpel. Het enthousiasme, de gedrevenheid en de HOU HET SIMPEL aanpak van Patrick, maken dat je na een week je afvraagt waarom de makers een A(utomaat)stand op je camera hebben gemaakt. Gek is echter wel, dat Patrick, toen hij werkzaam was bij diverse cameraleveranciers, de ontwerpers nooit heeft overgehaald om deze stand te verwijderen. Maar ja, als je een marketingfunctie hebt, heb je natuurlijk ook andere belangen.

Ik heb genoten van de cursus. Dit door: Patrick, de prachtige omgeving, de camping (ook hier LESS is MORE), de fantastisch lunches van Babs, de gastvrijheid en niet te vergeten mijn medecursisten Rob, Judy, Jos en Han. Jullie allen bedankt voor de gezelligheid.

Voor wie een complete, praktische, niet al te technische fotocursus wil gaan volgen, kan ik deze hoogst aan bevelen.

Met vriendelijke groet,

Douwe Schuringa

Reactie basis cursus juli 2011

Picture-Taker-PvdEVy

Voor mij was dit een aangename en zeer leerzame fotoweek. De cursus heeft mij opnieuw geïnspireerd om beter te kijken: niet alleen om te zien waar het licht komt en wat de schaduwen doen, maar vooral om te bepalen waar het mij nu eigenlijk om gaat, als ik door de lens kijk.
Natuurlijk was het zonder meer nuttig op alles over diafragma's en sluitertijden op te halen en te zien dat een histogram (op het display van je camera) toch wel erg veel informatie geeft over de gemaakte foto. Voortaan gaat de stand van de programmatoets alleen nog maar op de "M" (van manual) en niet meer op het veilige "auto".

De groepsgrootte van vijf cursisten vond ik maximaal, soms bleef er helaas wat weinig tijd over om nóg wat dieper op de te bespreken foto's in te gaan. Met mijn medecursisten heb ik het goed kunnen vinden, ook al waren het vier totaal verschillende karakters. Patrick heeft niet alleen oog voor de fotografische kant, maar houdt ook het groepsproces op een aangename wijze onder controle: ieder wordt in zijn of haar waarde gelaten en gestimuleerd zijn of haar creativititeit of focus verder te onderzoeken.
Een sterk punt van de cursus vind ik dat je als cursist er toe wordt aangezet zélf na te gaan waarom je de ene belichtichting of uitsnede al dan niet mooier vindt dan een andere. Hierdoor ben ik mij meer bewust geworden wat mijzelf in een bepaalde foto nu aanspreekt of juist niet.
Ik ben dan ook zeker van plan om (via de website: www.flickr'.com) regelmatig foto's aan Partrick voor te leggen om zijn reactie aan mijn eigen ideeën te kunnen spiegelen............

Samengevat: een prima en leuke fotoweek, die de investering in tijd en geld zeker waard is.

Hartelijke groet van
Jos.


Reactie basis cursus juli 2011
Het heeft even geduurd voor ik een reactie op de basis cursus digitale fotografie kon schrijven. Dat heeft zo zijn redenen, maar nu ben ik er klaar voor.

Wat mij is opgevallen bij de cursus is dat jij niet begint met een inventarisatie van ieders doelstellingen ( de nulmeting?) en dat je ook de evaluatie achterwege laat. Je zult daar misschien je redenen voor hebben, maar bij deze wil ik mijn eigen nulmeting en evaluatie via deze weg toch graag geven.

De enthousiaste reacties op je website van cursisten, hebben mij ertoe overgehaald om mij in te schrijven voor de cursus van 30 mei t/m 3 juni jl.
Fotograferen doe ik voornamelijk tijdens vakanties en bij allerlei feestjes. Het maken van fotoboeken daarna (via Albelli) vind ik leuk om te doen. Vanaf eind 2006 heb ik pas een digitale camera en eind 2010 heb ik mezelf een mooie Canon 1000D cadeau gedaan. Ik heb me toen aansluitend ingeschreven voor jouw cursus. Ik had enkel ervaring met foto’s maken via de automatische stand. En het werd dus tijd om te leren hoe je met handmatige instellingen een beter resultaat kunt krijgen.
Zoals je wellicht tijdens de cursus hebt gemerkt, duizelde het mij soms wat jij in 1 week wilde overbrengen. Het was voor mij denk ik af en toe te veel. Aan het eind van de intensieve week was ik daadwerkelijk doodmoe. Ook mijn enthousiasme voor het fotograferen ging met golfbewegingen. Van wauw dat ik dit kan… tot dat leer ik nooit…! Teruggekomen thuis, heeft het bij mij echt even geduurd voor ik alles een plek kon geven. Ik ging zelfs even twijfelen of ik fotograferen nog wel zo leuk vond en of ik de cursus wel had moeten doen…

Maar na 4 weken stond onze volgende vakantie al weer op stapel. Met de camera en al het nieuw geleerde in mijn (net aangeschafte) fotorugzakje (ja door wat je ziet en hoort van medecursisten ontdek je het bestaan daarvan) ben ik naar Slowakije getrokken. En ja, daar begon het kwartje steeds meer te vallen. In de prachtige bergen van de kleine Tatra, met de geweldige wolkenluchten, heb ik belichtingstrapje na belichtingstrapje gemaakt. Omdat ik voor het eerst ook mijn laptop bij me had op vakantie, had ik ‘s avonds mooi de tijd om de resultaten te bekijken, te selecteren en wat te spelen met de histogrammen en schaduwen/hooglichten via photoshop. Want ook dat was nieuw voor mij, ondanks dat ik ooit een cursus photoshop had gedaan. ’s Avonds had mijn man geen kind aan me! Ik merkte dat ik toch héél veel had geleerd en kreeg mijn enthousiasme voor het fotograferen weer helemaal terug. De automatische stand heb ik eigenlijk niet meer gebruikt, hooguit om het verschil in resultaat te zien met de handmatige instellingen, of om me even te helpen bij keuze van diafragma.

Door de cursus heb ik nu een goede basis. En zoals jij al zei aan het einde, oefenen, oefenen en nog eens oefenen is de enige manier om het echt in je vingers te krijgen. Dat zal ik dus blijven doen, met plezier. Ik ga me nu storten op het verwerken van mijn foto’s in een Slowakije boek en ben nu al benieuwd naar het eindresultaat.
Wellicht voldoe ik nog lang niet aan jouw perfectionisme Patrick, maar ik ben dik tevreden met wat ik geleerd heb als ik naar de resultaten kijk.

Hartelijke groeten, Marijke


Reactie vervolg cursus juni 2011

De gevorderden-belevenis!

In juni 2010 deed ik de basiscursus bij Patrick; ik beschreef destijds de cursus als een belevenis. De diverse workshops en cursussen die ik in NL inmiddels heb gedaan kunnen tot nu toe geen van allen tippen aan het unieke concept van Patrick.
Uniek, door de combinatie van theorie en praktijk, de diversiteit in onderwerpen, de directe, heldere en met humor doorspekte manier van cursus geven door Patrick, het geringe aantal cursisten waardoor je veel aandacht krijgt, de prachtige omgeving, de servicegerichtheid en de lekkere lunches van Babs.

Getriggerd door mijn dol-enthousiaste verhalen over de basiscursus, wilde vriendin Magda dit jaar graag mee naar de gevorderden cursus, hetgeen ik ontzettend leuk en super gezellig vond. Ik moest alleen wel Patrick en Babs nog zo ver zien te krijgen dat ze daar toestemming voor gaven, want normaliter kun je alleen naar de gevorderden cursus als je ook de basis bij Patrick hebt gedaan. En dat snap ik ook wel, want een gelijk startniveau is zeker in zo'n kleine groep, van groot belang. Menig foto-fan denkt dat hij/zij wel even "in kan stappen", maar het is echt serieuze business, die gevorderen cursus; die doe je niet zomaar even zonder goede basiskennis. Magda en ik hebben in de periode voorafgaand aan de cursus flink geoefend samen, de basistheorie van voor tot achter 3 x bestudeerd en menig belichtingstrapje geschoten om zodoende beiden met een gerust hart naar de vervolgcursus te gaan. Dat oefenen was trouwens beslist niet alleen voor Magda van belang, voor mij was het ook geen overbodige luxe, want ik wilde natuurlijk ook niet achterblijven bij Merlijn en Judith, de andere 2 cursisten.
Afgelopen week was het zover. Wederom heb ik genoten van een leerzame, intensieve en oergezellige cursusweek. De diepgang over contrast, kleurverzadiging, witbalans en vooral ook het onderdeel flitsen hebben me weer een stap verder gebracht in mijn ontdekkingsreis die fotografie heet. Wat heerlijk is het toch om steeds nieuwe dingen te kunnen leren en er direct het resultaat van te zien. Patrick, dank alweer voor het overbrengen van je kennis en kunde. Dankzij de medecursisten Judith, Merlijn, Magda en niet te vergeten Patrick, Babs en hun dochters zelf, kan ik terugkijken op wederom een bijzonder mooie en unieke cursus. Die ik met gerust hart en volle overtuiging opnieuw een belevenis kan noemen!

Tot de volgende keer en hartelijke groet van Inge


Reactie vervolg cursus juni 2011
Weten wat je kunt verwachten qua locatie en gastvrijheid deed nog een schep bovenop de toch al niet geringe voorpret. Ook het samen met de andere dames afreizen naar Pebru bevestigde het voorgevoel dat dit een leuke week zou worden. Dat bleek volledig terecht: het was beregezellig en supermooi weer. Maar daar kwam ik natuurlijk niet in de eerste plaats voor.
Terugdenkend aan wat we hebben behandeld, is het niet de hoeveelheid theorie die me opvalt. Dat is erg te overzien, maar meer blijkt (net als bij de basiscursis) niet nodig om goed te leren hoe je een bepaalde sfeer in een foto kunt bereiken. Ik heb weer het gevoel dat ik belangrijke, direct bruikbare dingen heb geleerd om tot nóg betere of mooiere foto's te komen.
Ik had geen specifieke behoefte om te leren flitsen, maar het leek me wel nuttig om het te kunnen. En ik besefte dat àls ik het wilde leren, ik het van Patrick wilde leren. Dus het besluit om ook de vervolgcursus te doen was snel genomen. De vraagtekens die ik vooraf had over hoe bruikbaar draadloos flitsen is voor mijn stijl van fotograferen, zijn inmiddels veranderd in uitroeptekens. De praktijk moet het natuurlijk nog uitwijzen (ik ben net 28 uur thuis ..!), maar het is veel flexibeler dan ik dacht en de resultaten zijn het extra sjouwwerk absoluut waard.
De oefeningen in de Flickr-groep en Patricks dagelijkse feedback en begeleiding zullen me vast nog meer overtuigen van de meerwaarde van draadloos flitsen.
Over de Flickr-groep wil ik trouwens toevoegen dat het behalve een leuke motivatie om serieus met mijn hobby bezig te zijn, echt een bijzondere groep is. Er is ruimte voor gezelligheid en uitwisseling van ideeën, inspiratie en tips, maar ook voor (opbouwende) kritiek. Die combinatie werkt voor mij erg goed om het enthousiasme voor fotografie hoog te houden.
Deze vervolgcursus had datzelfde effect; het geeft weer een nieuwe impuls.

Rondklikkend op de website is het vast al lang duidelijk: Pebru is een heel fijne plek om te zijn. De omgeving is heel mooi met al zijn tinten groen en de hartelijkheid en gastvrijheid van Babs en Patrick zijn (voor wat ik gezien heb) ongeëvenaard. De huisjes zijn comfortabel en met heel veel zorg en smaak ingericht (écht aan àlles is gedacht!). Naast de cursus heb je nog voldoende tijd om te genieten van de omgeving, van nog meer gezelligheid van je medecursisten bij een glaasje van 't een of 't ander in de tuin, of gewoon van een boek voor het hutje, zodat het vakantiegevoel ook ruimschoots wordt gevoed!

Logisch dus dat ik terugkwam voor de vervolgcursus!

Vrolijke groeten!
Judith

Reactie vervolg cursus juni 2011
Hoewel enigszins vertraagd dan toch nog een reactie. Als lid van de groep herenleed denk ik met plezier terug aan de cursusweek. Er is enorm veel gelachen en we hebben een hoop geleerd. Zelf had en heb ik veel moeite om gedisciplineerd de nulmeeting uit te voeren en lichttrapjes maken. Maar ik ben wel overtuigd van het nut van deze werkwijze.
Het was prettig dat een mede cursist fotografeert met dezelfde camera als ik. Hierbij bedank ik Rob die op mijn verzoek enkele instellingen heeft aangepast .
Tijdens de cursus is veel aandacht besteed aan het maken van de goede technische foto bij de opname, zodat achteraf correctie in een beeldbewerking programma niet nodig is.

De stelling dat de reportage flitser een technisch goede foto oplevert in tegenstelling tot de automatische stand van de camera is een enorme eye-opener. Wij hebben heel enthousiast avondopnamen van een ruïne geflitst. De resultaten hiervan laat zien dat de strobist fotografie enorme mogelijkheden bied en ik ben dan ook vast van plan deze methode te gebruiken.

Dat Patrick de cursisten iets kan leren blijkt ook uit de mooie resultaten van de cursisten en het feit dat velen terugkomen om een vervolgcursus te volgen.
Ook wil ik de medecursisten, Ruud, Rob en Eddy bedanken voor de prettige sfeer tijdens de cursus, zodat ik met plezier terugdenk aan deze week.

Adriaan

Reactie vervolg cursus juni 2011

Picture-Taker-gFcWFW

Ondanks het koude weer heb ik een heerlijke week gehad in Pebru bij Babs en Patrick. De fotografie cursus was leuk, leerzaam en een echte eye opener. Ik ben trots op hetgeen wat ik uit mijn hoofd in een foto kan veranderen en dat ik veel beter begrijp hoe ik dat kan doen. De locatie is prachtig en rustgevend. Een hele goede plek om bij te tanken en je natuurlijk volledig te kunnen focussen op de cursus!

Babs en Patrick geven je een welkom en hartelijk gevoel als ook hun tweeling. Over het geheel genomen dus voor herhaling vatbaar!!

Dank Babs en Patrick!

Barbara


Reactie vervolg cursus mei 2011

Picture-Taker-teQSZk

Willy en ik hadden lang naar de vervolgcursus  uitgekeken. Na vorig jaar de beginnerscursus gevolgd te hebben waren we weer zeer benieuwd en vol vertrouwen!

Na een rustige rit met een overnachting in Vierzon kwamen we op zaterdag  14 mei aan bij Patrick en Babs. Nog even op adem komen en omschakelen zodat we maandag met volle moed aan de cursus konden beginnen.
Vier cursisten, vier dames die het prima met elkaar konden vinden. Na een dag van kennismaken en oefeningen leer je elkaar kennen. Wat hebben we veel geleerd en genoten! Ook van de  “grapjes”  van Patrick.

Genoten van de nieuwe openbaringen van het altijd draadloos flitsen! Weer meer mogelijkheden op je camera leren kennen.
Invulflitsen….. van de knetterharde zon op de dag een avond creëren? Ja hoor, het is mogelijk! In de avonduren een mooi oud kerkje bij Le Vieux-Bourg met een flits belichten en de mooiste plaat schieten? Ja hoor,  het is mogelijk!  En wat hebben we genoten met zijn allen van de schitterende zonsopgang bij Nieudan  met de vele kleuren en nevels en de stilte, die in de ochtend nog meer benadrukt wordt.
 
We hebben op ons buik, op ons rug, op onze knietjes, staand, gebogen, kortom in alle standen gefotografeerd en dit vooral met de draadloze flitser, op de dag en in de avonduren. Niet te vergeten de witbalans, contrastinstellingen en kelvin kleuren gebruiken. Teveel om op te noemen, en ben vast iets vergeten.
 
De lunch werd ook weer voortreffelijk verzorgd door Babs. Een keer uit eten met ons allen bij de Belg een dorpje verderop, ook heerlijk en lieflijk. De gezellige babbeltjes van de twee meiden Mina en Janna, die gauw jarig zijn; gefeliciteerd! Dit alles heeft onze vakantie, die ook hard werken was, op en top af gemaakt!
 
Het enige wat ontbrak - toch een minpuntje - was nog een weekje nagenieten… Misschien de volgende keer!

Met dank aan Patrick, Babs en medecursisten.
Willy en Ada

Reactie vervolg cursus mei 2011
'Check je histogram dames. Ik herhaal het telkens weer: het draait om ritme.' We zuchten instemmend. Ik zit met drie vrouwen in de vervolgcursus. We bespreken de foto's die we met gebruik van flits hebben gemaakt voor de serie-opdracht van 6 kalenderplaten. Ik ben gespannen, want ik heb nog maar één middag en nog drie foto's te maken. Terwijl mijn vriend Peter op de racefiets de Puy Mary opklimt, ga ik hier doorploegen naar de eindstreep. En ik wil het wel goed doen. Mijn medecursisten denken er hetzelfde over. Dat komt vooral door de kritische blik en het enthousiasme van Patrick.

Vanaf het begin was het volle bak aan de slag. We fotografeerden op verschillende plekken in de omgeving. ‘s Ochtends gingen we vroeg op pad om de zonsopgang bij Nieudan vast te leggen. En ‘s avonds belichtten we een oud kerkje bij Le Vieux-Bourg. Ik had niet verwacht tijdens de cursus zoveel van het prachtige landschap te kunnen zien. 
Waar we de cursus begonnen met kleurcontrast, verzadiging en witbalans, zijn we inmiddels situaties aan het uitlichten met flits. Allen waren we van tevoren wat huiverig voor de techniek, maar het valt me mee hoe snel we het inmiddels kunnen toepassen door de praktische uitleg van Patrick. Iedereen hangt op het terrein in de struiken met een eigen opstelling en er wordt flink geïmproviseerd met behulp van spullen van Babs en de kinderen. Tussendoor eten we een lekkere lunch en ik krijg zelfs een door Babs gebakken glutenvrij brood voorgeschoteld. Als we daarna de laatst gemaakte foto’s bespreken, ben ik opnieuw verrast door de humorvolle en creatieve oplossingen van iedereen.

‘s Avonds zit ik moe maar voldaan met Peter voor de tent. Ik heb echt veel geleerd. Allebei hebben we een heerlijke tijd gehad en we komen graag nog eens terug. Patrick, Babs en medecursisten, bedankt!

Peter en Ellen

Reactie vervolg cursus mei 2011
Willy en ik hadden lang naar de vervolgcursus  uitgekeken. Na vorig jaar de beginnerscursus gevolgd te hebben waren we weer zeer benieuwd en vol vertrouwen!
Na een rustige rit met een overnachting in Vierzon kwamen we op zaterdag  14 mei aan bij Patrick en Babs. Nog even op adem komen en omschakelen zodat we maandag met volle moed aan de cursus konden beginnen.

Vier cursisten, vier dames die het prima met elkaar konden vinden. Na een dag van kennismaken en oefeningen leer je elkaar kennen.
Wat hebben we veel geleerd en genoten! Ook van de  “grapjes”  van Patrick. Genoten van de nieuwe openbaringen van het altijd draadloos flitsen! Weer meer mogelijkheden op je camera leren kennen. Invulflitsen….. van de knetterharde zon op de dag een avond creëren? Ja hoor, het is mogelijk! In de avonduren een mooi oud kerkje bij Le Vieux-Bourg met een flits belichten en de mooiste plaat schieten? Ja hoor,  het is mogelijk!  En wat hebben we genoten met zijn allen van de schitterende zonsopgang bij Nieudan  met de vele kleuren en nevels en de stilte, die in de ochtend nog meer benadrukt wordt.
 
We hebben op ons buik, op ons rug, op onze knietjes, staand, gebogen, kortom in alle standen gefotografeerd en dit vooral met de draadloze flitser, op de dag en in de avonduren. Niet te vergeten de witbalans, contrastinstellingen en kelvin kleuren gebruiken. Teveel om op te noemen, en ben vast iets vergeten.
 
De lunch werd ook weer voortreffelijk verzorgd door Babs. Een keer uit eten met ons allen bij de Belg een dorpje verderop, ook heerlijk en lieflijk. De gezellige babbeltjes van de twee meiden Mina en Janna, die gauw jarig zijn; gefeliciteerd! Dit alles heeft onze vakantie, die ook hard werken was, op en top af gemaakt!
 
Het enige wat ontbrak - toch een minpuntje - was nog een weekje nagenieten…

Misschien de volgende keer!
Met dank aan Patrick, Babs en medecursisten.
Willy en Ada


Reactie basis cursus mei 2011

Picture-Taker-xSgcKK

Ik heb al jaren verschillende spiegelreflexen gehad, maar echt de finesses beheersen lukte maar niet. Twee jaar geleden eens rondgekeken voor fotocursussen in Nederland, en kwam toen ook de link naar Pebru tegen. Uiteindelijk is dat toen niet doorgegaan, maar het bleef wel hangen in m’n grijze cellen. En eerlijk gezegd vond ik het "collegegeld" ook erg
meevallen als ik dat vergeleek met een cursus van 8 - 12 dagdelen in Nederland, waarbij je misschien na je werk moest haasten om op tijd bij zo'n cursus te zijn. Nee, er echt een week voor uit-trekken leek mij toch relaxter. En in 2011 de eerste week van mei geboekt, voor de beginners cursus.

Na een reis met lekker weer, alleen viel de drukte op zaterdag in Parijs wat tegen, om een uur of 5 in de middag aangekomen. Fijn ontvangen door Babs en alvast 2 medecursisten gezien. Spullen uitgepakt in de Caralet, en nog even lekker in de zon gezeten... Even ontspannen na de reis. Babs verraste me door te informeren of ze nog iets te eten voor me kon klaarmaken, en na wat tegengesputter van mijn kant, kon en wilde ik dat eigenlijk niet afslaan. Babs, je kunt lekker koken en heerlijke lunches klaarmaken! (En onwijs grappig dat ik bijna 40 jaar geleden nog van jouw vader Engelse les heb gehad. it's a small world)

Op de zondag nog lekker rondgehangen/gelegen en wat gelezen op de camping, en ook die bruut op z’n grasmaaier nog tegengekomen die de volgende dag de cursus zou geven!
Jaha, hij is groot, hij kan gemeen kijken, maar Patrick is gewoon een hartstikke leuke vent. Beetje dwars, maar daar hou ik wel van. En niet onbelangrijk, hij weet op de en of andere manier de eigenlijk best wel ingewikkelde materie die fotografie kan zijn, op een heel heldere manier uit te leggen, zonder veel poespas. Ik dacht wat meer ervaring te hebben dan de medecursisten, maar op het eind van de week, als je de foto's ziet van iedereen, heeft iedereen hele mooie foto's gemaakt, zonder uitzondering!

Het fijne aan de cursus is daarnaast dat je veel fotografeert, en dus de theorie (die qua hoeveelheid in de praktijk echt meevalt!) meteen in praktijk kan brengen. Achteraf gezien in een aantal praktijklessen de meeste facetten van het fotograferen kunnen uitproberen. (He . ik ben wel een beginner ja!). En ook het kritisch mede beoordelen van alle foto's die zijn gemaakt is leerzaam. Na een paar dagen sta je al met je medecursisten na een gemaakte foto het histogram te bekijken en te concluderen dat je nog wat ruimte hebt op licht en/of donker.

Ik kan elke dag hier gaan bespreken, maar vind dat je dat op Pebru zelf maar moet ervaren! Het was voor mij in ieder geval een van de leukste en leerzaamste cursussen ooit die ik heb gedaan! Achteraf gezien was het relaxed en ook intensief.

Patrick en Babs en kids : bedankt voor jullie gastvrijheid. Fijne mensen zijn jullie! Medecursisten ook bedankt voor de gezelligheid en BBQ's! Suzanne: sorry
dat je "slachtoffer" was in plaats van model  ;-) Patrick: de volgende keer dat ik kom neem ik wat hout mee, jeweettoch!

Ik hoop echt nog eens terug te komen voor een vervolg!

Hans

Reactie privé cursus maart 2011
Wat doe je als je 60+ bent, zo'n 50 jaar fotografeert en denkt dat je nog veel kan leren. Juist, naar Pebru in de Corrèze waar Patrick 'n hele week klaar stond om mij een privé-cursus te geven.
Samen met mijn vrouw Ilse was het een fantastische week. Ilse las stapels boeken waar ze normaal niet aan toekomt en ik werd stevig onderhanden genomen door Patrick. Hij leerde mij de fijne kneepjes kennen van mijn Canon EOS 7D. Je denkt dat je aardig fotografeert, je denkt dat je de camera aardig beheerst, je bent tevreden over je resultaten. Maar na één week Pebru kom je tot de slotsom dat je dit al veel eerder had moeten doen. Patrick is een man van de praktijk. De broodnodige theorie, daar kan je niet omheen maar die werd direct in de praktijk toegepast in het prachtige landschap van de Auvergne. Met deze privé cursus (best vermoeiend voor leraar én leerling) boekte ik de "grote stap voorwaarts" waar ik al jaren op wachtte. Omdat ikzelf in Frankrijk een chambres d'hôtes run in de Ardèche was de cursus voor mij ook bedoeld om er professioneel iets mee te bereiken. Dat doel is zeer zeker dichterbij gekomen. Maar natuurlijk moet ik dat nu nog zien waar te maken. Patrick heeft mij alle handvaten aangereikt, de bal ligt weer aan mijn kant. Over een jaartje of zo ga ik graag nog eens op herhaling. Zo'n onderdompeling in de fotografie in Pebru is voor elke serieuze fotografie liefhebber een must.

Het kader in Pebru was fantastisch: Patrick en Babs zijn gastvrije landgenoten, we hadden leuke babbels met de buren/boeren, we bezochten enkele van de mooiste dorpjes van Frankrijk die bij hun om de hoek liggen en we ontdekten een zeer fotogeniek deel van Frankrijk.

Babs en Patrick: bedankt en tot een volgende keer!

Fons en Ilse