Digitale Fotografie Vakantie

Reacties cursisten 2023

Reacties cursisten 2023

Stacks Image 353
Kalibratie- & Printcusus, oktober 2023

Na eerdere cursussen, de basis- en vervolgcursus en enkele aanvullende cursussen m.b.t. flits- en belichtingstechnieken, besloten de fotohobby compleet te maken met het volgen van de Kalibratie- & Printcusus .Als deel van onze 2-weekse vakantie, hebben we, Mariska en ik, de curcusweek samen vertoeft in de gîte.

Tijdens deze cursus kwam, uiteraard wederom onder de begenadigde en vakkundige leiding van Patrick, echt alles samen: de noodzaak van een goed gekalibreerde monitor, van een goede belichtingstechniek en van nauwkeurig en nauwgezet werken enz.

Het resultaat van je werk, zowel op je perfect gekalibreerde monitor, als op een A3+ kleurenprint, terugzien maakt het geheel echt af. De print confronteert je genadeloos met je fouten. Bij het maken van een print van een foto uit mijn archief, werd ik snoeihard door de print afgerekend. De foto was ooit te gehaast gemaakt. Het was een ‘niet-consequent-gewerkt’ foto met een compleet verkeerde nabewerking (sorry, soms wil je je foutjes toch verbloemen). Dit laat de monitor niet altijd echt goed zien. Zelfs de uitbijters zie je onherroepelijk terug; daar zit nl. geen inkt!

Met alleen je resultaten vluchtig op de computer bekijken of doorgaan tot wat jij, zonder enige nabewerking en/of PhotoShop-ingrepen, een printwaardige foto vindt. Dat is een wereld van verschil.Deze week was voor mij een feest van verwondering en eureka-momenten en heeft de cirkel mijn fotografie-hobby gesloten. Een echte aanrader als je echt je fotografie wilt gaan vervolmaken. Doordat de kalibratie van mijn monitor en koppeling met de printer boven verwachting soepel is verlopen, heb ik deze week ook mogen/kunnen kennismaken met enige beginselen van de ‘Hartcourt/Mollema licht stijl’. Mede hierdoor heb ik ook ruimschoots de gelegenheid gekregen om kennis te maken met het Godox-flitssysteem, waardoor ik nu mijn bucketlist m.b.t. foto-apparatuur afgewogen en beargumenteerd kan invullen.

Donderdagavond werd een hele speciale les en ervaring. T.b.v. een publicatie over Patrick en zijn fotografie, waarvoor een foto van Patrick en Babs was gevraagd, vroeg Patrick mij of ik de betreffende foto zou willen maken. Gezamenlijk hebben we een beeld en lichtopstelling bedacht, dat we net voor zonsondergang hebben uitgevoerd m.b.v. Patrick’s flitsapparatuur en mijn camera. Met trots mag ik zeggen dat de Meester uiterst tevreden is met het resultaat.

Vrijdagochtend heeft Babs mij, op verzoek, ook de nodige tips aangereikt t.a.v. de omgang met en het aansturen van modellen. En dan met name t.a.v. diegene die door mij een portret willen laten maken. Dit was erg verhelderend en informatief, daar ik daar geen enkele ervaring mee heb, maar dit wel meer wil gaan doen.

Al met al een heel volle, leerzame week, waar ik nog heel lang op kan terugkijken en profijt van zal hebben.Patrick, nogmaals bedankt voor deze fijne, gezellige en hoofdzakelijk erg leerzame cursus. Babs, jij bedankt voor je tips en informatie, je gastvrijheid en, als vanouds, voortreffelijke lunches.1000+ km van huis, is Pébru, voor ons, toch altijd weer een soort van thuiskomen.

Pébru, tot een volgende keer.

Ton & Mariska

Stacks Image 365
Vervolg cursus juli 2023


it was mijn tweede cursus bij Patrick. De kortste omschrijving is precisie en 'kwaliteit kost tijd'.
In de eerste cursus vond ik dat Patrick, ondanks verschillen in niveau tussen de cursisten, iedereen op individueel niveau naar een hoger niveau bracht zonder dat iemand zich te kort gedaan voelde.

De tweede cursus (de vervolgcursus) was ik alleen, maar gaf zodoende wel de mogelijkheid voor (veel) meer maatwerk. In het eerste deel van de week was het zeer precies leren schieten in jpeg. Dit scheelt ontzettend veel tijd achteraf in de nabewerking en dat is al een aantal keer zeer van pas gekomen bij opdrachtgevers: mensen krijgen hun foto's veel sneller, waardoor het enthousiasme van de fotoshoot nog steeds 'erin' zit. Ik vind het nog steeds vreemd te noemen dat niemand zich hier zo in verdiept.

Het tweede deel van de week bestond uit flitsen. In eerste instantie statische objecten en op het laatst portretten. We hadden het geluk dat er een paar Amerikaanse muzikanten op het domaine verbleven: niet-modellen zijn altijd het moeilijkst. Kwaliteit kost tijd was hier het credo. De dag voor de shoot 2-3 uur voorbereiden waardoor alles klaar stond, zodat je de volgende ochtend volledig bezig kunt zijn met de personen die je fotografeert (dit klinkt gemakkelijk, maar is het niet).

Uiteraard was het verblijf op de domaine weer net zo gastvrij en prettig als het jaar ervoor. De Ieniemienie (huisje) stond netjes klaar en het eten tussen de middag verzorgd door Babs was weer ontzettend lekker.

Mathijs Stoffels

Stacks Image 362
Basis- en vervolgcursus juni 2023

Ik heb in de loop der jaren meerdere fotocursussen gedaan, onder andere de basisopleiding (voortraject) bij de fotoacademie. Bij alle cursussen lag de nadruk op foto's nabewerken. Ik had nog steeds geen idee hoe ik een foto (goed) kon belichten.
Gevolg was ook dat ik alleen maar op diafragmavoorkeur fotografeerde. Daardoor kwamen niet de foto's uit de camera die ik graag wilde maken. Mijn camera heeft daardoor jaren in de kast gelegen. Mijn wens was een goede foto in JPEG maken, geen/zo weinig mogelijk nabewerking.

Een maand geleden heb ik een privécursus bij Patrick gedaan en tot mijn grote verrassing kon ik binnen een paar uur handmatig fotograferen. Met grote dank aan Patrick: door zijn rustige en vooral duidelijke uitleg met veel praktische voorbeelden, kon ik de aangeboden stof goed oppakken.

Ik heb genoten van het verblijf op de camping: de betrokkenheid en meedenken van Babs, prima huisje, de mooie omgeving en niet te vergeten het heerlijke eten (catering) van het restaurant in de buurt. Niet hoeven koken geeft mij echt een vakantiegevoel.

Wat i!k ook heel waardevol vind is de (besloten) Flickr groep voor deelnemers van de fotocursussen bij Patrick. Dit helpt mij om mijn kennis verder te integreren en ik kan nog veel leren door deze groep.

Tot volgend jaar, Jan!
Stacks Image 368
Flits cursus juni 2023

Voor de 5e en 3e keer de ruim 1000 km richting Pebru afgelegd. Zodra we van de snelweg af zijn, begint het als “hier kennen we het” te voelen.
Altijd de zondag nog voor onszelf en ook ditmaal naar de kruisgang om wat vorig jaar niet helemaal goed ging nu te verbeteren. Dat werd een dagje lekker tutten met flitsers en instellingen. Heel waardevol, want er was maandagochtend meteen materiaal om mee aan de gang te gaan. Ons doel was vooral flitskennis vergroten en zelf de opstelling doen.

We hadden de luxe dat we de enige twee deelnemers waren, beiden een Fuji camera, wat makkelijk praat bij uitleg over de camera en zijn voor- en nadelen. Overigens is Patrick voor geen technisch camera-gat te vangen, die heeft een onvoorstelbare camera kennis.
Zijn lessen zijn altijd vermengd met heel veel voorbeelden, foto’s van hemzelf of cursisten. Leren kijken naar licht en donker, het waarom van de plaatsing en vooral wat wil je laten zien en wat vind je zelf mooi. Het gebruik van de diverse films in de Fuji was een eyeopener.

Patrick blijft altijd alert, er is veel interactie en er is een hoge mate van professionaliteit. Een bron van enorme kennis, waar hij ruimhartig van uitdeelt en wij met ontzettend veel plezier uit mogen putten.

Op de vrijdagavond was het maken van een ultieme vakantiefoto de opdracht. Samen moesten we de flitsers plaatsen, instellingen regelen, en de vakantiegangers instrueren in en bij hun tent. Gelukt en na bijna 3 uur konden we - bekaf - richting hotel.

We verblijven altijd in Hotel Au Relais du Teulet, een heerlijk hotel met een goede gastvrouw, fantastische kok, fijne kamers die het vakantiegevoel flink versterken.
Dit allemaal wordt door Babs fantastisch geregeld, evenals haar heerlijke lunches en allerlei zaken om de cursus heen die het ieder jaar een geweldige “ik wil weer” ervaring maken.

Daar stonden we dan 2 weken later in cameraland voor een extra flitser en statief. “Weer in Frankrijk geweest”, vroeg de ons bekende verkoper.
En nu oefenen, oefenen en oefenen.


Anneke en PieterStacks Image 359
Basiscursus mei 2023

De basisfotocursus van afgelopen week was een geweldige ervaring. Wat heb ik veel geleerd en heb ik ook veel zin om door te gaan!

Wat me vooral aansprak in de methode van Patrick is de logische, stapsgewijze opbouw van de cursus waardoor het steeds goed te behappen, te begrijpen en te onthouden bleef. Patrick doceert en doseert heel goed! Mij viel op dat jij bij iedere stap, uitleg of handeling de ‘waarom’-vraag stelde. Daarin zag ik ineens de overeenkomst met mijn eigen aanpak als ik als ethicus (mijn vak) een training geef aan zorgverleners in de praktijk. Steeds weer je afvragen waarom je een bepaalde handeling doet (bewustwording), analyseren en je afvragen (overwegen) of het misschien ook beter of anders kan met het oog op het eindresultaat en beslissen (wat goede zorg is voor deze patiënt in die situatie). Iedere situatie is weer anders en vraagt om bewuste afweging van keuzes, binnen de gegeven mogelijkheden. Echt goed fotograferen volgens jouw methode is in de aanpak niet anders dan ethisch reflecteren op keuzes in de zorgpraktijk. Daarom wil ik graag verder en voortbouwen op de basiskennis. Dat betekent oefenen, oefenen en oefenen, en weer nieuwe kennis opdoen.

Babs, dank (nogmaals) voor je enthousiasme, heerlijke lunches, alle goede zorgen en meedenken om het de cursisten zo aangenaam mogelijk te maken. Dat doe je echt heel goed, alsof wij de eerste cursisten zijn. Complimenten. Jullie zijn samen een geweldig complementair stel!

Alies


Stacks Image 356
Basiscursus Hartcourt lichtcursus april 2023

En daar ging ik voor de 5e keer naar de “berg”, deze keer dapper en alleen, met een overnachting zowel heen als de terugweg.
Zaterdagmiddag aangekomen, kon ik de auto uitladen en op mijn gemak het gehuurde huisje inrichten.
Zondag een lekkere rustdag en weer naar mijn geliefde plaats Argentat geweest, boodschappen in de Aldi gedaan en daarna heerlijk gegeten bij “La Vache Qui Fume”.
 
Maandag ging de cursus van start samen met een medecursist Hans Hoogers.
Deze eerste dag was het even aftasten over het geen wat wij allebei die week wilde leren en tevens de instellingen van beide camera’s weer op de juiste wijzen instellen.
Vanaf dag twee was het flink oefenen met o. a. stillevens en onze flitsers.
Op dag 3 en 4 hadden wij ook de beschikking over modellen, wat erg leuk was, maar ook erg intensief en eiste veel concentratie.
Dag 5 hebben wij nog een professionele les gehad van Babs, hoe je omgaat met een model en waar je allemaal aan moet denken. Bijzonder leerzaam.
 
Helaas was deze week weer te snel voorbij, dus inpakken en zaterdag weer richting huis. Het was weer een gezellige leerzame week met medecursist Hans Hoogers. 
Heel veel geleerd van Patrick en ook van Babs.
Nu weer volop oefenen met de ervaring die ik heb opgedaan.
Babs nogmaals bedankt voor het heerlijke eten en voor de heerlijke homemade jam. De eerste pot is alweer op😁
 
Groetjes Saskia 


Stacks Image 344
Basiscursus april 2023

"Ik neem geen genoegen meer met een gemiddelde foto" "Ik heb meer het gevoel het stuur in handen te hebben". Dit zijn voor ons de samenvattingen van de vijfdaagse basiscursus fotografie. Tijdens de cursus hebben we de eerste beginselen meegekregen van het ambacht van fotografie. En door het toepassen van die eerste stapjes - en een beetje omdenken vanwege een simpel cameraatje - kwam onze fotografie direct op een hoger niveau te staan. Bovendien leerden we over functies in onze camera's die we zelf nooit had ontdekt, laat staan hadden kunnen toepassen. Het fijne aan de cursus is juist dat het echte handwerk wordt aangeleerd. Uiteraard met de theorie erbij, maar iedere keer aan de hand van de zelf geschoten beelden. Daarnaast was het ook erg gezellig, hebben we veel gelachen en goede gesprekken gehad. Echt een week om niet te vergeten.
 
Hanneke en Ronald