Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Full frame met zes miljoen pixels

Omdat ik ongeveer alle spiegelreflexen die er bestaan tijdens mijn cursus voorbij zie komen verbaas ik mij over de ontwikkeling van de camera’s en fabrikanten. Wij krijgen als consumenten vele antwoorden op vragen die nooit gesteld zijn. Wie wil er filmen met een spiegelreflexcamera? Ik heb nog niemand gesproken die dat wil. Er is voor de gein wel eens een filmpje mee gemaakt als je het toch in je camera hebt zitten, maar daarna is het toch echt over. Een paar filmpjes maken om te kijken hoe het werkt en daarna weer snel terug naar “gewoon” fotograferen. Kortom er wordt iets aangeboden waar je voor moet betalen, maar waar je nooit om gevraagd hebt. Dat bedoel ik met antwoorden op vragen die nooit gesteld zijn. De ontwikkelingen staan stil op het gebied van spiegelreflexen en de ontwikkelingen die we nieuw aangeboden krijgen zijn geen oplossingen voor de problemen die we hebben met de spiegelreflexen.
Waar is die ontwikkeling van spiegelreflexen gestopt? Veel cursisten leer ik tijdens de basis cursus dat de hoeveelheid pixels niet belangrijk is. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je met je camera doet en waarvoor het moet dienen, maar in de meeste gevallen is het toch gewoon een hobby en meer niet. Maar ook hobbyisten kunnen zeer serieus zijn en kunnen ook behoefte hebben aan zeer hoge kwaliteit.
En daar zit denk ik het probleem. De hobbyisten en daar zitten de meeste aantallen in qua verkoop worden niet serieus genomen door de fabrikanten. Kwalijk, want de D3X , 1DMKIII en de @900 leveren echt geen bijzondere verkoop aantallen op voor Nikon, Canon en Sony. De D-90, 50D en de @ 700 moeten de grote aantallen brengen en cash genereren. Twee van deze drie zijn okay, maar de derde is prut. Teveel pixels en ook een camera die geen juiste antwoorden geeft. Een camera die alleen maar meer vragen oproept. Ik heb het dan over de Canon 50D. Zoveel pixels op een een zodanig kleine CCD chip. Dat is vragen om problemen. En het is niet alleen de 50D hoor, ik kan zo nog wel een aantal camera’s opnoemen. Je wordt blij gemaakt met nog meer pixels, maar ondertussen worden de resultaten alleen maar slechter.

Wij worden geacht te denken: “Joepie er komt een nieuwe camera uit waar je nu ook eindelijk mij kunt filmen en ook nog eens nog meer pixels”. Nou daar zaten we dus echt niet op te wachten. Het zijn gewoon teveel pixels en te kleine pixels. Hoge contrasten kunnen niet overbrugd worden en zo moet je maar een beetje aanmodderen en heel veel keuzes maken om tot de beste compromissen te komen. En we weten, een compromis is altijd een middenweg en nooit ideaal.
En zo worden we zoet gehouden met nog meer pixels, gezicht- en lachherkenning, kantelbare schermen, nog meer pixels in je LCD scherm, maar wat er echt verbeterd zou moeten worden, daar hoor je geen fabrikant over.

Pixels, we willen grotere en betere pixels. We willen een veel en veel groter dynamisch bereik kunnen gebruiken. Niet met 1 a 2 stopjes, nee er moeten er minimaal 5 bij. We willen pixels van 15 micrometer groot in plaats van 5 of 6 micrometer. Wie heeft er ooit gevraagd om nog meer pixels? Niemand! Het is iets wat ons aangepraat wordt door de fotowinkels en de fotobladen. Nog meer, nog beter…, ja was het maar waar!

Ik droom en droom van de eerste fabrikant die de ballen heeft om een full-size camera op de markt te brengen met slechts 6 miljoen pixels. Ja, ik zeg 6 miljoen pixels! Voor de meeste mensen is dit meer dan genoeg. Je krijgt dan mega grote pixels in plaats van mega veel pixels. En grote pixels vangen veel meer licht op, hebben betere kleurverzadiging, betere scherpte en kunnen allen samen dus ook veel grotere contrasten overbruggen. Dat zou toch wat zijn. Ik bestel er nu alvast één.

De bladen en de websites zouden er bol van staan. Een full size met slechts 6 miljoen pixels. De kenners zouden allemaal tegelijk erkennen dat dit het ei van Columbus zou zijn. Ben ik zo slim of zijn zij zo stom? Of laat ik het niet stom noemen, maar kortzichtig doordat er door de jaren heen een tunnelvisie is ontstaan die alleen maar heeft geresulteerd in meer en meer pixels. En een tunnelvisie doordat je jarenlang in het zelfde stramien denk is heel moeilijk om aan te ontkomen en precies tegen over gesteld te gaan denken.
Maar eigenlijk is het net zo makkelijk om weer de weg terug in te slaan. Full-size voor iedereen met 6 miljoen pixels! Kom op Canon en/of Nikon. Jullie zijn in een hevig gevecht met elkaar wie zich het komende jaar de nummer 1 van de wereld mag noemen.
Hiermee kunnen jullie elkaar een hele heftige slag toedienen. En ook Sony, Pentax en Olympus mogen zich dit gedachten goed eigen maken. Want uiteindelijk gaat de consument er dan echt op vooruit.