Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

2017 en geen keuze hebben

Het is het jaar 2017. In een wereld waarin we zoveel keuze kunnen maken is er op het gebied van foto archivering software eigenlijk geen keuze. Adobe doet raar met haar Lightroom, Apple is gestopt is met Aperture en Macphun ruikt bloed en biedt zich aan als een beter alternatief. De huidige situatie rondom fotografie software is zorgwekkend.
Macphun is different and better
Apple is lang geleden gestopt met Aperture. In mijn ogen een grote misser omdat ik Aperture het fijnste programma vond om mee te werken. Foto nabewerken doe ik nauwelijks. Hoogstens wat croppen, rechtzetten en soms nog wel eens aan een histogram trekken. Belangrijker voor mij is de zeer goede archivering functie in Aperture. Zeker in combinatie met het lesgeven wat ik doe en hoe ik het doe. Maar goed, het bestaat niet meer. In mijn ogen een grote blunder van Apple die in een keer alle fotografen overboord gooide. Het enige logische alternatief was op dat moment Lightroom. Aperture hielp zelfs om je over te laten stappen naar Lightroom. Alsof BMW zegt dat je voortaan beter in een Opel kunt gaan rijden. Typisch toch?

Jaren daarvoor had ik beide programma's uitgebreid getest en mijn voorkeur ging duidelijk uit naar Aperture in plaats van Lightroom. Niet omdat Aperture beter was dan Lightroom, maar wel omdat ik met Aperture op een manier kan werken zoals het absoluut niet kan met Lightroom. De laatst genoemde vind ik onnodig door hoepels en over horden springen.
aperture 6 foto tegelijk
Bovenstaand zie je één van de functies die alleen met Aperture mogelijk zijn. Meerdere foto's tegelijk openen en bekijken. Kijken naar de verschillen. Erg handig en ik zou zeggen bijna noodzakelijk.


Het is nu eenmaal een feit dat Aperture niet meer bestaat. Klagen heeft geen zin en ik werk er nog mee door, maar hoe lang blijft dat nog goed gaan? Bij welke update houdt het een keer op?

Adobe kondigde recentelijk aan om te stoppen met de klassieke Lightroom (versie 6). Niet mijn favoriet, maar wel handig om achter de hand te hebben als enig alternatief voor het moment dat Aperture echt niet meer werkt op de Mac. Na deze aankondiging viel de halve wereld over Adobe heen. Een storm van protesten volgde op de aankondiging dat Lightroom voortaan Hoe snel kun je je publiek van je vervreemden? Nou heel snel! Lightroom CC wordt een versie waar je maandelijks voor moet betalen.En er zijn heel veel mensen net zoals ik die dat niet willen. Als ik betaal voor iets wil ik graag dat ik ook de eigenaar word. Met lightroom CC zal dat nooit het geval zijn. Behalve nooit eigenaar van CC kunnen worden kleeft er nog een groot nadeel aan Lightroom CC. Eén maand niet betalen en je kunt niet meer bij je foto's die je online in de cloud moet plaatsen. Dat weiger ik categorisch. Ik wil mijn bestanden gewoon lokaal bij mijzelf houden. Nu schijnt dat wel te kunnen, maar dat is niet zoals Lightroom opnieuw opgetuigd heeft. Er volgde een storm van protesten en Adobe corrigeerde heel snel haar eerdere berichtgeving en opeens blijft de Classic versie wel bestaan. Geeft dit vertrouwen voor de toekomst? Ik denk het niet. Ze willen er gewoon vanaf. Adobe wil gewoon dat iedere klant iedere maand keurig netjes zijn betaling overmaakt. Waar je vroeger Lightroom kon kopen voor 149 euro betaal je nu in 12 maanden meer dan dat je ooit hebt hoeven betalen voor Lightroom. En je moet doorgaan met betalen anders heb je niets meer. Mijn sympathie heeft dit niet.

Ga je verder zoeken in de wereld van fotografie software dan is dat zoeken naar een naald in een hooiberg. En ik blijf maar zoeken omdat ik er vanuit ga dat er een dag komt dat Aperture niet meer wil werken op de Mac. Ik moet een alternatief hebben.
De spoeling is echter dun. Wat je ook gaat zoeken en downloaded als probeer versies, het is het niet. Of de archivering functie is waardeloos of de functie is er helemaal niet. Denk aan Adobe Elements, Affinity, Paint shop Pro. Allemaal programma's gemaakt om veel en intensief je foto's mee te kunnen bewerken. Dat wil ik niet en hoef ik niet want ik kan fotograferen. Ik wil niet met layers en maskers werken. Ik heb het niet nodig. Wat ik wel wil is gewoon lekker mijn foto's archiveren (privé archief) en makkelijk terug kunnen vinden. En er op een heerlijke wijze les mee kunnen geven. Eenvoudig belichting trappetjes openen. Met en zonder uitbijters die oplichten als het niet goed is. Gewoon simpel en effectief. Visueel kunnen zoeken, op naam en op tags zoeken. Ik ben toch niet de enige met dit probleem en wensen?

Photo van Apple is puur een belediging voor iedere Apple gebruiker. Dat ze dat destijds als alternatief presenteerden voor de Aperture gebruikers… niet te geloven. Het is zoiets als de foto viewer van Windows. Het slaat helemaal nergens op en Picassa is ook geen optie. Maar wat dan wel?

Na de laatste ontwikkelingen bij Adobe rook Macphun bloed. Ze zijn al een tijdje bezig en doen hun best. Ze zien wat er gaande is in de fotografische markt en zien hoe Adobe gebruikers enorm balen en boos zijn op de aankondigingen voor het stoppen van de klassieke Lightroom versie. Macphun heeft nog niets wat lijkt op Lightroom maar in 2108 komen ze er mee. Luminar moet in 2018 de verlossing worden. Het is nu een soort goedkope Photoshop, maar in 2018 komt er een browser/ archivering functie erin. Dat voor slechts 69 dollar. Ik heb ook de trial versie gedownload. Mede omdat ik dagelijks werd bestookt met mail met onderstaande afbeeldingen en wervende teksten.
Luminar vergelijk
Waarom Aperture in de vergelijking is opgenomen is mij onduidelijk want die bestaat niet meer. Maar het geeft wel aan dat ze bij Macphun snappen dat er een behoorlijk aan Mac gebruikers zoals ik aan het zoeken zijn en het niet kunnen vinden. Daarom nemen ze Aperture mee in hun vergelijking waarom ze beter zijn dan de rest. Maar is dat ook zo? Er is maar één manier om er achter te komen en dat is de trial versie downloaden. En dan krijg je vervolgens dit scherm te zien.
scherm luminar
Een scherm met eronder allemaal preset instellingen. Die je heel precies kunt aanpassen, maar ik heb het niet nodig. Ik maak foto's zoals ik ze wil maken. Dan hoef ik niet een effect Dark Moon tot mijn beschikking te hebben. Als ik dat had gewild dan had ik het wel zo gefotografeerd. Of wat denk je van instelling Bloody Mary? Hoe verzinnen ze die namen? In een ander scherm kom je allemaal filters tegen. filters Luminar
Wil ik dit? Nee! Is het handig? Voor iemand die niet kan fotograferen wel. Dan kun je van niets nog iets maken. Op zich zitten de filters heel aardig in elkaar en los van elkaar kun je je totale beeld enorm bewerken. Het werkt en nog goed ook. Goed foto's bewerken is echt niet langer meer het exclusieve terrein van Adobe. Macphun en Affinity (hier niet besproken) laten zien dat ze het ook goed kunnen. Een foto openen is echter een drama. Dat zul je moeten blijven doen via de windows verkenner of via Finder op de Mac. Macphun ziet de problemen die Adobe over zichzelf heeft afgeroepen en zoekende Aperture gebruikers die geen kan op kunnen. Ze weten zelf ook waar de schoen wringt en kondigen voor 2018 een nieuwe versie aan inclusief een organizer.

Luminar organize 2018
Die moet er dan als bovenstaand uit gaan zien. We gaan het zien. Ik hoop dat Macphun het beste van verschillende software weet samen te voegen. De makkelijke sneltoetsen afkomstig uit Aperture. Het makkelijke openen en vergelijken van gemaakte foto's ook uit Aperture. De manier van archiveren en taggen zoals in Aperture en Lightroom. Maar graag weer niet de hele balk aan de rechterkant van Lightroom met allemaal instellingen die je toch nooit gebruikt of soms regelrecht tegen elkaar inwerken. Wat dat betreft was Aperture veel logischer opgebouwd dan Lightroom. Maar misschien wel het grootste voordeel, als je betaalt hebt is de software ook van jou. Dat snappen ze in ieder geval heel erg goed bij Macphun.

Over meer dan een maand is het jaar 2018 daar. En dan hebben we misschien dankzij Macphun weer een keuze mogelijkheid. Ik blijf het raar vinden. Er zijn zoveel mensen op de wereld die fotograferen. Apple heeft er maling aan en geen boodschap, Adobe heeft ook eigenlijk maling aan haar klanten, zolang je maar maandelijks betaalt. Ik hoop echt dat het iets gaat worden met Macphun. Ik wil ook een alternatief hebben. Aperture is nog steeds mijn favoriet maar loopt wel beetje bij beetje steeds moeilijker. En misschien hebben ik in 2018 een mogelijkheid om een keuze te maken. Al hoewel ik wel schrik hou als ik het volgende zie in de voor aankondiging van de nieuwe versie. Dit soort dingen zitten alleen in consumenten software.
Luminar zonder zonLuminar met zon
Er komen inLuminar ook bovenstaande filters standaard in de software te zitten die het bovenstaande mogelijk maken. De eerste foto is zonder zon en de tweede met. Ik word hier persoonlijk een beetje simpel van. Is dit nog wel fotografie? Ik denk van niet. Ook op dit gebied heb ik een keuze. Ik hoef en zal ze niet te gebruiken. Toch zou het lekker zijn als meerdere bedrijven weer serieus werk zouden gaan maken van foto archivering software. We kunnen duizenden verschillende auto's kopen, kleding, TV's, horloges en noem het maar op. Maar bij foto software is er momenteel maar één keuze en die hete Lightroom. En straks zijn er misschien twee als Macphun erbij komt. Dat is en blijft raar. Af en toe heb ik het gevoel dat ik maar zelf een aantal programmeurs om mij heen moet verzamelen en zelf iets gaan ontwerpen en maken. Want alles wat er is, het is het allemaal niet. Net niet of helemaal niet. Het jaar 2017 en je hebt geen keuze. Ik blijf het bizar vinden.